Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Povišan holesterol

Povišan holesterol

Pozdravljeni,

srara sem 59 let. Po odstranitvi polovice ščitnice, redno jemljem predpisan Euthyrox 50mkg.

V februarju 2025, sem opravila krvne preiskave ščitničnih hormonov in holesterola

rezultati

Tsh  2

Ft3 4,39

Ft4 16,3

Hdl 1,4

Ldl 6,2

Skupni 7,3

Zdravnik mi je predpisal Sorvasto 20mg

Jemljem tudi Ramelso 10mg zaradi povišanega pritiska.

Ali bi bilo možno znižati raven holesterola tudi z delnim zvišanjem ali znižanjem Euthyroxa?

Hvala,

Lep pozdrav

Spoštovana

Sorvasta, ki vam je bila predpisana za znižanje ravni holesterola, je pogosto zdravilo za obvladovanje visokega LDL holesterola. To zdravilo deluje neposredno na zmanjšanje ravni holesterola v krvi, ne pa na regulacijo ščitničnih hormonov. Znižanje ali zvišanje odmerka zdravila Euthyroxa, ne bi pomembno vplivalo na raven holesterola. Priporočam jemanje sorvaste in po potrebi spremembo življenjskih navad t.j zdravo prehranjevanje in zmerno fizično aktivnost.

Lp

Spoštovani,

imam povišan HDL in sicer 2,18 , LDL 3,7 in celokupni 6,3. Trigliceridi so 0,81.

Povsod berem kako znižati raven slabega holesterola nikjer pa ne najdem podatka kako se lotiti zniževanja dobrega holesterola oziroma ali je pri mojih vrednostih potrebno kakšno posredovanje?

Hvala za vaš odgovor

LP

Pozdravljeni!

Zakaj bi nižali HDL (dobri-zaščitni) holesterol? Veseli bodite da imate tako visok.

LP

zaradi skupnega 6,2?

Odgovor na objavo uporabnika
Pinka612, 05.06.2025 ob 13:09

zaradi skupnega 6,2?

Potem je treba zmanjsati LDL holesterol in ne HD. Mogoce z manjšimi odmerki statinov.

LP

Pozdravljeni

vendar LDL ni visok…LDL je 3,7

Mi je končen rezultat celokupnega holesterola 6,2 nerazumljiv

Pinka612, 06.06.2025 ob 11:57

Pozdravljeni

vendar LDL ni visok…LDL je 3,7

Mi je končen rezultat celokupnega holesterola 6,2 nerazumljiv

LDL je povišan. Referenčna vrednost je <3,2 mmol/L, idealna za osebe brez srčno žilnih dogodkov pa pod 2,5 mmol/, za visoko ogrožene pod 1,8 mmol/L, v nekaterih primerih  pod 1,4 ali celo pod 1 mol/L.

Skratka, LDL čim manj!!

LP

Ozrenko, 06.06.2025 ob 14:07

LDL je povišan. Referenčna vrednost je <3,2 mmol/L, idealna za osebe brez srčno žilnih dogodkov pa pod 2,5 mmol/, za visoko ogrožene pod 1,8 mmol/L, v nekaterih primerih  pod 1,4 ali celo pod 1 mol/L.

Skratka, LDL čim manj!!

LP

pozdravljeni,

nisem vedel da je 3,7 že povišan, saj na izvidu piše referenčna vrednost 2.0 – 3,9.

Hvala za vaše odgovore

lep pozdrav

Lp. 63 let, Holesterol 4.6, LDL 2.9-3.31, HDL 1.07, trigleciridi 1.47. Potrebno jemati statine 10 mg? Vratne žile relativno ?. Imam povišan krvni tlak 135/95 prenesa 4 mg. Redno jemljem že 5 let. Hvala

Spoštovani,

Imate nekoliko nižji HDL holesterol. Zaželjeno je več kot 1,4 nmol/L. Vaš LDL je na zgornji meji še normalnih vrednosti. Glede na to, da že imate povišan krvni tlak in jemljete zdravila zanj, je mogoče, da bi statini lahko bili koristni za dodatno zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni, še posebej, če obstaja družinska anamneza ali drugi dejavniki tveganja.

Priporočam, da se posvetujete s svojim zdravnikom glede možnosti zdravljenja. Vaš zdravnik bo lahko upošteval vse te dejavnike (vključno z vašo starostjo, anamnezo bolezni in drugimi tveganji), da se odloči, ali je začetek zdravljenja s statini prava izbira za vas.

LP

Hvala za vaš odgovor. Po posvetovanju z zdravnikom prejšnji teden, sem po dolgem premisleku danes začel piti tablete sorvate 10 mg. Bomo videli po 84 tabletah kako bo oktobra. Še enkrat hvala ?

New Report

Close