Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Policistični jajčniki

Policistični jajčniki

Ginekolog mi je postavil diagnozo sindrom policističnih jajčnikov. Zanima me kakšne so možnosti zanositve?Kako se lahko to bolezen zdravi in kakšne težave še lahko povzroči? Obstajajo kakšne nevarnosti?

Spoštovani!

Za sindrom policističnih ovarijev (PCOS) so značilne ciste na jajčnikih, motnje menstrualnega ciklusa,lahko so zvišane ravni androgenih hormonov s posledično prekomerno poraščenostjo, pogosto je prisotna insulinska rezistenca in prekomerna telesna teža. Sposobnost zanositve je pri teh bolnicah nekoliko zmanjšana, zaradi pogostih anovulatornih ciklusov. Gre za genetsko spremembo zato popolna “ozdravitev” ni možna. Za prekomerno poraščenost se pogosto predpisuje Aldactone ali Diane 35. Pri težavah z zanositvijo se včasih uporabljajo stimulatorji ovulacije. Za zdravljenje insulinske rezistence pa se v zadnjem času pogosto predpisuje metformin. Dolgoročno nevarnost lahko povzroča ravno insulinska rezistenca, ki zviša raven ogroženosti za kardiovaskularne bolezni. Veliko gibanja, redukcija telesne teže, kadar je ta previsoka, in uporaba metformina lahko ogroženost zmanjšajo.

Lp

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

je možno uporabljati namesto diane 35 tudi yarino? Tudi meni je namreč ginekologinja povedala, da imam nekoliko policistične jajčnike. nisem pa debela, veliko se ukvarjam športo. Je pa res da sem prekomerno poraščena po obrazu in sem imela neredne menstruacije.
LP

Uredništvo priporoča

Spoštovani!

Možno je uporabljati tudi Yarino.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,

Vljudno vas prosim za odgovor.
Stara sem 46 let in sem rodila že enkrat po normalnem postopku, brez nikakršnih problemov.
Zaradi tragedije, ki se nama je z možem zgodila pred tremi leti, bi želela ponovno zanositi. Z možem se trudiva že 2 leti in med tem časom sem tudi že zanosila in imela spontani splav.
Po več preiskavah zaradi težav pri zanositvi je ginekolog ugotovil policisatične jajčnike. Pred dnevi sem imela laparoskopijo. Ker sem imela zelo šibke ovulacije mi je ginekolog pred laparoskopijo predpisal klomifen tablete. Učinka na ovulacijo ni bilo, kvečjemu po njih so bile ovulacije še šibkejše.
Danes sem bila pri njem na pregledu in mi je dejal, da pri mojih letih in glede na policistične jajčnike ni kaj vzpodbudno stanje ter mi predpisal tablete CYCLO-PROGYNOVA za 3 cikluse. Dejal mi je, da naj bi ta zdravila pripomogla k boljšim ovulacijam, ker klomifen ni imel pravega učinka. Moram pa povedati, da imam še vedno redne menstruacije in nimam nobenih posebnih ginekoloških težav, zato me moti, da mi je predpisal ta zdravila za vzpodbujanje ovulacije, ker ko sedaj prebiram navodila o namenu uporabe teh zdravil sem v dilemi, kajti kot jaz razumem je to zdravilo bolj primerno za tiste, ki sploh nimajo rednih menstruacij ali pa so že tik pred meno (tako razumem seveda kot laik in ker sem sedaj že čisto zmedena in na tleh).
Lepo vas prosim, odgovorite mi na moje vprašanje, zakaj mi jih je v mojem primeru predpisal in ali mi bodo k zanositvi sploh kaj pripomogle ali pa mi noče direktno povedati, da je pač z mano že itak vse narobe.Resnično sem zmedena in ne vem, če bi jih sploh začela jemati, ne glede na vse skupaj.
Ker bi rada, da moje vprašanje ostane anonimno, vas prosim, če mi lahko odgovorite na mojo elektronsko pošto.
Za čimprejšnji odgovor bi najraje prosila g. dr. Pušenjaka, če pa on ne utregne, pa koga drugega , ki mi bo kar se da točno odgovoril na moje vprašanje.
Opravičujem se, ker malce zmedeno pišem, toda sem res že na dnu in ne vem več kaj je prav in kaj narobe, ali pa je sploh z mano že vse narobe in se zaman z možem trudiva.
Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani!

Vaše vprašanje vsekakor sodi na forum “Ginekologija”, ki ga ureja dr. Pušenjak. Zmožnost zanositve se po 40 letu vsekakor močno zmanjša. Ne vem, če stimulatorji ovulacije pripomorejo k zanositvi.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

pozdravljeni..

Pred dobrima mesecama sem bila na ginekološkem pregledu. bil je moj prvi pregled in seveda je bilo prisotnega nekaj strahu..
na srečo je z mojo maternico vse vredu, vendar pa so moji jajčniki tisti ki povročajo probleme..moja mestruacija je zelo neredna (v šestih mesecih sem jo imela samo dvakrat), ginekologinja pa mi je povedala, da imam na jajčnikih nekakšne pike.
predpisala mi je kontracepcijske tabletke Yasminelle Yarina.
vendar moje menstruacije še vedno ni, zato me skrbi kdaj začeti jemati tabletke..jih lahko začnem takoj, ali moram počakati na prvi dan menstualni dan?..
zanima me tudi, ali bodo težave izginile z jemanjem tabletk?
stara sem komaj 17 let in me vse te težave z jajčniki pošteno skrbijo.
o otrocih še nikakor ne razmišljam..kje pa.. bo pa tudi ta čas enkrat prišel.
prosim, če mi kdorkoli lahko kaj svetuje v zvezi s tem, se že v naprej zahvaljujem..

papa

Spoštovani!

Glede na to, da nimate menstruacije lahko pričnete jemati yasminelle takoj, sicer se načeloma prične jemati prvi dan ciklusa 21 dni nato 7 dni premora. Verjetno se bo menstrualnih ciklus vspostavil po par mesecih.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!

Tudi midva z možem si želiva štručke, a je še vedno ni. Pred kratkim sem bila na preiskavah, kjer so, na podlagi mojih nerednih menstroacij, ugotovili da imam policistične jajčnike. Malo me je že strah, ko prebiram, da imajo ženske s polic. jajčniki težave pri zanositvi. G mi je predpisal tablete Dabroston, že tri mesece pa uživam še tablete Retafer (sem zelo slabokrvna).
Zanima pa me, kako nastanejo policistični j. in kakšne so možnosti pri zanositvi?? Ali tablete Dabroston pripomorejo tudi k večji učinkovitosti pri zanositvi (le te so pri meni namenjene uravnavanju meseč. ciklusa)??
Martina

Spoštovani!

Policistični ovariji so dokaj pogost vzrok za endokrinološke motnje. Gre za genetsko pogojeno bolezen. Pogosti so anovulatorni menstrualni ciklusi, prekomerna poraščenost in metabolni sindrom. Zanositev je včasih otežena. Dabroston bo predvsem pripomogel k ureditvi menstrualnega ciklusa.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!

Tudi midva s partnerjem si želiva povečat družino, vendar ne rata.Decembra sem imela pregled pri ginekologu in mi je rekel da imam kar nekaj cist na levem jajčniku.Svetoval mi je hormonske tablete,vendar sem v dilemi kaj narediti če bi slučajno prišlo do zanositve med jemanjem tablet

Spoštovani!

Žal niste navedli katere hormone so vam predpisali za zdravljenje PCOS. Vsekakor priporočam posvet z ginekologom, ki vam je zdravilo predpisal.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

men pa zanima kako pa sindrom policističnih jajčnikov vpliva na nastanek inzulinske rezistence??

Spoštovani!

Insulinska rezistenca (odpornost tkiv na insulin) je najpomembnejša metabolna motnja pri PCOS in sestavni del sindroma. Gre za motnjo delovanja insulina v tkivih. Oviran je prenos glukoze v tkiva pod vplivom inzulina. Posledično se zvišajo ravni insulina v serumu,kasneje se izčrpa zaloga insulina v pankreasu. Pojavi se motena toleranca za glukozo, sladkorna bolezen tip II, arterijska hipertenzija, hiperlipidemija, debelost in pospešena aterogeneza, kar močno zviša tveganje za pojav kardiovaskularnih bolezni.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

Stara sem 24 let in so mi ravno diagnosticirali še PCOS in predpisali Aglutirab(1tbl/dan). Že prej sem se 4 leta zdravila pri endokrinologu zaradi mikroprolaktinoma (jemljem Dostinex) in funkcionalne androgenizacije-predvsem zaradi težav trdovratnega izpadnja las.Do sedaj sem jemala že Diane 35,Aldactone(4leta), poskusila tudi z Androcurjem, a sem ga opustila, saj ni izboljšal stanja, kvečjemu obratno.Ginekologinja mi je ukinila terapijo, ki mi jo je predpisal endokrinolog, da so mi lahko testirali vrednosti hormonov, ki pa so presenetljivo vsi znotraj normale (le prosti testosteron je na zgornji meji), pred zdravljenjem pri endokrinologu ni bilo tako. Na UZ je ginekologinja ugotovila, da imam PCOS in predvideva da je metabolnega vzroka, zato mi je predpisala Aglutirab. Zanima me,če lahko ob jemanju Aglutiraba še vključim prejšnjo terapijo z Aldactone in Diane 35 (možnost interakcij?), saj imam sedaj precej problemov z aknami, mastno kožo, mastnimi lasmi, neredna menstruacija,..Ali bi vključitev še teh tablet motila spremljanje učinkovitosti Aglutiraba na moje stanje? Zaenkrat še ne razmišljam o tem, vendar me zanima, glede na to da imam poleg PCOS še mikroprolaktinom,kakšna je sploh možnost zanositve?Za odgovore se vam že naprej zahvaljujem!

LP

Spoštovani!

Motena toleranca za glukozo je sestavni del PCOS. Nikakršnih zadržkov ni za sočasno jemanje Agluraba, Aldactone in Diane 35. Sposobnost zanositve je pri PCOS in prolaktinomu zmanjšana.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

mene pa zanima kakšna je razlika med policističnimi hajčniki in sindromom policističnih jajčnikov. jaz imam namreč policistične jajčnike in aprila moram na laparo. a po operaciji ne bo več cist. ali je veliko možnosti da se te nazaj naredijo? imam tudi neredne menstrulne cikle.. kakšna je možnost a zanositev po laparo?
hvla za odgovor

Spoštovani!

Ciste na jačnikih so sestavni del sindroma policističnih jajčnikov, kjer poleg cist najdemo motnje menstrualnega ciklusa, prekomerno poraščenost, navadno prekomerno telesno težo in moteno toleranco za glukozo. Glede indikacij za operacijo in možnosti zanositve priporočam posvet z izbranim ginekologom.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

aha.. potem je to ubistvu eno in isto???

V bistvu da.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close