prenehanje jemanja tabletk
Pozdravljeni!
Stara sem 20 let in pred tremi leti sem začela jemati KT, saj mi jih je ginekologinja predpisala, ker drugače nisem dobila menstruacije. Pred jemanjem sem bila zelo aktivna ter imela veliko energije. Ko pa sem začela jemati KT sem se v pol leta na hitro zredila za 7kg, moje počutje je bilo vedno slabše, energije ni bilo, kg pa so se kupičili. Od veliko znank sem slišala, da so se po prenehanju KT počutile veliko bolje, zato sem se odločila, da tudi sama preneham z jemanjem KT in v svoje telo ne bom več vnašala raznih hormonov in drugih čudnih sestavin.
Zanima me, če se mi bo po prenehanju jemanja KT povrnila energija in se bom spet počutila boljše, saj trenutno sploh nimam nobene volje.
Že v naprej se vam zahvaljujem z odgovore.
LP
Pozdravljeni,
tudi sama sem konec aprila po 7 letih prenehala z jemanjem KT in hkrati pricela z jemanjem folne kisline, saj imava s partnerjem kmalu namen delat na otroku. V zacetku junija sem dobila menstruacijo, ciklus je bil dolg 38 dni, po tem pa sem na 33. dan naslednjega ciklusa opazila svetlo rdece-rjav izcedek, ki traja ze dva tedna. Izcedek je zjutraj rdec, cez dan rdece-rjav, zvecer in ponoci ga skorajda ni (ne vem, ce je to pomembno). Ne samo, da je neprestano obiskovanje wc-jev in nosenje vlozkov zoprno, pocasi me zacenja skrbeti. Je to del urejanja oz. povrnitve naravnega ciklusa ali bi morala na pregled h ginekologu? Naj se omenim, da drugih tezav/bolecin nimam, tudi pod nobenim vecjim stresom nisem, sem pa tudi pred jemanjem KT imela zelo neurejen ciklus.
Hvala ze vnaprej in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Po enoletnem premoru sem januarja 2011 začela ponovno jemati Diane35, po nekaj mesecih sem jih zamenjala za Jasminelle, nato pa za Yaz. Menjala sem jih zato, ker se je mi je med vsakimi prejšnjimi pojavljala šibka vmesna krvavitev oz. rjavkast izcedek (ki ni prenehal tudi po treh mesecih, kot naj bi). Po nekje letu in pol (april 2012) sem imela vsega skupaj dovolj in sem prenehala z jemanjem (ne le zaradi izcedka, ampak, ker sem postala tečna in ker se mi je močno zmanjšal libido). V nekaj mesecih se mi je menstruacija bolj ali manj uredila, problem pa ostaja, da se mi še vedno pojavlja izcedek rožnate do temno rjave barve. Izcedka je ponavadi zelo malo – recimo pokaže se na toaletnem papirju, do nekaj kapljic na spodnjicah (včasih moram uporabiti dnevni vložek). Začne se nekje na sredini cikla, nato pa lahko traja nekaj dni do začetka menstruacije. Izcedka nikoli ne spremljajo bolečine ali srbenje, niti izrazito neprijeten vonj. Je mogoče, da gre za ovulacijsko krvavitev?
Zadnji pap sem imela 2011 in je bil bp, nekje takrat sem imela tudi vaginalni pregled, ki ni pokazal nič posebnega.
Naj še pridam, da je bilo zadnje leto in pol, pravzaprav zadnji dve leti, zame izredno izredno stresno, med drugim sem se v zadnjem letu tudi preselila v tujino. Poleg tega se mi zdi, da se izcedek ne pojavlja kadar se redno ukvarjam z zmerno rekreacijo.
Kaj menite da se dogaja? Kaj naj storim?
Aja, stara sem 26, normalne teže in brez zdravstvenih težav.
Hvala!
LP
RpI Vanda
Hvala za hiter odgovor!
Pravzaprav mi je gin. nazadnje (2011) opravila tudi vaginalni ultrazvok. Vse je bilo normalno, razen, da imam ”sedlasto maternico”.
Kako hitro pa se endometrijski polip oziroma miom lahko razvijeta? Za kaj sploh gre? Menite torej, da je eno teh dveh stanj tako pač naključno sovpadlo z mojim ”igranjem” s KT?
LP
RpI Vanda
Pozdravljeni!
Stara sem 33 let in že 15 let jemljem tabletke (zadnjih nekaj let Lindynette), zdaj pa sva se z možem odločila, da bo počasi čas za otroka. Iz službenih razlogov ne bi bilo dobro, da zanosim pred februarjem. Zanima me, ali naj jemljem tabletke vse do februarja ali naj jih neham jemati že zdaj oz. nekaj mesecev prej? Kolikor se spomnim, sem imela pred začetkom jemanja tabletk precej neredne menstruacije, zato se bojim, da se mi ciklus še nekaj časa po prenehanju jemanja tabletk ne bo uredil. Prav tako sem že večkrat slišala, da je možnost zanositve takoj po prenehanju jemanja tabletk večja. Kaj mi priporočate?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav
Pozdravljeni.
Pred 4 meseci sem prenehala z jemanjem Cilest tabletk. Po enem mesecu (24.6.) sem dobila M, od takrat pa je več nimam. To je zdaj že dva meseca. Test za nosečnost je bil že 2x negativen. Imam povečan izcedek iz nožnice in že dvakrat v zadnjih 2 mesecih nekakšno vnetje, sklepam po srbenju in bolečini ob dotiku nožnice. Zanima me kaj ti znaki povedo. Ali je možno, da sem noseča, kljub negativnem testu ali so to znaki za uravnavanje v telesu pri vzpostavljenju normalnega ciklusa? Naj povem, da v času, ko nisem jemala KT sem imela vedno zelo neredne cikluse in tudi zelo redko M.
Pozdravljeni,
stara sem 26 let in sem se pred dobrim mesecem (konec avgusta) odločila, da preneham z jemanjem KT. S tem pa so se pričele tudi moje težave. Pričela sem se počutiti utrujeno (občutek kakor, da bom zbolela), imam težave s prebavo, bolečine v spodnjem delu trebuha, sem razdražljiva ipd. Zanima me, ali za takšno počutje krivo neravnovesje hormonov v telesu? Od prenehanja jemanja KT je minilo približno mesec in pol. Koliko časa bo še potrebno, da se bo moje počutje in razpoloženje vrnilo v prvotno stanje?
Hvala za pomoč.
LPM
Da niste noseči? Ponavadi se ženske po prenehanju jemanja počutijo boljše kot med jemanjem. Lahko pa imate težave zato, ker se vzpostavlja normalen ciklus, kar naj bi pomenilo tudi ovulacije, ki so včasih lahko povezane z bolečinami v trebuhu.
Torej najprej bi vam vseeno svetovala test za nosečnost (če obstaja možnost zanosutve seveda).
Spoštovani,
pred tremi meseci sem prenehala z jemanjem tabletk femodem. Sedaj opažam precej izboljšano počutje,
zato ugotavljam, da sem žal uporabljala zase neustrezne tabletke. Imela sem pogoste glavobole in migrene, boleče in “težke noge”, kronično utrujenost in pomanjkanje energije, izpadanje, tanjšanje las in sivenje (pri 30) maščenje lasišča in prhljaj, pokanje kapilar po nogah, zastajanje vode in nastanek celulita, rahle vtroglavice, občasne slabosti. Teh simptomov žal nisem povezala s tabletkami, tudi zdravnica ne. Ali je možno, da je vse to posledica neustreznih tabletk? Vse te težave izvenevajo. Ali res tabletke blokirajo B vitamine in zato nastajajo ti stranski učinki, ki so posledica pomanjkanja B vitaminov? (kri, ščitnica in zobje so ok). Vitaminskih dodatkov nisem jemala, tabletke pa jedla več let.
Že en mesec mi precej izpadajo lasje, pojavljajo se mi mozolji po hrbtu in čelu. Precej me skrbijo lasje.
Menstruacija je redna, ovulacije pa malo boleče. V kolikšnem času naj bi hormonsko stanje uredilo in s tem upam da posledično tudi izpadanje las? kaj lahko storim, da se moje telo čim prej regenerira, ker so ga tabletke očitno popolnoma izčrpale?
Hvala za odgovore in vaš čas, zame je dragocen vsak nasvet. Lep pozdrav.
pozdravljene!
pred kratkim sem se odločila da preneham jemati kt YAZ, jemala sem jih leto in pol. za prenehanje sem se odločila zaradi povečane teže, krčev ki so se pojavljali zadnjih par menstruacij, nihanja razpoloženja, glavobolov in ker je libido po domače kar zmanjkal. smileyzdaj pa me zanimajo vaše izkušnje s prenehanjem jemanja kt YAZ ali katerih drugih smiley
havala!!!smiley