tukaj je kar nekaj strokovnjakov in zelo izkusenih tekacev zato prosim za pomoc. sam s tekanjem namrec nimam nikakrsnih izkusenj. niti nihce noce teci z mano (lenobe lene:))
danes sem zacel s tretjim tednom teka in sicer slabo:(
tecem vsak drugi dan in sicer do uro ali uro in pol, ce se pocutim dobro. misice so se lepo privadile in nic vec ne bolijo.
zjutraj sem zacel kot ponavadi z ogrevanjem in 10-15min pocasnim tekom, pocutil sem se dobro, ampak pulz je bil nenormalno visok, vsaj 10 rpm visji kot ponavadi. se malo sem upocasnil tempo, ze cez 10min me je kar naenkrat zacela boleti misica na prednji strani noge-pod kolenom. nic nisem spreminjal tehnike teka, niti podlage po kateri tecem zato ne vem zakaj.
se enkrat sem se dobro “raztegnil” in razocaran nadaljeval proti domu. tudi pulz v mirovanju je padal pocasneje kot ponavadi.
kaj je narobe? skoraj dvomim da je pretreniranost ker sem v soboto in nedeljo pocival.
sem slisal da tudi vezi, sklepi in kosti potrebujejo doloceno obdobje da se privadijo na “napore”
Živjo,
Moj odgovor žal ne bo prav strokoven, pišem le iz lastnih izkušenj. Nekje sem prebral, da se vezi in sklepi prilagajajo na povečan napor 3 – 6 krat počasneje, kakor mišice. Torej si lahko prepričan, da po treh tednih tvoje vezi in sklepi nikakor še niso pripravljeni za uro in pol teka. Predvidevam, da v uri do uri in pol narediš 10 – 15 km, kar se mi zdi za tretji teden vadbe občutno preveč. Jaz sem prvi mesec delal po 5 km trikrat na teden. Tudi če tečeš z nizkim srčnim utripom, so sklepi prav tako obremenjeni!
Pri sebi sem ugotovil tudi, da imam med tekom, pri isti hitrosti, takoj za 10 udarcev hitrejši utrip, če pol ure ali manj pred tekom karkoli pojem.
Počasi se daleč pride!
LP
Rok S.
hvala, vsaj en se je opogumil. ne vem ampak vcasih se mi zdi da so na tej tabli sami teoretiki in filozofi, ko je treba cloveku pomagati v praksi naenkrat vsi poniknejo?!
torej “problem” je v tem, da sem se prej zelo intezivno ukvarjal s kolesarstvom in tako imam kondicije dovolj. s tekom sem zacel zato ker se mi neko jutro ni dalo vec na kolo in sem si zazelel spremembe. ugotovil sem da to sploh ni tako slabo, nasprotno, v uri teka se clovek veliko bolj zadiha kot v tem casu na kolesu, pa se za zimske dni je taksna rekreacija veliko bolj primerna.
danes sem se kljub vsemu ob 5 30h spet odpravil teci. slo je s tezavo, ampak po 30min sem nekako ujel ritem. vseeno sem po 40min odnehal. bom telesu privoscil ta teden malce pocitka in upam da mi bo drugic hvalezno:)
se malce experimentiram s hrano. glede na to da tecem zgodaj zjutraj, sem ugotovil da se zvecer nikoli ne smem prenajedati, se posebej s cokolado, napolitankami ipd. cudno, salame lahko pojem neomejeno(!?) tudi zjutraj sem poizkusil jesti pa se ne obnese. ne vem kako naj kombiniram s tekom ker mi po eni uri tekanja ze zacne primanjkovati energije, ce sem tesc.
Zdavo!
Nisem tako prepričan o tvoji zgodbi o pretreniranosti. Sam tudi pretečem 60-70 km v tednu (saj si mi že odpisal ne). Mislim, da bi moral počivati malo več, če si šele pred kratkim začel s tako intenzivnimi (vzdržljivostnimi) treningi. Poizkusi počivati 3-4 dni skupaj in se ‘nafilaj’ z minerali in vitamini (magnezij, kalcij…), seveda iz sadja in zelenjave, poleg tega pa si privošči namesto teka kakšno plavanje ali ravninsko kolesarjenje, sktratka lahkoten trening pri katerem ne boš preveč obremenjeval nožnih mišic. Mislim, da rezultat ne bo izostal. Tole pisanje je seveda na podlagi lastnih izkušenj, mislim pa, da bodo vsaj v neki meri veljale tudi zate.
P.S. Sam tudi dosti kombiniram tek s kolesarjenjem, zato sem ti tudi svetoval.
odlicno! hvala za nasvet, ravno iz usta taksnega mojstra sem hotel slisati. ce pravis da moram vec pocivati bom pac pocival. ta teden bom samo kolesaril po kaksno urico na dan potem pa spet “laufanje”
ceprav se clovek najlazje uci na lastnih izkusnjah vseeno ne bi rad delal kaksnih napak in neumnosti.
ej tekac, hvala za nasvet, sem spet pocival tri dni, danes zjutraj sem se pocutil odlicno in po pol ure so noge spet delovale tako kot je treba! mogoce je bil pulz se enih 5 udarcev visji kot ponavi, zato nisem pretiraval in po 40min nehal s tekom. bom malce kombiniral in tekel enkrat na teden po uro in pol ostala dva teka pa pol manj.
koliko casa ze laufas, da zmores 60-70km na teden? si se ze kaj zredil?
ves kaj poizkusi. to je zrl kolega ko je hotel postati bodybuilder:)) weight gain 4000. on se je od tega v pol leta zredil za 10kg, vecinoma speha:) ena kemija je notri ampak jaz tega ne bi poizkusil ker je ze od dalec smrdelo. zjutraj in zvecer ko gres spat jajca na oko s spehom baje pomagajo, samo ne vem zakaj bi se rad zredil? telo se je adaptiralo na napore in prilagodilo taksnim razmeram.
zal kupca za polarja ne poznam, mogoce sestricna, ki ima probleme s tistim hugerjem (al nekaj takega). jo bom vprasal. kaj trainer X plus pomeni da ima visinomer?
Baterija v uri je bila menjana pred dvema mesecema. Z oddajnim pasom pri ‘POLARJU’ pa je tako: Baterija v pasu je vgrajena in se je ne da zamenjati (zato je pas vodooporen, z njim lahko tudi plavaš). Sem pa dal testitrati oddajni pas, oziroma baterijo v njemu in je je še cca 50 %. Življenska doba pasa oz. baterije je cca 2500-3000 obratovalnih ur torej je še za cca 1500 ur obratovanja -treninga. Toliko v informacijo.
Lepo si napisal, obstajajo filozofi, ki nikoli ne znajo odgovoriti na postavljeno vprašanje. Tvoje vprašanje sem videl danes, ko sem prišel z dopusta.
Tebi sem že odgovoril, da mora prehod s kolesa na tek biti postopen, da te ne sme zavesti stopnja kondicijske pripravljenosti. Rok_s, ti je dal dober odgovor.
Kot drugo: ne moreš linearno primerjati kolesarjenje in tek. Ena ura kolesarjenja je
vredna komaj slabih 30 min teka. Obstajajo tabele faktorjev za primerjavo enake količine “dela” med različnimi športi za enako časovno enoto.
Strinjam se s Tekačem, da tvoj višji srčni utrip verjetno ni znak pretreniranosti.
Max srčni utrip je pri teku višji kot pri kolesarjenju. Zato obstajajo formule, ki odštevajo ali prištevajo nekaj udarcev glede na zvrst aerobne aktivnosti: kolesarjenje, tek, plavanje, veslanje, …..
En primer primerjalne tabele imaš na tem naslovu:
LP
Ojla!
Ko sem jaz začela teči vsak dan, me je vsaj 2 tedna tako bolelo pri desni nogi. Ampak sem še kar tekla, na koncu pa skor hodit nisem mogla normalno. Potem sem nekaj dni počakala, da me ni več bolelo in šla spet tečt, pa je bilo v redu. Od takrat se mi to ni več pojavilo. Verjetno je bilo preveč naenkrat. Malo še počakaj in si odpočij, pa bo boljše!
danes sem prvič videl vse poste na tvoje vprašanje in vidim, da si že naredil tisto pravo. zmanjšati tekaške in kolesarske treninge, torej najti kompromis med obema športoma.
rad pa bi te opozoril na nekaj kar je moja izkušnja. začel sem teči in sem mislil, da je pomembno v tekaškem treningu samo to, da tečeš dolgo in počasi (tečem za zdravje). izbiral sem različne proge in tekel vztrajno, vendar se nisem odzival na signale telesa. bolečina, (nadaljeval sem z treningi),poškodbe…nekaj ni bilo v redu?!
nato na netu odkrijem stran grega_hočevar slovenskega prvaka v triatlonu. faca res in velik stručko.(priporočam!)
torej odkril sem napako v svojih treningih. OGREVANJE!!!!!!!!
traja naj od 5 – 10min. vsebuje naj čim več elementov kot so poskoki in hopsanje, različne račje hoje, žabje poskoke, pozibavanje s pete na prste…. vse to v kombinaciji s raztezanjem in nato začnem počasen tek. rezultati fenomenalni res.
torej pri teku se gibi ponavljajo in obremenjujejo vedno ene in iste mišice in tetive, zaradi neogretosti tistih ki so manj aktivne pride do napetosti, ki so se v mojem primeru rezultirale kot poškodbe.
Živjo Mimoidoči,
upam, da nisi šel že čisto mimo in da boš odgovoril še meni. Tudi jaz sem očitno premalo pozornosti namenila ogrevanju pred tekom. Posledica je boleča (pekoča bolečina) ahilova tetiva. Zanima me, kakšne so bile tvoje poškodbe in kaj si naredil, da so se pozdravile – ali si moral nehati teči za nekaj časa?
Trenutnosedeča
hojla mimoidoci. tudi sam sem ze pogledal internet stran grega hocevarja in ga povprasal za kaksen nasvet.
z ogrevanji je tako, da so najpomembnejsa sestavina vsakega treninga. tudi ce gres samo na smarno goro!
to sem si zapomnil ze iz casov ljudske sole, ko smo plezali na umetni steni. pomembno je tudi da opravis t.i. raztegovanje misic in to sele potem ko si ogret. ko grem plezat se itak ogrejem ze na dostopu, zjutraj pred tekom pa naredim nekaj sklec, nekaj zgibov,… potem pa zacnem zeloooo pocasen tempo teka, po 10min so misice vsaj priblizno ogrete in takrat se ustavim ter jih raztegnem, potem pa nadaljujem s tekom. moje telo se ogreje na delovno temperaturo po priblizno 40min tekanja in takrat lahko zacnem teci “normalno”
se ucim in ce si bomo pomagali z nasveti in izkusnjami bo napredek hitrejsi predvsem pa bo z njem nastalo veliko manj poskodb kot sicer:)
da moral sem nehati teči za nekaj časa (namreč začel sem izpuščati treninge, ko pa sem treniral sem moral rapidno zmanjšati obseg in intenzivnost).
predvidevam, da so bile moje poškodbe mikro narave, kajti relativno hitro sem saniral vsako, vendar pa prav tako hitro pridobil novo.
ne bi našteval poškodb ker jih je bilo veliko, praktično me je bolelo vse.