Policistični jajčniki
Spoštovani,
najprej iskrena hvala za odgovor!
Pri meni se je sum na PCOs pojavil zaradi neredenih menstruacij po prenehanju KT (vedno pa so najkasneje na 42 dni) ter zaradi izpadanja las (moška plešavost). Zadnjič sem prejela zgoraj omenjene izvide in sem rahlo v dilemi; namreč tudi meni se zdi, da izvidi ne potrdijo PCOs, vendar je izvidu priložen komentar na katerem piše DIAGNOZA: PCOS… Mislite, da so se zmotili ali gre res za PCOs?
Moj ITM je normalen:22
Še enkrat upam na vaš odgovor, ki mi bo res v pomoč!
S spoštovanjem,
Katarina
Spoštovani!
Verjetno so se za diagnozo PCOS, kljub praktično normalnim hormonom, odločili glede na neredne menstruacije in izpadanje las v obliki moške plešavosti. Vprašljivo pa je ali je potrebno zdravljenje? Glede tega je vsekakor potreben posvet z endokrinologom, ki vam je opravil preiskave.
Lp
Pozdravljeni!
Stara sem 31 let in že nekaj časa nazaj so mi pri ginekološkem pregledu odkrili, da imam na jajčnikih cistice (tako imenovane policistične jajčnike). Ginekolog mi je predpisal Diane-35, ki jih že jemljem cca. 2 leti in dosedaj nisem imela nikakršnih težav (sem vegetarijanka in tudi aktivna športica). Zanima me ali obstajajo samo Diane 35 kot vrsta ”zdravljenja” za to motnjo. Strah me je namreč, da bi ob prenehanju jemanja tabletk mesečno perilo izostalo (kar ni dobro za telo in osteoporozo) in verjetno bi se pojavili tudi drugi stranski učinki, zato vas prosim, da mi svetujete kaj narediti v mojem primeru (ali obstaja kakšno drugo ”zdravljenje” – npr. lasersko odstranjevanje cistic in kako uspešno je ali so edina rešitev Diane 35 in ali je sploh možno, da se jih jemlje celo življenje??).
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Teja
Meni je ginekologinja povedala, da se tabletke Diane35, kot terapija jemljejo max dve leti. Priporočam, da prenehaš z jemanjem, če s samimi jajčniki oziroma stanjem sploh nimaš (večjih) težav.
Pri policističnih jajčnikih gre za PRESNOVNO bolezen, tako da ni tako enostavno. Preberi si kaj več o tem in res svetujem, da nehaš z Diane, ki pa niso tako “naivne” tabletke.
Srečno,
Lp.
Spoštovani!
Cistične spremembe na jajčnikih (policistični jajčniki) so dokaj pogosta najdba pri ultrazvočnem ginekološkem pregledu. Gre za morfološko spremembo jajčnikov, ki nikakor ni nujno povezana s PCOS, pri katerem se poleg cist na jajčnikih pojavijo neredni menstrualni ciklusi,otežena sposobnost zanositve, prekomerna poraščenost, akne,pogosta je prekomerna telesna teža in metabolne motnje v povezavi z insulinsko rezistenco. Če ste imeli sicer redne menstrualne cikluse in nimate drugih težav dolgoročna terapija ne bo potrebna. Odstranjevanje cist, ki sicer ne povzročajo težav tudi ni potrebno.
Lp
Pozdravljeni,
diagnosticiran mi je bil PCOS, danes sem prijela še izvide in dokler čakam, da se moja zdravnica vrne z dopusta, me zanima vaše mnenje, ali se vam zdi,da je vse vredu, v mejah normale…itd.
S-glukoza 4,6
s-sečnina 4,0
s-kalij 4,47
s-natrij 142
s-kreatinin 60
oGF (MDRD) nad 90
DHEAS 5,0
prosti testosteron 2,4
TSH 0,838
androstendion je 14,1
Hvala
Lp
Spoštovani!
PCOS navadno začnemo zdraviti medikamentozno. Za zdravljenje neplodnosti pri bolnicah z PCOS se odločajo tudi za kirurško dravljenje. Prvi kirurški poseg je bil klinasta resekcija jajčnikov, ki se danes ne izvaja več. Danes je v uporabi laparoskopska elektrokoagulacija ovarijev (LEKO). Pri tem postopku v splošni anesteziji s tanko iglo preko trebušne stene punktirajo ciste v jajčnikih in jih koagulirajo z električnim tokom. Postopek je dokaj uspešen za zdravljenje neplodnosti.
Lp
Pozdravljeni
Stara sem 26 let. Pred 7imi leti so zdravniki odkrili, da imam sindrom policističnih ovarijev. Bila sem na raziskavah in tudi na študijah v KC – na endokrinološkem oddelku. Na študijah sem dobila neke tablete (naziv tablet sem pozabila, ker je tega že dolgo), po katerih so mi izpadali lasje in sem bila prisliljena nehati z jemanjem. Sedaj jemeljem KT Diane 35.
Problem je v tem, da sem že od svojega 12. leta starosti prekomerno poraščena, menstruacije nisem imela redne, s kilogrami nisem imela težav. Mozolji pa so še danes prisotni, včasih se pojavijo tudi turi, koža pa zna biti včasih nenormalno mastna. Težave s kilogrami so se pojavili okoli 7 let nazaj, ko sem se zdredila v dveh letih za 30 kg (prej sem imela 60 kg sedaj pa 90 kg, velika sem pa 175 cm). Sedaj pa kljub zdravi prehrani ne shujšam… Zanima me, če mi lahko svetujete kakšno dieto, ki bi bila bolj primerna…Velikokat sem tudi utrujena, glavoboli se pa pojavljajo vedno bolj pogosto, včasih trajajo tudi 4 dni (mogoče to nima nobene povezave s PCO).
Glede na to, da jemljem tablete Diane 35 že 4 leta, se mi ne zdi, da bi bilo neke razlike, razen tega, da je sedaj M redna in da se mi je koža za malenkost izboljšala… Potim se nenormalno veliko. Poleti znoj teče ven iz mene, predvsem iz glave. Mi je velikokrat nerodno…
Ali so sedaj mogoče že kakšne druge tablete, ki bi bolj pomagale? Mi predlagate kakšno drugo terapijo?
S partnerjem sva se namreč odločila, da bi imela dojenčka in bom kmalu opustila KT Diane 35. Če bodo moji jajčniki seveda sodelovali…
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Stara sem 26 let in imam sindrom policijstičnih ovarijev. Šest let nazaj sem bila na študijah na KC na endokrinološki, opravila vrsto raziskav… Dobila sem tablete (naziva se ne spomnim, ker je že dolgo od tega) po katerih so mi lasje odpadali in sem bila prisiljena prenehati z jemanjem. Sedaj že 3 leta pijem Diane 35.
Od pubrtete naprej imam težave s poraščenostjo, mastno kožo, mozolji in seveda sedaj tudi s težo. Namreč v slabih dveh letih (pri 20. letih) sem se zredila za cca 30 kg (prej teža 57kg sedaj cca 90, višina 175 cm). Skušala sem z raznim dietam, ki so kazali kratkotrajne rezultate.
Zanima me, če obstajajo katere nove tabelete oz. terapije za PCO? Namreč Diane 35 pijem že 3 leta in ne vidim nobenih rezultatov oz. ni nekih sprememb… Potim se nenormalno, glava me zna boleti tudi po 4 dni skupaj, ponoči in čez dan. S partnerjem sva se odločila, da bi bi pa že počasi delala na otroku, če bodo seveda jajčniki naklonjeni. Zavedam se, da bi lahko prišlo do zapletov, zato se mi zdi nepotrebno, da bi jemala KT še naprej. Slišala sem tudi za veliko težav, ki nastanejo po prenehanju jemanjem tablet zato se kar bojim, kaj me čaka…
Ali je možno, da je PCO možno podedovati? Imam dve sestri in obe imata veliko težav s poraščenostjo, ena od sester ima hirsutizem druga pa še ni opravila nobenih raziskav.
Bi prosila za kakršenkoli nasvet oz. napotke…
Spoštovani!
Pri zdravljenju PCOS uporabljamo preparate za ureditev menstrualnega ciklusa in posredno za zdravljenje težav pri zanositvi, preparate za zmanjšanje poraščenosti in zdravila, ki vplivajo na insulinsko rezistenco, oziroma metabolni sindrom, ki je pri PCOS zelo pogosto prisoten. Vsekakor je pri vas priporočljiva redukcija telesne teže. Priporočam dieto, ki jo uporablajjo pri zdravljenju diabetikov (redni obroki 5x dnevno, popolna opustitev prečiščenih sladkorjev, omejitev maščob, veliko žitaric, mlečnih proizvodov, zelenjave in sadja in veliko gibanja). Za zdravljenje metabolnih vidikov PCOS se uporablja metformin. Obetajo tudi nekatera druga zdravila za zdravljenje insulinske rezistence npr.rosiglitazon.
Lp
Pozdravljeni!
Februarja letos sem bila na pregledu na endokrinološkem oddelku v Ljubljani. Ker sem jemala kontracepcijske tablete Yasminelle, mi zdravnica ni mogla popolnoma pomagati, saj bi moje telo naj bilo prazno umetnih hormonov, da bi lahko določili kaj je narobe. K endokrinologom sem se napotila v prvi vrsti zato, ker sem že popolnoma obupana nad neuspelimi poskusi hujšanja, katerih rezultati so vedno znova redenje. Poleg tega se po vratu pojavlja poraščenost že več let in tudi tu opažam pojačanje. Zdravnica je omenila sum policističnih jajčnikov in skrbi me tudi, da ko se bom odločila za otroke, da bodo nastopile težave. Ampak kot sem rekla v prvi meri me najbolj ovira moja telesna teža, saj sem zaradi tega zelo zelo nesamozavestna, to pa posledično vpliva na mojo efektivnost vključevanja v družbo in okolje.
Ker imam konec meseca ponovno pregled, trenutno nimam kontracepcijskih tabletk, in ker je do endokrinologov zelo težko priti, Vas prosim da mi svetujete kaj naj naredim oziroma kaj naj prosim zdravnico. Zelo rada bi odpravila kilograme, saj sem v treh letih pridobila preko 20kg in to je iz mene naredilo popolnoma drugo osebo, na žalost slabšo, ki ne izžareva več energije, ki jo je prej.
Verjamem pa da se nekaj a narediti in da morem ukrepati takoj! Stara sem 25 let in kmalu bom začela s svojim poklicom, to je učiteljica in potrebujem nazaj mojo samozavest.
Že v naprej se Vam zahvaljujem za Vaš odgovor in Vas lepo pozdravljam!
Spoštovani,
Pred mesecem dni sem oddala kri na 4 dan menstruacije, danes pa sem prejela sledeči izvid:
LH 5,59
FSH 4,02
serumski kalij 4,60
Serumski androgeni:DHEAS 4,2
cel.testosteron1,8, prosti 4,8, androstendion 10,9
Mi lahko sedaj poveste ali gre za PCOs ali ne? Že približno pol leta čakam na rezultate in upam, da je sedaj čas, da končno izvem kaj je z mano narobe…:) Da pa boste imeli malo boljšo predstavo, bom na kratko povzela,kaj se je v tem času dogajalo z mano.
Torej skoraj leto dni nazaj sem prenehala z 1,5 letnim jemanjemKT Diane 35 (pred tem sem imela vedno redne menstruacije). Sedaj sem stara 21 let, ITM 21. Po prenehanju jemanja KT so se pojavile težave kot so neredne menstruacije,izpadanje las…Vendar se je sedaj stanje umirilo. Opažam, da mi lasje ne izpadajo več toliko (rastejo novi), mentruacijski ciklusi pa se vsak mesec krajšajo in postajajo bolj redni (največ na 40 dni, zadnji na 33). Vmes imam tudi ovulacije saj sem malo bolj pozorna na svoje telo in prepoznam znake. Žal sem imela zadnji ultrazvok pred 1 letom, tako, da tega podatka nimam. V teh pol leta odkar sumim na PCOs sem tudi shujšala skoraj 10 kil (bolj upoštevam načela zdrave prehrane). Včasih sem imela preden sem dobila menstruacijo rjavi izcedek par dni prej, sedaj (zadnja 2 ciklusa) pa imam rjavi izcedek samo še kakšen dan, dva po menstruaciji.
Če sem še karkoli pomembnega pozabila napisati se opravičujem ampak malo sem raztresena po prejetju rezultatov, kajti nekako sem imela občutek, da je bilo vse samo odgovor telesa na prenehanje jemanja KT, sedaj pa ne vem več:)
Iskerno se vam zahvaljujem za odgovor že vnaprej!
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani!
Glede na zvišane vrednosti testosterona in androstendiona je možno, da gre za PCOS. Navedli ste, da se vam je menstrualni ciklus uredil, da ste shujšali 10 kg in imate ITM 21 tako, da ni razloga za zaskrbljenost. Zdrav način življenja, ustrezna prehrana in ohranjanje normalne telesne teže so pomembni tako pri zdravih kakor pri bolnicah s PCOS. V primeru težav predvsem z menstrualnim ciklusom in telesno težo pa priporočam pregled pri endokrinologu in morebitno uvedbo terapije.
Lp
Spoštovani,
najlepša hvala za hiter odgovor!
Zanima pa me še ali lahko še na kakšen drug način ugotovim ali imam PCOS? Obstajajo še kakšne dodatne preiskave, ki bi to diagnozo dokončno ovrgle oz. potrdile?
Zanima me še zakaj pri mojih prejšnji izvidih (vzeti 17 dan ciklusa pred 2 mesecema) prosti testosteron ni tako visok?
PREJŠNJI IZVID:
TSH…1.761
prolaktin…5.86
17OH progesteron…5.21
LH…35.7
FSH…3.99
Serumski androgeni: DHEA-S,celokupni in prosti testosteron so v mejah normale, androstendion pa je na zgornji meji normalnih vrednosti (10.7).
S-železo (III)…8.6 (L)
testosteron…1.1
testosteron prosti…0.7
ZDAJŠNJI IZVID:
LH 5,59
FSH 4,02
serumski kalij 4,60
Serumski androgeni:DHEAS 4,2
cel.testosteron1,8, prosti 4,8, androstendion 10,9
Pa še zadnje vprašanje; ali pri PCOS tudi obstajajo lažje in težje oblike? So drugače moji rezultati dokaj v mejah normale?
Hvala še enkrat za vso pomoč in za vaš čas!!
V upanju na odgovor vas lepo pozdravljam!
Pozdravljeni!
Stara sem 29 let. Neredne menstruacije imam že od vsega začetka (35-60 dni, zadnja 3 leta tudi redkeje). Moja diagnoza so močno policistični jajčniki. Hormonskih preiskav mi niso naredili. Pred dvema letoma sem zanosila ob jemanju Agluraba (v prvem ciklusu). Moje vprašanje pa je sledeče: sicer sem prebrala že precej člankov o PCOs, vendar sem v enem vaših zgornjih postov prvič zasledila, da obstaja razlika med PCOs, ki ima za posledico le menstrualne težave in anovulatorne cikluse ter med PCOs z motnjo insulinske rezistence. Ker sama nisem imela nikoli problemov s težo (56kg pri 168cm) bi iz vsega sklepala, da gre pri meni za prvo obliko PCOs. Kar me ob tem zanima je ali tudi v prvem primeru PCOs pomaga hranjenje po Montignacu oz. jemanje metforminov?
V preiskavi je bilo ugotovljeno rahlo povečano delovanje trebušne slinavke (alfa amilaza 1,95). Ali bi to kljub vsemu lahko pomenilo, da je prisotna insulinska resistenca?
Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!
Spoštovani!
O PCOS je bilo na tem in nekaterih forumih že veliko ngovora. Glede na to, da gre za genetsko determiniran sindrom je lahko manj ali bolj izražen. Insulinska rezistenca je verjetno osnovna motnja pri PCOS. Zdrav način prehrane in ohranjanje primerne telesne teže je vsekakor zelo koristno. Jemanje metformina lahko izboljša simptome in klinično stanje tudi pri osebah z normalnim ITM. Zvišana vrednost amilaze in insulinska rezistenca nista v povezavi.
Lp
Spoštovani!
Stara sem 20 let in pred nekaj meseci so mi odstranili z levega jajčnika cisto, ker je povzročila torzijo. Jajčnik je tudi drugače poln cist, menstruacije nimam več redne odkar sem prenehala jemanje KT, poraščena sem prekomerno samo na nakaterih predelih in ne po celem telesu, teža je normalna .
Pišem vam zato ker me v levem jajčniku že 3 dni “špika” in me skrbi da ne bo ponovno prišlo do torzije jajčnika, saj vendar ne morem vsake ciste odstraniti z operacijo.KT pa mi očitno niso pomagale pri preprečitvi cist in jih zato ne jemljem več.
Kaj lahko prepreči ciste oz. to da zrastejo do take mere da je potrebna operacija?
LP
Spoštovani!
Glede na navedeno gre tudi pri vas za PCOS. Če težave z zbadanjem v levem jajčniku ne bodo izzvenele je potreben ponoven obisk pri ginekologu. V terapiji bi morda prišel v poštev metformin. Tudi glede tega priporočam posvet pri izbranem ginekologu.
Lp