PCO ali PCOS?
Pozdravljeni!Stara sem 23 let.Danes sem bila pri ginekologinji in je ugotovila, da imam policistične jajčnike..Kot sem jo razumela je rekla, da imam več malih bulic..Ker pa z partnerjem načrtujeva otroka, in nama to že kakšno leto ne uspe, sem se prestrašila.Ginekologinja mi je dala napotnico za UKC Maribor za nadaljne preiskave.A me je upravičeno strah ali imam še lahko upanje da bo uspelo?Hvala.
Spoštovani,
težko komentiram. Sicer pa PCOs omogoča zanositev, le da pogosto s pomočjo hormonske podpore in sproženja ovulacije s pomočjo zdravil. Za uspeh imate torej veliko upanja.
Pozdravljeni,
stara sem 25 let, z možem se že nekaj časa trudiva, da bi zanosila, vendar nama do sedaj še ni uspelo. Menstruacije imam redne, povprečno na 25 dni (+/- 2 dni), vendar ker nisem zasledila tipičnih znakov ovulacije sem opravila ovulacijske teste in ti mi je niso zaznali. Ginekolog je postavil diagnozo PCO in naju je s partnerjem poslal v kliniko za neplodnost. Tu so opravili spermiogram, ki je bil super, pri meni pa so ugotovili, da imam na jajčnikih majhne cistice in eno večjo, ki naj bi sama od sebe počila (to sem že imela leto in pol nazaj). Predpisali so mi klomifen (1/2 tablete od 3. do 7. dne cikla in hormonske preiskave (PRL, FSH in anti-Mul. hormon) In ker zaradi prihajajočih praznikov izvidov hormonskih preiskav naj nebi dobila tako hitro se moram v januarju naročiti na ponoven pregled pri njih, da ugotovimo kako sem reagirala na klomifen in da preverijo PCT (nevem kaj naj bi to pomenilo, mi morda lahko pojasnite?).
Zanima me, glede na to, da v navodilih Clomid-a 50 mg, piše, da se ga ne uporablja če imam cisto jajčnika in glede na to, da naj bi jo jaz imela (takšna je ugotovitev ginekologa) me zanima kako je sedaj tem?
Zanima me kako je možno, da imam PCO glede na to da so menstruacije redne in da nimam nobenih drugih tipičnih znakov, torej indeks telesne teže imam 21, nisem poraščena, ne izpadajo mi lasje, nimam aken, edino kar je so vidne manjše cistice in ena večja?
Glede na to, da imam naslednji pregled v januarju, torej bom takrat končala drugi krog klomifena in če bom sumila da je že v prvem krogu uspelo…naj preden začnem z drugim krogom klomifena opravim test nosečnosti?
Kako je možno, da ob rednih menstruacijah ni ovulacij?
Hvala za Vaše odgovore in lep dan še naprej!
Hm? PCT? Edini pojem v reprodukciji s to kratico, ki ga poznam, je “postkoitalni test”. To pomeni pregled cervikalne sluzi nekaj ur po spolnem odnosu, da se preveri, kako se spermiji gibljejo v tem mediju oziroma, če se slučajno zlepljajo, so prehitro odmrli ipd. To s klomifenom in cisto pa sicer velja, ampak ne pri cisti, ki je nekako pojasnjena. Če so bili mnenja, da gre za folikel, ki bo sam počil, to v bistvu ni cista v klasičnem smislu.
Pojem PCO se lahko nanaša le na UZ sliko jajčnikov (ultrazvočni policistični jajčnik) ali pa na PCO sindrom, ki vključuje celo vrsto simptomov in znakov ter tipičnih laboratorijskih odklonbov od norme. Pri vas gre očitno le za UZ PCO. Test nosečnost opravite, čim vam izostane M oziroma, če bi krvavitve ne bile povsem tipične za menstruacijo.
Za enkrat predlagam, da počakate na izvide FSH, AMH in prolaktina, pa bi potem načrtovali naprej. Če bo FSH dovolj nizek, AMH dovoli visok in ne gre za pomembno zvišane vrednosti prolaktina, se bo našla rešitev.
Lep pozdrav,
Stara sem 22 let, menstruacija mi je zamujala tri tedne, testi so vsi pokazali negativno (nosecnost) zato sem se odpravila h ginekologu. Ginekolog mi je ugotovil da imam policisticne jajcnike – kar mi je precej cudno saj odkar sem dobila menstruacijo (pri 14letih) sem vedno imela redne menstruacijo, sicer mocne z mocnimi krci ampak to sem se navadla. Nimam probleme z porascenostjo in od vedno sem bila “drobiz” tako da kljub uzivanju vse mozne hrane(jem pa ogromno) nimam problemov z telesno tezo (52kg, 163cm visina). Zanima me ali naj zdaj pricakujem da naj bi bila menstruacija ne redna? In ali bom imela tezave zaradi tega pri zanositvi?
️️Hvala za odgovor.
Spoštovani,
kaj naj rečem? Po vaših ostalih informacijah bi prej rekel, da je z vami vse v redu in da se je ginekologu zgolj trenutno dogajanje lepo vklopilo v tisto, kar je videl z UZ, kar pa ne pomeni, da res imate sindrom policističnih jajčnikov oziroma bi prej rekel, da ga nimate. Za enkrat bi zgolj počakal, kaj bo naslednjih nekaj tednov in mesecev. Če bo ciklus na daljši rok postal e nestabilen, bo treba za omenjeno diagnozo narediti še nekaj dodatnih preiskav, ampak kot rečeno, za enkrat bi diagnozo PCOs vzel z veliiiiiko rezervo!
Vaš TSH je nekoliko zvišan, kar nakazuje na možnost, da vam ščitnica premalo deluje. To zahteva obisk pri tirologu oziroma še preverjanje vrednosti T3 in T4. FSH in prolaktin sta v mejah normale.
vsekakor bi predlagal, da se najprej reši dvom okrog ščitnice, kajti tudi zanositev ob nezadostnem delovanju ščitnice ne bi bila ustrezna.
Tirologu sem se že naročila tako, da bom zadevi prišla do dna. Me pa zanima nekaj, glede na to, da so mi bili UZ odkriti policistični jajčniki (ciste na jajčnikih) in glede na to, da sta vrednosti FSH in prolaktina v mejah normale in glede na to, da imam menstruacije redne, ali je možno, da dejansko ne gre za policistične jajčnike, ampak zaradi premajhnega delovanja ščitnice, ne pride do ovulacije in ker ne pride do ovulacije je posledica obstoj majhnih cistic na jajčnikih?
mislim sicer, da ne, ampak v bistvu na podlagi tako pičlih podatkov ni mogoče reči nič določenega. Če imate zelo redne in točne M, sem skoraj prepričan, da imate tudi ovulacije, le zaznati jih ne znate. Krvavitve brez ovulacije enostavno ne morejo biti redne in predvidljive.
Pozdravljeni,
danes sem bila na UZ trebušne votline (preventivno). Rezultat je bil, poleg ostalega, da so moji jajčniki ok. Opozorila sem, da so mi še 2 leti nazaj rekli na ginekološki, da imam PCOS, levi tipično PCOS. Ne vem kaj je bilo takrat, ampak danes naj bi bila jajčnika normalne velikosti (baje zaradi PCOS ratata večja in bela, ne moreš zgrešiti) in nimata nobenih cist, tudi foliklov ne. Nazadnje sem imela M začetek avgusta, cikel imam zdaj še po porodu (dec 2019) dolg 50 dni. Test neplodnosti mi kaže mejno nizko vrednost vitamina D in mejno visoko vrednost AMH (ginekologinja je komentirala, da “ni prevec dober pokazatelj za moznost zanositve”).
Ali je možno, da je trenutno stanje jajčnikov (brez cist) prehodne narave in sicer zaradi nosečnosti in poroda? Ali sem bila napačno diagnosticirana glede PCOS? Hvala za odgovor.
Spoštovani,
raje kot ocene imam podatke, torej, npr. vrednosti FSH,LH, AMH in če že mora bit(vit. D), ki pa nima pri PCOs nič. Dolžina vašega ciklusa vsekakor govori v prid domnevi, da imate sindrom PCO, prav tako videz jajčnikov brez foliklov, čeprav po drugi strani pri UZ trebuha ne dobimo najbolj pravo sliko. PCO sindrom tudi ni vezan za sliko enega jajčnika ampak sta vedno prizadeta oba. Žal ne vem v kakšnem fiziološkem stanju so vaša rodila 8 mesecev po porodu. Pomembno bi bilo vedeti, če še dojite in koliko. Posebnega mnenja zgolj na osnovi vaših podatkov torej ni mogoče dati.
Pošiljam še vrednosti. Rezultat testa neplodnosti (na 4. dan M):
TSH 1,43 (referenčna vrednost 0.27 – 4.20)
FSH 4.0 (folik. f. 3,5 – 12,5, ovul.f. 4,7 – 21,5 in luteal.f. 1,7 – 7,7)
LH 6,5 (folik.f. 2,4 – 12,6, ovul.f. 14,0 – 95,6 in luteal.f. 1,0 – 11,4)
Prolaktin 155,6 (referenčna vrednost 102 – 496)
Vitamin D 70,5 L (referenčna vrednost >75)
AMH 12,45 H (referenčna vrednost 0,059 – 4,44)
Na UZ trebušne votline so izmerili jajčnika velikosti 2,94 x 2 on 3,24 x 2,17
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
razmerje LH/FSH ni več kot 2, kar ne podpira domnevo, da imate PCO sindrom, AMH pa je zelo visok, kar močno podpira domnevo, da imate PCO sindrom. Tudi velikost jajčnikov ni takšna, da bi pomislil na PCOs, imate pa takšno dolžino ciklusa, da je to vseeno precej verjetno.
Aha! Potem pa tudi to govori v prid domnevi, da imate PCOs.