Prelisičimo endometriozo, kako?
Toni, to je ženska bolezen. Pride do tega, da se začne maternično tkivo razraščati drugod po trebušni votlini, npr. na jajcevodih, jajčnikih, itd. Kot vsako maternično tkivo se tudi to pod vplivom hormonov odebeljuje in nato lušči (krvavi) – kot da bi imela ženska menstruacijo navznoter v telo. Grozno boleče je in močno zmanjšuje ali celo preprečuje plodnost.
Za lajšanje bolečin se uporablja protibolečinska sredstva, stanje se da malo popraviti s hormonsko terapijo (tudi hormonsko kontracepcijo), z operacijskimi posegi za odstranitev tkiva, če želi ženska zanositi in z danazolom, ki pa ima lahko hude stranske učinke.
Se da prebrat veliko o tem, da veganska dieta endometriozo uniči (da torej izgine). Če je res ali ne, ne vem. Ampak tiste, ki ste probale že vse in ste na koncu z živci, lahko poskusite, stalo vas ne bo nič.
Strupeno je predvsem širiti podatke, ki nastajajo iz vaših sklepanj, ne pa na podlagi dokazov. Marsikatera si bo spet kaj narobe predstavljala zaradi takšnih trditev, super je če si o bolezni preberemo kaj iz strokovnih člankov, knjig, se poglobimo v zgradbro rodil in njihovega delovanja, potem je lažje razumet vse skupaj.
PS; Dbijo se tudi nebeljeni tamponi oz. nebeljen bombaž ziz katerih so narejeni.
Zakaj se bolezen razvije?
Ni znano: obstaja cela vrsta teorij, a vsaka pojasni samo en del nastanka. V zadnjem času se kot velik dejavnik omenja okolje: dioksin (beljenje celuloze za tampone, peči na premog, plavži za taljenje kovin, proizvodnja herbicidov, op. a.), vinilkloridi kemična industrija, op. a.), genetski dejavniki. Verjetno je nekaj na tem, a dokazano ni.
Ali opažate, da se število bolnic povečuje in kje so tu moški?
Pri moških se v izjemnih primerih pojavljajo hormonske motnje, sicer je to izključno bolezen žensk v reproduktivnem obdobju.
Jaz sem bila zaradi endometrioze operirana pred enim mesecem, hujša oblika tudi z resekcijo črevesja. Od takrat naprej morem neprekinjeno jesti kontracepcijske tabletke (brez premora za menstruacijo) in, ker endometrioza nastaja samo med menstruacijo, bomo na tak način poskusili preprečiti ponovno rast. Je pa zame to opcija samo do takrat, dokler se ne odločim za zanositev (sem še dokaj mlada), potem pa ne vem kako bo 🙁
Glede tamponov in endometrioze pa: jaz jih nikoli nisem uporabljala, pa me je vseeno doletela, je bil pa na TV pred kratkim en prispevek k tamponih in so med drugim govorili tudi o številnih kemikalijah, uporabljenih v tamponih, ki bi lahko povzročale endometriozo. Nič od tega pa ni bilo uradno potrjeno.