Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Prehod mladoletnikov čez Hrvaško mejo po novem!!!!

Prehod mladoletnikov čez Hrvaško mejo po novem!!!!

POlnoletna oseba ne potrebuje nobenega potrdila. Lahko sama vandra naokoli:) Že nekaj let, pa tudi otroci ne potrebujejo potrdila če gredo npr. s starimi starši na morje. lp

Pa smo doma. Fino je bilo razen prehajanja mej. Otroci se pač ne pišejo tako kot jaz. Imamo pa isti naslov in vso zgodovino potovanj v potnih listih enako poštempljano, torej otrok očitno ne kradem ampak skupaj na dopuste hodimo že leta. Se vidi po vizah in datumih. Potni listi so veljavni. Mačistični uradniki v državah, ki so zgodovinsko šovinistične so zahtevali od mene potrdilo očeta da otroci lahko potujejo z mano. Bruh, ker če bi bili tam z očetom ne bi zahtevali potrdila mame, da so otroci lahko sami z očetom. Bruh.
Zdaj mi bo naloga za september, da raziščem zakaj naši potni listi niso dovolj veljavne listine :).
Prosim ne mi predlagat za naslednjič potrdila upravne enote (niti ga oče, ki ima prepovedane stike ne bo dal) niti ta papir v slovenščini ne more biti bolj uraden od veljavnega potnega lista. Prosim ne mi rečt naj imam s sabo rojstne liste, ker so v slovensščini in ne potrjujejo da otroci niso ugrabljeni. Ne mi rečt naj spremenimo priimke, ker ne vem za zakon, ki bi določal da se bi morali kjer koli na svetu pisati isto.
🙂 samo počitniški preblisk, se mi dogaja redno in še vedno se mi je izšlo, ampak ne razumem kaj je narobe z našimi potnimi listi. Morda bi pa lahko uradniki (to je pa zdaj resno) premislili o tem, da se v potni list uvede rubrika, da otrok lahko potujeje sam z mamo.

Čemu sploh je na menjen ta prispevek, z izjemo tega, da bi se rada pohvalila, da si bila na dopustu?:))

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Čemu sploh je na menjen ta prispevek, z izjemo tega, da bi se rada pohvalila, da si bila na dopustu?:))[/quote]

Namenjen je temu, da sem se spihala, ker smo ženske pač še vedno manjvredne in samohranilke še zdaleč ne enakopravne. In odnos, ki sem ga letos spet doživela na eni od mej me spominja na to, kako bi v naši ljubi domovini še vedno radi obravnavali samohranilke oz. ženske.
A ni čudno, da največ problemov delajo v katoliški Grčiji in na jugu katoliške Italije? Južna Amerika, arabski svet si s tem, da nimam dovoljenja očeta da otroci potujejo z mano sploh ne dela problemov. Morda vprašajo zakaj imamo različne priimke ampak s tem se konča. Farške države pa onemogočajo tako prihod kot odhod, takoj ko zagledajo različne priimke. Zakaj?

Čemu sploh je na menjen ta prispevek, z izjemo tega, da bi se rada pohvalila, da si bila na dopustu?:))[/quote]

Namenjen je temu, da sem se spihala, ker smo ženske pač še vedno manjvredne in samohranilke še zdaleč ne enakopravne. In odnos, ki sem ga letos spet doživela na eni od mej me spominja na to, kako bi v naši ljubi domovini še vedno radi obravnavali samohranilke oz. ženske.
A ni čudno, da največ problemov delajo v katoliški Grčiji in na jugu katoliške Italije? Južna Amerika, arabski svet si s tem, da nimam dovoljenja očeta da otroci potujejo z mano sploh ne dela problemov. Morda vprašajo zakaj imamo različne priimke ampak s tem se konča. Farške države pa onemogočajo tako prihod kot odhod, takoj ko zagledajo različne priimke. Zakaj?[/quote]

Mislim, da pošteno pretiravaš, kot si že vajena:))
In zdaj naj bi bilo to vezano na ženske in samohranilke po tvoje, ne glede na različnost priimkov in te je morda res celo kdo vprašal in bi eanako mene, čigav je otrok, čeprav tudi ta vprašanja niso običajna.:)) Se pa tovrstna vprašanja pri policiji pojavljajo zadnje čase, ker izvajajo nadzore nad prevozom otrok, za kar je potrebno neko dodatno dovoljenje tistega ki prevaža tuje otroke, bodisi za klube ali kaj drugega in nima nobene z veze z “ubogimi” samohranilkami in njihovo glasnostjo, kako so povsod žrtve.:))

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Ne ne pretiravam. Na živce mi gre da ne morem povedati kaj se mi je zgodilo in kaj sem ob tem občutila, ne da bi takoj nekdo to marginaliziral, pri tem pa v isti sapi v neki drugi temi zatrjeval, da imamo samohranilke same ugodnosti…..
Zelo veliko sem prepotovala sama z otrocmi. Seveda so me pogosto vprašali kako je tole s priimki mojih otrok. In prav je, da se kontrolira prehod meje, ko gre za mladoletno osebo. Nekaj drugega pa je, če ti uradnik zavrne prehod meje, ker nimaš dovoljenja očeta in te pošlje nazaj. In če bi bilo z mano nekaj narobe, bi se razburila vsakič ko me carinik vpraša o priimkih mojih otrok. Pa se ne.
Da bi se pa kdo vprašal (oz. mi že povedal rešitev) kako rešiti problem dokazovanja, da smem s svojimi otrocmi prečkati mejo, ga pa ni junaka a ne? Zaenkrat so edini veljavni dokumenti potni listi. Če sem otroka ugrqabila je to itak javljeno na Interpol. Torej? Kakšne dokumente še rabim? Pa da veste če drugemu staršu ni odvzeta roditeljska pravica, otroka tudi po Slovenski zakonodaji ne smete peljati v tujino niti na sladoled, kaj šele na počitnice. Ok. Samo naj zdaj uradniki še predpišejo kako naj pridobim očetovo dovoljenje v primeru ko je sodišče prepovedalo stike in on dovoljenja iz principa ne bo dal? Torej lahko za otoka skrbim 265/7/24 ampak ne morem v Trst na sladoled z njim, ne da bi kršila zakon? BOLNO
Res da uradnik tuje države postopa po zakonih svoje države in jaz se proti njemu borim tako, da mu govorim, da mi nimamo v Sloveniji nobenih potrdil. Do sedaj so mi verjeli. Nemčija npr. za počitnice ne zahteva nobenih potrdil. Ampak a lahko lepo prosim nekdo pove kdo mi bo v Sloveniji napisal potrdilo, da lahko sama potujem po svetu s svojimi otrocmi in bo to potrdilo veljalo povsod po svetu?

Oče ti mora dovoliti. Kaj ni jasno?

Nič, vse je jasno. Diskriminacija samohranilcev. Ampak, da mi mora starš, ki nima skrbništva in so mu stiki sodno prepovedani dovoliti (česar seveda iz užaljenosti in žlehnobe nikoli ne bo dovolil), da grem z otrokom na dopust v tujino je diskriminacija starša samohranilca. Poleg tega je predpisano samo da mora dovoliti, kako ni predpisano. Poleg tega je to stvar slovenskih organov, tuji ne postopajo po naših predpisih in pojma nimam v kakšni obliki in v katerem jeziku ter kakšno sploh potrdilo zahtevajo.
Vam ne privoščim situacije ko policaj vrne potne liste in ne dovoli prehoda meje. Sploh pa, ker so vsi slovenski organi v prekršku, ker ne izvajajo zakona 🙂 in puščajo otroke v tujino z enim samim staršem…….
Miki in ostali, kako boste skakali do neba, ko ne boste mogli v Poreč na moreje ali v Bad Klein za en dan smučat z otrokom brez dovoljenja mame:)))))

Jaz imam sodno vse napisano. Prav tako bi ti mogla imeti sklep sodišča!

Seveda pa otroke obravnavaš kot svojo last in ti je vse odveč.

Nič, vse je jasno. Diskriminacija samohranilcev. Ampak, da mi mora starš, ki nima skrbništva in so mu stiki sodno prepovedani dovoliti (česar seveda iz užaljenosti in žlehnobe nikoli ne bo dovolil), da grem z otrokom na dopust v tujino je diskriminacija starša samohranilca. Poleg tega je predpisano samo da mora dovoliti, kako ni predpisano. Poleg tega je to stvar slovenskih organov, tuji ne postopajo po naših predpisih in pojma nimam v kakšni obliki in v katerem jeziku ter kakšno sploh potrdilo zahtevajo.
Vam ne privoščim situacije ko policaj vrne potne liste in ne dovoli prehoda meje. Sploh pa, ker so vsi slovenski organi v prekršku, ker ne izvajajo zakona 🙂 in puščajo otroke v tujino z enim samim staršem…….
Miki in ostali, kako boste skakali do neba, ko ne boste mogli v Poreč na moreje ali v Bad Klein za en dan smučat z otrokom brez dovoljenja mame:)))))[/quote]

Nimaš ti ničesar pošlihtano, vidiš zgolj zarote, jih navajaš povsod kjer jih ni in bi se rada prikazala kot žrtev. Iz pisanja je razvidno da bruhaš zgolj sovraštvo in popolno nespoštljivost do drugega starša, ne zavedajoč se, da ima otrok ner glede na z zlobo pridobljene neke papirje, enako očetovih genov v sebi kot tvojih. In da v življenju šteje kaj drugega kot papir….in to o privoščljivosti, na račun tvojega neplodnega sanjarjenja in tovrstnih razlagah, resnično ne dosega nivoja neke odrasle, zrele osebe, tako da nima smisla debatiirat v tej smeri..

Moj bivši mož ni nikoli podpisal prijavnice (s soglasjem za prehod meje) za otroka za v kolonijo, ki se izvaja na Hrvaškem. Tudi pred leti, ko je bil za na Hrvaško potrebno soglasje staršev za mladoletnike ne. In brez problema so tudi moji otroci prišli na uradni seznam za skupinski prehod meje.
Torej je ok (kar se slovenskih organov, ki potrjujejo take in podobne obrazce), če samo jaz podpišem soglasje za prehod meje otroka. Predvidevam, glede na izkušnje.
Starš, ki mu je bolj malo mar za otroka iz hudobije ne bo podpisal, kar pomeni, da otrok do polnoletnosti ne sme na dopust v tujimo? Ne sme na šolske izlete in ekskurzije? Ne sme na tekmovanja?
Ja in potem se pa vsa krivda za jezo otroka in posledice, ki se lahko kažejo na obnašanju otroka in uspehih otroka itak pripiše samo skrbniku, kot smo ugotovili v sosedni temi. Ker dejanja drugega starša pač nimajo nič s tem.

Diskriminiranost? Kje pa, to je naša odločitev od trenutka, ko smo se ločili. Debata o tem, ali je pravično, ali ne…nepomembno, ker se bomo med seboj stepli, namesto, da bi vložili normalno pobudo, ki bi temeljila na temu, da mati, ko se loči ni potrebno obdržati priimka, ali v primeru, če se na novo poroči, da mora nujno obdržati od bivšega, če en želi težav na meji in pri nekaterih institucijah. Dokler vsak teži le h temu, da bi svojo situacijo olajšal in dokazal, da je bivši/bivša ne vem kaj, bo stanje takšno, trpijo le otroci.

Situacija je takšna kot je, sprejmite jo, ali pa nekaj naredite, da bo drugače. Z bentenjem tu se ne bo nič spremenilo in za to ni kriv bivši, ampak mi sami.

Alenka G, vaše pisanje je zopet pavšalno in ne pomaga nikomur. Nikjer nisem rekla, da je za karkoli v zvezi s prečkanjem meje kriv moj bivši. Z ničemer se ne bom sprijaznila kakor predlagate. Problemi, ki jih imam s tem v zvezi niso povezani z mojo odločitvijo, da sem se ločila ampak z neurejeno državo in zakonodajo. In ja diskriminatorno je, da imam kot samohranilka probleme, nekdo drug pa ne, saj za vse velja enaka zakonodaja, ki ne ločuje med poročenimi in neporočenimi starši, ampak govori samo o prečkanju meje otroka v spremstvu enega samega starša. Pristojni organi pa znajo kršiti obstoječo zakonodajo, če pride mimo mama, ki se piše isto kot otroci. A je isti priimek edini dokaz, da otrok ni ugrabljen?
Osebno sem se oglasila, ker me je konkretna obravnava na konkretni meji razjezila. In kot samohranilka, sem se počutila diskriminirano, saj tega Glede na odnos, zastavljena vprašanja in obravnavo sem se počutila šikanirano in o svojih občutenjih lahko pišem, mar ne??? Glede na to da sem prepotovala z mojimi malčki dobršen del sveta sama in praktično nikjer imela problemov, verjetno vem kako so delali na tej konkretni meji z mano. Pogosto so me v preteklosti povprašali po priimkih ampak nikoli se nisem počutila ogrožene, torej na tej konkretni meji verjetno ni bil problem v meni.
Če pa pogledamo širšo sliko oz. kaj narediti, da podobnega ne bi doživela nikoli več, je rezultat, da nihče ne ve kaj se sploh pričakuje od staršev. Preberite si spodaj:
– Navzkrižne informacije
– Napisano velja za vsak primer, ko mejo prečka otrok samo z enim staršem, saj carinski organ pač ne more vedeti ali gre za poročeno ali neporočeno mamo
– Carinski organi serijsko kršijo slovensko zakonodajo, ko vaše otroke spuščajo z vami čez mejo ))
Nekdo bi to moral urediti. Spisati pregleden predpis, dati normalna tolmačanje. Jasno povedati kateri dokument (pooblastilo, rojstni list…) in v kakšni obliki se poleg potnega lista še zahteva in predvsem kje ga dobiti/potrditi. Jaz tega ne bom sprožala, ker moji otroci odraščajo. Predvsem pa Alenka G. preberite za sabo kaj ste napisala. A mi veste povedat s katerim predpisom je po vaše sedaj prepovedano, da bi se pisali družinski člani različno (proi poročenih ali neporočenih starših). Precej nestrokovno za osebo z vašimi nazivi 

Slovenska Euprava na svojih spletnih straneh piše takole:
Dodatna informacija:
Z novelo slovenskega Zakona o potnih listinah z dne 1. 6. 2009 se je na upravnih enotah v RS prenehalo potrjevati dovoljenja zakonitega zastopnika, s katerimi so zakoniti zastopniki dovolili svojim otrokom do 15. leta starosti, da lahko skupaj z veljavnim potovalnim dokumentom potujejo sami ali v spremstvu tretje osebe.
Za potovanje na Hrvaško mladoletni državljani tako ne potrebujejo več soglasja zakonitega zastopnika, katerega za zahtevali hrvaški obmejni organi, niti preje omenjeno dovoljenje po slovenskem Zakonu o potnih listinah.
Izjema pri prehajanju meje pa se nanaša zgolj na prehajanje bosanske meje, kjer bosanski mejni organi na podlagi bosanskega Zakona o tujcih z dne 13. 5. 2008 zahtevajo poleg veljavnega potovalnega dokumenta še soglasje zakonitega zastopnika.
Evropa.eu pa takole:
Posebne zahteve, poleg zahteve po veljavnem potnem listu ali osebni izkaznici, lahko veljajo tudi za otroke, ki potujejo:
• sami ali
• z odraslim, ki ni njihov zakoniti skrbnik, ali
• s samo enim od staršev.
Morda bo otrok za potovanje potreboval dodatno (uradno) dovoljenje, ki ga podpišejo njegovi starši, drugi od staršev ali zakoniti skrbnik(-i).
Trenutno ni predpisov EU, ki bi urejali to področje – vsaka država EU sama odloči, ali bo zahtevala takšne dokumente.
In ko pogledaš kaj je Slovenija sporočila na evropa.eu (moj povzetek, ker je predolgo za citirat):
Eden od staršev lahko zakonito premesti otroka v drugo državo brez soglasja drugega starša v primeru, kadar je drugemu od staršev odvzeta roditeljska poslovna sposobnost.
Soglasje drugega starša za premestitev otroka v drugo državo je potrebno vedno (torej tudi pri poročenih???), razen v primeru, ko ima roditeljsko pravico le eden od staršev.
Če gre pri začasni premestitvi (npr. dopust) otroka za vprašanje, ki bistveno vpliva na otrokov razvoj, veljajo za začasno premestitev enaka pravila kot za daljšo premestitev.

A dej no pretiravat. Zakonodajo v ločinih družinah se krši po dolgem in počez. Koliko očetov res lahko izvaja roditeljsko pravico? Velika večina jih sploh ne ve kakšne pravice imajo, ker je stanje tako obupno, da je itak javna tajna, da ne moreš soodlaočati o ničemer.

Tebe pa totalno razpizni nek prehod meje. Pač imej sabo papirje in nehi bruhat ogenj. Sej te bo še kap. Bodi vesela, da si bila celo poletje na počitnicah z otroci in nehi afne guncat.

Ja a mi znaš povedat katere in kakšne papirje poleg potnega lista pa naj še imam? In te iste “papirje” se po zakonu ne zahteva le od samohranilk, ampak od kateregakoli starša, ki mejo prečka z otrocmi sam. Ja saj večina v praksi nima nobenih problemov. Samo napisala sem vam kako imamo stvari blesavo ne-urejene.

No, različne priimke imajo lahko tudi poročeni pari in njihovi otroci. Poznam celo družini (dve), kjer otroci istih staršev nimajo enakih priimkov.
To s temi dokumenti in dovoljenji je dejansko štalasto. Tukaj niso samo enostarševski otroci, ampak tudi tisti, ki so v reji ali zavodu ali stanovanjski skupnosti. Če recimo starši otrok v reji zanje nočejo urediti dokumentov, jih otrok pač ne bo imel in se rejniki lahko samo slikajo.
Poleg tega pa – kot da trgovina z belim blagom ne poteka tudi s polnoletnimi osebami. A za njih je pa vseeno ali kako? Buzeriranje ljudi zaradi različnih priimkov sigurno ni pravi način reševanja tega problema.

Punce/punci. Tako razmišljanje je bedno. Za očeta izključujoče. Če hočte jit čez mejo se zmenite s fotrom.
Jaz bi bivši vedno dovolil, če bi vprašala. Pa ne vpraša.

Ti nisi vsi očetje. Nekateri otroci ne bi hodili v vrtec ali šolo, če ne bi šlo samo s podpisom enega starša. Ali imeli urejenega zdravstvenega zavarovanja, bi bili brez bančnega računa ali osebnih dokumentov.
Jaz sem mojega bivšega prosila, da uredi zdravstveno zavarovanje po njem za otroke. Ker je to edina zakonita možnost za ureditev zdravstvenega zavarovanja otrok. Bi mu vzelo pol ure. Pa bi bili otroci še sedaj brez zavarovanja, če mi ne bi šli uradniki na roke. Torej lahko o kakem soglasju za izlet v npr. Gardaland ali šoping v Trstu samo sanjam.

@Jalur: Ni čisto tako. Roditeljsko pravico se izvaja sporazumno, če pa ne gre sporazumno je pa proces sledeč:
1. Gresta na CSD in se poizkušata sporazumet,
2. Če se ne sporazumeta vložil predlog za začetek nepravdnega postopka za na primer: potovanje v Ameriko.
3. Sodišče potem odloči o tem kajje za otroka po mnenju sodiščakoristno in kaj ne.

S takim procesom odpade namerno hecanje s strani kogarkoli. Plačaš pa sodno takso. Odvetnika pa za take trivialne reči ne rabiš, ker dvomim, da je kak sodnik, ki bo odločil, da otrok ne sme recimo na šolski izlet ali pa na morje,….

No zadj kaj je smiselno in kaj ni je že drugo vprašanje. Mene zanima, kaj je zdaj po teh debatah ostalo od hude diskriminacije mater skrbnic, kar je bil povod in jeza za uvodni post, ki ga je napisala Včeraj?

New Report

Close