Najdi forum

Porascenost

Spostovan g. dr. Pusenjak!

Najprej bi rada pohvalila Vas forum. Moram Vam reci, da sem do zdaj nasla vecino odgovorov, ki sem jih iskala. Ker zivim v tujini bi Vas lepo prosila za odgovor. Pri ginekologu sem ze bila, vendar ga nisem cisto dobro razumela, ker ne obvladam najbolj jezika.

Moj problem pa je naslednji:

Stara sem 26 let, visoka 163 cm in tehtam 65 kg. Z mozem sva se odlocila za prvega otroka in si pomagava z naravnimi metodami dolocanja ovulacije (f-test, opazovanje sluzi in merjenje bazalne temperature). Ker opazujem cikluse ze vec kot eno leto, kot laik nekih nepravilnosti ne opazim, ker poteka vse iz meseca v mesec enako. Krivulja temperature je normalna, brez vecjih odstopanj je konstantna vse leto, f-test pokaze plodne dneve v skladu s temperaturo in tudi sluz postane tekoca na predvideni dan ovulacije. V glavnem, vse se ujema, kot je opisano v raznih literaturah. Vem pa tudi, da to ni zanesljiv znak, da je ovulacija zares bila. Sem namrec zelo porascena po celem telesu. Brijem si cele noge, roke in tudi po trebuhu. Zanima me, ce lahko prevelika porascenost vpliva na nezmoznost spocetja zaradi delovanja hormonov in ce je tako, kako se da problem odpraviti. Ali bi bil rezultat metod dolocanja ovulacije, ki sem jih nastela, drugacen, ce bi bil to vzrok morebitne neplodnosti?

Ze v naprej se Vam lepo zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam!

Torej, poraščenost je lahko tudi znak nepravilne hormonske aktivnosti jajčnikov in/ali nadledvične žleze, torej prevelikega izločanja moških spolnih hormonov, ni pa rečeno. Mediteranski tip ženske je pač bolj poraščen kot nordijski tip ali celo azijski tip. Pretirana poraščenost torej samo narekuje ustrezne hormonske preiskave, če bi M ne bile redne in bi z drugimi načini ne mogle določiti prisotnosti ali odsotnosti ovulacije. Praviloma pa je ovulacija “omejevalni” faktor – če ta nastopa, je tudi večinoma vse ostalo v redu, ne glede na poraščenost. Različne preiskave lahko odkrijejo mnogo razlogov, ki povzročajo neplodnost. Pri nas po 12 mesecih neuspeha svetujemo pregled moževe semenske tekočine in pri ženski HSG za izključitev večjih nepravilnosti v razvoju maternice in za ugotavjanje prehodnosti jajcevodov. Če bo oboje pri vaju O.K., so na vrsti nadaljne preiskave.

New Report

Close