PCO ali PCOS?

Pozdravljeni!

Stara sem 22 let, zadnjič sem šla zaradi težav z menstruacijo in bolečin do ginekologinje. Le-ta je ob UZ pregledu ugotovila, da imam več cist na obeh jajčnikih. Velikosti jajčnikov je 26,9*17,4 in 25,6*14,8. Cist je več, nanizane so periferno, stroma je hiperehogena. največja cista je velika 10mm.
Zanima me sledeče. Nekaj sem sicer brala na internetu, vendar mi ni jasno točno na čem sem zdaj jaz. Imam neredne menstruacije (ciklus je nad 30, 40 dni), imam tudi nekaj prekomerne poraščenosti, nisem pa debela.
Bi mi prosim povedali, kaj je zdaj moj naslednji korak? Zanima me ali imam samo PCO ali PCOS? Verjetno je potrebnih za to preiskav (merjenje androgenov)? Ali se vam v mojem primeru zdi to smiselno ali menite da imam zgolj PCO?

lp in hvala

Spoštovani,

bistveno vprašanje je, zakaj morate vedeti ali imate PCO ali PCOs? Boste zato kaj ukrenili? Dokler so ciklusi relativno redni in se pojavijo vsaj 8x na leto, posebni ukrepi niso niti potrebni, načina obravnave PCOs pa sta dva. V času nezaželene nosečnosti se priporoča zaviranje ciklusa s KT, ko se pojavi želja po nosečnosti pa se bodisi ne stori nič in mnoge zanosijo v prvih ciklusih po prenehanju s KT ali pa se uporabi sredstva za spodbujanje ovulacije (klomifen, letrozol, v skrajnih primerih gonadotropini). Če prevadujejo androgeni učinki, se med KT izbirajo takšne z antiandrogenim delovanjem (medroksiprogesteronacetat, gestoden, drospirenon). Za diagnozo bi potrebovali določitev gonadotropinov in prolaktina 2. do 5. dan ciklusa in ob razmerju LH/FSH > 2 gre zelo verjetno za PCOs, čeprav so za pravi PCO vaši jajčniki malce premajhni. Za PCO so namreč značilni relativno veliki jajčniki, nekje od 4,5 x 3,5 cm dalje.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Najlepša hvala za odgovor.

Skrbi me, zaradi vseh teh možnih stvari (od DM2, do neplodnosti) ki lahko sledijo, zato bi rada spremenila kaj pri sebi. Nekaj sem brala da pomagal prehrana z nizko vrednostjo OH, v primeru da imaš PCOS (ker je to endokrina motnja). Zato me zanima kako je dejansko s tem?

Uredništvo priporoča

Spoštovani,

bojim se, da z vprašanjem “kako je s tem” težko prideva naprej. S tem je namreč “marsikaj”. O PCOs obstajajo cele knjige, debele za dlan, motnja je lahko zelo zapletena, obravnava je odvisna od tega, kaj v času obravnave ženska pričakuje (zaščito??, odpravo težav s kožo, lasmi, poraščenostjo??? želi zanositi?, shujšati? …)…če je diagnoza korektna, vsekakor velja prilagoditi prehrano, telesno aktivnost in na sploh življenjski slog podobno kot če bi imeli diabetes tipa II. ITM naj bo nekje med 19 in 23, redno se telesno udejstvujte (npr. vsaj 2x na teden po 2 do 3 ure), hranite se z nizkim OH indeksom, (čim manj sladkorja in koncentriranih OH), veliko tekočine,sadja in presne zelenjave ter znižajte raven stresa.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni,

piše vam še ena, ki ima policistične jajčnike. Prebrala sem že kar nekaj vaših odgovorov, vendar imam vseeno še nekaj vprašanj, saj imam to smolo, da je moja ginekologija izredno nepripravljena odgovarjati na moja vprašanja. Verjetno se ji zdi neumno, da zganjam paniko zaradi policističnih jajčnikov,…

Skratka, stara sem 24 let in v tem letu sem imela 3 svoje menstruacije in eno sproženo s Cyclo-Progynova. Pred tem sem 4 let jemala kontracepcijske tablete Logest. Sedaj sem že eno leto brez tabletk. Trenutno ne jemljem nobenih tablet, ker moram po mnenju ginekologinje počakat, da vidim, če bom še kdaj dobila svojo menstruacijo. In sem tudi jo, tokrat po 36 dneh in moram reči, da se je čas zmanjšal, pred tem je bil ciklus nad 40 dni. Ali je možno, da se bo ciklus uredil po enomesečnem jemanju cyclo-progynove ali je teh par menstruacij zgolj naključje?

Še eno vprašanje: v tistem času, ko sem pričakovala menstruacijo pa je ni bilo, sem imela precej boleče oz. občutljive prsi, v trebuhu pa sem imela take “bolečine” kot da bom dobila menstruacijo, pa je nisem. Prav tako sem potem čutila tudi nekakšno špikanje v spodnjem delu trebuha. Je to morda ovulacija? Je možno, da mi kljub temu, da nimam rednih menstruacij jajčniki “normalno delujejo” glede na to, da čutim take znake, kot da bi menstruacija bila?

Sedaj pa morda še eno neumno vprašanje, pa vseeno.. Prejšnji mesec je bila moja mami na operaciji za urinsko inkontinenco in z njo v sobi je bila punca stara 20 let, ki je okrevala po operaciji-odstranili so ji oba jajčnika. Ko sva se pogovarjali je omenila, da so ji jajčnika odstranili zato, ker je imela na njih ogromne ciste, baje je bilo v eni za okrog liter vode? (nisem prepričana, če sem si prav zapomnila). Zanima me, če te ciste zaradi katerih je ona morala odstraniti jajčnike pridejo zaradi policističnih jajčnikov? Vem, da ne morete vedeti, kaj je bilo s to punco, pa vendar, je to lahko posledica nepravilnega zdravljenja ali je to povsem drugačna bolezen?

Ali so kontracepcijske tablete Yasminelle tudi primerne za policistične jajčnike? Diane35 si ne želim, da ne bi imela po prenehanju jemanja še slabšega stanja kože, prav tako se ne želim dodatno zrediti.

Hvala za vaš čas in odgovore.

Ana

Spoštovani,

teh “eksperimentov” z menstruacijo (čakanje na lastno M ipd.) pri PCO res ne razumem, saj od tega nihče nima ničesar. PCOs se v času nezaželene nosečnosti zdravi s KT, da se osnovni proces v jajčnikih zavre, ko je zaželena nosečnost pa se morda nekaj časa čaka na lastni ciklus, če ga v doglednem času ni, pa se ga sproži umetno. to pa res ni tako težko za razumet!? Če se vam je lasten ciklus skrajšal s 40 na 36 dni, to po nekaj ciklusih še nič ne pomeni. Če gre v osnovi za pravi PCOs, se bodo M ponovno zredčile ali prenehale. ciste, zaradi katerih so omenjenemu dekletu morali odstraniti oba jajčnika nima s PCOs nit z zdravljenjem PCO nobene zveze. Verjetno je šlo za mejno maligno obolenje (nekakšnega zelo počasnega raka), zato je bil edini možni varni scenarij odstranitev jajčnikov.
Delovanje jajčnikov in menstruacijski ciklus sta nerazdružljivo povezana, zato takšne situacije ni, kjer bi jajčniki normalno delovali, ciklus bi bil pa nereden.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Hvala za odgovor. Saj v resnici razumem za kaj gre in sem se tudi sprijaznila, da tako pač je, saj zaradi tega še ne bo konec sveta, vendar pa me moti predvsem odnos ginekologinje. Je ta bolezen res tako nepomembna kot se obnaša ona in še marsikateri drug ginekolog, saj je moja prijateljica tudi doživela negativen odziv?? Meni se vseeno zdi pomembno, da nam razložijo kaj se dogaja v našem telesu, saj za nas to le ni tako nepomembno… Predvsem pa, da nam res predpišejo ustrezno zdravljenje, za kar pa kar malo dvomim glede na tak negativen pristop. Nočem, da bi na koncu z napačnim zdravljenjem stanje še poslabšala..

http://tvslo.si/predvajaj/sindrom-policisticnih-jajcnikov-gostja-prof-dr-marija-pfeifer-dr-med/ava2.88228907/

V zgornji oddaji sem poslušala zdravnico, ki je proti kontracepcijskih tabletom? Zakaj so mnenja tako različna, kdo ima prav? Kakšne so potem druge možnosti? V primeru da ne želiš še zanositi in imaš kakšen kg preveč in pa težave s kožo? Ali še vseeno zagovarjate KT? Namreč pravi, da je treba paziti kaj se bolnici predpiše, da se dodatno ne zredi. Jaz sem se kljub redni telovadbi v treh letih zredila za 15 kg ob uporabi KT.

Hvala še enkrat. LP

Spoštovani,

problem zdravljenja sindrom PCO je zelo kompleksen in naj bi vsekakor upošteval tudi vse to, kar je dr. Pfeiferjeva v oddaji povedala, predvsem vpliv na telesno težo, ki je glavni motor dolgoročnim zapletom bolezni. Vsekakor se strinjam, da KT niso za vse, zlasti ne za tiste, ki se ob njih močno zredijo. Na srečo ni res, da bi se vse ženske ob uporabi KT zredile, ampak se v povprečju ne zredijo nič, nekatere celo shujšajo, tiste, ki se ob njih zredijo za več kot 3 do 5 kg, pa niso primerne kandidatke za zdravljenje PCOs s KT. O tem bi morali voditi računa tudi ginekologi. S to ugotovitvijo kolegice endokrinologinje se lahko le močno strinjam. Še vedno pa lahko KT prekinejo začarani krog prekomernega izločanja androgenov s strani jajčnikov in s tem tudi substrata, ki bi se v perifernem tkivu pretvarjal v estrogene. S KT, zlasti tistimi, ki vsebujejo antiadrogene, še vedno zelo učinkovito zmanjšamo prav vse simptome od pretirane poraščenosti, aknavosti, tveganja za razvoj srčnožilnih in rakavih obolenj in tudi kasnejše motnje v plovnosti, razen morda razvoja ženskega tipa debelosti. Če se spomnite, je kolegica poudarila, da je nezaželen zlasti moški tip, centralni tip debelosti, tisti ženski tip debelosti, ki predstavlja zadnjico, stegna in oprsje z relativno ozkim pasom, pa ni nevaren tip debelosti in nima teh stranskih učinkov na ožilje in splošno zdravje. Skratka, vsak primer PCOs bi se moralo obravnavati komplementarno, tako s strani ginekologa kot endokrinologa, morda še kakega tretjega specialista in tudi zdravljenje bi moralo biti marsikdaj bolje nadzorovano. V danih razmerah v zdravstvu, ko se na prvo obravnavo pri kateremkoli specialistu čaka več mesecev, pa se pogosto zdravljenje začne na nek način, potem pa se ga sproti žal premalo prilagaja potrebam posameznika. In ne pozabite, da lahko največ zase stori ženska sama z zdravim življenjskim slogom, kar pa he hkrati v urbanem, stresnem in poklicnem življenju najtežji zalogaj, zdravila pa nudijo pogosto le potuho, kajti zgolj zdravila brez prilagoditve življenkskega sloga niso nikoli dovolj, ne glede na to, za katera zdravila se na koncu izkaže, da so najboljša.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Najlepša hvala za vse, bolj ste mi pomagali z odgovori kot moja lastna zdravnica. Če nič drugega, mi je zdaj vsaj veliko bolj jasno vse skupaj.

Tudi pri endokrinologu sem naročena, žal šele februarja 2014. Torej, verjetno je najbolje, da kar pokličem ginekologinjo in začnem jesti kontracepcijske tablete? Kaj menite o Yasminelle, so za PCO? Kot sem omenila, mi Diane35 ne dišijo preveč, saj je imela prijateljica prej zmerne težave z aknavostjo (samo po obrazu), po uporabi pa jih je dobila še po prsih, hrbtu, stegnih.. Vem, da si dva nista enaka, pa vseeno nočem tvegati. Sama imam nekaj mozoljev po obrazu in hrbtu, vendar me ne motijo tako zelo. Sem pa končno ugotovila zakaj jih imam še vedno 🙂 Verjetno pa je boljše, da ne čakam več in ne eksperimentiram, če bom naslednji mesec še vedno dobila svojo menstruacijo, kot je predlagala ginekologinja, kajne? Sem si v tem letu, ko se nisem zdravila, naredila še večjo škodo?

Lep dan,

Ana

glede škode težko rečem, ker ta ni nujna, Yasminelle pa so v redu, ker delujejo antiandrogeno in večina se ob njihovi uporabi ne zredi.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni,

danes sem bila na posvetu pri ginekologinji. Predpisala mi je tabletke YAZ, zaenkrat za tri mesece, začela naj bi jih jemati že kar danes na 4. dan menstruacije. So tudi te tabletke dobre za policistične jajčnike?? So me pa malo prestrašila navodila, kjer piše, da ob uporabi kombiniranih tabletk pogosteje pride do raka dojk in do tromboze… Me je brez potrebe strah?

Strah je brez potrebe, ker relativna pogostnost teh zelo, zelo redkih zapletov nima večje teže. Če vam kdo reče, da je ob uporabi KT tveganje za GVT 5x večje kot običajno vas to seveda lahko prestraši, če hkrati pove, da je verjetnost takšnega dogodka originalno 1x na 80.000 žensk na leto, ob KT pa 1x na 15.000 uporabnic, pa ima zadeva povsem drugo podobo! Če se ob Yazu v 3 mesecih ne boste zredili za vsaj 3 kg, so povsem primerne tudi za obravnavo PCOs.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Mene pa zanima, kaj se zgodi v primeru, če imaš PCO pa se ne zdraviš s tabletkami, ampak samo delaš na tem, da spremeniš življenjski slog (hrana, gibanje, ustrezna telesna teža)? Kakšne posledice ima to?

ne razumem, kaj vas zanima? Nobeno “delanje na čemerkoli” nima večjih učinkov. Šteje samo tisto, kar “narediš na tem“,torej, če ustrezno spremeniš življenjski slog, ima to običajno pozitivne učinke, kar pomeni, več telesne aktivnosti in gibanja, manj energetski vnos hrane, več vlaknin v prehrani = znižanje telesne mase na optimum in ohranjenje doseženega. Če to seveda ni dovolj, se uvede za pomoč do učinkov še zdravila. Oblika zdravila je manj pomembna, so pa “tablete” najprikladnejša oblika.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Zanima me konkretno kaj se zgodi, če ne jemlješ nobenih zdravil. Se stanje jajčnikov še poslabša, se s tem zveča možnost neplodnosti, pride do posledic še drugje v telesu,… ipd. Hvala. LP

odvisno od tega, kako učinkuje nefarmakološki del zdravljenja. Če se vzpostavi reden ciklus, recimo vsaj 8x/leto, potem farmakološko zdravljenje ni potrebno. Hočem reči, da ni enovitega in za vse zveličavnega odgovora.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani dr. Pušenjak!

Ob govoru o PCO-ju ste omenili klomifen (clomid), ki ga včasih dajo za spodbujanje ovulacije. Ta naj bi se jedel 5 ali 10 dni kmalu po začetku ciklusa. Zanima me, koliko dni pred prvim dnem ovulacije naj se klomifen preneha jemati? Namreč, če so ciklusi krajši od 28 dni (tudi 22 ali 23 dni), nastopi ovulacija prej, pred 10. dnem. Če se klomifen jemlje npr. od 3. do 7. dne ciklusa in nastopi ovulacija 7. ali 8. dan ciklusa, to najbrž ni v redu?

Je, glede na prakso, učinkoviteje jemati eno ali dve tabletki na dan? Od česa je to odvisno?

Običajno se predpiše 3 do 6 mesečna terapija jemanja klomifena. Kolikor vem, naj bi po prenehanju jemanja delovanje jajčnikov nekoliko upadlo (ker se je prej s klomifenom umetno spodbujalo). V kolikšni meri je to delovanje manjše oz. ali to konkretno pomeni, da se ženska, ki prej ni imela rednih ovulacij in 3 ali 6 mesecev jemala klomifen, lahko, če ne uspe zanositi v času teh 3 ali 6 mesecev, sooči s posledico še manjšega delovanja jajčnikov kot pred terapijo s klomifenom, oziroma, ali se lahko zgodi, da po tej terapiji jajčniki popolnoma usahnejo? Še posebej v primeru, če gre za žensko po 35. letu starosti?

Ali klomifen lahko vpliva na ureditev ciklusa iz prekratke na normalno dolžino?

Lepa hvala za odgovore vnaprej!

lpm

Spoštovani,

če ima ženska lastne ovulacije, potem ne potrebuje klomifena in s klomifenom tudi ciklusa ne moremo podaljšati. Podaljšamo ga lahko kvečjemu z dodajanjem progesterona, ampak tudi v tem primeru le drugi del ciklusa, ki je že tako praviloma normalno dolg. Ovulacije pred 8. dnevom ciklusa ni, vsaj takšne ne, ki bi dovoljevala oploditev in vgnezditev, kajati prej kot 14. dan maternična sluznica ni ustrezna za vgnezditev (8 + 6), kar je najkrajša možna kombinacija možne oploditve in potovanja zarodka do maternice. Če se zarodek v maternici znajde prej, so pogoji preslabi in praviloma ni uspešne zanositve.
Pogosto pa krajši ciklus povzroča skrajšana lutealna faza, torej drugi del ciklusa, ki pa ga uspešno podaljšujemo s progesteronom. V tem primeru lahko s klomifenom dosežemo včasih tudi izboljšanje drugega dela ciklusa.
Glede odmerka klomifena ni pravila niti ne najboljše rešitve za vse. Priporoča se uporabo najmanjšega, še učinkovitega odmerka za doseganje ovulacije, to pa je pri nekomu pol tabletke (25 uG), pri drugi 1 tbl. (50uG), pri mnogih 2 tbl. (100uG) in pri nekaterih tudi tja do 5 tbl /dan (250 uG), kar pa je maksimalni odmerek, ki ga redkokdaj sploh damo. Če damo višji odmerek od učinkovitega, se zgolj poveča verjetnost nezaželenih učinkov, ki so od doze odvisni (tanka sluznica, slabosti, glavoboli, ipd.), glavni učinek pa ni močnejši.
Klomifen jajčnikov praviloma ne izčrpa, kot to lahko povzročijo gonadotropini, pa še ti težko. Starost ne igra večje vloge, nekoliko slabše “delovanje” jajčnikov po večmesečni uporabi klomifena pa gre bolj pripisati pojavu ostankov hormonsko aktivnim cist, ki so po uporabi klomifena možni in lahko nekaj časa zavirajo odzivanje jajčnikov na notranje spodbude. Če teh “ostankov ni” se jajčniki povsem normalno odzivajo na notranje spodbude, se pa pojavi vprašanje, zakaj bi sploh uporabili klomifen, če so notranje spodbude same že dovolj učinkovite.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani!
Tudi jaz imam vprašanje v zvezi s PCOS.
Prvo mestruacijo sem dobila pri 11 letih in že prvo leto je bil ciklus dokaj reden ( 7-8 menstruacij na leto), podobno je bilo tudi naslednjih nekaj let. Izostanke menstruacije sem opazila predvsem tiste mesece, ko sem kam potovala, bila pod stresom itd. Pri 16 letih sem na nezdrav način v izjemno kratkem času izgubila 10 kg, tudi psihično je bilo to za mene zelo stresno obdobje. Takrat so se pojavili daljši izostanki in letno sem imela le 3-4 menstruacije.
Na podlagi analize krvi in ultrazvoka jajčnikov mi je bil potrjen PCOS. Čeprav nisem nikoli imela težav z t.i. debelostjo moškega tipa ali nečisto kožo. Edini simptom je bila nekoliko večja poraščenost, ki pa jo imajo tudi nekatere druge ženske v moji družini. Preizkusila sem dve različni vrsti kontracepcijskih tablet, ki jih nisem prenašala (bruhanje, glavoboli, utrujenost, pridobivanje kg,huda depresija ).
Po neuspelih poiskusih sem kontracepcijske tablete opustila, začela sem hoditi na akupunkturo in redno uživati prehranski nadomestek maco, ter se izogibati stresu. Pridobila sem tudi vse izgubljene kilograme in še kakšnega gratis. Menstruacije so se vrnile na moj običajni nivo (7-8 letno) , dolga obdobja brez menstruacij so izginila. Pri zadnjem ultrazvočnem pregledu je ginekologinja celo odkrila, da je moj desni jajčnik popolnoma normalen, levi pa sicer ima nekaj cist, a še vedno nič kritičnega.
Zanima me sledeče.
Ali je možno, da bi bilo vmesno hormonsko neravnovesje in slabo stanje jajčnikov posledica izgube teže, pubertete in stresa ?
In kaj trenutno “dokaj normalno” stanje pomeni za mojo željo po zanositvi. Stara sem 22 let, s primerno telesno težo in redno telesno dejavnostjo? Mi priporočate odstranitev cist, ali kakšno spodbudo ovulacije, ali menite, da vrjetno nebo potrebna ?

Spoštovani,

po vaši zgodbi sodeč diagnoza PCOs zelo verjetno pri vas niti ne drži (seveda brez lastnega pregleda in vpogleda v situacijo lahko le ugibam) ampak izguba ali močno razredčenje M ob premočni izgubi teže (anoreksija) ter nekaj cist v jajčnikih, niso znak PCOs, ampak gre v tem primeru za hipotalamično amenorejo (odsotnost M), kar je naravna zaščita pred nepotrebno izgubo za druge funkcije telesa nujnih snovi (reprodukcijo namreč narava obravnava kot “luksuz” in jo podpira le, če so zanjo idealni pogoji). Mislim, da trenutno ne potrebujete nobene spodbude in če je vaš partner ploden, bi morali biti sposobni zanositi spontano v 12 do 18 mesecih. Vsaj toliko časa si velja pri tolikšni mladosti vzeti brez iskanja medicinske pomoči in brez neprestanega samospraševanja, zakaj še ni uspelo …:-) . Če že, bi bila za začetek edina priporočljiva preiskava pregled semena pri partnerju, kajti če je tam kaj narobe, potem vemo dokaj dobro, kaj nam je storiti.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close