PCO ali PCOS?
Pozdravljeni,
brala sem članek o pomanjkanju progesterona. Morda veste ali je bilo kdaj dokazano oz. ali obstaja sum na to, da KT povzročajo PCOS?
Ali PCOS pomeni pomanjkanje progesterona?
Če je to res, dodajanje progesterona (pri pomanjkanju) naj bi izboljšalo tudi astmo – težko verjamem? Me zanima če ste zasledili kdaj tak primer.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
da bi PCOs povzročale tudi KT, nisem zasledil in tudi nimam takšnega občutka, kvečjemu obratno, da se razvoj PCOs upočasni, če je ženska, ki je nagnjena k temu, uporablja KT. PCOs ne pomeni pomanjkanje progesterona, čeprav je to posledica odsotnosti ovulacije, ki je značilna za PCOs. Kakšna je korelacija med progesteronom in astmo, pa ne bi vedel, ampak vaša trditev ne zveni prepričljivo, kajti astmatičnih težav (napadov) je več v času med ovulacijo in menstruacijo, ko prevladuje progesteron in manj v času med menstruacijo in ovulacijo, ko progesterona ni.
Pozdravljeni,
zanima me, ali se v casu jemanja KT Yaz na UZ sploh vidijo PCO ali pa se to vidi samo ko jajcniki normalno delujejo, torej ko zenska ne jemlje KT?
Prav tako me zanima, kaksna aknavost je obicajno znacilna za PCOs? Blaga, huda, cisticna…? Ali bi tretinoin v tem primeru pomagal? Sama imam pri 25 se vedno par mozoljev na mesec, redko tudi kaksnega vecjega cisticnega, obicajno pred M, KT trenutno ne jemljem. Drugih znakov PCOs nimam, ITM 21,5, M so redne na 34 dni (+/- 1 dan), me pa vcasih par dni pred menstruacijo rahlo boli en jajcnik, kar mi je cudno – bolecina ista kot med ovulacijo. Enkrat pred leti, ko sem se jemala KT, sem G omenila, ce bi lahko imela PCOs, ker imam aknavo kozo, ce ne jemljem KT in je naredila UZ in rekla, da nimam, ampak ne vem, ce UZ med jemanjem tabletk “velja”.
najlepsa hvala in res lep pozdrav
Spoštovani,
kombinirani oralni kontraceptivi vsi zavirajo ovulacijo in s tem tudi nekoliko zmanjšajo sliko PCOs, povsem pa ne zato, ker je problem PCOs tvorjenje antralnih foliklov, ki je z ovulacijo nima neposredne zveze. AF se namreč tvorijo ves čas, le da se za ovulacijo regrutirajo pod vplivom gonadotropinov le v začetku ciklusa. Vsi kombinirani oralni kontraceptivi načeloma delujejo tudi nekoliko proti tvorbi moških spolnih hormonov, ki so deloma odgovorni za aknasto in kozavo kožo, ampak so nekateri pri tem boljši od drugih(npr. tisti, ki imajo posebej antiandrogeno razvit progestagen – npr. Diane35, Belara).
ni posebej učinkovito, nič bolj kot povprečna kombinirana tabletka. Če so problem akne, je najbolje poseči po KT s posebej razvitim antiandrogenim učinkom, ki sem ju navedel v prejšnjem odgovoru.