Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Policistični jajčniki

Policistični jajčniki

Pozdravljeni!
Stara sem 23 let. Pred tremi leti sem jedla tabletke lindinet 30 mislim da so bila.

Ker sem se zredila 15 kg sem jih nehala jesti in potem imela zelo moten ciklus.
Potem ko se je znormaliziral mi je ginekolog povedal da imam ciste na jajčnikih. In reklel da je možnost da nebom mogla zanosit, ali pa bom zelo težko.. Ni pa mi priporočal nobenega zdravljenja. Dostikrat me tudi jajčniki bolijo tudi ko še ni pred menstruacijo. V bistvu me cel mesec bolijo pred med in po menstruaciji. Včasih je tak občutek kot prebavna motnja ampak se ne neha ko grem na wc.

Prebrala sem tudi da se dajo ciste odstraniti operativno, če so bolečine.. Kaj mi lahko svetujete??
Hvala za odgovor lp Janja

Spoštovani “bibasm”!

Izostanek menstruacije je potrebno opredeliti. Glede na to, da je nosečnost izključena, prihaja v poštev tudi PCOS. Priporočam obisk pri ginekologu ion morda tudi pri endokrinologu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

Vsekakor je potrebno opredeliti ali gre pri vas ta PCOS ali ne. Vzroki za spontani spalv v zgodnji nosečnosti so različni: anatomske spremembe na rodilih, genetske motnje, okužbe, redkeje hormonske motnje ….

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani “janja7”!

Potrebno bo opredeliti ali imate PCOS. Če bo diagnoza potrjena prihaja v poštev zdravljenje z metforminom, spironolaktonom, ali Diane 35. Operativna terapija je pri PCOS potrebna zelo redko.

Lp

Spoštovana “bibasm”!

Izostanek menstruacije je potrebno poskusiti opredeliti. Glede na to, da niste noseči, priporočam obisk pri ginekologu. Možno je, da gre za hormonsko motnjo.

Lp

Spoštovana “lizika86”!

Vzroki za spontan splav so različni. UZ ciste na jajčnikih še ne pomenijo, da imate tudi PCOS. Glede na to, da ste zanosili brez težav, priporočam počakati nekaj ciklusov in nato poskusiti s ponovno nosečnostjo. Morda bi prej poskusiti opredeliti stanje ali gre za PCOS ali ne. Stimulatorji ovulacije trenutno niso potrebni.

LP

Najprej Vas lepo pozdravljam.

Imam nekaj vprašanj. Tudi meni so odkrili policistične jajčnike oz sindrom pol. jajčnikov (po pravici povedano še zdaj ne vem natančno, ker sem bila takrat premlada da bi se sploh obremenjevala s tem) pri 15 letih. Ko sem bila stara 18 let še vedno nisem imela svoje menstruacije, zato se je ginekologinja odločila da je čas za zdravljenje. Dobila sem neke tablete (ne spomnim se imena), ki se jih jemala 1 mesec, po zadnji tableti sem dobila menstruacijo, nato pa mi je predpisala Diane 35 za vzdrževanje menstruacije. Imela sem probleme z aknami in pa poraščenostjo, vendar so se v roku 3 mesecev jemanja zadeve izboljšale. Diane 35 jemljem že skoraj 10 let. Že pred leti sem spraševala ginekologinjo če je to OK, pa mi je zatrdila da jih itak nobena ne jemlje več kot 10 let in da ne rabim skrbet, ter da si ne upajo prekinit, da ne bi izgubila menstruacije, ker je niti nisem dobila naravno. Zanima me, če bom ob prenehanju teh tablet sploh dobila svojo menstruacijo? Prav tako pa me zanima ali se bodo vsi “slabi simptomi” vrnili (poraščenost, akne….)? Odločila sem se, da bom v roku pol leta prenehala z jemanjem, vendar se po drugi strani zelo bojim učinkov. Ne bi rada ponovno doživljala vse muke, ki so mi v preteklosti povzročale toliko težav.
Naj povem še, da odkar jemljem tablete nimam problemov s kožo, niti s poraščenostjo (tudi pred tem je bila vidna le pod nosom), prav tako pa nimam nekih večjih problemov s težo (mi sicer niha tudi do 8 kg v kratkem času, vendar še vedno ni prekomerna). Kaj me čaka ob prenehanju jemanja (povečana teža, akne, poraščenost….. ) ali je možno da teh simptomov ne bo? Razumem, da tega ni možno 100% odgovoriti, pa vendar me zanima kakšne so izkušnje. Možnosti zanositve?
Vem da sem Vas zasula z vprašanji, vendar vseeno upam na odgovor, za katerega se Vam že vnaprej iskreno zahvaljujem.
S spoštovanjem,
Deja

Spoštovani!

Pri PCOS se po prenehanju jemanja diane 35 pogosto ponovno pojavijo težave s kožo, akne in nereden menstrualni ciklus.

Lp

Pozdravljeni,

stara sem 30 let in že od svojega 13. leta imam težave z menstrucijo, zato mi je ginekologinja že takrat predpisala kontracepcijske tablete 3-Stediril. Te sem jemala 6 let, nato sem menjala ginekologa in novi G mi je predpisal tablete Yarina, ki sem jih jemala nekaj let, trenutno pa že cca 5 let jemljem Yasminelle. Imam policistične jajčnike že od samega začetka in bojim se glede zanositve. Sedaj bi želela prenehati z jemanjem KT, vendar pa verjetno menstruacije ne bom dobila tudi po pol leta. To vem iz izkušenj, saj sem že nekajkrat naredila pavzo, vendar pa menstruacije ni bilo, tako da sem ponovno pričela jemati tablete.
Obstajajo kakšne tablete, ki bi mi pomagale do menstruacije v tem prehodnem obdobju? Trenutno težav nimam, vendar se bojim, da bom takoj ob prenehanju jemanja KT spet postala pretirano poraščena in dobila aknasto kožo. Zanimivo je to, da vedno ob prenehanju jemanja KT shujšam. S partnerjem bi želela imeti otroka in bojim se, da zaradi mojih jajčnikov to ne bo mogoče.

Kako bi bilo najbolje, da postopam v času prenehanja jemanja KT? Naj si priskrbim kakšne tablete?

Hvala že vnaprej za vaš odgovor, lp

Spoštovani!

Zelo pogosto se zgodi, da po prenehanju dolgotrajnega jemanja oralnih kontraceptivov menstruacija izostane za daljši čas. Glede morebitne dodatne hormonske terapije v tem času priporočam posvet z ginekolom.

Lp

Pozdravljeni!

Mesec nazaj je G na UZ ugotovila, torej, da imam policistične jajčnike. Nanjo sem se obrnila, ker sem bila 3 mesece brez menstruacije. Teža se mi je v teh treh mesecih povečala za 10kg. Vse kar sem izvedela od nje je, da naj izgubim 10% telesne teže in naj zopet (po pol letnem premoru) začnem jesti tablete Yasminelle, ki naj bi uravnavale moj ciklus. Tablete sem pred pol leta nehala jesti z namenom, saj sem imela nenehno neka vnetja, ki so ponehala, ko sem nehala s KT. Sedaj se je po 5dneh jemanja KT zopet pojavil pekoč občutek (neprestan občutek da me tišči na vodo). Zanima me, ali so Yasminelle res edine tablete, ki “pomagajo” pri PCOS (tako mi je namreč zatrdila moja G)

Lep pozdrav,

Maja90

Spoštovani!

Glede na to, da imate PCOS in prekomerno telesno težo prihaja v poštev zdravljenje PCOS z metforminom. Glede tega priporočam posvet z izbrtanim zdravnikom družinske medicine.

Lp

Pozdravljeni,

stara sem 22 let, velika 176 cm in imam 83 kg. Menstruacijo sem prvič dobila pri 14 letih vendar je bila že takrat neredna, mislim, da sem jo dobila parkrat na leto. Pri 17 letih sem šla prvič k ginekologu saj sem takrat tudi dobila fanta in sem želela biti zaščitena. Pri pregledu mi je predpisal kontracepcijske tablete Logest, ki sem jih brez prekinitve jemala 4 leta. Po prekinitvi nisem dobila svoje menstruacije 3 mesece in takrat sem šla zopet k ginekologu, s sumom, da imam policistične jajčnike. Izkazalo se je, da jih imam res in predpisal mi je tablete za sprožitev menstruacije Cyclo-Progynova, ki pa jih takrat nisem začela jemati, saj sem skoraj takoj po pregledu dobila menstruacijo, ki je trajala 4 dni, to je bilo februarja tega leta. Nato sem naslednjo menstruacijo dobila šele meseca maja. Takrat pa je bilo tudi nazadnje, da sem jo dobila. Danes sem bila spet pri ginekologu, z jajčniki seveda ni nič bolje, predlagal mi je, da začnem s tabletami Cyclo-Progynova in sicer za en mesec, nato pa naj bi začela jemati tabletke Diane 35, dal pa mi je tudi napotnico za k endokrinologu, vendar pa je čakalna vrsta zelo dolga in bi prišla na vrsto šele konec leta 2013. Ali je to res ustrezen način zdravljenja? Malo sem skeptična glede vseh teh tablet, bojim se, da bom imela potem težave z zanositvijo. Namreč rekel mi je, da je to zaenkrat vse kar lahko stori, ko bom pa želela zanositi, se bomo stvari lotili drugače. Bojim se, da bo potem ko bom želela zanositi (čez približno 2,3 leta) to še težje? Se lahko ob jemanju teh tablet, ki mi jih je predpisal stanje toliko izboljša, da ne bom več imela policističnih jajčnikov ali bojo prisotni vedno in bom težko zanosila? Vem, da še ni rečeno, da bom imela težave z zanositvijo, ker še nisem poskusila, vendar pa me je tega zelo strah. Kako je s tabletkami Diane35? Ker imam težave tudi z mozolji, se veselim, da bi Diane35 to izboljšale, vendar pa se bojim, da bo po prenehanju z njimi stanje še slabše, kako je s tem? V načrtu imam tudi shujšati, saj mi je ginekolog rekel, da se nujno ne smem zrediti zaradi jajčnikov. Kaj če bo zaradi tabletk Diane35 to še težje in se bom po njih redila, kar pa ni dobro za jajčnike?

Najlepša hvala za Vaš čas in odgovor.

Lepo vas pozdravljam,

Urška

Spoštovani!

PCOS je genstko pogojeno stanje, ki je prisotno celo življenje. Diane 35 bodo verjetno uredile menstrualni ciklus, in težave s kožo. Glede na telesno težo prihaja v poštev tudi zdravljenje z metforminom.

Lp

Živijo!
Mene pa zanima naslednje. 2 leti sem jemala KT Diane35 zaradi neredne menstruacije in problemov s aknasto kožo. Stanje se mi je zelo izboljšalo, ko pa sem letos prenehala z jemanjem tabletk se je stanje samo se zelo poslabšalo. Ginekolog mi je odkril policistične jajčnike in zopet predpisal Diane35. Zanima me v kolikšnem času se bo stanje kože nazaj izboljšalo (če se sploh bo)??

Hvala in Lp!

Spoštovani!

Izboljšanje težav s kožo je pričakovati po par mesecih jemanja Diane 35.

LP

Pozdravljeni,

imam nekaj težav, za katere ne vem čemu naj jih pripišem, zato se na vas obračam za nasvet oz. mnenje.

Stara sem 24.let, študentka, pred časom so mi ugotovili latentno hipotirozo, ki je še ne zdravim, saj zadeva še ni tako kritična. Čakam še izvide ščitničnih protiteles za 100% potrditev bolezni. Na UZ ščitnice sem že bila in kaže na strukturne spremembe, sumljive za avtoimuno vnetje. Prav tako sem ponovno dala preverit TSH ( že tretjič ), prvič je bil (4.99), drugič (7.74).

Pred dobrim letom so se začele pojavljati naslednje težave: zadihanost (napor vse kar počnem), pojav aken – kar hude oblike ( prej vedno imela zelo lepo kožo ), bolečine, špikanje v jajčnikih občasno, jemljem kontracepcijske tablete Logest, imam redne menstruacije, lasje mi malenkost več izpadajo kot ponavadi, imela sem huda zaprtja, ki sem jih odpravila s spremembo prehrane…zanima me če bi se lahko kljub jemanju kontracepcijskih tablet pojavil PCO ali PCOS? Namreč od simptomov, ki se pojavljajo pri PCOS nimam, razen nenaden pojav aken. V družini oz. sorodstvu ni noben imel težav s PCOS.

Najbolj me mori to špikanje v jajčnikih, ki je zelo neprijetno (ne v času mentruacije), imam tudi boleče mentruacije kljub jemanju kontracepcije, moti pa me tudi ta nenaden pojav aken (v območju brade,ust in lic, tudi po lasišču). Ne vem čemu pripisati vse to. Zelo lepo vas prosim za mnenje oz. nasvet.

Lep dan želim,
Kaja

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas verjetno za kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto s prehodom v hipotirozo. Jemanje oralnih kontraceptivov ne vpliva na pojav PCOS. Akne se sicer lahko pojavijo tudi. če ne gre za PCOS. Priporočam opraviti pregled pri ginekologu in endokrinologu

LP

Pozdravljeni,

prosim za vaše mnenje. Stara sem 33 let, sem prekomerno poraščena (pod popkom, po bradi in vratu imam močne črne dlake, po rokah, nogah če se ne bi depilirala, bi zgledala kot moški), zdi se mi, da se zelo hitro redim, sploh če jem ogljikove hidrate (največ maščobe imwm okoli trebuha), zdi se mi da težo lahko vzdržujem, če res omejim vnos ogljikovih hidratov skoraj na minimum, trenutno sem predebela, moja teža pa ves čas niha, odvisno od vnosa OH (to je samo moje mnenje), ne gre pa za prenajedanje. V primerjavi z možem, on poje 2 x več in vzdržuje težo, jaz pa se redim. Danes mi je ginekologinja povedala, da imam policistične jajčnike. Menstruacije nimam, ker imam Mireno. Včasih mislim, da mi razpoloženje zelo niha – ne vem ali ima to kakšne veze s hormoni… Zanima me, če so potrebne nadaljne preiskave pri endokrinologu? Merjenje hormonov, morda gre za kakšno presnovno motnjo? Brala sem o sindormu policističnih jajčnikov, vendar ne vem, ali imam jaz to ali samo policistične jajčnike?
Ginekologinja mi je napisala Diane 35, katere bom jemala dalj časa. Ali je možnost obstoja PSOS ali je dovolj, da jemljem samo Diane?
Hvala vnaprej.
Lp,
rožica

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za PCOS. Skupni imenovalec pri tem sindromu je rezistenca tkiv na insulin. Poleg Diane 35 prihaja v poštev tudi zdravljenje z metforminim.Glede tega pripoorčam posvet z izbranim zdravnikom, ginekologom, oziroma endokrinologom.

Lp

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Lepo pozdravljeni

New Report

Close