OBMP -IVF 2022
@ella tereza aja, tudi osebna zdravnica me lahko pošlje, to je pa dobro vedeti. Do nje še lažje pridem kot do svojega G. Na kliniki mi je pa točno to rekla, da kemične nosečnosti ne štejejo, da bi morala imeti 3 splave…
@Anotherbaby ne bi rekla, da se glih bojim, vsekakor pa imam neko spoštovanje do tega zdravila, mojemu očetu je rešilo življenje. Je pa on jemal veliko večje odmerke na začetku pa baje da ni imel nobenih večjih težav
Kot sem ze napisala v postu prej, se mi zdi res neumno in smesno, da moramo pacientke sugestirati zdravniku, kako naj nas vodi. Pa vendar sem se odlocila, da bom za moj tretji prenos v 1. postopku prosila, da mi dajo vsaj aspirin. Itak bodo rekli, da mi testiranje na APS ne priprada, ker ocitno imam se premalo “failov” in sem sele v prvem postopku. A ni to zgresena logika? Grem lahko samoplacnisko na test / revmatoloski pregled?
Pa se nekaj me zanima – kaj delajo v MB drugace kot v LJ, da so bolj uspesni? In nato se – kaj delajo v Pragi drugace, da so bolj uspesni kot v Slo? Zakaj da fa* moramo dati ne vem kolk postopkov in razocaranj skozi, da se kaj spremeni? Vedno eno in isto… dejmo probat spontani ciklus, bla bla… in eno in isto razocaranje. A da bi kak test dodatno nardil, to je pa no-go al kako? PLACAM, sam da obstaja trohica moznosti, da mi ne bo treba skozi nov postopek.
@Summertime pa kakor berem izkušnje tu in na FB niso v MB nič kaj bolj uspešni oz ne delajo nič kaj drugače. Tudi tam morajo punce same zatežiti za določene preiskave. Baje se edino v laboratoriju bolj potrudijo.
Meni se zdi, da so se odnosi v Lj zelo poslabšali odkar so prevzeli pacientke iz Postojne, ker nas imajo preprosto preveč in se niti ne morejo posvetiti vsaki posebej, da bi našli res optimalen postopek. V tujini se precej bolj posvečajo vsaki posameznici, opravijo preiskave, imajo bolj napredne tehnike…
Tako kot je napisala že anotherbaby, aspirin 100 se lahko jemlje celo nosečnost, ker minimalno prehaja na plod, preneha se v 37 tednu. Jaz sem tudi imela uspešen prenos ko sem na lastno pest jemala aspirin, pred tem pa je bila biokemicna.. Jemljem pa se vedno aspirin (trenutno sem v 29 tednu) ker je rekla ginekologinja da bolje da preventivno nadaljujem, ker je lahko več škode če ga preneham, če ga jemljem pa ne škodim otročku.. Ga bom pa nehala jemat v 37 tednu 😊 Drugače pa vas spremljam un držim pesti za vse , da tudi vam uspe čimprej 🤞🏼🤞🏼
Vsaj jaz se nisem pocutila samo kot številka. Je pa res, da sem “stara borka”, po pingvincka sem sla iz zadnjega postopka po par letih.
Drugace, spontanemu ciklu zelijo dati prednost – ker – in tako so to v bistvu obrazlozili meni – tako dobro kot pripravi mati narava, ne pripravijo nobena zdravila… Tako da ce cikel je, poskusijo.
@Ribica12 ginekologinja ki me vodi v Lj, lahko ti ga pa predpiše tudi osebni zdravnik ali osebni G.
Od kdaj pa vodijo se pacientke iz Postojne? Jaz sem bila lani novembra v prvem postopku in se mi mi zdelo toliko pacientk kot letos novembra, res je bilo noro. Jaz se itak pocutim kot stevilka ze od prvega dne, ampak tako pac je in je normalno.
Osebno razmisljam, da bom s postopki (v kolikor bo to potrebno) nadaljevala v Postojni. Ima kaksna informacijo, kdaj bodo spet sprejemali v Postojni?
@Summertime laboratorijski del za Postojno delajo v Lj odkar so v Dravljah izgubili koncesijo (mislim da je to cca 1 leto, celoten postopek pa od poletja. Kdaj bodo začeli spet v Postojni sami izvajati se mislim da ne ve, baje da laboratorij je, dokumentacije pa še nimajo urejene.
@Summertime moja prijateljica je tam imela 3 postopke, vse neuspešne in kljub večjemu številu celic nikoli ni prišla do zamrznjenčkov. Sicer so delali takrat punkcije in prenose v Dravljah – punkcijo je imela na živo. Vmes so ji sicer menjali zdravila, kakšnih dodatnih preiskav pa niso delali.
Drugače mislim da so vse klinike približno enako uspešne, imajo pa ene več izkušenj kot druge, se mi zdi da je še največja razlika v samem odnosu.
Jaz sem sprva tudi nameravala v Po, ker mi je najbližje, pa so mi potem svetovali Lj, ki se bi naj bolj spoznali na malo bolj zakomplicirane primere, vendar trenutno žal nimam občutka da naredijo kaj drugače – sumim pa da ravno zaradi večjega števila pacientk.
@Karamela769 – jaz sem pila čaj krvomočnice pri prvem postopku, ki sem ga imela letos septembra.
Pri meni je bil izid uspešen – prvi postopek, prvi sveži prenos pet dni stare blastociste 🙂
Ne spomnim se točno, ker sem si pozabila zabeležiti, ampak mislim, da sem ga pila od 3. dne menstruacije in potem vsak dan naslednjih 20 dni, 1-2 skodelici (običajno kar dve skodelici). Eni sicer pravijo, da se ga pije samo do ovulacije, ampak jaz sem ga tudi potem. Se pa spomnim, da ga sigurno nisem več pila takrat ko se mi je bližal krvni test (domačih testov sem se vzdržala). Kupila sem ga v Sanolaborju.
Po prenosu pa sem pila tudi veliko 100% svežega ananasovega soka (sveži ananas mi je žal povzročal prebavne težave). Vem da sok ni isto, ampak sem imela vsaj dober občutek, da delam vse kar je možno 🙂
Pa po prenosu sem šla direktno na kalamare in pomfri.
Obdržala sem tudi prehranske dodatke: D vit, C vit, cink, omega 3, magnezij, folna, železo (ne vsak dan).
Srečno 🙂
@Summertime – pri nama je bila nepojasneno. Mogoce je pri meni izstopal samo nizek AMH (merila sem ga 2x, prvic je bila vrednost 0.89, drugič 1.2), ampak je ginekologinja rekla da to še ni razlog za paniko. Stara sem 35. Partner tudi.
Na prvi posvet za neplodnost sem šla letos takoj po novem letu, v začetku septembra sem imela prvi postopek, ki je bil uspešen.