prenehanje jemanja tabletk
@149ww04b: Tabletke Logest so vam tako stanjšale sluznico, da do krvavitve ni moglo priti (če seveda res niste noseči). Razloga za skrb ni. Premora med tabletkami ni potrebno delati.
@ vesela ribica: Kontracepcijske tabletke lahko povečajo krvi tlak, ampak glede na meritve doma, vi KT lahko jemljete. Lahko poskusite z KT Belara, ki imajo podoben učinek kot Diane, a imajo manj estrogena.
Pred 4 meseci sem prenehala z jemanjem kontracepcije po res zelo dolgem casu ( 22 let s krajsimi prekinitvami). Pojavile so se izredno bolece ovulacije, ki trajajo do 3 dni. V tem casu boli spodnji del trebuha med sedenjem, hojo, tekom… Ko se te bolecine koncajo pa nastopi vecja tezava. Med ovulacijo in menstruacijo me pri fizicnih naporih (tek) v spodnjem delu trebuha zagrabi krc, ki traja do 10 minut in me popolnoma ohromi in rahlo moti zavest ter sili na bruhanje. Kljub temu vztrajam pri gibanju je pa tezko. V teh 2 tednih cutim tudi stalne motnje v ritmu srca s preskakovanjem celotnega utripa veckrat na uro (samo v mirovanju). Pri tem ne izgubim zavesti, postanem pa zmedena in prestrasena za delcek sekunde. Menstruacije so zaenkrat redne, bolece in ne prevec mocne. Z menstruacijo izgineta tudi ta dva simptoma in potem je do ovulacije prav fino. To se mi zdaj ponavlja ze 4 cikel.
Hvalezna bom za kakrsnokoli mnenje. Lep pozdrav.
zivijo
naj najprej povem da sem stara 17 let in jemlem KT lindinete 1 leto pa 8 mesecev.V zadnjih 5 mesecih sem imela tezave da so se mi pred menstruacijo zacele pojavljati tezave- rjavi izcedek,vendar sem vseeno nadaljevala z KT. v decembru sem se posvetovala z svojim ginekologom in mi je priporocal da naj neham z KT za 3 mesece- v decembru sem nehala in to naj bi trajalo do februarja. zdaj je januar in po mojem sem dobila menO en teden prej kot da bi dobila z KT. Je to normalno ali je samo opet ponavljanje rjavega izcedka.Naj pa povem da je zelo mocen rjavi izcedek ali menstruacija vednar je rjavo ne rdeco. predvidevam da sem dobila menstruacijo saj mam v spodnjem delu trebuha neprijeten obcutek tako rahlo krcenje. z fantom sma v tem casu imela spolne odnose vendar samo 4-5 x z kondomom
Nevem, zakaj si se odločila za prekinitev in ne za zamenjavo tabletk za katere druge? Če je bil problem samo vmesna krvavitev?
Če gre zdaj za menstruacijo ali ne, je prek interneta prav nemogoče napovedati. Počakaj še naslednje tri cikluse, da boš videla, na čem si. Ne moreš pa pričakovat, da ko prenehaš s hormoni, da bo vse kar takoj v najlepšem redu.
Pozdravljeni! Sem nova na forumu in me zanimajo določene stvari. Jaz sem jedla 5 let kt, zadnji dve sem jedla yasminel. 28.1 sem jih nehala jest, ker sva se z fantu odločla, da bi rada zacela delat na otrocih. Menstruacijo bi mogla dobiti 28.2 sem jo dobila pa danes 26.2 ali je to normalno, ker ni ciklus dolg vsaj 28 dni? Zanima me pa tudi tveganje če bi zdejle zanosila, ker bi kao mogla počakat vsaj 3 cikluse? Je lahko z otrokom kej narobe? In če je lahko kej narobe, če ne jemlem folne kisline vsaj 3 mesece prej šreden zanosim? Jemlem tifol tablete in sicer 2 tableti na dan (tako mi je svetoval v lekarni, da je boljše če vzamem 2 tbl, ker sem prej uzivala kt)? Za odgovpr se vam ze v naprej zahvaljujem.
Pozdravljeni; dolžina ciklusa se lahko tudi iz meseca v mesec spreminja za kakšen dan, tako da brez skrbi, vse je v redu. Načeloma ni tveganja za zanositev takoj po prenehanju jemanja tabletk, poleg tega pa ste že dobili menstruacijo, torej v prvem ciklusu po prekinitvi niste zanosili. Dobro je tudi, da jemljete folno kislino, priporočam pa tudi druge B-vitamine (B komplex), saj ob jemanju kontracepcijskih tablet pride do večjega izgubljanja B vitaminov. Tudi če ne jemljete folne kisline cele tri mesece pred zanositvijo, ne bo nič narobe. Torej – jemljite folno kislino še naprej in čakajte, da se zgodi 🙂
Pozdravljeni,
Kontracepcijske tablete jemljem ze vec kot dve leti in ker so se mi v obeh dojkah pojavile bulice sem se odlocila da preneham z uporabo tabletk. Bulice v dojkah so se mi pojavile v tem casu ko sem pricela z jemanjem tablet. Zanima me kaksno kontracepcijo mi priporocate? Ali je dovolj da ima partner samo kondom in da pazim na svoj ciklus? Imam Yaz kt in me zanima kdaj lahko preneham z uporabo,? Imam sicer se en teden do konca tablice in potem dobim menstruacijo. Ali zakljucim z jemanjem ko pojem do konca vso tablico, vkljucno z belimi tableti?
Najlepsa hvala za odgovor.
Lepo pozdravljeni,
Sonceeek3
Pozdravljeni!
KT lahko prenehate jemati kadarkoli. Po prenehanju bo nastopila odtegnitvena krvavitev in nato se bo vzpostavil naravni menstrualni ciklus. Če nočete hormonske kontracepcije potem je kondom pravzaprav edina možnost. Če bo vaš ciklus sorazmerno reden in predvidljiv (a tega ne vemo za v naprej), potem lahko računate tudi na varne (neplodne) dneve.
Matjaž
Pozdravljeni!
Ko sem bila stara 18 let sem dobila kontracepcijske tabletke Harmonet zaradi neredne menstruacije. Jemala sem jih do avgusta letos..septembra sem dobila normalno menstruacijo-kar me je presenetilo…sedaj pa je ze od septembra nimam? Poleg vsega tega sem postala po obrazu in hrbtu zasuta z mozolji.
Pozdravljeni!
Jemali ste jih do avgusta lani, kajne? Se še nismo navadili na novo leto 🙂 Med uporabo KT nimate menstruacije, ampak zgolj odtegnitvene krvavitve, ki so povsem pod nadzorom hormonov v KT, ne vaših lastnih hormonov. Ko prenehate z uporabo KT se znova vzpostavi vaš naravni menstrualni ciklus, ki je pač takšen, kot je – nereden.
Matjhaž