Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Bolečine v sklepih in mišicah Operacija hallux valgus da ali ne?

Operacija hallux valgus da ali ne?

Spoštovani dr. Prlja,

sem v dilemi ali se prijaviti na operacijo haluks valgusa ali ne. Namreč, pred dnevi sem bila pri ortopedu, ki mi je povedal, da pride v poštev operativna korekcija in če se odločim zanjo, naj sporočim.

RTG levega stopala: začetne degenerativne spremembe MTF sklepa palca leve noge ob haluks valgus deformaciji.

Pri hoji, sedaj ko je poletje in imam sandale, ki puščajo kosti prosto pot, nimam bolečin. Bolečina se pojavi ko v čevlju “zmanjka” prostora in kost pritiska ob čevelj. Pri “navadni” obutvi imam zaenkrat, še nekaj alternative, medtem ko pri supergah in pohodnih čevljih nimam več maneverskega prostora. Uporabljam superge za široka stopala, prerezala sem šive na tem mestu, tako da je stopalo čimbolj prosto, pa še, v primeru, ko so temperature okrog 30 stopin in noga med tekom začne zatekati in je pritisk nanjo vedno večji, začne kost vedno bolj boleti.
S tekom se redno ukvarjam, vsak drugi dan tečem cca uro in pol, lansko leto pretekla tudi svoj prvi maraton, letos pa žal zaradi težav v križu in haluks valgusa tečem krajše razdalje.

Ortoped mi je dejal, da bi morala prenehati s tekom, da ta samo še poslabšuje hallux valgus.
Tek in gibanje v naravi mi res veliko pomeni, saj imam zmerno kronično depresijo in to mi pomaga da mi zaenkrat ni potrebno jemati zdravil.

Prosim vas za mnenje ali moram res kar prenehati s tekom?, je po operaciji hallux valgusa še mogoče teči, tudi daljše razdalje? Naj se na operacijo kar prijavim, saj je nanjo potrebno čakati več mesecev, ali še počakati da se stanje poslabša? Stara sem 38 let.

Hvala lepa za vaš čas in odgovor.
Lepo pozdravljeni,
Brigita

Spoštovani!
Stvar je taka: prej ali slej vas čaka operacija. Seveda ne operiramo dokler tudi vi niste za. Morate pa tudi vračunati čakalne vrste, ki praviloma za haluks niso kratke.
Vzemite si čas, npr 6-12 mesecev. Redno vadite za stopala, masirajtejih, pazite na obutev in obremenitve…. Če vam bo življenje v veselje lahko še odlagate poseg. Če pa bo s stopali ena sama žalost in stalna skrb zaradi bolečin pa ni več kaj čakat.
Lep pozdrav,

New Report

Close