Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Bolečine v sklepih in mišicah Okrevanje po operaciji haluxa

Okrevanje po operaciji haluxa

Pozdravljeni,

pred tremi tedni sem prestala operacijo haluxa. Bolečin v prstu ni več, tako da lahko normalno hodim (kolikor se z mavcem da :)).

Zanima me pa kaj več informacij o okrevanju (sama drugih informacij kot to, da moram imeti mavec še 3 tedne, nisem dobila). Predvsem me zanima, če lahko treniram – prsta seveda ne bi obremenjevala. Ali bi npr napor v fitnesu (dvigovanje uteži) kakorkoli poslabšal mojo rehabilitacijo?

Kaj pa na splošno – ali naj prste v mavcu že počasi obremenjujem (če me ne bo bolelo), ali jih je bolje pustiti čisto pri miru?

Hvala za odgovore že vnaprej!

Lep pozdrav

Spoštovani!
Odgovor bo rahlo splošen ker ne vem kaj so vam naredili in kako so to fiksirali. Obstaja cela vrsta operacij. Na grobo: distalne(bližje prstu- so običajno manjše in bolj stabilne in jih lahko hitreje obremenjujemo-danes praviloma niso več imobilizirane v mavcu.
Proksimalne- kost se reže bližje narti- večje, praviloma manj odporne na obremenitev, ker so pač ročice sil večje- tu še včasih damo mavec.
Po drugi strani pa gre morda tudi za to, da vas operater pozna in ve, da boste hoteli (kot večina športnikov) forsirati celjenje in okrevanje ker ste pač navajeni, kot športnica, doseči rezultat “na silo” in vas je obvaroval pred vami samimi.
Najbolje bi se bilo o tem vseeno pogovoriti z operaterjem. Na spošno pa vaje za roke in trup ne bi smele ogrožati zdravljenja stopala, če ga pri tem ne boste obremenjevali. Kako bo potenje vplivalo na dišanje nog-vata v mavcu pa si ne želim predstavljati.Tu je še vprašanje šivov-ali so že odstranjeni ali jih bo stalno mokro okolje -potenje ob treningih dražilo?
Osebno se mi zato zdi bolje počakati te tri tedne in uživati na dopustu.
Lep pozdrav,

New Report

Close