pohlep ali kaj drugega?
Spoštovani.
Razmišljam, čeprav pozno po času. Mnoge misli in neodgovorjena vprašanja mi ne dajo spati. Da preidem k bistvu.
Že mnoga leta in tisočletja vlada na našem planetu zemlji ogromen pohlep in prav tako zasužnjevanje in mučenje ljudi. Vse to se nanaša predvsem na človeka, kateri je tako pokvarjen, da ne vidi ali noče videti.
Zanima me, kakšno dušo imajo ti ljudje, ali jo imajo? Kaj jih prav nič ne peče vest, ko vedo, da so mnogim naredili hude nepopravljive krivice. Le kam to pelje, saj se ne bo verjetno nikoli končalo?
Drugo so živali, ki naj bi sobivale z nami na tem planetu. Kot vem in berem imajo pošteno dušo, njihiv najhujši sovražnik je človek, prav tako kot samemu sebi.
Kaj bi se dalo spremeniti, da do takih grozodejstev človešta ne bi več prihajalo? Je mogoče res, da se druga ali tretja generacija obrne proti lasnim očetom in materam?
Hvala, ker ste prebrali moje razmišljanje, mogoče imate saj malo odgovora na to temo?
Ste kdaj pomislili, da so ljudje, ki jih opisujete, morda le izziv za izpolnitev karme naše duše? Za izpolnitev DHARME ( poslanstvo ) naše duše? Ste kdaj pomislili, da je prav to dharma njihove duše? Začnite pri sebi in ne skušajte spremeniti sveta, ampak sebe! Če vam ne uspe spremeniti se, se sprejmite takno, kot ste. In nadaljujte tako z ljudmi, ki jih ne morete spremeniti – sprejmite jih takšne, kot so in tudi svet bo dobil prijaznejšo podobo v vaših očeh.
Morda se zaveste še molitve Matere Tereze: ” Zavedajte se, da ste v vsakem trenutku točno tam, kjer morate biti!” Ne samo to, da tudi počnete točno tiksto, kar morate početi in, da se vam dogaja točno tisto, kar se vam mora dogajati….. Ker pomanjkanje zaupanja in “verjetja”, dvom v pravilno odločitev Vsemirja ali Najvišjega ali Boga, kakor koli ga že hočete imenovati, vas pripelje v kolizijo z dogajanjem okoli vas PREDVSEM PA ZAČNITE SPREMINJATI SVET PRI SEBI!!
Moja pripomba se nanaša na to, da živali nimajo duše. Dušo ima le človek, kot bitje, ustvarjeno po božji podobi. Žal je zaradi izvirnega greha Satan pričel obvladovati ljudi, ki so zapustili svojega Boga. Če želite prispevati k boljšemu svetu, molite rožni venec, tako kot nam naroča Marija na številnih krajih svojih prikazovanj.
Zivali imajo prav tako dušo, kot človek. Nekatere filozofije sicer učijo, da imajo živali skupinsko dušo, vendar to ne drži. Razlika med živaljo in človekom je v razvitosti živčnefa sistema in v tem, da se žival ne more upreti naravnemu nagonu ( ki je enak človekovemu ) , medtem, ko se človek lahko odloča. Še več – tudi v vsakem martinčku in travici je Bogec, v vseh živih bitjih. Torej so tudi martinčki in travice Božanska bitja…
Tole o Satanu in o tem, po kakšni podobi je Bog ustvaril človeka, je plod tvojega enostavnega dojemanja Svetega pisma. Tule ni dovolj prostora, da bi ti razložil vse metafore iz njega. Kar se pa molitve tiče, je pa Najvišji dovolj pameten, da razume tudi moj preprost jezik, ki moje prošnje ponavlja v preprosti obliki, tako, kot tudi moje zahvale in hvalnice, na da bi se moral omehevati z nekim ” predpisanim ” besedilom, ki ga niti sam ne razumem… In prav zato ne potrebujem nobenega posrednika med seboj in najvišjim, v obliki kakršne koli posvetne inštitucije, ki bi mi predpisovala vsebino mojega pogovora z Njim. Tudi ta inštitucija izhaja iz napačne razlage Evangelija, ko je Kristus ukazal apostolu Petru zgraditi cerkev. Ta pojem sploh ni bil poznan v tistem času. Bolj bi razumel, da mu je ukazal zgraditi svetišče, kjer bi se slavil Najvišji in v katerem bi se zbirali ljudje ob molitvi. V nobenem evangeliju pa nisem zasledil nič o zlatih kelihih, kronah, hermelinskih plaščih, z zlatom okrašenih oltarjih, kaj šele o prodaji odpustkov. Predvsem pa nič o bogatenju upravljalcev teh svetišč in o opravljanju gospodarskih dejavnosti te upraviteljev…… Sem pa zasledil, da je bil Jezus zelo skromen človek, ki je bil najbolj srečen, če je imel kamen pod glavo, ko je zaspal ( čeprav je tudi to metafora za varnost ).
Sicer bi ti lahko razložil tudi kaj o izgonu iz Rajskega vrta, ampak bo preveč za danes. Je pa prav nevednost tista, ki omogoča samo oklicanim ” posrednikom ” početje, ki ga Jezus Kristus prav gotovo ni imel v mislih v tistem obdobju med vstajenjem in vnebohodom, ko je dajal navodila sv. Petru…..
Pozdravljen, Igor!
Mene pa zanima simbolika izgona iz raja. Kaj so s to zgodbo modreci sporočali tedanjemu človeku in kakšen pomen ima za človeka sedanjega časa?
Bi, prosim, vseeno napisal kaj o tem?
Vse naj… Majnica
O tem sem pisal nedolgo teka v temi ” Pravoslavno in Katoliško”. Morda si ogledaš tisto temo in če ti bo to premalo, se pa le še oglasi.
Prav ob tem se pa spomnim stare zgodbe, pravzaprav svoje. Kor pionirji in mladinci nas je, jasno, zelo zanimala spolnost, zato smo prebirali “Zaupne besede” v Anteni, pa tudi v drugih takratnih medijih, mislim, da celo v Mladini in Naši ženi. Takrat sem razumel, da se vprašanja vsako leto ponovijo, ker je pač prišla nova generacija s svojimi, sicer identičnimi, problemi, časopise pa smo običajno zbirali, kot star papir in jih pridajali Odpadu oz. kasneje Dinosu. Bral sem takratne svetovalce in občudoval njihovo potrpeđljivost, da so vsako leto napisali nov tekst, nov odgovor na lansko, predlansko… vprašanje. Računalniških informacij ne moramo prodajati, kot star papir. Prednost današnjih informacij je najprej v tem, da, n.pr., če imam jabolko in ga dam tebi, imaš ti jabolko, jaz pa ne.. Z informacijo je drugače. Če jo imam in jo dam tebi, jo imava oba. In s hitrostjo širjenja in možnostjo shranjevanja informacij smo dosegli uresničitev te zgodbice o jabolku. Naša baza hrani vsem dostopne odgovore na vprašanja od začetka delovanja MON in vedno jih lahko preberete, če le malo pobrskate ali vpišete kombinacijo besed v iskalnik. Pa vendar se, zelo pogosto pojavlja sindrom papirnatega tiska in tiste informacije, ko smo časopise metali proč – ljudem se ne da brskati in raje še enkrat vprašajo. Problem je prenešen na moderatorja, ki včasih napiše nov odgovor, včasih po sistemu “copy – paste ” sproducira odgovor, včasih pa je slabe volje in brez energije in napiše takšnele vrstice…… Ergo, malo pobrskajte, preden vprašate, najdite brskalnik po MON-u na vstopni strani; če pa je še to neuspešno, pa kar na Najdi.si ali Google. Tam si zapomnejo pravvako besedo, ki smo jo kdaj napisali.
Da pa ne bo izgledala, da omalovažujem interes Majnice, ker je vprašanje resno in se pojavlja, kot še mnogo drugih, prav v generaciji, ki je rastla in se razvijala v t.zv. “ateističnem” obdobju. Danes se zanimanje za duhovnost skokovito narašča, nam pa manjka deloma tisto znanje, ki so ga generacije pred nami in generacije za nami dobile pri verouku ( deloma hvala Bogu, vsaj nismo obremenjeni s tem, da bi se morali zaobljubiti instituciji in ne Bogu ). Je pa to zavedanje močno tudi pri slovenskih založnikih, ki občasno izdajo kakšno res pametno knjigo, ki ni kuharica ali šolska knjiga, pa na njej vkljub temu dobro zaslužijo. Ena takih je prevod Ilustriranega Družinskega Svetega pisma, ki ga je izdala Mladinska knjiga sredi lanskega leta in na zelo razumljiv način, z dosti kritičnim pristopom in komentarji, razlaga Biblijo. Obstaja sicer več podobnih izdaj, ki jih je idala ali ena od založb pri RKC ali pa tiste, ki so jih izdale Jehovove priče v mnogih zvezkih. Izdaja Mladinske knjige se mi zdi, kljub temu, najbolj kvalitetna, saj navaja dosti zgodovinskih dejstev in je hkrati dovolj krtična do nekaterih razlag ( ne navedb ) Svetega pisma. Potrebno je le razumeti, da se jezik, ki je živa stvar, izredno hitro razvija. N.pr. v času W. Shakespearea je angleški jezik poznal pol manj besed, kot jih danes. Zato je bilo tako umetnikovo izražanje, kot izražanje zapisovalcev drugih dogodkov težavnejše in boljj metaforično, kot bi bilo danes. Če potujemo nazaj v času v obdobje prvi zapisov Mahabharate in Bhagavat Gite, ki sta nastajali pred več, kot 3.000 leti po ustnem izročilu, takrat starem prav toliko, je seveda razumljivo, da Upanišade, zapisane v tankem zvezščku, zahtevajo celo polico knjig za obrazložitev, recimo Krišnoivih tolmačen sedmerih kozmičnih zakonov, kot tudi vsaka mantra zahteva veliko časa, preden, vsaj malo, lahko razumemo njen pomen in namen.
Pomislimo samo, kje so se Trubar, Valvasor in ne nazadnje dr.F. Prešeren učili slovenščine. Stavim, da je redko komu ostala v spominu razlaga Sonetnega venca, ostalih sonetov nesreče itd. Jezik, ki se ga je Prešeren naučil na kmetiji v Vrbi in nekaj razredih Ljudske šole, ki jo je postavil Napoleon ( ves nadaljni pouk je potekal izključno v nemščini ), je s takšno umetniško spretnostjo uporabil za pianje tako metaforičnih verzov, da se neredko še danes vračam k njim in vedno odkrijem kakšno novo metaforo, s katero potem skušam ilustrirati svoje pripovedovanje brez obširne razlage. Če vzamemo v roke knjigo latinskih pregovorov, vidimo to umetnost in bogastvo izražanja. Kako z malo besedami povedati zelo veliko ( kolikokrat ste uporabili, kot pregovor, besede “zdrav duh v zdravem telesu”, ki v bistvu opisuje celotno filozofijo sodobne medicine po definiciji WHO ( ne glede na to, da je medicini kaj malo mar za duha, ki ga je prepustila filozofiji in religiji )…..
In prav je, da iščemo razlage teh starih zapisov, njihove prevode v današnji jezik, kot je bilo prav, da so protestanti zahtevali molitve in pridige v slovenskem jeziku, ki so ga razumeli in ne v latinščini, ki jo je razumela le peščica najbolj izobraženih. Imel sem t srečo, da sem v šoli imel latinščino in, daje, še danes ne vem ali slučajno, ali po dogovoru med profesorji na takratni O.Š. Prežihovega Voranca potekaj tematsko pouk latinščine in zgodovine paralelno. Ampak pri prebiranju Kabale, Talmuda, Bhagavat Gite, Biblije, Korana in drugih zapisov mi je ta analitični pristop zelo koristil.
Prav zato bom zelo rad odgovarjal na vaša vprašanja tudi s tega področja, če jih boste imeli ( in če seveda nisem nanja odgovoril že kdaj prej )….. Ko namreč, pri svojem komarativnem teozofskem delu primerjam vse te zapise iz prejšnjega odstavka, ugotavljam zelo pogosto in vedno bolj, kako so si vsa sporočila iz teh zapisov, pa čeprav je med njimi tudi po 4 in več tisočletij in na desettisoče km, podobna. Ko olupiš ta sporočila bremen, kot so časovne razlike in s tem razlike v razvoju jezikov, bremen, ki jih predstavljajo različne zemlepisne širine in dolžine ter še posebej bremena interesov tistih, ki so dali določena sporočila zapisati, prideš do spoznaja, kako identična so si vsa ta sporočila, da da so njihovi “prinesitelji” ali preroki, mesije itd. v bistvu ena in ista oseba v širšem pomenu besede, ki se je pojavljala v različnih obdobjih na različnih krajih na Zemlji. Ugotoviš, da je Bog, ali Najvišji, ali Vsemirje ali kakor koli ga hočete imenovati, le eden. Da je vera, ki ji jaz zanalašč rečem verjetje, le eno, izraženo z neovrgljivimi in hkrati nedokazljivimi postulati, kjer se moraš sem odločiti, ali jim boš verjel ali ne in pri tem poslušati svoje srce, dušo, imtuicijo ali kakor koli to hočete imenovati. Ugotoviš pa še eno pretresljivo resnico – da ni nobenih razlik med verami, verovanji ali verjetji ampak so razlike med tistimi, ki so si vzeli v zakup ta sporočila razlagati. Vsi smo Božji otroci po tej definiciji, torej otroci istega očeta. V vseh verjetjih nas vodi Trojstvo Boga Očeta, Sina in Svetega Duha, kot temu pravimo v krščanskem verjetju. Da pa so starši moje vnukinje ob njenem krstu morali prisegati zvestobo in potrjevati, da verjamejo v Sveto RKC, na drugem koncu sveta pa ubijejo žensko, ki se je predrznila udeležiti se največjega verskega slavja ali krstijo dojenčka, ki se, nezavedno, mora zapisati Sveti vojni proti nekim drugim razlagalcem, pa ni zapisano v nobenem od teh zapisov. Ko je Jezus Kristus po svojem vstajenju naročal Sv. Petru postavitev Božjega hrama, mu tega ni omenil, kot tudi Abraham tega ni omenil svojim učencem, niti Mohamed ne, kaj šele Krišna, Siddharta……
Zato imajo ljudje pravico izvedeti pravo vsebino zapisov!
asdasdasdasd
Ko prosim ljudi, ki nimajo kaj početi, naj tega ne počno tukaj, so mišljeni ljudje, ki napišejo prispevek, kot je zgornji. In ne misliti, da so taki prispevki redki….. Neomejen dostop do računalnika ima dandanes vsakdo, ne glede na njegovo mentalno zdravje…..
To, kar opisuješ je pogled iz tvoje perspektive in doživljanja realnosti.
Dejstvo je, da vsi sledimo svoji resnici in nezavednemu mnenju o tem, kakšen je ta svet v katerem živimo. Tisti, ki je pohlepen ali nasilen, verjame, da je svet nevaren, da se je treba boriti…Da je le nasilje sredstvo, da se doseže željen cilj….A svoje pohlepnosti se ne zaveda, zato tega ne more spremeniti, brez zavestne uporabe lastne volje, s katero vpliva na svoja dejanja.
Na podlagi nezavedne resnice, si potem s svojim umom ustvari iluzije, s katerimi opravičuje lastna dejanja. Zato, da ne bi imel občutka krivde in da lažje živi s svojimi dejanji in s samim sabo.
Človek je prav tako neke vrste žival. Izgovarjanje na neko dušo in da živali nimajo duše ter s tem poveličevanje človeka, je ravno odsev tega, da se človek ne zaveda svoje živalskosti in borbe za obstanek, ki je odsev nasilja in pohlepa.
Zaradi teh iluzij, človek ne ve več kdo je. Ne vidi resnice…Šele s tem, ko se človek zave tega kdo je, da je sposoben si pogledati v ogledalo, lahko zavestno konča določene vzorce razmišljanja zaradi katerih trpi.
Kar pomeni, da je potrebna določena stopnja zavesti, da spoznamo resnico.
Praviš, da imajo živali pošteno dušo…Kar pomeni, da opravičuješ dejanja živali oziroma njihovo živalskost, človeka pa ne….
Kar pomeni, da od človeka pričakuješ preveč ravno zato, kot sem zgoraj omenil..Zaradi nekih iluzij in naučenih vzorcev, ki so le izraz tega, da človek ne ve kdo je.
Od človeka pričakuješ nekaj, česar ni sposoben. Pa čeprav so tudi živali zelo nasilne….
Le z obsojanjem, seveda ne bomo pripomogli k izboljšanju razmer. Z obsojanjem le poveličujemo tisto, kar obsojamo.
Šele z razumevanjem lahko zavestno vplivamo na svoja dejanja in prekinemo začaran krog nasilja.
Škoda, da danes ni sončen dan, ki bi nam prihranil tvoje introvertirane komentarje. A jih objavljam tako tu, kot tistega o spolnosti. Si meteopat???
Spet si vzel nek prispevek iz preteklosti, popljuval avtorja, vsiljeval svoje “resnice” in zaključil z naukom, da ne smemo obsojati. Lahko bi imel mirno nedeljo, če mi ne bi bilo treba odgovarjati na tvoje zmedeno pisanje.
Predvsem človek ni žival, je pa živo bitje. V tej naši dimenziji je najbolj razvito živo bitje, ki ima, edino, možnost odločanja o uresničevanju ali neuresničevanju svojih nagonov, ki so imanentni vsem živim bitjem. Po tem se razlikuje od živali. Pa še po čem. Po tem, da ima um ( ego ) in na ta ego vcepljeno inteligenco. Vsi Božji darovi, ki so dani živali v obliki nagona, so s tem človeku, ki je višek Božanske kreacije, na razpolago, a na omejeno razpolago, saj lahko nanje vpliva s svojim umom in svojo inteligenco. In, da rast zavesti pomaga človeku, da jasneje vidi svoje razlikovanje od živali, imenuješ iluzijo, je pa višek tvoje manipulacije. Rast zavesti samo približuje človeka ustvarjanju notranjega dialoga, kjer um dopušča duhu udejanjati svoje mnenje in duh umu, ki je minljiv, uživati v kratkotrajnih užitkih. Eden brez drugega ne moreta, človek pa se, z dvigovanjem svoje zavesti, približuje svojemu Višjemu Jazu, ki je personifikacija Božanskega. Tega žival nikoli ni sposobna, niti sveta krava iz Hindiuzma ne.
Če najvišji pred nas postavlja preizkušnje, po katerih se vidi stopnja naše zavesti, mora tudi te izkušnje postaviti v našo dimenzijo. Tako nastanejo ljudje, žrtve svojega izprijenega uma, z zavestjo na najnižji ravni. In ne glede na naše obsodbe, ki jih določamo z normami za medsebojno obnašanje, bo kazen in izravnava dolgov doletela dušo v takšnem človeku. Ali kaznujemo takšen um, ali ga skušamo prevzgojiti ali mu celo odpuščamo, pa je naloga našega uma in stopnje zavesti, v okviru katere deluje…..
VSE JE POPOLNO. IZ POPOLNEGA SE ROJEVA SAMO POPOLNO. IN ČE POPOLNEMU ODVZAMEMO POPOLNOMA VSE POPOLNO, OSTANE SAMO P O P O L N O ! ! !
Z novim prispevkom se je oglasil Robi. Prispevka ne objavljam, ker skuša ustvarjati polemiko, polemiki pa ta forum ni namenjen. Tudi pri tej temi ponavljamo, kar smo že večkrat tudi pri drugih temah zapisali: FORUM JE NAMENJEN LJUDEM V STISKI IN NJIHOVIM VPRAŠANJEM. NA TA VPRAŠANJA SKUŠAMO ODGOVORITI Z UPORAB VSEGA ZNANJA IN SPOZNANJ, KI GA POSEDUJEMO. NEREDKO Z VESELJEM UPOŠTEVAMO TUDI VAŠE KOMENTARJE ON RAZLAGE. FORUM PA NI NAMENJEN POLEMIZIRANJU. V TA NAMEN OBSTAJAJO ŠTEVILNI FORUMI NA INTERNETU, KJER LAHKO PRAZNETE SVOJE POTECIJALE! ŠE POSEBEJ ALERGIČNI SMO NA NEAVTORIZIRANE POLEMIKE. OSEBNO PA LAHKO VEDNO POLEMIZIRATE Z MODERATORJEM PO ZASEBNIH SPOROČILIH, NE DA BI S TEM OBREMENJEVALI OSTALE BRALCE.
Vsakdo ima pravico do svojega mnenja, če prav to pravico prav ti odrkaš. Vsakdo ima pravico svoje mnenje tudi izraziti, kar si storil. Nihče pa nima pravice, na demagoški način, tega mnenja, ki je samo izraz njegove grenkobe, kot posledice razočaranj in nesprejemnaj Božjih izzivov, ljudem vsiljevati! Grožnja z urednikom je anjbolj groba oblika poiskusa vsiljevanja svojega mnenja.
Imel si svojo možnost, izkoristil si jo in objavil sem tvoje misli. Sedaj se obnašaš, kot otrok, ki ni dobil svoje lizike. lepo sem ti povedal, čemu je namenjen ta forum in tudi to, da ja za polemično masturbacijo uporabljaj druge forume, ki so tem namenjeni.
Pa še to: grobo zavračati čustva ljudi s svojimi, nepotrjenimi, teorijami in njihovo vero postavljati na nivo iluzije, je žaljivo in celo kaznivo v tej naši, kolikor toliko demokratični deželi. To smo celo zapisali v ustavo!
SPOROČILO IZRAŽA NESTRPNOST IN ŽALI VERUJOČE TER S TEM KRŠI USTAVNO DOLOČILO O SVOBODI VEROIZPOVEDI, ZATO NI OBJAVLJENO!
Forum je zaprt za komentiranje.