Ja,trakec ti spremeni življenje in kar je bistvo-prehranjevalne navade.trakec stisne manjši zgornji del želodca(želodec je po posegu v obliki peščene ure)velikost približno 2dcl-in hrana ti napolni ta del želodca in si hitreje sit-manjši vnos hrane,sitost in sledi hujšanje.Ne moreš in ne smeš se prenajedat-ker pride do komplikacij!Treba je ravno tako pazit,da se ne je preveč kalorične hrane-ravno tako kot pri dietah.jaz naprimer ne jem več kruha,ker mi ne paše in če ga jem me po njem tišči-zato sem ga črtala z jedilnika in tudi želja po njem me je minila.No še nekaj glede prehranjevanja!Prvih nekaj dni po operaciji si samo na vodi in sokovih in čistih juhah.Po sedmih dneh pričneš previdno s tekočo in redko hrano-kašice(pire,zelenjava,tudi meso-perutnino,teletino,lahko tudi svinjino).Naprej pa lahko začneš z bolj gostimi kašicami-na kratko-hrana mora biti zmiksana ali zelo dobro prežvečena.Ni tako grozno kot se sliši in pravi-se navadiš in se veseliš vsakega izgubljenega kilograma-skratka sit si ob majhnih obrokih.no od moje operacije je minilo natanko en mesec in sem lažja za 8.5 kg.Ni mi žal da sem se odločila za operacijo-saj se mi sedaj ni treba obremenjevati z razno raznimi dietami in nazaj pridobljenimi kilogrami!!!
lp
Pozdravljeni.prvič prebiram ta forum in vidim koliko ljudi je že bilo operiranih in kako ste vsi zadovoljni z operacijo.Mene pa je operacije zelo strah.Veliko napisanega sem že prebrala a vseeno me zanima še nekaj stvari.Kko je po operaciji a zelo boli,koliko časa si v bolnici,ali imaš kaj omejeno gibanje.Ali lahko dviguješ težke stvari….in še tisoč vprašanj je.Zlo bom vesela če bo kdo napisal malo bolj na široko postopek operacije in po njej.Hvala in lep pozdrav
Tudi jaz se bom malo pohvalil.
Pred dvema tednoma sem imel dvojno operacijo v UKC Lj.
Odstranili so mi žolčnik s kamni in naredili resekcijo želodca.
Operacijo je vodil dr. Pleskovič. Počutje je zaenkrat vredu.
Problem ki nastaja je pa ta, da ne vem, ali je vredu da že jem jogurte in frutke. Dietičarke v Lj. pravijo da lahko jem vso hrano s spiska za želodčno dijeto, kar pa mi ne zveni logično.
Potrdile so mi konkreten primer obroka: dušena zelenjava z drobno mletim telečjim mesom in pire. (moj novi mali želodec je pa komaj 12 dni star)
Po drugi strani pa sem z drugih virov slišal, da bi lahko užival le čisto juho, čaj in vodo. Tako se naj ne bi želodec začel raztegovati.
Prosim za konkretno pomoč, hvala.
Gregor
[email protected]
jaz sem se tudi odločila za operacijo in sicer v celju in me zanima če je bil kdo operiran da so mu vstavili obroček kajti meni so to svetovali v celju .zalo bi bila vesela če bi mi lahko kdo malo več povedal o tej operaciji.zelo bi bila vesela če bi mi informacije posredovali na moj mail [email protected] sem se že z ljudmi ki so jim odstranili del želodca nisem pa se še s kom ki ima obroček.
moj mail je [email protected] ne vem zakaj je označlo še tisti dve besedi.
draga paper,
zanima me kako dolgo traja operacija in kako dolgo ostaneš v bolnišnici in potem na bolniški
imam 120 kg in stara sem 37 let, moje zdravstveno stanje se je začelo majata,
obolela kolena,bolečine v krizu, povišan sladkor itd.
bila sem ze v skupini pa sem shujšala 9 kg, potem pa sem spet dobila nazaj,
vrtim se v začaranem krogu in mi je včasih za popi…..
hvala za odgovor in lep pozdrav
ja,laruška-kg je kar veliko-glede operacije je tako-ko dobiš datum,greš en dan prej v bolnišnico-kakšne tri dni pred sprejemom je dobro da piješ samo vodo-v bolnišnici te nato naslednji dan operirajo-sama operacija traja 20 min.-ko se zbudiš iz anestezije dobiš inekcijo za bolečine-in jaz sem sla naslednji dan že domov,ker sem sama tako hotela-lahko ostaneš še kašen dan notri-moram priznati da sem se počutila dobro in tudi prevelikih bolečin ni bilo-malo me je vse skupaj tiščalo,a je bilo po nekaj dneh že dobro.Po posegu se moraš 1 mesec paziti,da se ne naprezaš(telovadba,dvigovanje itd.).Bolelo me ni nič-razen na levi strani,kjer je sonda me je vsake toliko časa malo bolelo-drugače pa res ni nič hudega.Glede bolniške ne vem koliko časa ti pripada-mislim pa da tam do treh tednov sigurno-to ti bodo odgovorile ostale operiranke.Koliko si pa seznanjena s samim postopkom operacije in vseh pregledih ki jih moraš opraviti pred tem?Naj povem še to,da je bila moja teža ko sem se odločila za operacijo 127kg-do operacije sem morala izgubiti 9kg-od operacije je minilo slabe 2 meseca in sem lajažja še za 9kg.Toliko,upam da sem ti kaj pomagala-če je še kakšno vprašanje kar pogumno vprašaj!
lp
tudi jaz čakam na operacijo in sicer na obroček.bila sem že pri kirurgu in dietičarki ,zdaj pa me zanima kaj še moram opravit.prosim če mi lahko kdo pove.zanima pa me tudi če je treba kateri pregled plačati kot naprimer psihologinjo,kajti meni so v celju rekli da bom morala it k psihologinji v slovenj gredec in da je treba plačati okoli 50 evrov.
paper
najlepša hvala za odgovor,
sicer o operaciji in pregledih ne vem ničesar in prosim se za kakšno informacijo.
strah me je in ne morem se odločiti.
moja obsedenost s hrano je nenormalna in ne vem kako bi bilo po operaciji,
zdaj ko se mi kaj zklušta se ne morem upreti in lahko sem ze teko sita,
pa bi jaz še nekja jedla.
moj problem so sladkarije.
lep danin lep pozdrav
laruška
Vesnag-če so ti svetovali obroček,je to sigurno zate najbolj primeren poseg-pri taki odločitvi se upošteva teža(itm),za trakec je 50 itm zgornja meja.Ko boš dala skozi še druge preglede-psiholog,endokrinolog,ultrazvok trebuha,ekg,rtg pljuč in spirometrija,komplet krvna slika in anesteziolog -te preglede sem jaz morala opraviti- ti bodo povedali če si primerna kandidatka za operacijo.Glede plačila pa- jaz sem vse opravila na napotnico,razen endokrinologa in ultrazvok trebuha sem šla samoplačniško,ker je bila predolga čakalna doba na zavarovanje!
Ja punce-kaj naj še rečem-predno sem se odločila za operacijo sem se zelo dobro informirala glede posega,same operacije in življenja po njej.Bilo me je kar malo strah, a sedaj ko je to za mano,mi ni niti malo žal!Zaenkrat sem polnjena 2ml in pri meni še ni tako zaostren način prehranjevanja-bistvo pa je da pojem manj in nisem lačna-čeprav jem sedaj še lahko vse-brez miksanja (res pa ne jem goveje mesa in čim manj kruha kar je pri meni kar težko in vidim da se mu bom morala dokončno odpovedati)samo dobro prežvečim-kako bo naprej bom pa videla-veskakor operacija ni noben bav bav in nič groznega,če veš v kaj se spuščaš-bistvo je da si sit in da se nehaš vrteti v začaranem krogu z razno raznimi dietami-na koncu se pa zrediš še za dodatne kilograme!
Je pa živlenje s trakcem dolgotrajni proces,ki je tek na dolge proge in gre lepo počasi,tam nekje 3-4kg mesečno kar se mi zdi čisto dovolj in po enem letu in pol bom že zelo blizu svoji idealni teži.
lp