prenehanje jemanja tabletk
Pozdravljeni!
Prebrala sem vsa vprašanja tule in odgovore, pa še imam vedno eno, na katerega nisem najdla odgovora. Kontracepcijske tablete jemljem 15 let, stara pa sem 32 let. Ker imam zadnje čase velike težave s prebavo, raznimi vnetji in težave z želodcem, sem se odločila da korenito spremenim prehrano, rada pa bi tudi prekinila z jemanjem kontracepcijskih tablet, mogoče je kakšen vzrok tudi v tem. Ker s fantom ne želiva uporabljati kondoma in še nisem rodila, otroka pa tudi ne namerava imeti v roku dveh let, se lahko zaščitim kako drugače? Ko sem vprašala svojo ginekologinjo mi je rekla, da so tablete edina rešitev, če ne želiva kondoma.
Hvala za odgovor.
gospa Edita….spet se vam oglašam….(nekaj prejšnjih postov je mojih tudi, tako da bom samo postavila vprašanje)….zanima me, je kaj narobe, ker sem imela dve menstruaciji v ciklusu 35 dni….oktobra bi mogla dobiti menstruacijo, vendar je že več kot 40 dni pa je še ni….14 dni po prejšnji menstuaciji so me boleli jajčniki in prsi so bile izredno občutljive…nisem noseča….junija sem prenehala s tabletkami.
Pozdravljeni,
Pred dobrim mesecem sem prenehala z jemanjem tabletk yasminelle (po 8-9 letih). Menstruacija mi zamuja okoli 10 dni. Ker sva s fantom imela nezaščiten spolni odnos približno teden dni, preden bi morala dobiti menstruacijo, sem pred 3 dnevi naredila domači test nosečnosti, ki je bil negativen.
Ali vseeno obstaja možnost, da sem noseča in da je test narobe pokazal – sem ga mogoče prekmalu naredila?
Imam tudi gost beli tok, čutim slabost in špikanje v jajčnikih.
ALi lahko krvni test naredi tudi osebni zdravnik, ki ugotovi, če sem noseča?
Hvala!
Slavček: kar brez skrbi bodite, čutite le dogajanje v drugi polovici ciklusa. Očitno pa je, da je vaš ciklus malo bolj neurejen, takšen je bil verjetno že pred uporabo tabletk. Če izostanki ne bodo zelo dolgi ali če bi se izkazalo, da imate zaradi dolžine ciklusa težave z zanositvijo, bo vaš ginekolog ustrezno ukrepal.
Neli83: Če je bil test doma negativen, je verjetnost, da niste noseči zelo velika. Če bi postal izostanek še daljši, bi bilo dobro test ponoviti, ker lahko zanosite šele kasneje. Tudi v ambulantah posegamo najprej po urinskih testih, krvne teste delamo v nejasnih primerih. Urinski testi so zelo občutljivi.
Pred tabletkami sem imela zelo boleče menstruacije, mislim da so bile redne…spomnim se, da prvi dan nisem mogla v šolo ali delat, ker se mi je temnilo, bruhala sm…in že od nekdaj traja cel teden 7 dni….po tabletkah je pa ciklus zelo neurejen. Zanosit ne mislim dokler ne bom imela treh menstruacij v rednem ciklusu (enaka dolžina dni med ciklusi)….upam da ne trajalo še leta.
Pozdravljeni
po 46ih dneh sem dobila menstruacijo…se pravi junija sem nehala jesti tablete (menstruacija takoj po tabletkah je bila), julija menstruacije ni bilo…avgusta in septembra sta bila ciklusa na 35 dni, sedaj konec oktobra pa torej 46i dan…to je zelo nereden ciklus….menstruacija je boleča, šibka….jem multivitamine, ki imajo 200% folne kisline, tako da dodatne folne ne mislim jesti….dokler se mi ciklus ne uredi sam od sebe ne bom delala na otroku ozm bom zaščitena…zanima me samo ali naj obiščem ginekologa preden zanosim ali šele potem ko bo ciklus urejen in bom zanosila?
Pozdravljeni!
Po vsem prebranem odgovora na moj problem še nisem zasledila, tako da vam bom kar opisala problem:
Stara sem 23 let, z jemanjem kontracepcije sem nehala približno 2 leti nazaj. Med jemanjem in pred tem nisem nikoli imela nobenih problemov z menstruacijo, bolečinami- nič,jemala sem jih 3 leta. Potem pa katastrofa – v teh dveh letih sem imela menstruacijo 4krat. Od tega dvakrat na morju za 10 dni, enkrat na smučanju vseh 7 dni in potem še enkrat – v dveh letih je bilo to vse in vedno se je pojavila ob spremembi okolja. Včasih čutim bolečine v spodnjem delu trebuha – kot da se pripravlja na menstruacijo, vendar le te od nikjer. Ginekologinja oz. sestra pri telefonu pravi, da je to pač posledica prenehanja jemanja in da se bo že uredilo in me s tem odslovi, mene pa še vseeno skrbi, saj se mi zdi da bi se to v dveh letih že moralo porihtati-čakalna vrsta za pregled pa je dolga. Še bolj pa sem postala zaskrbljena sedaj ko se je pojavil temno rjav izcedek – kot beli tok, le v malo večjih količinah in čisto temne barve, nikakor pa menstruacija…traja že 10 dni. Naredila sem že malo morje testov in vsi so bili negativni.
Bi lahko bilo to kakšno resno zdravstveno stanje, glede na to, da se to vleče že 2 leti – ali se pač lahko tudi to zgodi? Glede na to, da ovulacije ni potem predvidevam, da v tem času tudi zanositi nebi mogla, če bi to želela? Lahko to pusti trajne posledice, kot npr. neplodnost?
Že vnaprej iskrena hvala in lep dan!
SlavčeK: Če vas nereden ciklus skrbi ali moti, lahko seveda obiščete ginekologa zaradi tega. vsekakor pa bo obisk pri nejm nujen, ko boste zanosili. Ponavljam pa, da reden ciklus ni ne zagotovilo niti ne pogoj za uspešno zanositev. Zanosi lahko tudi ženska z nerednim ciklusom. srečno!
Katja_N: Prav imate, 2 leti po končani uporabi tabletk, bi se ciklus moral urediti. Glede na dolge presledke med menstruacijami bi lahko šlo za jajčnik, ki deluje neredno( lahko PCO) ali pa ga v normalnem delovanju motijo druge bolezni( najpogosteje ščitnica), druga zdravila( proti depresiji) ali izjemni telesni in duševni napori. Priporočam obisk tako pri ginekologu kot pri osebnem zdravniku za pojasnitev stanja in nato vzročno zdravljenje.
Pozdravljeni,
kontracepcijske tabletke (Logest) sem nehala jemati konec maja letos. Po tem, do danes menstruacije še nisem dobila, zato me skrbi. Tabletke sem jemala 5 let, pred tem je bil ciklus normalen.
Lahko to pomeni resen problem? Lahko pride do kakšnih resnih sprememb v telesu? Kaj lahko v tem primeru predpiše ginekolog? Naj še čakam ali naj grem k zdravniku?
(Nosečnost je izključena.)
Hvala za vaš odgovor.
Tako dolga odsotnost menstruacije že zahteva ginekološki pregled, ki bo skušal najti vzrok za izostajanje menstruacije. Zdravljenje pa je potem v skladu z ugotovitvami, navadno je to hormonsko. Vrsto hormonskega zdravljenje izberemo glede na ugotovljeno motnjo zaradi ketere ni menstruacije. pri pregledu ne pozabite navesti morebitnih drugih zdravil, ki jih jemljete.
Pozdravljeni!
Kontracepcijske tabletke sem jemala 8 let, prekinila in po 8 mesecih zanosila- rodila zdravo hčerkico pri 25 letih, in dobila menstruacijo po 4 mesecih po porodu. Imela sem jo normalno, vsaki mesec – po 10 mesecih po porodu pa sem začela s ponovno uporabo KT do meseca decembra prejšnjega leta (skupaj jemala 10 mesecev), torej sem trenutno sredi prvega meseca brez KT in čakam na prvo redno menstruacijo.
Sedaj pa že 2 dni čutim veliko bolečino v spodnjem delu trebuha in v križu ter veliko napihnjenost, da komaj sedim in hodim…vendar drugih znakov ni, le povečan in lepljiv izcedek, kar verjetno kaže na plodne dni. Ker si ponovno želim zanositi, me zanima ali je to normalno stanje po prenehanju, ker moram povedati, da po 8 letih uporabe KT, takšnih problemov nisem imela razen pri menstruaciji, ki so bile bolj boleče, daljše in neredne.
Torej če gre za plodne dni, bi bilo pametno zdaj zanositi, v takšnem stanju, ko imam takšne bolečine in že po prvem mesecu? Stara sem 27 let.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Zanosite lahko kadarkoli po tem , ko prenehate jemati tabletke. Priporočamo le takojšnje dodajanje folne kisline, ki preprečuje morebitne razvojne neparvilnosti plodovega živčevja. kar opisujete so najverjetneje znaki ovulacije, ki pa je včasih lahko kar boleča, sploh če ste prej jemali tabletke, ko teh dogajanj ni bilo čutiti.
pozdravljeni,
odločila sem se, da preneham z jemanjem tabletk, in me zanima (zadnjo tabletko sem vzela 30.12., potem sem 3.1. dobila menstruacijo) koliko časa sem še zaščitena ali sploh nisem več. 8.1. sem imela nezaščiten spolni odnos im me zanima če je možnost, da sem zanosila. prav tako me zanima kako se izračuna ovulacija in kako dolgo traja ciklus.
hvala za odgovor
pozdravljeni,
odločila sem se, da preneham z jemanjem tabletk, in me zanima (zadnjo tabletko sem vzela 30.12., potem sem 3.1. dobila menstruacijo) koliko časa sem še zaščitena ali sploh nisem več. 8.1. sem imela nezaščiten spolni odnos im me zanima če je možnost, da sem zanosila. prav tako me zanima kako se izračuna ovulacija in kako dolgo traja ciklus.
hvala za odgovor
pozdravljeni,
hvala za odgovor
Ker ste končali z uporabo tabletk, se je končala tudi zaščita. Ovulacijo oziroma plodne dni si določite s kombinacijo izračuna verjetnih dni ovulacije( v 28 dnevnem ciklusu od 12-15. dneva), opazovanja kvalitete sluzi( bistra, obilna vlecljiva)- lahko v kombinaciji s tipanjem položaja materničnega vratu, ki je v plodnih dneh visoko v nožnici in ga komaj dosežete- in merjenjem bazalne temperature, ko se zjutraj izmerjena telesna temperatura dvigne za 2-3 destinke stopinje.