Policistični jajčniki
Spoštovana “messfox”!
Glede na to, da imate trombofilijo (povečano nagnjenost k tvorbi strdkov) ne smete prejemati OK, ki vsebujejo estrogene. Ugotovili so vam policistične ovarije. V tem primeru je potrebno opredeliti ali gre za PCOS. Če gre za PCOS v terapiji pride v poštev metformin ali spironolakton.
Lp
Spoštovani “miss-x” !
Glede na izvenciklične krvavitve in UZ izvid ginekologa je možno, da gre pri vas za PCOS. Priporočam opraviti hormonske teste pri endokrinologu ali ginekologu. Nosečnost lahko načrtuje že pred opravljenimi preiskavami.
LP
Spoštovani,
stara sem 33 let in tudi jaz imam težavo z zanositvijo, pravzaprav imam že 2 leti izvenciklične krvavitve,zlasti po ovulaciji-so opazni izcedki.Na pregledu za neplodnost so mi dali diagnozo policističnih jajčnikov. In sedaj sem dobila terapijo Aglurab 2x dnevno 100 dni in klomifen pol tablete 5 dni v času menstruacije.Hotela sem se pozanimati, če imam sindrom polic.jajčnikov, a žal mi niso dali odgovora. Ker imam dokaj nizko težo (176cm,60kg), nisem pretirano poraščena,imam nizek pritisk in nizko raven železa in hemoglobina, nevem, ali je vredu, da jemljem Aglurab?In dejalo so mi, da tudi, če zasnosim, še naprej jemljem Aglurab.-čeprav sem zasledila, da je škodljiv za plod.Lepo prosim za odgovor.Hvala že v naprej!
Spoštovani,
zanima me, ali je pomembno, da se ugotovi, ali imam sindrom PCO ali samo policistične jajčike? Na UZ so odkrili ciste na obeh jajčnikih. Imam težave pri zanositvi, sicer pa imam nizko težo, nisem poraščena, nizek pritisk in tudi mejno slabokrvnost. Zanima me, če je vredu, da jemljem Agrulab 100 dni + klomifen. Skrbi me zaradi Agrulaba, saj do sedaj nisem imela težav z inzulinom. Ali bi me morali dati na pregled za inzulinsko rezistenco? Kaj mi predlagate? Že v naprej najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani!
Za potrditev PCOS je potrebno opraviti ginekološki pregled z UZ jajčnikov, določitev hormonov: FSH, LH, testosteron, DHEAS, androstendion. Za opredelitev insulinske rezistence uporabljamo razmerje med serumsko glukozo in insulinom (HOMA test). Terapija z metforminom (Aglurab) in klomifenom se mi zdi pri vas ustrezna. Ko bo nosečnost potrejena prenahajte z jemanjem Agluraba in klomifena.
Lp
Spoštovani,
Stara sem 21 let in sem do novembra lani jemala KT ( 2,5 let KT Logest) . Zadnjo menstruacijo sem imela januarja letos, pred jemanjem KT je bila redna na 28-29dni. Okrog maja sem šla do ginekologa, ki ni ugotovil ničesar neobičajnega prav tako ni bilo posebnosti na UZ (opravlja ga drug ginekolog), zato me je naročil na ponovni pregled čez pol leta.
Na ponovnem pregledu je izbrani ginekolog rekel, da ni posebnosti in da vse izgleda vredu a da se naj po UZ, ki bi mi pregnal t.i. neutemeljene strahove, da v prihodnosti ne bi mogla zanositi, naročim na ponovni pregled, da “če že želim, vzpodbudimo ovulacijo, da načeloma ni potrebno” . Ginekolog na UZ mi je rekel, da ni videti nič posebnega. V zdravniškem kartonu pa piše, da imam PCO. Telesna teža je malo previsoka, cca.5kg in tako je že od otroštva. Prav tako je od otroštva pristotna malo močnejša poraščenost.
Kaj menite na napisano? Je smiselno opraviti dodatne preiskave, da diagnozo potrdijo? Kakšno bi bilo primerno zdravljenje, če je potrebno? In mogoče še malo neprimerno ter “off topic” vprašanje, ali bi bilo bolje menjati ginekologa glede na njegovo “nezaskrbljenost” ter neseznanjanjem mojega zdravstvenega stanja kljub temu, da vprašam kaj bi lahko bili razlogi za takšen izostanek menstruacije?
Najlepša hvala za odgovore!
LP
Nika
Spoštovani!
Pred par meseci sem bila pri ginekologinji, ker nisem imela več mesecev menstruacije in mi je povedala, da imam policistične jačnike. Predpisala mi je tablete za sprožitev menstruacije, ko sem jo dobila, pa sem morala začeti jemati kontracepcijske tablete Diane. Problem je v tem, da sem pred par leti morala nehati jemati kontracepcijske tablete zaradi pojava depresije. Zdaj jemljem Diane 1 mesec in se mi poleg prekomernega potenja, poraščenosti, s telesno težo sicer nimam težav, kvečjemu sem shujšala v enem letu za 8 kg, pojavljajo spet simptomi depresije. Težave imam z nespečnostjo, neprestano sem pod stresom, zmedena, občutki tesnobe, začeli pa so mi tudi precej izpadati lasje in kvaliteta se je zelo poslabšala. Ko sem bila nazadnje pri ginekologinji, sem jo vprašala če obstaja kateri drug način zdravljenja kot pa kontracepcijske tablete preden mi jih je predpisala in je rekla da ne…Je to res? Ker zdaj ne vem kaj naj, ko ne prenašam dobro teh tablet, rabila bi še kako mnenje…
Hvala in lep pozdrav,
TejaM
Spoštovani!
Vsekakor priporočam opraviti pregled pri endokrinologu, da se potrdi diagnoza PCOS. Če se PCOS potrdi je, glede na to, da imate nekoliko prekomerno telesno težo, je verjetno najprimernejše zdravljenje z metforminom.
LP
Pozdravljeni!
Stara sem 20 let in imam diagnozo policističnih jajčnikov. Prisotni simptomi so prekomerna poraščenost( in to tako, da se sama sebi več ne zdim normalna. Na dan si odstanjujem dlačice z obraza vsaj 1 uro- vsak dan), prekomerna telesna teža in akne na bradi.
Dve leti sem jemala Diane 35, ampak se mi stanje od začetka jemanja ni izboljšalo je šlo samo na slabše. Po prenehanju jemanja tablet Diane 35( ne jim jih cca. 3 mesece) pa se stanje poraščenosti iz dneva v dan slabša.
Nato mi je ginekolog predpisal hormonske tablete Cyclo-Progynova, ki sem jih jemala 2 tedna. z jemanjem sem prenehala po svetovanju z endokrinologinjo.Dejala je, da me bodo te tablete samo še bolj ”zmešale” moje telo. Predpisala mi je tablete Glucophage 500mg za lažje izgubljanje teže, pri katerih sem vsak teden povečevala odmerek do 2000mg. Te sem tudi prenehala jemati saj so mi povzročale bolečine v trebuhu in vsakodnevne močne driske.Endokrinologinja mi je rekla, da druge rešitve, kot da shujšam ni(Saj se trudim in mi nikakor ne uspeva). Čeprav sem jaz kasneje brskala po internetu in našla, da se dajo policistični jajčniki zdraviti tudi z lapraskopijo.
Zanima me če je možno se takoj dogovoriti z ginekologom za lapraskopijo, kljub temu, da trenutno še ne želim zanositi, ampak me ta poraščenost tako ovira v življenju, da ne vem kaj naj storim.
Ponovni pregled pri endokrinologinji imam šele čez 4 mesece.
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Vsekakor je zdravljenje PCOS potrebno začeti z redukcijo telesne teže in medikamentozno terapijo (metformin, aldactone, Diane 35). Menim, da kirurški poseg pri vas ni primeren način zdravljenja, vsekakor pa je glede tega potreben posvet z ginekologom.
Lp
lep pozdrav…
pred 1 letom sem prenehala jemati KT, ker sva se s fantom odločila za otroka… od takrat nisem imela rednih menstruacij sprva marca in maja nato pa je izginila… pred KT sem imela 30dnevni ciklus in M 10dni… jemala sem diane 6let…. pri ginekologu so to težavo skušali odpraviti z primolut tableti… M sem sicer dobila vendar je naslednji mesec spet izginila… dobila sem ponovno te tablete in sem imela zadnjo M 28.novembra… ginekolog mi je pri ponovnem pregledu ugotovil da imam PCO.
dobila sem ponovno tablete primolut in pa tablete klomifen (iskati jih moram it na HR) ki naj bi spodbujale naravno ovulacijo… ko sem odšla k osebni zdravnici me je ta napotila še na preiskave ščitnice….
zanima me kakšna je možnost da zanosim po teh tabletih, ali lahko grem na preiskavo ščitnice tudi v primeru da sem noseča, ali mi lahko kdorkoli pomaga da bi mi opravili več preiskav in ali naj počakam na pregled za ščitnico in nato jemljem vse te tablete?
hvala za vaš odgovor….
želim vam lep dan….
Spoštovani!
Glede na to, da imate nereden menstrualni ciklus in načrtujete nosečnost priporočam, da pričnete jemati hormonsko terapijo, ki vam jo je predpisal ginekolog. Na preiskavo ščitnice lahko greste tudi če ste noseči.
Lp
Spoštovani
tudi jaz imam diagnozo policistični jajčniki stara sem 25 let,zdravim se z Argulab 500 2 x dnevno, zelo me moti poraščenost po obrazu ter moćno potenje.
Vem da imate vprašanj na to temo nešteto vendar na nobeno nisem zasledila odgovora kako se da pomagat proti poraščenosti ter potenju, s telesno težo se tudi dnevno borim jem zdravo in se ukvarjam s športom.
vljudno prosim da mi odgovorite konkretno kaj obstaja proti potenju in proti poraščenosti.
hvala
Pozdravljeni,
Pred enim letom sem izvedela, da imam policistične jajčnike. Pred tem se jemala kontracepcijske tabletke Yarina, odkar sem jih nehala jemati imam zelo neredne menstrualne cikluse (na 40, 60 dni in več). Zanima me, kako si lahko uredim cikluse, res pa je da imam kakšen kilogram preveč. Ko sem obiskala ginekologinjo mi je dejala, da to ni nekaj posebnega ni mi predpisala nobenih tablet, da bi se mi cikli uredili. Sedaj ko sva se s partnerjem odločila za družino pa vidimo da je problem. Na naslednji pregled sem naročena šele v maju.Zanima kaj je narobe z mano ?
Pozdravljeni!
V zadnjem mesecu opažam, da mi porašča obraz in trebuh, s čim prej nikoli nisem imela problemov. Poleg tega pa mi je ta mesec izostala tudi menstruacija… Imam le rjave izcedke vsake 2-3 dni vendar menstruacije še nisem dobila. test nosečnosti sem naredila pa je bil negativen.. imela sem vse znake da bom dobila menstruacijo, od krčev v trebuhu, mozoljev in tudi bolečih prsi..ali je možno da imam policistične jajčnike ali mogoče še kaj drugega??
Hvala in lp
Pozdravljeni!
Stara sem 25 let. Menstruacijo sem dobila dokaj pozno in imela že od nekdaj bolj kot ne, neurejen ciklus. Od 19. leta naprej sem jemala kontracepcijske tablete, ki so mi ciklus uredile. Sedaj jih že eno leto dni več ne jemljem. Menstruacije so bile nekako na 35 dni, od septembra 2011 pa sem jo imela na 60 dni.
Januarja letos sva se odločila, da bova začela delati na otroku. Zanosila sem takoj, v prvem poskusu. Ko sem šla na pregled, mi ginekologinja ni nič omenjala policističnih jajčnikov. Moja nosečnost se ni dobro iztekla in sem v 7. tednu splavila – zadržani splav. Sedaj je 10 dni od abrazije. Bila sem pri ginekologinji, želela sem vedeti, kako naprej in ali je bil splav povezan z mojimi nerednimi menstruacijami v zadnjem času…odgovorov nisem dobila. Sama sem morala spraševat, če nimam morda kakšnih cist in mi je tako mimogrede rekla, da ja, imam policistične jajčnike, da je to pač podedovano. In to je bilo vse, že tako sem se počutila, da je vse, kar vprašam, pač preveč.
V začetku maja imam zopet kontrolni pregled. Do takrat je še kar dolga doba, zato bi rada nekaj informacij dobila prej.
Nimam tipičnih znakov za PSOS, nimam večje poraščenosti, sem normalne postave, morda kaksen kg prevec, razen nerednih menstruacij. Zanima me, kako sem lahko brez težav zanosila, ko pa imajo vse toliko težav s tem? Je bil zgolj slucaj in pravi trenutek? Ali lahko PCOS vpliva na splav (da je bilo zaradi PCOS slabse jajcece)? Kakšne so moje možnosti za naprej? Na testih za PCOS sploh še nisem bila. Svetujete za naprej kakšno hormonsko zdravljenje s tabletami za spodbujanje ovulacij? Skratka, zanima me, kaj lahko naredim, katere raziskave, da se mi mogoce vsa stvar ne bi kmalu spet ponovila…
Res sem obupana, sploh po temle splavu pa PCOS (ce sploh je), potem pa se tak odnos pri ginekologu. Saj razumem, oni se s tem srecujejo vsak dan, samo vseeno.
Najlepsa hvala za vas odgovor!