OBMP – IVF 2024
@Pupa06 ja, vzela sem splošno anestezijo. Tisti dan nas je bilo mislim da 13 na punkciji, samo 1 je vzela ‘lokalno’. Dobila je 1 tableto Tramala in 1 tableto Apaurina 10 minut pred punkcijo za popit. Ta punca je bila prva na vrsti za punkcijo in nazaj je prišla najbolj boga. Bleda od slabosti in bolečine. Sicer je pa tako, ti greš v operacijsko sam, se vsedeš na tisti ginekološki stol in šele takrat dobiš anestezijo v žilo. Anestezija je blaga, za 10 minut te zmanjka oz.zaspiš in potem te oni prestavijo na bolniško posteljo in te pripeljejo nazaj. Vsaka se je sama od sebe prebudila v tem času, ko so jo pripeljali nazaj. Potem smo s puncami ležale skupaj v sobi in še klepetale, dokler nas po 2 urah od punkcije niso spustili domov. Prav nobena ni bila videt slaba, ali da bi se zaradi te kratkotrajne anestezije slabo počutila. Verjetno uporabljajo kak blagi anestetik, da so razlike v primerjavi s tem, kar pišejo punce, ki imajo izkušnje s splošno anestezijo z LJ. Bolečine res ni nobene, ker nič ne čutiš. Zakaj bi človek v današnjem času trpel, če to ni potrebno.
Živjo. Se javljam po dolgem času. Vse ki vas skrbi ura v MB, povem da se da vse dogovoriti, vam lahko dajo tudi kasnej, sploh za UZ. Razen punkcije delajo v določeni uri. Tudi jaz do klinike imam 3 ure kdaj tudi več (beri: gužve na avtocesti) pa se je splačalo hodit. Tudi marsikaj se obavi pri njih v endm dnevu. Parkiraš lahko zaszojn v Eutoparku ali plačljivo pred vhodom dobesedno 10 metrov stran. Mi smo uporabljali vedno plačljivo.
Kar se tiče dojenja in postopka pa povem da ni dokazano da bi dojenje ndgativno vplivalo na vgnezditev ipd. Jaz sem dojila, pač jim nisem povedala. Nehala sem dojiti šele cca 3 mesece pred PDP. Res pa da sem dojila samo še 2x na dan in to pred spanjem otroka.
Pogumno pri menjavi klinike. Tisti, ki nimate izkušenje še z MB pejte probajte… ne bo vam žal. Sem probala vse klinike v SLO. V MB se počutiš drugače. Poleg tega ko si enkrat na prvem posvetu, naprej vse poteka hitro-hitreje kot pri drugih klinikah.
Punce včeraj sem imela punkcijo v Lj. Lahko rečem samo same pohvale..vsi super..zdravnik, sestre. Imela sem lokalno dobili so 10 celic. Po pol urce sem šla domov. Večjih bolečin nimam, edino danes me malo boli okoli trebuha. Ste bile vse po punkciji do prenosa doma na bolniški?
Prenos imava v četrtek. Kdaj ti povejo koliko se jih je oplodilo? Na prenosu?
Hvalaaa
@Hojhoj pomoje dojenje ni problem, če se gre po zamrznjenčka. Če pa bi začel celoten postopek od začetka, s stimulacijo s hormoni in potem punkcijo s kakšno anestezijo (lokalno ali splošno) pa bi ti hormoni, ki so jih daješ v obliki injekcij in zdravila, prehajali v mleko in posledično tudi k otroku. Zaradi tega se odsvetuje postopke v času dojenja. Vpliva na vgnezditev verjetno res ni, ker ženske naravno zanosijo medtem ko dojijo. V tujini, podatek imam za Švico, kjer so postopki izključno samoplačniški, tudi zamrznjenčkov ne vstavljajo, če dojiš. Gredo pa na zaupanje, če ženska ne pove po pravici, je za morebitne posledice odgovorna sama.
fruty9, 02.06.2024 ob 12:51
Zasanjana, povedo ti tisti dan. Pred prenosom imaš razgovor z ginekologom o št. in kvaliteti celic. Jaz sem bila prvič na bolniški od zadnjih dni stimulacije do krvnega. Sedaj bom tudi zaradi narave dela.
Res? Tisti dan? Meni so samo povedali, da imam 10 celic…niso mi pa nič koliko se jih je oplodilo. Upam na najboljše v četrtek.
Sicer se pocutim koliko toliko ok, ampak bom do prenosa doma, pa še potem 3 dni…ni sluzba niti priblizno toliko vredna, kot to ?
@zasanjanja… sem gledala raziskave, če le do 2x podojis na dan ni problem tudi za nov postopek, saj hormoni le minimalno lahko prehajajo v mleko in se to izvenijo v roku enega meseca. Delane raziskave v tujini. Marsikje sploh ne komplicirajo če gre za npr. do dva podoja na dan. Dojenje najbolj odsvetujejo, ker se takrat sprošča hormon, ki preprečuje zanositev/vgnezditev in ne zaradi učinkov hormonov/stimulacije. Prav zaradi tega je npr. manjše število tistih “srečnih” nosečnic, ki zanosijo kljub dojenju. Vglavnem če pa ženska redno doji, večkrat na dan, potem je prav drugače, kot če se otrok pred spanjem malce pocrta na dojki. Seveda zaradi možnosti slabše vgnezditve/zanositve se le-to odsvetuje marsikje tudi pri prenosu zamrznječkov. To povem zato, ker ene so med starejšimi in res nimajo časa čakati da prenehajo z dojenjem. Včasih le-tega (kljub želji) ni možno prekiniti že leto dni po porodu. Včasih niso niti tega zahtevali, danes pa gledajo da res vsak %, ki moti zanositev/vgnezditev preprečijo.
Aaa dekleta malo sem zapanicarla! Obstaja dejstvo, da imam dokaj visok prag bolecine.
V soboto sem imela v desnem 2 in nekaj malih foliklov ter v levem 6 foliklov.
No danes 16 foliklov vse skupaj. Danes imam se terapijo in jutri stopko gonapeptyl.
Zdravnica me je vprasala kako bi zelela punkcijo in sem rekla avtomatsko lokalno. Pa zdravnica tiho in jo vprasam za njen mnenje in rece lokalna bo vredu saj so lahko dostopni.
Sedaj pa me je malo strah zaradi neodlocnosti zdravnice..ali se da to na dan punkcije spremenit iz lokalne v sedacijo?
Ali je imela katero podobno situacijo? Ali je razlika pri lokalni ce ti punktirano 5 ali pa 16? ? Vem malo smesna vprasanja
@hope30 jaz bi poklicala na kliniko in prosila, da spremenijo v sedacijo. Dvomim, da lahko to narediš na dan punkcije ker oni že prej rabijo razpored, da vedo kdaj rabijo anasteziologa.
@Upanje… jaz sem bila vedno doma in vedno več kot 3 dni. Najmanj sem bila 5 dni (je prišel ravno vikend vmes), največ pa do krvnega.
Meni so enkrat celo sestre same namignile, da lokalna, ki sem jo (prevec korajzno) izbrala, mogoce ne bo dovolj. Imela sem cca. 15 folklov. Smo nato spremenili v sedacijo. Po mojih izkusnjah je sicer najbolj pomembno, kdo dela punkcijo. Enkrat z lokalno od bolecin skoraj skupaj zlezla pri 3 folklih, naslednjic pri 7 foliklih bolecina ni bila sploh vredna omembe.
Zdravo punce,
Mene pa zanima če je katera imela podobno situacijo.
Sem v drugem postopku IVF, prvi je bil žal neuspešen. Na obeh UZ pregledih mi je ginekolog naštel 8 foliklov. Danes sem imela punkcijo na kateri so mi pridobili 13 jajčnih celic. Sem bila kar malo šokirana ko sem slišala število pridobljenih celic. Je možno da se določeni folikli ne vidijo na samem UZ, ali je mogoče odvisno tudi od samega ginekologa ki te pregleda?
Vsem puncam ki ste v postopku, vam želim vso srečo. Samo pogumno naprej?
@Anonimno 9118 jaz sem tudi imela dolge cikle, enkrat vem da je bila O šele 20 dan cikla. Imela enkrat 7, enkrat 8 UZ. Drugič so mi 3x rekli, da če naslednjič ne bo ok bodo prekinili -na srečo je potem bilo vseeno ok in je bil prenos izveden, ni pa bil uspešen. Ravno zaradi daljših ciklov sem potem v 2 postopku imela prenose s Femaro.
@Pozitivka184 lahko, da so bili folikli vidni, vendar manjši in jih zato niso šteli. Lahko so bili skriti, možno pa je tudi, da sta v 1 foliklu 2 celici.
@hope30 ne ne moreš izbrati tisti dan sedacije ali lokalno…ker za sedacijo moras proti obvezno tešča..za lokalno pa moraš nekaj prej pojest. Kje imaš punkcijo? Jaz sem jo imela sedaj v Lj v lokalni in res ni bilo tako hudo..se mi zdi da me sedaj 2 dni potem celo bolj boli kot tisti dan.
Punce po prenosu si še 3 dni na bolniški ne? A ste takrat samo ležale in počivale? Je katera res samo ležala in je bil prenos uspešen?