Kdaj popiti prvo kavo? To pravi znanost!

I. K., 16. junij 2024
Življenjski slog
Foto: Profimedia

Jo spiti takoj, ko vstanemo, ali je s prvo skodelico kave bolje malo počakati?

Nekateri TikTokerji za popoldanski padec energije krivijo prezgodnje pitje kave. Po besedah ene od njih bi bilo treba z vnosom kofeina počakati vsaj pol ure. Pa to res drži?

“Na kofein se vsi odzovemo na drugačen način,” je Marilyn Cornelis, raziskovalka kofeina na Medicinski fakulteti Feinberg, povedala za New York Times in dodala, da na to, kako dolgo vas kofein ohranja budnega, vpliva tudi genetika.

Kofein lahko oteži spanje, saj tekmuje z adenozinom, naravno prisotno kemikalijo v telesu, ki spodbuja zaspanost. Michael Grandner, direktor programa za raziskave spanja in zdravja na Univerzi v Arizoni, je za Times povedal, da traja približno 20 do 30 minut, da občutite učinke kofeina, potem ko se absorbira v krvni obtok. Dodal je, da sam s prvo skodelico kave zjutraj počaka 30 do 60 minut. Adenozin se namreč kopiči čez dan, zato boste imeli od kave, ki jo popijete takoj po tem, ko ste vstali, najmanj, saj so ravni adenozina zjutraj najnižje.

Foto: Profimedia

Dr. Deborah Lee, strokovnjakinja za spanje pri britanskem proizvajalcu pohištva Get Laid Beds, prav tako svetuje, da si prvo skodelico pripravite 45 minut (ali kasneje) po dvigu iz postelje. “Hormon kortizol sledi ritmu, ki je specifičen za vaš spalni cikel,” je Lee februarja povedala za Mirror. “Povišane ravni kortizola lahko vplivajo na vaš imunski sistem, in če so že na vrhuncu, ko se zbudite, lahko pitje kave takoj, ko odprete oči, naredi več škode kot koristi in vas celo na dolgi rok naredi imune na kofein.”

Allison Brager, nevrobiologinja pri ameriške vojski, pa je za Times povedala, da so raziskave pokazale, da ima redno uživanje kofeina le majhen vpliv na jutranjo raven kortizola. Po njenih besedah nam lahko jutranja kava pomaga pri osredotočenosti na delo, odložitev kave na kasnejši čas pa lahko podaljša učinke kofeina v zgodnje popoldne.

Še opozorilo. Grandner in Lee svetujeta, da zadnjo skodelico popijete vsaj šest ur pred spanjem.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close