plazmocitom
Draga Alika, tvoje vprašanje sem posredovala kolegu, ki bo o tem najbrž kaj več vedel, samo se mi zdi, da je zdajle ravno na dopustu. No, mogoče boš pa medtem dobila še kak drug odgovor glede te diagnoze.
Evo, Alika, kolega mi javlja, kar ve o plazmocitomih:
Milena,
mozno je, da se bolezen ponovi se posebej, ce je bila presaditev iz lastnih celic, mislim pa, da je rok za ponovitev tam 5-7 let. Smo pa ljudje razlicni in mislim, da do ponovitve ne pride pri vseh. Je pa glede tega zdaj nova doktrina zdravljenja in opravljajo dve presaditvi eno za drugo s cimer naj bi odpravili dejavnik ponovitev. Glede na cas, ki ga je navedla gospa je morda ze mimo tega roka. Da pa je ne bi strasil bi jo jaz napotil na njenega hematologa s katerim naj se pogovori o tem. Ljudje namrec razlicno reagiramo na mozne slabe scenarije in lahko se bo zopet videla bolno, pa ceprav ni za to nobene potrebe. Skratka, ce je v kaksnih dvomih naj se prijavi na kontrolo pri svojem hematologu, ki bo ocenil ali je z njo vse v redu ali ne.
Moj prijatelj, ki ima plazmocitom, je baje ze doma po ponovni presaditvi, govoril pa z njim se nisem.