Najdi forum

Pozdravljeni,

 

Pred enim tednom sem med tekom nerodno stopil na pločnik in si poškodoval nožni palec. Niti ne znam povedati, ali sem v robnik brcnil ali se mi je noga pri tem koraku spodvila. Vsekakor me palec ni takoj zabolel, boleti je začelo potem kako uro kasneje. Kost ni zlomljena, je pa po enem tednu palec še vedno zatečen, na zgor jem delu malo pod nohtom  ima še vedno modrico, ki se manjša zelo zelo počasi. Na dotik me palec ne boli, boleče na pritisk je še najbolj  mesto pri tej veliki kosti pod palcem, majčkeno nad njo.

Hodit še vedno ne morem normalno, saj me ob hoji (upogibu prstov) v prstu zaboli. najbolj pa me.skbi da palca na nogi ne morem skrčit. Recimo če stopalo dam na tla in probam skrčit palec, ne gre. Je to lahko zaradi otekline palca? Bojim se, da se je kaj poškodovalo in da ne gre le za zvin.

Sem rekreativni tekač in res se želim čim prej vrniti k teku, tako da sem prav razočaran ker po enem tednu še ni videti napredka niti na poti do normalne hoje, kaj šele teka.

    Palec si večkrat na dan hladim, hodim pa zelo previdno, da ne izzovem bolečine. Zaradi boljšega občutka si doma stopalo malo povijem.

Prosim za nasvet in predvideno oceno, kdaj se bom lahko vrnil k teku.

 

Lp, Peter

Spoštovani,

možno je, da imate tako imenovani turf toe: to je pogosta poškodba pri tekačih, ki nastane ob spodvitju prsta navzgor, pri čemer se poškoduje plantarna fascija palca.

Kaj več si lahko preberete na (in tudi preverite, če glede na tip poškodbe in simptome pri vas  pride v poštev): https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17590-turf-toe

Drugih pomembnih poškodb na palcu ni. Tudi če gre le za “udarnino”, lahko težave vztrajajo nekaj tednov. Predlagam, da predel hladite, nosite obutev s tršim podplatom in nogo cimmanj preobremenjujete da nebi povzročili event. dodatnega zatrganja. Toliko lahko rečem na daljavo.

Lep pozdrav

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***
    Hvala lepa za hiter odgovor. Torej je možno da malega sklepa palca ne morem upogniti zaradi te poškodbe?

Oteklina palca je v tem primeru po enem tednu še pričakovana?

Pozdravljeni,

absolutno.

Bolečina in oteklina lahko traja vsaj 2 tedna pri bolj blagi poškodbi, pri hujši poškodbi tudi dlje.

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

New Report

Close