Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Povišan holesterol

Povišan holesterol

Pozdravljeni. Pišem zaradi povišanega holesterola.

Trenutno sem star 37let, Skupni holesterol imam že od nekdaj povišan (od leta 2007) kar imam izvide se je zmeraj vrtel okol 6.00 do 6.50. Spremenil sem drastično prehranjevalne navade, Dobri holesterol se mi je skozi leta povečal, se pa slabi ni zmanjšal, tudi skupni ne. Celo trenutno je bil zelo. Trigliceridi so zmeraj v mejah normale.

Zadnji rezultati

Skupni: 8.00

HDL: 1.99

LDL:5.03

Trigliceridi: 1.44

Verjamem, da rezultati ni ravno merodajen, kajti na odvzemu krvi nisem bil tešč, ker ga nisem načrtoval. plus tega, odvzem je bil 3.1.2024, po “veselem” decembru, kjer si privoščim hrano katero si drugače ne.

Pravkar sem opravil testiranje telesne sestave, imam zelo dobre rezultate, telesna maščoba cca 13%, viscular fat 39. Gospa ki je delala, je rekla da je zelo dobro in naj naprej funkcioniram.

Z športom se ukvarjam redno, 5do7 ur tedensko. Tečem (cca 1000km na leto) kolesarim, hodim/tečem po hribih, cca 3ure fitnesa tedensko….lani imam zabeležno 320ur rekreacije.

Imel sem pred kratkim Dopplerjev test, je vse brez problemov.

Imam dedne težave z ščitnico, po pregledu strokovnjaka še ne jemljem tablet, redno spremljam TSH, kateri je bil sedaj 4.85. Po navodilih strokovnjaka (dr.Pustovrh) dokler ni TSH preko 10 samo spremljamo, ko bo šel preko, bom dobil ustrezna zdravilo. po njegovih besedah naj bi verjetno pomagalo pri uravnavanju tega sproščanje adrenalina pri športu, tako sem jaz razumel. Težave s ščitnico imamo vsi v družini.

Holesterol ima tudi oče povečan, ima ustrezne tablete.

Zakaj sploh pišem? Situacija je taka, da sem tudi jaz dobil predpisane tablete Sorvasta 20mg. Odločil sem se, da bom poskusil z dieto (iz jedilnika sem odstranil transmaščobe in drastično zmanjšal zasičene maščobe, kjer se pač da), namesto sorvaste sem si kupil naravne statine (chorex), ki imajo 2,8mg statinov. Želim si pridobiti čas do jemanja “močnejših” tablet, ker nisem že v penziji. naj bodo tablete za takrat. Nimam težav proti njim, ampak stranski učinki, ki ji imajo pa mi niso všeč.

Sedaj vprašanje, ko sem bil pri merjenju telesne sestave (preko zdravstva) sem se z gospo pogovoril glede holesterola, je omenila da obstajajo lipidne ambulante, pa me zanima če so, kje so, kako do njih pridem preko napotnice in kako mi lahko pomagajo. Ker ponavadi ob vsaki težave, se zmeraj najde ena gora ljudi, kjer ima vsak svoje mnenje, ideje, rešitve…itd. Večina je nekje nekaj prebrala, ampak nič znanstveno dokazano. Mi je pa v ušesu ostalo, da baje v Avstriji delajo dodatne teste pri jetrih, kjer se še dodatno razdelijo holesteroli in se lahko določi, da če je skupni “prevelik” se lahko na podlagi drugih določeni če je nevaren in če je potrebno ukrepanje(tablete) ali ne in če je zadeva povezana z lipidno ambulanto, specialisto lipidologom.

 

Hvala

lp

Mitja

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani

Vrednosti holesterola so precej povečane. Kratkotrajne pregrehe (mastna hrana ipd,) lahko kvečjemu vplivajo na vrednosti maščob, ne pa toliko na vrednosti samega holesterola. Vseeno svetujem še eno meritev na tešče. Moramo vedeti, da s hrano le delno vplivamo na vrednosti holesterola, kajti večina nastane v jetrih, to pa je že genski vpliv presnove. Dobro je, da imate visoke vrednosti t.i dobrega HDL holesterola vendar vseeno ne odtehta vrednosti slanega LDL holesterola. Razmerje celotni holesterol – HDL bi moral biti manj kot 4 mmol/, v vašem primeru je ca 6 mmol/L. Lahko sicer počakate kakšen mesec, da vidite če so se vrednosti LDL kaj zmanjšale, sicer pa priporočam jemanje statinov, kajti koristi odtehtajo ev. stranske učinke, ki so povečini blagi in prehodni. Sprašujete za lipidno ambulanto. V lipidno ambulantno so napoteni bolnki, ki kljub maksimalnim odmerkom statinov, ne morej uravnavati visokih vrednosti holesterola in/ali trigliceridov. Glede dodatne razdelitve LDL holesterola se lahko ugotavlja vrednost lipoproteina Lp(a) , ki je neodvisni dejavnik tveganja za srčno žilne bolezni. Rutinski se vrednosti Lp(a) ne ugotavljajo, ker zaenkrat ni učinkovitega zdravila za zmanjševanje vrednosti le tega. Skratka, moj nasvet je, da čez mesec-dva preverite vrednosti holesterola in če so previsoke, priporočam jemanje statinov.

LP

Spoštovani,

Mož je star 33 let in na pregledu krvi je bilo ugotovljeno, da ima povišan Ldh holesterol.

Izvid se glasi :

Holesterol :

Skupni : 4, 9 (orient.  vred. je < od 5,2) HDL : 1,50 (orient vred.> 1,45)

LDH: 3,25 ( orient. vred

Spoštovani,

Mož je star 33 let in na pregledu krvi je bilo ugotovljeno, da ima povišan Ldh holesterol.

Izvid se glasi :

Holesterol :

Skupni : 4, 9 (orient.  vred. je < od 5,2)

HDL : 1,50 (orient vred.> 1,45)

LDH: 3,25 ( orient. vred. < 2,59)

Trigliceridi : 1,06 ( orient. Vred. < 2,26).   Zakaj je Ldh tako visok, kako ga znižati. Ali me lahko skrbi? Prosim vas za vaš nasvet. Lp

Spoštovana

Ni razloga za skrb. LDL je le rahlo povišan. Pred časom smo imeli zgornjo se normalno vrednost 3,5 mmol/l, sedaj pa so jo spustili na 2.5 mmol/l. Vrednosti sploh niso zaskrbljujoče, kajti pomembno je tudi razmerje med celotnim in HDL holesterolom, ki naj bo pod 4. V primeru vašega moža je 4,9/1.5<4 kar je OK. Naj mož pred ev. jemanjem statinov poskuša z zdravo prehrano še malenkostno zmanjšati vrednosti slabega LDL holesterola.

LP

Hvala vam za vaš odgovor.

Imela bi se eno vprašanje. Zanima me kaj pomeni ,da je na izvidu holesterola pod opombe napisano , da je vzorec krvi  ikteričen in da to lahko vpliva na rezultate holesterola?

Glede prehrane me zanima kaj menite o margarina pro aktiv ,ki naj  bi zniževala holesterol, ali jo lahko je za zajtrk? Za kosilo in vecerjo ni problem, za zajtrk pa ne ve kaj bi jedel.

 

Lp

 

 

Spoštovana,

Ikterični rezultat testa lahko pomeni, da je bila v vzorcu krvi visoka koncentracija bilirubina. Zaradi tega ni bilo mogoče zagotoviti zanesljivih  rezultatov testa. Bilirubin nastane, ko rdeče krvne celice razpadejo. Običajno ga iz krvi odstranijo jetra. Glede margarine Becel, ki naj bi vsebovala manj nasičenih in t.i. trans maščob ter dodatek omega 3 kislin in vitaminov, je tako, da je zagotovo manj škodljiva za zdravje, ne morem pa zanesljivo povedati, da koristi zdravju, ker ne razpolagamo s podatki, ki bi to potrjevali. Zagotovo manjše količine za zajtrk lahko priporočam.

LP

Spoštovani,

Najlepša hvala za tako hiter odgovor.

Zanima me ali je smiselno zaradi takšnega interesnega vzorca krvi preiskavo ponoviti?

Prosila bi vas tudi za tolmačenje izvida od  očeta, ki tudi ima povišane vrednosti holesterola  .

Vrednosti  so:

Holesterol: 6,75 ( ori. Vr. od 4-5,7)

HDL: 1,67 (>1,4)

LDH: 4.41 (<3,9)

Trigliceridi 1,48 (0,6-1,7)

Ali mi lahko napišete kako se izračuna razmerje  holesterola , ki naj bi bilo nižje od 4.

 

Lp

 

Se opravičujem, zgornje sporočilo je bilo napisano iz drugega telefona se pa nanaša na moje prejšnje sporočilo in Iktericen vzorec krvi.

Lp

Spoštovana,

Menim, da bi res bilo smiselno ponoviti test vendar prav tako zakaj so prevelike količine (?) biluribina v krvi, Ikterični rezultat se lahko včasih pojavi, če vaša jetra ne delujejo pravilno in se bilirubin ne čisti iz krvi. Redko se lahko zgodi, če ste vzorec vzeli po zaužitju prevelikih količin korenja ali vitaminskih dodatkov, ki vsebujejo beta karoten. Skratka, bilo bi smiselno ugotoviti tudi vrednost jetrnih testov, da se vid če jetra delujejo pravilno.

Vaš oče ima nekoliko zvišan LDL holesterol. Razmerje je enostavno izračuna tako, da vrednosti skupnega holesterola delite z vrednosti dobrega HDL holesterola, V primeru očeta je to 6,75/1,67 =4,04

Čim nižje vrednosti od (4 do 1) tem boljše.

LP

 

Spoštovani g. doktor,

najlepša hvala za vaš odgovor.Torej če prav razumem, če je to razmerje 4 ali manj, ni skrbi tudi če je LDH in skupni holesterol povišan?

Še enkrat hvala za odgovor in vašo obrazložitev.

 

Lp

Spoštovana

Drži, seveda pa so razmerja odvisna od absolutnih vrednosti TC (celotni holesterol), HDL (dobri holesterol), LDL (slabi holesterol) zato je pomembno ohranjati ustrezne nivoje:

TC<5,2 mmol/l

HDL>1,4 mmol/l

LDL<3,2 (idealno <2,5 mmol/l)

LP

Mogoče eno moje mnenje…jaz bi rekel če ste 40+ in bi res koristno zapravili 100eur pejte na samoplačniški neinvazivni poseg UZ vratnih žil. Če ste nagnjeni (ali imate slab/stresen življenski slog), ne glede na vrednosti holesterola, se bo mogoče kaj najdlo.

Številke holesterola ne pokažejo vsega…

Zdravo, vezano na objavo z 30.1.2024 sem včeraj dal kri, da vidim, če se na pravi poti glede diete in sem dobil odlične rezultate, da sem cilj dosegel. prvič v življenju imam holesterol normalen, oziroma v mejah, v manj kot dveh mesecih. sicer z dieto bom nadaljeval do meseca maja, potem pa grem v raziskovanje kaj točno od tega kar sem prej jedel mi je “prineslo” največ holesterola, oziroma katero odrekanje mi je ga najbolje zbilo, ampak to bo trajalo kar nekaj mesecev/let ter testiranj.

včerajšni rezultati

Skupni: 4,30

HDL: 1,51

LDL: 2,47

TRIGLICERIDI: 0,73

 

lp

Mitja

Pozdravljeni!

Veseli  me, da ste uspešno znižali ravni holesterola. Navedene vrednosti so zelo dobre.

LP

Nasvet mimo stroke… mogoče preverili še Lpa in Apob vrednosti samoplačniško na UKC Polikliniki.

Lpa je dodatni riziko faktor, ki se lahko skriva za normalnimi vrednostmi holesterola. Vsaj veste kje ste dedno, meri se ga samo enkrat,  je dedni faktor.

Apob pa je lahko v korelaciji z LDL ali pa tudi ne. Tega si želite imeti čim nižje, 0.6-0.8 recimo. Mogoče boljši marker kot LDL, poglejte yt. Če ugotovite pri sebi korelacijo LDL/Apob je pa ceneje spremljati LDL.

Lipidna ambulanta je bolj sama sebi namen…pozabi.

New Report

Close