Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Odnos delodajalec : delavec

Odnos delodajalec : delavec

Upam da mi bojo znali na to vprasanje odgovorit predvsem tisti ki so bili kdaj zaposleni v Sloveniji in zdaj zivijo kje v tujini – namrec zanima me kako se razlikuje odnos delodajalec – delavec v tujini in pri nas. Je enak, slabsi, “povsod isto sranje”… prevec kompleksno vprasanje? Zanima me predvsem za te države: Avstrija, Nemčija, Nizozemska, celotna skandinavija, Švica, Portugalska in Španija. Jaz se zanimam predvsem za delo v cestnem transportu, lahko pa tud drugi podate kaksne izkusnje.
Hvala.

Vedi, da je ne le vsaka država drugačna, ogromne razlike so tudi med podjetje znotraj teh držav.

Ključna razlika pri zaposlitvi Slovenca v Sloveniji in v kateri od naštetih državah pa je ta, da boš viden kot tujec. In na to te bodo pogosto spomnili.

Ja tako kot je ze Janez rekel, vsaka drzava je nekaj posebnega; jaz ti lahko povem samo za NL in Svedsko (kolikor imam jaz izkusenj, lahko bo to kdo drug negiral); odnos je boljsi! Razlike v placas niso tako ogromne, kot v Sloveniji (da recimo delavec komaj shaja iz mesca v mesec, medtem, ko direktor ne ve kam z denarjem), tudi tukaj so place direktorjev in managerjev visooooke, da ne bo pomote, ampak tudi druzina s samo enim zapolenim lahko normalno zivi ima en druzinski avto in gre redno na pocitnice; sef te je vedno pripravljen poslusat in ti pomagat in za to ne potrebujes nobenih posebnih sestankov, na Svedskem si z direktorjem firme “na ti”, na Nizozemskem se lahko vsake toliko casa malo pogajas za visjo placo…
No, ne trdim, da je vsepovsod med in mleko, ampak moje izkusnje so taksne.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close