Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija povečana bezgavka na vratu – preiskave

povečana bezgavka na vratu – preiskave

Pozdravljeni,

stara sem 40 let, zdrava, nimam nekih zdravstvenih težav.

Dva meseca nazaj sem opazila povečano bezgavko dva cm nad ključnico, na vratu. Opravila sem punkcijo bezgavke, imela UZ trebuha, rentgen pljuč, pregled krvi. Vse je bilo vredu. Samoplačniško sem šla na mamografijo, vse ok.

Osebni zdravnik mi je rekel, da je punktat ok in da gre zgleda za neko vnetje in da me nima kaj skrbeti. To je bilo kakšen mesec nazaj. Še vedno imam povečano bezgavko in še nisem čisto pomirjena. Ali mislite, da bi vseeno  morala še enkrat do osebnega zdravnika in prositi še za kakšne preiskave?

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

glede povečanih bezgavk je vedno nehvaležno interpretirati, kaj se dogaja.

Kako velika je bezgavka? Kako radiolog opiše prekrvavitev in hilus?

Včasih po kakšnem vnetju (lahko tudi tihem, ki ga ne opazite) ostanejo bezgavke povečane, vendar imajo tendenco, da se počasi zmanjšujejo. Če se veča, potem je potrebno ponoviti punkcijo in če tudi ta ne bo dala drugega rezultata kot vnetje, potem je morda najboljša rešitev kirurška odstranitev bezgavke, da se jo pregleda v celoti.

Kako se sicer počutite? Imate nepojasnjene vročine, nočno potenje, hujšate, ste izrazito utrujena? V primeru, da je karkoli od tega prisotno, bi vam svetovala, da se ponovno zažene diagnostika, vključno z UZ trebuha.

Vam želim ugoden razplet situacije in vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni, sem v prvi  polovici tridesetih let. V tem koledarskem letu sem prebolela dve angini v razmiku 3 mesecev. Po drugi angini sem opazila dve bunkici na levi strani vratu, ena me je spominjala na povecano bezgavko v obliki kroglice (lokacija: levo, blizu zatrdline pod celjustjo. Pod prstom preskoci. Na nasprotni strani imam ze kaki dve leti povecano bezgavko, vendar je ta stara podolgovata). Po tipanju sem zacutila se eno manjso kroglico, po otipu me spominja na cisto na dojki in pod prstom tudi preskoci.Ta se nahaja malce nizjo pod prvo opisano bunkico. Uz vratu je pokazal reaktivno bezgavko in cisto na scitnici.

V zadnje pol meseca sem ugotovila, da na mojo prebavo neugodno vpliva alkohol in gazirane pijace. Dan ali dva po zauzitju (tudi manjse kolicine) alkohola/gaz. pijace, se pojavijo v crevesju krci in bolecine. Ko grem na wc, je ok.

Po dveh mesecih sta bunkici se vedno tu. Po otipu ne bi rekla, da sta se spremenili. Krvna slika je pokazala minimalno povisanje levkocitov, sem bila pa v tistih dneh tudi hripava. Hripavost je po tednu dni izvenela.

Ponoci sem imela dva meseca tezave, ker sem morala po cca 5 urah spanja na vodo, opazila pa sem tudi, da sem se vedno prebudila prepotena, ne totalno premocena, ampak vseeno precej spotena. Nocne tezave so se dogajale na dnevni ravni. Danes je bilo prvic, da mi ni bilo treba sredi noci na wc in tudi prepotena nisem bila. Ne vem pa, ali je nocnih tezav konec, ali je bil le slucaj. Urin ni pokazal posebnosti, vendar je bil odvzet po tem, ko sem precej popila in pozno dopolne.

Pri govorjenju obcasno opazim, da me na levi strani vratu zaboli. Mesec dni nazaj sem imela obcutek, da me pri poziranju nekaj drazi, oz podrgne po zrelu, ko pogoltnem (ne bolec obcutek kot pri angini). Takrat sem si precej tipala bezgavki, tako da sem ta zoprn obcutek pripisala posledicam tipanja. Obcutek se redko se ponovi. Ce se ohladi in vdihnem globoko skozi usta, me na levi strani rahlo zapece.

Tezave z nocnim potenjem sem imela ze enkrat pred leti, vendar sem bila takrat v stresni siruaciji, tokrat temu ni tako.

Splosno pocutje je ok, zjutraj sem sicer utrujena, ker mi nocni obiski stranisca prekinejo in precej skrajsajo spanje. Pri fizicnih naporih ne opazam tezav.

Zanima me, ali bi bilo potrebno opraviti dodatne preiskave oz dolocene ponoviti oz. ali je mozno po opisu izlociti nevarne zdravstvene tezave.

Zdravnica je rekla, da so lahkobezgavke povecane se mesece po okuzbi ter da ni znakov vnetja.

Hvala za odgovor!

Zaskrbljena

New Report

Close