Najdi forum

Zanima me koliko kalorij ima ena velika pizza – šunka, sir, gobice?

Koliko velika?
npr. Pizza premera 30 cm ima lahko tudi preko 1400 kcal, je pa vse odvisno od kolicine in “kvalitete” sestavin (kaksen sir, kaksna sunka,…)

Hm natančno isto vprašanje sem zastavil pred časom tudi sam. Odgovora ni bilo, pa tudi ta je zeloooooo pretiran (vsaj za moje pojme). Tako da, če je kakšen strokovnjak, le z besedo na plan.

Koliko pa vege – brez sira?

Hvala za odgovor,
any

Ena normalna pica ima okoli 500 kalorij – nic vec.
Tistole z pico z 1400 kalorijami je pa way too much.Je pa res,da ni fajn ce pojes nevemkolk tistega sira gor pa se drugih zadevic.
Pa s cim manj mascobe jo je treba pripravit.

any,brez sira je pa itak cist prazna pica.Edino kar je gor kej minimum redilno je testo,drugo (kar je zelenjava) pa bolj ne kot ja.

Najbolje, da pico narediš doma, pa vse stehtaš, pa zračunaš. Jaz jo delam doma, testo naredim iz polbele moke, brez dodatkov olja(enkrat sem na forumu brala recepte za testo za pico in nekateri dodajo v testo ogromno olja. Ne vem zakaj, ko pa je brez boljše. Zato je vprašanje, koliko in kaj vse dajo v testo v piceriji, za olje pa vemo, da ima ogromno kalorij in maščob!). Omako pa naredim preprosto iz navadne mezge, ki jo malo razredčim z vodo in dodam začimbe,(ketchup ima več kalorij), sir pa uporabljam Šmarski rog , ki ima 25% maščobe. Če jo delam z šunko, gledam da vedno kupim takšno z majn maščobe- npr. od MIR gornja radgona(rdeč ovitek)- za varovanje srca in ožilja, ali pa od jate. Večkrat pa naredim zelenjavno, ki je zelo dobra. Gor dam pač vso kuhano zelenjavo , ki jo imam pri roki, hči pa jo ima zelo rada s koruzo, vendar tam je že spet več kalorij, kot pri zelenjavni.
Odkar jo delam doma, otroka sploh ne silita več v picerijo, ker je doma boljša. Šli smo še potem enkrat ali dvakrat, vendar se nam je zdela vsem premastna.Maščoba se je prav cedila po vrhu. LP

Prej sem še pozabla dopisat. Takšna pica ima tam okrog 300 kalorij, pa jo hči kar je in kljub temu hujša.( Ima jedilnik 1200 kcal na dan) Pač narediš testo bolj tanko in seveda tudi po obsegu majnšo, kot v piceriji.LP

Bi rekla, da je pizza iz pizzerije mnogo mnogo bolj kalorična od “domače”. V pizzerijah dodajo orgromno olja (ne v vseh!), preveč premastnega sira, dodajajo industrijske omake, ki so polne dodatkov in sladkorja. Jaz pizzo jem prb. enkrat na pol leta, tako da se takrat ne obremenjujem s kalorijami.

Najbrž se kaloričnost pice precej razlikuje od pice do pice.
Meni je taka brez sira res najboljša, ker mi ne obleži v želodcu.

Se nekako strinjam s tabo, Zvezdica,ampak tudi testo najbrž nekaj nanese. Sploh, ker ne vem, kako je narejeno testo.
Sicer pa tu in tam…

lep dan ( s pico ali brez),
any

Evita, bi lahko napisala recept kako pipraviš pico. Sama je še nisem, zato bi mi recept za bolj “zdravo” pico prišel zelo prav.

Hvala,
any

Bom dal par primerov (povzeto po http://www.calorieking.com/):

Domino’s Pizza
14 Inch (35 cm) Thin Crust Pizza, Toppings: Italian Sausage & Mushroom
2000 kcal / 100g M / 192g OH / 88g B

Godfather’s Pizza
Original Crust: Combo Pizza, Large
3400 kcal / 120g M / 380g OH / 190g B
Original Crust: Combo Pizza, Mini
700 kcal / 28g M / 84g OH / 40g B

Papa John’s Pizza
Original Pizza: Cheese; Garden 14 inch (35 cm)
2400 kcal / 80g M / 296g OH / 112g B

Pizza Hut
P’Zone Pizza: Pepperoni
1200 kcal / 40g M / 144g OH / 66g B

itd….

Si me prehitel Marko. Ravno to sem hotela napisat.

LP

Ljudje,ste ze kdaj slisali za Kilo joule ?? No da razjasnim : enota za kaloricno vrednost ni samo v kcal,ampak tudi v kJ in zato so se ze na vecih izdelkih nevesci zmotili in namesto KJ napisejo kcal.
Ne verjamem,da bi lahko pica imela 3400 kcal.Ce pa bi,bi moral biti gor cel prasicek.

Mislim da se izracuna vrednost kcal iz kilojoulov deljeno s 4 in tako dobis opevane kcal.

Ce bi pica zares tako redila je ne bi nihce jedel….Tudi sama sem ze shujsala,ceprav sem jedla pico in dokler ne vidim pice s 3400 kalorijami ne verjamem nicesar 🙂

Ce hujsate,si tudi lahko privoscite pico.Ne vsak dan,ampak recimo en dan v tednu naj bo rezerviran samo za pico.Seveda si ne nalozite nevemkoliko sira,ampak raje uzivajte v lepem minimalizmu sestavin na pici 🙂

Zvezdica,

Meni so ti podatki o kcal normalni. Zakaj si izbrala tisto od 3400 kcal . Vidiš, da je posebej označena kot LARGE. A nisi še videla kako izgleda zelo velika pizza.

Poglej koliko ima posamezna pizza maščobe. 1g maščobe ima 9 kcal. Torej samo iz maščob imajo pizze lahko več kot 1000 kcal.

lp

Any, evo moj recept. Vse delam čisto po svoje, vendar je preverjeno.
Testo:(pribl. za 4 osebe)
35-40dag moke-(jaz dam tip850, lahko pa daš tudi belo-tip 500 ali tip400, če jo imaš raje).
pribl. pol kocke fala kvasa(2 do 3 dag)
eno kavino žličko soli
mlačna voda
Vse količine so približne, lahko greš malo gor ali dol, pa bo tud OK. V skledo za vzhajanje daš moko, narediš jamico in vliješ noter malo mlačne vode, ter daš noter kvas. Okrog po robu pa daj sol( da pozneje ne pozabiš). Pusti pribl pol ure, lahko tudi dalj. Nato, jaz kar z mikserjem ,z metlicami za testo zamesim testo. Mlačno vodo dolivam postopoma, da se pač naredi kompaktno testo. Ne vem točno koliko je dam, ker je nikoli ne merim. Če je testo mehko ni nič narobe, samo delaš težje. Nato pusti testo vzhajati pribl. pol ure, lahko tudi nekaj več. Jaz testo razvaljam pribl. na dva do tri milimetre, oz. kolikor na tanko gre, ker imam rada tanko testo. Možu npr. pa pustim malo debelejšo. Treba je parkrat probat, potem pa vidiš kaj imaš raje.
Omaka: navadna paradižnikova mezga(dve žlici mezge, in dve do tri žlice vode )Spet je odvisno, če imaš rada več , boš dala pač več. Jaz dam vsake stvari bolj minimalno. Začimbo pa daj tisto, ki jo imaš raje. Jaz dam včasih origano, drugič timijan, všeč pa mi je še posebej šetrajka. Ko jo boš parkrat naredila, boš že ekspert.ha,he,hi,… Saj veš, vaja dela mojstra.To razvaljano testo daj na malo pomokan pekač . Kot sem že prej napisala, je tega testa pribl. za 4 osebe. Mi smo štirje, pa bi ga lahko bilo še skoraj majn, če pa je kdo velik jedec, bi bil pa pri nas lačen. Gor na to testo namažeš razredčeno mezgo, potrosiš začimbe, nato pa daš poljubno, jaz npr. zmeraj majn mastno šunko od MIR, ali jatino iz piščančjih prsi , ali pa lahko posebno salamo, za zelenjavno pa dam kuhano zelenjavo(stročji fižol, cvetača, korenček,… ali pa malo popečene jajčevce ali bučke, papriko,….), čisto na vrh, pa dam sir (šmarski rok), lahko je nariban, jaz ga pa najraje narežem na salamoreznico. Tako tanke rezine, da se skoraj skoz vidi, vendar jih položim eno do druge. Tudi salame režem čimbolj tanko, in ko daš vse skupaj na tehtnico in zračunaš kalorije, si takšno pico, kot jo naredim jaz, lahko mirne duše privoščiš. Seveda, če si pri sestavinah in velikosti tako varčen in uporabljaš take stvari kot jaz. Pa de ne bo kdo mislil, da ni dobra. Meni je tista pica iz picerije, vedno obležala v želodcu, ker so pač za moj okus in želodec premastne. Če ti kaj ni jasno, pa še vprašaj! LP

Evita,
res si prijazna, da si vse tako nazorno napisala, pa še recet si nam zaupala, ki zgleda zelo dobro, hkrati, pa veš kaj ješ. Hvala!!!

Želim ti lep dan,
any

New Report

Close