Oslabelost in povišani jetrni testi – 17. teden nosečnosti
Pozdravljeni,
zanima me, če imate morda kakšen pameten nasvet zame… trenutno sem točno 16 tednov noseča (prva nosečnost). Že od 6. tedna mi je slabo, predvsem nimam apetita (niti za pit), bruham sicer 0-2x/dan, ampak sem čisto oslabela, moči nimam niti to, da bi recimo eno uro sedela. Že manjši napori (kot je to, da me mož pelje na pregled) zelo poslabša zadevo in takrat sigurno bruham. Imam tudi malo nizek pritisk (okrog 105/65 – gre pa tudi pod 90/60), kar je verjetno zaradi dehidracije in ležanja. Od začetka nosečnosti sem zgubila že cca. 9 kg (na sicer previsoko TT pred nosečnostjo: 93 kg pri višini 165 cm). Kak dan ali dva je boljše po infuziji (500-1000 ml fizioloske, občasno tudi 5% glukoza 500 ml – po glukozi sem še najbolj ‘pri sebi’ in kak dan ali dva imam več apetita).
Laboratorij delamo na cca. 1-2 tedna. Ves čas nosečnosti imam nekoliko povišan S-ALT: niha med cca. 1,5 in 2,5. Ostalo je blizje referencnim vrednostim: S-AST je med 0,6 in 1,0. GamaGT pa 0,47-0,9. Poleg tega imam sečnino v krvi vedno med <1,1 in 1,5. Tudi kalij je večinokrat 3,6 (+/- 0,1). Glukoza na tešče je bila vedno med 3,9 in 4,7. BetaHCG danes (polnih 16 tednov nosecnosti) je bil 30 076 IU/L.
Plod je bil na vseh UZ do zdaj primerno velik in se menda dobro razvija.
Imate kak nasvet, če bi bilo možno težave vsaj omiliti? Ali pogledati še kaj (tudi UZ trebuha je bil b.p.)? V kakšno drugo smer? Je ta slabost in oslabelost sigurno posledica nosečnosti ali bi (sploh glede na jetrne teste) bilo kaj drugega vzrok? Skrbi me, da do poroda ne bom prišla niti toliko k močem, da bi sploh lahko normalno rodila – ker v trenutnem stanju si takega (fizičnega) napora sploh ne predstavljam…
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
slabosti in pomanjkanje apetita so v nosečnosti pogoste, zlasti v prvem trimesečju, po 14. tednu pa se običajno umirijo. Vzrok, da slabosti (in zato pomanjkanje apetita) vztrajajo, je lahko draženje želodčne sluznice in posledičen gastritis, čeprav morda ne občutite zgage. Svetujem sredstva za lajšanje želodčnih težav – žvečljive tablete Gattart ali gele Waya stop refluks. Oboje se dobi brez recepta, vzamete pa nekajkrat na dan, morda pol ure pred obrokom, lahko tudi po obroku. Vzamete lahko do 8 tbl oz gelov na dan. So povsem varni v nosečnosti. Še bolje deluje Nolpaza, ki jo prav tako dobite brez recepta. Svetujem, da nekaj dni vzamete 2x na dan po dve tableti. Ko se bodo slabosti umirile, lahko odmerek zmanjšate na 2×1 tbl.
Oslabelost je verjetno posledica premajhnega vnosa hrane, tekočine in energije v telo. Poskušajte s čim bolj energetsko polno hrano, lahko tudi z energetsko-beljakovinskimi napitki, ki jih dobite v lekarni ali Sanolaborju.
Oslabelost je lahko tudi posledica pomanjkanja železa, zato svetujem, da preverite vrednosti hemoglobina in feritina v telesu. Če je katera vrednost znižana, bi bila smiselna infuzija železa, ker železove tablete običajno poslabšajo težave s prebavili.
Spremenjeni jetrni testi so lahko posledica hujšanja.
Če se težave s temi ukrepi ne bodo umirile, je vsekakor na mestu poglobljena diagnostika, zlasti UZ trebuha.
Za sproščanje pa vam priporočam meditacije, avtogene treninge ali medicinsko hipnozo, ki res pomaga pri sproščanju. Jaz jo opravljam preko Skypa, tako da vam ni treba niti od doma.
Tu je nekaj mojih splošnih posnetkov za sproščanje
Srečno in lep pozdrav, Nataša