Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Policistični jajčniki

Policistični jajčniki

hellow!
stara sem 17 let in imam policistične jajčnike!
imela sem spolni odnos-zaščiten!
zanima me ali je kakšna vrjetnost zanositve
saj sem naredila test in je bil negativen

Spoštovani!

Pisala sem vam že 16.01.2009, ko mi je ginekologinja postavila diagnozo PCOS in uvedla Aglurab 850 mg(1 tbl na dan). Že prej pa sem se zdravila zaradi funkcionalne androgenizacije (Diane 35, Aldactone 100 mg) in mikroprolaktinoma (Dostinex) pri endokrinologu 4 leta. Težava pa je v tem, da ne vem več koga naj poslušam endokrinologa, ki mi pravi naj Aglurab, ki mi ga je ginekologinja predpisala ukinem (zdaj ga jemljem 5 mesecev), saj pravi, da je v mojem primeru jemanje nesmiselno in da to zdravilo običajno prepisujejo drugačni skupini bolnic, običajno z zelo prekomerno težo (jaz imam normalno)…Pravi še, da so moji problemi hormonskega vzroka in da te že zdravimo, kar je razvidno tudi iz ustreznih izvidov med zdravljenjem z Diane in Aldactone…Po drugi strani pa je mnenje ginekologinje, da je bolezen metabolnega izvora in da naj odmerek še povečam, da vidimo če se bo pokazal kakšen rezultat. Lepo vas prosim za vaše mnenje, ker sem že čisto zmedena.

Zanima me še pri katerih bolnicah je priporočljivo jemanje Agluraba oziroma pri katerih se pričakuje pozitiven učinek pri zdravljenju PCOS? Ali je možno diagnostično potrditi, da je prisotna rezistenca tkiv na inzulin (kot vzrok za PCOS) in na kakšen način?Ali je lahko jemanje Agluraba vzrok dviga AST in ALT?

Se opravičujem za številna vprašanja, ki mi ne dajo miru. Že naprej najlepša hvala za odgovore!

Lep pozdrav

Spoštovana tanaa!

Če ste imeli zaščiten spolni odnos je verjetnost zanositve zelo majhna.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovana mateja 25!

Pri PCOS se pogosto pojavi tudi rezistenca na insulin.Nekateri avtorji so mnenja, da je insulinska rezistenca (IR) eden izmed ključnih parametrov, ki vpliva na pojav anovulatornih menstrualnih ciklusov, neredno menstruacijo in predvsem na metabolne vidike (debelost, arterijska hipertenzija, pojav sladkorne bolezni, hiperlipidemije in ateroskleroze). Zdrvavljenje z metforminom(Aglurab, Glucophage…)je pri PCOS koristno. Insulinsko rezistenco lahko opredelimo s t.i.HOMA testom, ki opredeljuje razmerje med ravnjo insulina in ravno glukoze v serumu.Jemanje Agluraba lahko povzroči dvig jetrnih encimov AST in ALT.
Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!

Stara sem 21. Danes sem bila na obisku pri ginekologinji, ki mi je ugotovila, da imam policistične jajčnike. Rekla mi je da se večinoma pozdravijo sami.. in tega stavka ne razumem najbolje, glede na to da sem si o tem prebrala na internetu in se mi zdi malo bolj resno.
Predpisala mi je tablete Primolut, za urejanje ciklusa, ki je seveda nereden.
Za kontracepcijske tablete nisem primerna, ker imam nekaj kg preveč, kadim in pred kratkim sem imela operacijo krčnih žil. Rekla mi je, da mi jih lahko predpiše če nekaj kg shujšam ampak vseeno ni priporočljivo zaradi krčnih žil da kadarkoli jem kontracepcijo.
*Zanima me ali te tablete kakorkoli pripomorejo k zdravljenju PCOS ali so samo za urejanje ciklusa?
*Ali so te tablete spodbujevalnik ovulacije? Ne razumem zakaj bi potem jedla te tablete če ne želim zanositi. Rekla mi je da ni nujno da jih jem, bilo pa bi fino če bi si na ta način uredila ciklus.
*katere tablete bolje vplivajo na zdravljenje, kontracepcijske ali te, ki jih jem?
*Zakaj mi je odsvetovala jemanje kontracepcijskih tablet zaradi krčnih žil, kako se to povezuje? Ali bi mi jih odsvetovali tudi vi?
*ne vem točno kako naprej..kakor da probam s temi tabletami za urejanje ciklusa in z nujnim hujšanjem, prvič ker je potrebno za zdravljenje da probam priti na normalno težo in drugič zato, da mi lahko predpiše kontracepcijske tablete Diane 35 ali Yarino, ki naj bi bile preimerne za zdravljene tistih, ki naj še nebi želele zanositi.

Zmedena sem zaradi vseh informacij, ki sem jih danes dobila, pa še vedno mi vse ni jasno, zato sem vam pisala. zahvaljujem se vam za odgovore.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam vprašanje za vas. In sicer: stara sem 22 let, dobrih 5 let sem jedla KT Logest, decembra pa sem z njimi prekinila, saj s fantom počasi načrtujeva otroka. Od decembra do zdaj sem imela samo 3 menstruacije – nekje na 55 dni. Zanima me, če se da policistične jajčnike ugotoviti le z ultrazvokom ali tudi kako drugače? UZ mi še moja G namreč nikoli ni delala. Mene pa sedaj po vsem prebranem skrbi, da nebi imela tudi jaz policističnih jajčnikov, glede na neredne M (težo imam normalno, kakšne pretirane poraščenosti pa tudi nimam). Zanima me tudi, v katerem primeru si upravičen do UZ in če ga moraš sam zahtevati? Svojo G sem že klicala in se hotela naročiti, vendar imajo sedaj dopuste in začnejo naročati šele proti koncu julija.

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Pozdravljeni,

mene pa zanima, kako ločiti med PCOs z inzulinsko rezistenco in samo PCOs? Se to kaže v vrednosti sladkorja v krvi? Sama imam namreč PCOs, vrednost sladkorja pa je 4,5.

V upanju na vaš odogovor vas lepo pozdravljam,
Katarina

Spoštovani!

Primolut (noretisteron) je sintetični progesteron in se uporablja za uravnavanje menstrualnega ciklusa. Krčne žile sicer niso absoluten zadržek za uporabo oralnih kontraceptivov. Kontraindicirani so pri povišanem krvnem tlaku, boleznih jeter, prebolelih trombozah in embolijah, relativna kontraindikacija je tudi prekomerna telesna teža.
Za sindrom policističnih ovarijev (PCOS) so značilne ciste na jajčnikih, motnje menstrualnega ciklusa,lahko so zvišane ravni androgenih hormonov s posledično prekomerno poraščenostjo, pogosto je prisotna insulinska rezistenca in prekomerna telesna teža. PCOS diagnosticiramo s kliničnim pregledom, UZ jajčnikov, določitvijo hormonov (FSH, LH, in androgenih hormonov), insulinsko rezistenco pa opredelimo z OGGT in določitvijo razmerja med insulinom in ravnjo glukoze v serumu.
Lp

Pozdravljeni,

ginekolog mi je predpisal Primolut nor, ker mi zamuja M ze 3 tedne. Vendar se mi zdi, da me po teh tabletah dusi. Full tezko diham in nikoli ne morem do konca vdihniti. Zdi pa se mi tudi da mi nabija srce. Sem pa si izmerila v teh dnesh tudi pritisk sicer je v mejah normala za normalne ljudi, ampak jaz sem hipertonik. Tako da se mi je tudi pritisk povecal.

Ali naj koncam zdravljenje s temi zdravili?

Spoštovani!

Glede na to, da ste po Primolutu zaznali dušenje in povišan krvni tlak, priporočam, da z jemanjem prenehate in se posvetujete z vašim ginekologom glede urejenja menstruacije.

Lp

spoštovani,
stara sem 21 let in so mi pred parimi dnevi na ultrazvoku ugotovili, da imam policistične jajčnike. zadnjo menstruacijo sem pa imela 11.aprila, takrat sem tudi nehala jesti KT in od takrat nimam menstruacije. mentruacijo imam redno že 10 let,in mi je zelo čudno ker je ginekologinja rekla da je to gensko prirojeno. KT sem jemala 5 let, vendar sem tudi pred jemanjem KT imela redne menstruacije.bila sem pri 16letih na ultrazvoku in takrat niso ugotovili čisto nič. prekomerno poraščena nisem, ITM imam 19,3, in ne spadam v to skupino žensk za katere je značilno da imajo policistične jajčnike. zanima me, ali je to samo prehodno ali bom imela celo življenje probleme s tem? ali obstaja tudi kakšna operacija, da se to odpravi? ginekologinja mi je tudi rekla, da če ne dobim menstruacije do septembra, da bomo opravili še en ultrazvok.

Pozdravljeni,

danes sem izvedela, da imam L jajčnik policističen, D pa normalno dela,je v ovulaciji. Zanima me kaj to sploh pomeni. Namreč s partnerjem bi rada imela otročka in nama ne rata. Obisk pri zdravniku mi tudi ni bil najbolj v pomoč, uteho. Od samega šoka sem pozabila na vsa vprašanja, ki sem jih želela zastaviti. Rekla je naj se še naprej trudiva in če v roku 5 mesecev ne bo nič naj pridem nazaj. Dala mi ni nobenih tablet (vidim na forumu da jih drugi dobivajo). Kaj sedaj. Koliko je to resna zadeva. V bistvu me je zelo prestrašila. Mestruacije imam redne na 28 dni. Lani novembra sem prenehala jemati KT yarina (jemala sem jih več let), nimam problemov s poraščenostjo, teža je 63kg na 164 cm, edino kar je, da imam zadnje čase povišan krvni pritisk.

Hvala za odgovor, lep dan

Spoštovana Teja 88!

Na UZ ugotovljene ciste na jajčniku še ne pomenijo, da gre za PCO sindrom z nerednim menstrualnim ciklusom, prekomerno poraščenostjo in metabolnimi spremembami. Glede na to, da ste aprila prenehali z jemanjem OK je možno, da je izostanek menstruacije posledica jemanja OK in se bo tekom časa ponovno vspostavil normalni menstrualni ciklus. Vsekakor priporočam počakati nekaj mesecev in morda ponoviti UZ kakor vam je svetovala ginekologinja. Operativni poseg verjetno ne bo potreben. Če se izkaže, da gre za PCO sindrom prihaja v poštev medikamentozno zdravljenje.

Lp

Spoštovana Goga F!

Glede na navedeno pri vas ne gre za PCO sindrom. Menstrualni ciklus je reden, telesna teža primerna. Menim, da ni razloga za paniko. V kolikor ne bo uspeha glede zanositve priporočam ponovni obisk pri ginekologu čez pol leta.

Lp

Pozdravljeni

Meni so prav tako pred kratkim odkrili polistične ovarije.(čeprav o tem ni bilo nikoli govora…). Cist je veliko tako v levem kot v desnem ovariju. Ker imam neredne menstruacije (zadnjo imela maja po 6 mesecih) in nimam ovulacij, sem prejela terapijo z Orgametrilom, nato pa ponovno Klomifen, ki sem ga že jemala. Ker imam tudi hipotirozo po kroničnem vnetju, me zanima ali je to primerna terapija, ni nič kontraindikacij.ipd. .. Poskušam zanositi že leto dni in grem jeseni verjetno na lpsc. Zadnje merjenje TSH spomladi je bilo normalno, čeprav se ne počutim ok. Še vedno imam močno bitje srca, zasoplost, krče v mišicah in utrujenost…Simptomi me ovirajo med športom. Naj povem, da sem športno aktivna, nimam prevelike telesne teže, zadnje čase pa opažam, da imam več maščobe v telesu, akne, kar poprej nisem imela…Ali se lahko simptomi kaj izboljšajo? Kakšno hrano priporočate? Kako to, da so mi PCO odkrili šele pri 29 letih kljub rednim pregledom…Pri vas sem naročena jeseni….
Zahvaljujem se vam za odgovor in razumevanje.

Spoštovani!

Ob jemanju tiroksina pri zdravljenju hipotiroze ni nikakršnega zadržka za drugo hormonsko zdravljenje (Orgametril, Klomifen…).Glede na to, da je ob jemanju tiroksina raven TSH normalna, je odmerek tiroksina ustrezen. Vzrok za težave: močno bitje srca, zasoplost, krče v mišicah, utrujenost, je iskati drugje.Verjetno prihaja v poštev tudi terapija PCOS po opravljenih preiskavah. Posebna dieta pri hipotirozi in PCOS ni potrebna.

Lp

Pozdravljeni!
Imam sindrom policističnih jajčnikov in predpisali so mi Aglurab 500 mg dvakrat na dan. Zanima me, kako bo to odpravile moje težave in katere sploh. Nimam prevelike teže, ravno nasprotno, skoraj premalo imam (168 cm, 53 kg) vendar sem prekomerno poraščena. Ali bodo tablete to odpravile? Kaj pa akne? In kako dolgo traja, preden so učinki vidni?
Hvala za vaš odgovor!
Ana

Pozdravljeni,

danes sem prejela sledeče izvide:
TSH…1.761
prolaktin…5.86
17OH progesteron…5.21
LH…35.7
FSH…3.99
Serumski androgeni: DHEA-S,celokupni in prosti testosteron so v mejah normale, androstendion pa je na zgornji meji normalnih vrednosti (10.7).
S-železo (III)…8.6 (L)

Sedaj pa bi prosila čelahko malo komentirate moje izvide-predvsem me zanima če izvidi potrdijo PCOs?

V upanju na vaš odgovor, vas lepo pozdravljam!

Pozabila sem še dodati:
testosteron…1.1
testosteron prosti…0.7

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Tudi meni so sedaj odkrili sindrom PCO, imam precej prekomerno TT (94 kg na 167 cm višine). Uvedli so mi aglurab 850 mg 2×1. Menda dobro vpliva tudi na redukcijo telesne teže, pa me zanima ali je to dejansko res in ali moram prilagoditi prehrano in telesno vadbo. Kakšne so izkušnje in kakšno dieto priporočate ob Aglurabu.

Hvala in lep sončen pozdrav!

Spoštovana Girlangel!

laboratorijski izvidi, ki ste jih navedli ne govorijo za PCOS. Sicer se pri PCOS navadno pojavi nereden menstrualni ciklus, prekomerna poraščenost, akne, ciste na jajčnikih, lahko je zvečana telesna teža (oziroma indeks telesne mase), motena toleranca za glukozo.

Lp

Spoštovani!

Metformin (Aglurab) vpliva na metabolne motnje pri PCOS. Za zmanjšanje telesne mase je potrebno prilagoditi prehrano, priporočljiva je tudi dodatna telesna vadba. Morda lahko zdravljenje z metforminom izboljša tudi druge vidike PCOS (poraščenost, menstrualni ciklus, akne).

LP

New Report

Close