PCO ali PCOS?
Pozdravljeni,
vljudno Vas prosim za nasvet. Stara sem 29 let, imam 16 mesecev starega otroka. Po porodu so se pričele konstantne težave, naj omenim, da imam nevrodermitis od 7 meseca starosti.
Med nosečnostjo sem imela težave s kožo, kar mi je bilo nekako razumljivo, glede na diagnozo, ki jo imam. Vendar pa me moti stanje po porodu. Najprej sem imela težave z t.i.zanohtnicami, oz. vraščanjem nohtov, takoj zatem 3x vnetje srednjega ušesa, da o koži ne govorim, teža ne gre in ne gre dol, v redu, tu sem sama veliko kriva, nezdravo se prehranjujem, premalo gibam, kar sedaj spreminjam. Vendar pa situacija ratuje nevzdržna, ker me zadnje čase po celem telesu obliva, naenkrat se cela spraskam po celi glavi, vratu in sklepih. Mokra sem od glave do peta, ne morem se v tistem trenutku kontrolirat, tega se niti ne da opisat, tako vroče rata. Težave so se začele tudi spodaj, izcedek, ki je zelo zaudarjal, vendar sem zadevo rešila s tabletami in Canestenom. Skratka težave se vrstijo ena za drugo, jaz pa počasi nimam več potrpljenja, enostavno ne vem več, kaj storiti. Naj omenim, da moja zdravnica za veliko stvari krivi mojo težo, tako se me najprej reši. Visoka sem 155cm in težka 64 kg.
Hvala že vnaprej.
Spoštovani,
previsoka teža res lahko v presnovi spremeni toliko reči, da ima pri nekaterih to lahko tudi usodne posledice. Vsekakor se vam torej splača potruditi in shujšati za tistih 8 -10kg. Nevrodermitis je zelo muhasta bolezen kože, ki ima sicer lahko alergijsko osnovo ampak se močno poslabša tudi ob vsaki drugi bolezni, če se človek ne počuti psihično stabilnega, je nezadovoljen s svojim življenjem ipd. Kakšnega Jockerja v žepu za vas seveda nimam, da bi vam dal kratka navodila in bi težave izpuhtele. Žal so takšna stanja, kakršno je vaše zelo zahtevna in se jih ob dobrem opazovanju odzivov na spremembe v hrani, oblačenju, vremenu, razpoloženju, zdravju na sploh itd. najbolje opazi pacient sam. Vse počnite vztrajno in ne spreminjajte veliko reči v zelo kratkem času, pa boste spoznali, kaj vam škodi in kaj godi. To je edino, kar vam lahko dam kot nasvet pri omenjenem presnovnem stanju.
Pozdravljeni,
imam policistične jajčnike in sedaj naj bi začela jemati kontracepcijske tablete. Menstruacije imam neredne, v letu 2012 sem imela 3 svoje menstruacije, letos je še nisem dobila. Zadnja je bila 40 dni nazaj. Sedaj pa ne vem kdaj naj bi začela jemati tabletke? Baje lahko kadarkoli, ker nima smisla čakati na menstruacijo.. Spolne odnose imam v tem času sicer zaščitene, vendar ne ves čas, kondom natakneva samo na koncu. Vem, da je verjetno malo možnosti, da bi zanosila, še posebej zato, ker ni še nikoli končal vame, vendar bi pred jemanjem tabletk vseeno rada izključila možnost, da sem slučajno noseča.. Sedaj pa berem, da urinski testi pri PCO sploh niso zanesljivi. Ali pokažejo samo lažno pozitivno ali tudi lažno negativno?? Do ginekologinje ne bi šla, ker bi me verjetno nekam poslala, saj naj bi tabletke začela jesti že pred nekaj časa, pa jih nisem.. Kako bom torej lahko vedela, da lahko mirno začnem jemati KT?
Hvala.
Spoštovani,
pri PCO bi bil lahko nosečnostni test lažno pozitiven, če so gonadotropini LH in FSH zvišani. Lažno negativnega izvida ni. Če je test negativen, se torej nanj lahko zanesete. Vseeno, če KT začnete sredi ciklusa, predlagam po začetku uporabe KT še 7 dni uporabe mehanske zaščite. Po tednu dni se na učinek KT lahko že zanesete.
Spoštovani dr. Pušenjak,
Prejela sem izvid FSH, kri sem dala 4. dan ciklusa: 9.65. Če prav vem, je bila kri vzeta v folikularni fazi (?), za katero je navedena orientacijska vrednost od 6.9 do 12.5. Kaj pomeni ta izvid zame? (Pred slabima dvema letoma je bil 6.5). Stara sem 43 let in želim zanositi. Ali izvid pomeni, da je rezerva jajčnikov še dovolj dobra, se s takim izvidom še da zanositi (seveda pod pogojem, da ne gre za kakšne druge težave, ki bi to preprečevale), ali pa je že kritična?
Preverila sem tudi ščitnico, 2x, ker je bil izvid v zadnjih letih na spodnji meji, rezultati:
konec novembra: TSH 3.44, T4: 11.85, T3: 4.43
sredi decembra: TSH: 5.43, T4: 11.69, T3: 4.46
Nekaj dni pred drugo preverbo ščitnice sem doživela precejšen stres, ki je trajal kak teden (po tem dogodku sem tudi dala kri za FSH). Izvid T4 je pod mejo normale, naročena sem pri tirologu, kamor pridem na vrsto menda v naslednjih treh mesecih. Navajam zato, ker je pravilno delovanje ščitnice pomembno pri želji po zanositvi.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
M.
Spoštovani,
mislim, da T4 ni prenizek, čeprav je za dlako pod referenčno vrednostjo, saj je T3 v normalnem okviru, kar je za delovanje na presnovo najpomembneje. FSH tudi ni pomembno zvišan, torej bi načeloma in vsaj s hormonskega zornega kota ne smeli imeti pomembnih težav z zanositvijo.
Pozdravljeni, imam še eno vprašanje…
… glede ovulacijske sluzi, ki naj bi bila med ovulacijo prosojna in lepljiva in na videz kot jajčni beljak. Ta mesec sem to pri sebi opazila in to zelo očitno. Me pa zanima, ali prisotnost te sluzi pomeni, da se je ovulacija zgodila ali se lahko samo pojavi sluz v tem obdobju ciklusa brez dejanske ovulacije? Imam namreč policistične jajčnike in me zanima, kaj to pri meni pomeni… Hvala.
omenjena sluz je značilna za visoke ravni estrogenov, kar je običajno tik pred ovulacijo ampak ne kaže neposredno na ovulacijo. Pri blagem PCOs lahko občasno pride tudi zgolj do zagona več jajčnih foliklov in močno narastejo vrednosti estrogenov, če ni ovulacije pa folikli propadejo in se situacija spet umiri, ne pride pa do pretvorbe folikla v rumeno telesce, izločanje progesteron in zaključka ciklusa z M. Če bo pojavu omenjene sluzi v 2 tednih sledila M ali nosečnost, potem lahko za nazaj sklepamo, da je res šlo za ovulacijo, če M niti nosečnosti ne bo, pa je šlo za drugačne vrste dvig estrogenov.
Skratka, če ni menstruacij tudi ovulacij ni? Nekje sem namreč prebrala, da kljub temu, da menstruacije niso redne, ovulacije še vseeno so. Zakaj potem vsi ti znaki ovulacije, in zakaj imam iste znake kot da bi menstruacija prišla, pa je ni? (občutljive prsi, bolečine v spodnjem delu..) Sem mislila, da če čutim vse to, pa morda le ni tako hudo in mi nekaj še vseeno deluje? Vidim, da le ni tako in, da je bolje, da neham iskati možnosti in se sprijaznim s PCO. Hvala za vaš čas.
Zadeva je precej preprosta: kadar pride do ovulacije, pa ne do oploditve in zanositve, približno 2 tedna po ovulaciji nastopi menstruacija. To gledano nazaj pomeni, da zagotovo ni bilo ovulacije do vsaj 2 tednov nazaj, če npr. 3 ali 4 ali več mesecev ni bilo M. Siva zona je lahko največ 14 dni pred dnem, ko nas zanima, če so v preteklosti bile ovulacije. Štrene lahko zmešajo druge vrste krvavitev, ki niso posledica upada progesterona ob propadu rumenega telesca. Občutki pri tem so skoraj nepomembne. Edina izjema bi bilo stanje, kjer so jajčniki sicer normalni in sprožajo ovulacije, pa bodisi od rojstva ni maternice ali maternične sluznice, ampak v tem primeru ženska nikoli ne dobi menstruacije, niti maternica, niti maternična sluznica namreč ne izgineta sami od sebe.
Spoštovani, zanima me, koliko časa pred obiskom endokrinologa je potrebno prenehati jemati kontracepcijske tablete? Ali obstaja nek minimalen čas jemanja kontracepcijskih tablet (npr. vsaj eno leto) ali jih lahko jemlješ samo tri mesece in potem spet nehaš? Še to: po koliko časa jemanja tabletk se začne stanje kože izboljševati? (tabletke YAZ) Hvala in lep pozdrav.
Hm? To pa težko rečem. Načeloma bi se naj prvotno hormonsko stanje po prenehanju s KT vzpostavilo najkasneje v 2 do 3 mesecih. KT lahko uporabljate poljubno dolgo priporoča se najmanj 4 mesece, večino sprememb na koži in drugih kožnih dodatkih (nohtih, laseh, žlezah) pa z njimi dosežemo v 4 do 6 mesecih. Izboljšanje pa traja le, dokler se KT uporabljajo, ko se z njimi preneha, se prvotno stanje večinoma vrne.
Pozdravljeni,
Tudi jaz imam vprašanje, ki se tiče policističnih jajčnikov. Stara sem 22 let in pred pol leta sem po 4 letih prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet (Logest). Pred jemanjem tabletk sem imela povsem redne menstruacije in nobenih težav z mozolji. Po končanem jemanju pa razen rjavkastega izcedka, ko bi morala dobiti menstruacijo, nisem imela perila pol leta, dobila sem mozolje po obrazu in po hrbtu in postala sem močneje poraščena, tudi po spodnjem delu trebuha in po obrazu. Po dobrih 6 mesecih sem zdaj končno dobila menstruacijo, bila pa sem tudi pri svojem ginekologu. Ta je ugotovil, da so se mi pojavile ciste na jajčnikih. Težo imam normalno, morda celo malo prenizko, 10 let se se tudi aktivno ukvarjala s športom, bele moke in sladkorja ne jem že več kot dve leti. Ginekolog je rekel, da težave niso nastale zaradi jemanja tabletk, čeprav ne vem, kako naj si to razložim, ko pa pred jemanjem nisem imela prav nobenih težav (podobnih težav nima nobena ženska v družini). Najbolj od vsega me skrbi, da bom imela zaradi tega težave z zanositvijo, ko se bom za to odločila. Svetoval mi je, naj spet jemljem kontracepcijske tablete – predpisal mi je Belaro na beli recept. Na kakšne druge preglede me ni želel poslati.
Mene pa zanima sledeče. Čez dober tedne bi morala ponovno dobiti menstruacijo in če jo dobim, ali bi kljub temu svetovali, naj spet jem tabletke. Mozolji in poraščenost me ne motijo do te mere, da bi jih hotela jesti. Če prav razumem, cista nastane takrat, ko bi moralo priti do ovulacije, pa ne pride, ampak če se menstruacija pojavi je verjetno prišlo do sprostitve jajčeca in ne do nastanka nove ciste, ali pač?
Rada bi vedela samo to, ali bodo tablete pomagale, kljub temu, če se mi cikel zdaj uredi.
Upam, da nisem preveč zakomplicirala. Hvala za odgovor.
Spoštovani,
izraz “ciste na jajčniku” je žal preveč splošen, da bi ta podatek dobil določen pomen. Kakšne ciste? Koliko cist? Velike? majhne? Mikro? So jajčniki kot celota povečani, kakšne strukture? Policistični jajčnik nima z UZ vidnih cist ampak so te tako drobne, da v bistvu že “pobelijo” skorjo, medtem ko je cista na UZ sliki temna. Kar zadeva poraščenosti bi tudi težko rekel kaj konkretnega v zvezi s KT. Pri 17 + nekaj mesecev starosti ste očitno začeli s KT, takrat pa žensko telo oziroma njeni spolni hormoni še niso nujno na višku razvoja, zato bi težko rekel, da so KT karkoli preusmerile iz normalnega v nenormalno smer. Dejstvo je, da so Logest vsaj malo antiandrogeni, torej delujejo v nasprotno smer kot sicer delujejo moški spolni hormoni, katere ima do določene mere vsaka ženska, to pa pomeni, da v času uporabe teh KT ni tako izrazitih učinkov teh hormonov na kožo, dlake in druge kožne priveske (nohte, lase). Zakaj se je ginekolog odločil prav za Belaro, ne bi vedel, saj obstaja dovolj uradno plačanih pripravkov, z katere ni doplačila. Beli recept pa je le samoplačniški. KT bi sicer uredile ciklus, ampak ne tako, kot si to morda predstavlja povprečna ženska. Pojavile bi se redne krvavitve, v času premora, ampak to s ciklusom nima nobene zveze, saj ne bi bilo ovulacije ampak le odtegnitvena krvavitev v času 7-dnevnega premora s hormoni. Morda bi se popravila tudi koža in po 4 do 6 mesecih uporabe celo zmanjšala debelina in obarvanost dlak.
Pozdravljeni,
zanima me vaše mnenje glede sledečega. Zaradi nerednih menstruacij in po pregledu (vaginalni ultrazvok) mi je ginekologinja diagnosticirala PCO.
S partnerjem že cca 8 mesecev delava na dojenčku, v tem času sem imela SAMO ENO svojo menstrucijo. Ginekologinja pravi, da umetno spodbujanje menstruacije in nadaljno ukrepanje ni potrebno (npr. klomifen), ker se s temi zadevami ginekologi ukvarjajo šele po letu dni teh težav.
Verjamem, da v primeru težav z zanositvijo ginekologi ukrepajo šele po letu dni; v mojem primeru pa so problem že sami ciklusi, ki so resnično neredni. Ali tudi vi menite, da zaenkrat ne potrebujem nobene obravnave? Naj omenim, da sem stara 22,5 let. Mnenje moje ginekologinje je tudi, da sem premlada, da bi se že zdaj s slednjim obremenjevali.
Vaše mnenje cenim in bom zanj hvaležna.
Že v naprej se Vam zahvaljujem za odgovor,
Nina
Spoštovani,
včasih ne vem, če živim na pravem planetu. Od kod nekateri kolegi/kolegice jemljejo svoje izjave in ravnanja? Jasno, da velja enoletno pravilo, če je navzven vse videti v redu, pa še takrat ni prepovedano narediti kakšno poceni in neobremenjujočo preiskavo preventivno, recimo kak spermiogram po 6 mesecih neuspeha? Če ciklusa ni ali je zelo nereden, nepredvidljiv ipd. pa seveda ne velja enoletni moratorij! Vsekakor v tem primeru velja storiti kaj aktivnega prej! Ko ženska načrtuje nosečnost, ni nikoli premlada za ustrezno medicinsko pomoč, v kolikor je ta potrebna! Mislim, halo!?
Pozdravljeni, tudi mene zanima nekaj v zvezi z Pcos.
Skozi sem dala že operacijo pregrade ter histeroskopijo, vse uspešno, ginekologinja mi 2 meseca spremlja ovulacijo, ki pa je ni, danes mi je rekla,da se nakazuje na sindrom policističnih jajčnikov, saj imam polno drobnih cistic, do ovulacije ni prišlo-17.dan, tudi vodilni folikl ni v treh dneh zrastel. Zanima me predvsem, ker bi si želela pridobiti še drugo mnenje, kakšen je postopek in na koga se lahko obrnem? Ali je to samoplačniško ali kako? Mi je pa že ginekologinja predpisala tablete klomifen, kaj sledi potem.če to ni uspešno?
Hvala za odgovor in lepe praznike
Spoštovani,
mislim, da bi za uporaben odgovor moral o vas vedeti malce več. Kar takole ne morem “vpasti kot mutavi na telefon”. Kako dolgo se že trudita zanositi? Ima partner že opravljen spermiogram? Imate prehodne jajcevode? Kako je s hormoni LH, FSH in prolaktinom?
Če celotna zgodba traja že dalj kot 1 leto in imate odgovore na zgornja vprašanja, potem bi lahko kaj načrtoval, sicer pa malo težje ocenim, kje ste in kam greste.
Se opravičujem, sporočilo sem napisala v naglici v službi. na otroku se trudiva že več kot eno leto, oktobra sem bila na laparo in histeroskopiji, odmašen jajcevod, odpravljena endometrioza okoli levega jajčnika, odstranjena 2,5cm pregrada. Partner je opravil spermiogram,ki pa je imel odstopanje v deležu normalnih spermijev(malo pod mejo),sem Vam ga enkrat posredovala pa ste rekli,da ker je količina 2x večja, da ni panike. Seveda je zdaj po navodilu ginekologinje šel še enkrat in v začetku januarja 2014 bo 2.izvid. Meni je ginekologinja potem v novembru spremljala ovulacijo in je ni bilo, nakar mi je kar takoj predpisala clomid tablete,ki pa jih še nisem vzela, saj mi je bilo čudno,da na podlagi enega meseca ginekologinja že kar sklepa,da ni ovulacij. No, sedaj v decembru,ko je spet gledala na ultrazvoku na 17.dan pa je rekla,da folikl ni nič zrastel in da se mi nakazuje sindorm policističnih jajčnikov. Kako je s hormoni, ne bi vedela, saj me ni dala za krvno sliko. Glede na to, da imam redne mestruacije, visoka sem 158, težka 66kg,a nisem debela, sem bolj “nabite” športne konstitucije, poraščenost je nekaj srednjega-sem jo v 15 letih uspela zmanjšati za polovico z depilacijo. Kaj Vi predlagate, da še zaprosim za krvno sliko ali kako? Vse skupaj me že zelo bega, imam občutek,da ginekologinja bolj na slepo ugiba o teh policističnih jajčnikih in ne vem več, na koga bi se še obrnila, da se ugotovi, če je v resnici kaj na tem….
Spoštovani,
če imate reden ciklus, bi bilo skrajno nenavadno, da bi se to dogajalo brez ovulacije. najenostavneje je mogoče stanje po ovulaciji dokazati tako, da se preveri raven progesterona (standardni dan za preverjanje je 22. ali 23. dan ciklusa) in če je progesteron zvišan (prisoten), je to dokaz, da je pred tem bila ovulacija. Za sindrom PCO bi bilo smiselno preveriti stanje gonadotropinov FSH in LH (običajno 2. do 5. dan) in če je LH vsaj 2x višji od FSH, je to indikativno za PCO (pa tudi to je potem le eden od številnih možnih znakov). Če ovulacije res ni, bi bilo potem smiselno uporabiti klomifen.