Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost OBMP -IVF 2022

OBMP -IVF 2022

Kaj pa SO pred prenosom? Midva se nikoli nisva toliko casa bila brez 🤭 Samo baje pred punkcijo tudi naj ne bi?

Plus_one… Oni priporočajo, mi se sami odločamo. Meni na kraj pameti ne pade, da ne bi upoštevala priporočil. So z razlogom. Jaz se s tem ne igram. Nikoli ne bom pozabila para, ki sem ga srečala v čakalnici, ko sem čakala na amniocentezo. Gospa je nemo sedela, mož pa je bil vidno živčen. Začela sta razlagati svojo zgodbo. Vstavili so en zarodek. Delil se je na dva. Potem so pa na ultrazvoku našli še tretjega, ki je bil večji od onih dveh. Žal so oplodili že oplojeno. Pojma niso imeli, kaj si naj začnejo s to situacijo, pošiljali so ju od vrat do vrat in prelagali odgovornost. Kako se je zgodba odvila, ne bom vedela nikoli. Ni pa to edini taki primer…

Pred punkcijo je priporočljivo biti brez izliva vsaj 48 ur, tako kot pred spermiogramom. Zaradi kvalitete semenčic.

Ne pozabite, da so v postopkih naša telesa v drugem stanju. Odločitev je pa seveda stvar posameznega para.

Glede spolnih odnosov so v bistvu zelo deljena mnenja. Pri nas jih po prenosu (in po punkciji) načeloma odsvetujejo, ker naj bi orgazem lahko povzročil krče, ki lahko povzročijo splav in pa zato, da ne pride do večplodne nosečnosti (to je predvsem pri prenosu zamrznjenčka).

Medtem pa nekatere klinike v tujini pišejo, da spolni odnos po prenosu pomaga pri vgnezditvi… Jaz vem za nekaj parov, ki so zanosili, ko so po prenosu imeli spolni odnos, pred tem pa ne…

Jaz bi rekla naredita kakor vidva čutita in se zavedajta, kakšne so lahko posledice – dama bosta pa z njimi živela.

Hvala obema ❤️

Jaz sem razocarana. Danes zjutraj sem delala test in spet zagledala minus. 11. dan po prenosu bi ze moral biti plus. Ah😭😭 sem bila prepricana, da zdaj bo, ker sem imela drugacne znake kot prvic.  Spikanje v jajcnikih drugacno kot pred M.

Enostavno ne vem,kaj je narobe. Na pregledih vedno rekli, da je vse okej.

Sploh nimam volje v ponedeljek na krvnega. M se nimam, vendar jo verjetno utrogestan zavira, ce je test negativen.

@Mucika990 ne dolgo nazaj je ena objavila (ne vem ali tu ali na FB,), da je imela 12 dan negativen urinski test, šla za ziher na krvnega in je krvni bil pozitiven. Tako da jaz svetujem krvni test, saj teh par dni res ne spremeni tako zelo situacije

@plus_one in @sinicka, uh kako vaju razumem. Midva sva bila do punkcije oz. 2 dni pred punkcijo (ce nama je uspelo zdrzat, vcasih tudi ni 🙂 vedno aktivna, potem pa nic vec, dokler se nisem scistila vsega progesterona. Tiste dneve po punkciji ni nisem predstavljala, da bi, da ne bi prislo do kaksnega nepotrebnega vnetja in zapletov.

Lani, ko sem zanosila po svezem prenosu, je tudi mene ze pred urinskim testom nenormalno razganjalo, pa moj je bil tudi cisto podivjan, ocitno je bil tudi to eden izmed znakov 😊 Takrat sva zrihtala od zunaj 🙈 ker se zadrzat nisva mogla.

V zadnjem postopku mi pa sploh ni bilo do nicesar, sva imela neko slabo obdobje in tudi po prenosu cisto aseksualna. Pocasi se pobirama, na dolgi rok se je tudi nama zacelo poznat na odnosu @Mihi in bolj kot se zmanjsuje moznost, bolj sem v strahu, kaj bo vse to prineslo, ceprav se se kar dosti uspema pogovarjat tudi o tem. Rane z vsakim neuspesnim postopom zagotovo ostajajo, vsak se sooca na nekoliko drugacen nacin. Jaz funkcioniram tako, da se borim do zadnjega, zna pa bit zelo tezko, ce bo do tega zadnjega prislo in rezultata ne bo. Vcasih razmisljam tudi o tem in si malo pripravljam teren, ce bo potrebno osmislit zivljenje brez otroka, ceprav je to neizmerno tezko, ker v resnici ne vem, kako bom tisti trenutek situacijo dojemala. Zato pa korak po korak in veliko notranje moci vsem. 🍀

@Fracek kaj pa rejništvo ali posvojitev – ne bi bila opcija? Vem sicer, da je pri nas skoraj nemogoče priti do posvojitve…

@fracek, kaj pa je pri vama vzrok, verjetno si se velikokrat napisala, samo se ne spomnim … a o tujini sta kaj razmisljala? Morda bodo prisli s kaksnim drugim protokolom ali dodatno preiskavo do rezultata. Koliko postopkov sta imela?

@nesrecnica, ne, o posvojitvi ali rejnistvu ne razmisljam, ne cutim, da bi si sploh zelela v to smer.

@plus_one, tujina nama ni dostopna, bi pa o tej opciji verjetno vec razmisljala, ce bi bila par let mlajsa. Glede na to, da 40 let poznam samo zivljenje brez otroka in je zivljenje na neki tocki tudi tako organizirano, da lahko uzivama tudi v drugih danostih, gledam na materinstvo in ocetovstvo kot piko na i v najinem odnosu, nekaj izredno lepega, ce se bo zgodilo, ampak brez obupa in obsojanja, ce se ne bo. Obzalovala bi, ce ne bi poskusala z ivf, da pa bi vse ostalo postavila na kocko in pogojevala svojo sreco z mrzlicnim iskanjem poti do naziva mama, teh posledic pa nisem pripravljena nosit. Ne me narobe razumet, se vedno sem zelo zalostna, ko ne uspe, se posebej zalostna, da sem ze bila blizu in mi je bilo danih 9 tednov, ampak da bi preostanek tega nasega kratkega zivljenja namenila samo frustracijam, da nisem mogla biti mama in postala zafrustrirana starka, ki bo sovrazila vso preostalo lepoto tega sveta in poznala samo obzalovanje, to pa nikakor ne bom.

Pri nama niso nasli nobenega vzroka, primarna neplodnost. Glede na to, da poglobljenih preiskav niso delali, so tudi tezko karkoli odkrili. Pricela sva s postopki pri mojih 37 letih, do 35. leta sem bila namrec v dolgoletni zvezi, v kateri pa do zelje po otroku ni prislo. Za nama so 4 postopki, v vsakem sem pridelala 6-7 celic, in nato 2-3 zarodke. Imela sva 7 prenosov, en pingo se caka. Zdaj sem koncno docakala napotitev na laparo in za APS. Najbolj me jezi, da me ni ze na zacetku dala na laparo, saj je to osnova za vse naprej, kljub temu, da na UZ nikoli nic sumljivega in prehodnost bp, prav tako spermiogram. Absolutno svoje dodaja tudi starost in se zaradi tega zarodki ne razvijejo pravilno ter propadejo.

V glavnem, s prenosom pingota bova sedaj pac pocakala, da naredimo dodatne preiskave, januarja posvet in takrat bom predlagala se vse, kar mi pride na pamet.

Katera zdravila ti predpisejo, ce imas kratko lutealno fazo? Estrofem? Jaz sumim tudi to, ker sem imela pogosto izcedke pred M, kaksen teden pred M tudi med seksom zakrvavim in nato dobim cez 1 teden M. Lahko, da imam tudi kaksno zarastlino, saj me med odnosi v dolocenih delih cikla veckrat zaboli pod nekim kotom na desni strani, razen ce sva v misionarcu … svasta je lahko, samo kaj, ce si tako redko slisan, ko poves vse to … pa verjemite, da sem ze ogromnokrat 😏

@mucika
, drzim pesti, da krvni test vseeno pokaze drugacen rezultat. Vse je mogoce. 🍀

Srecno vsem.❤

@fracek kako zelo te razumem ❤️ Tudi sama imam za sabo podobno zgodbo (in enaka leta 😉), je pa to najin prvi postopek, bomo videli kako bo. Foliklov kaze da je kar nekaj, tako, da upam in si zelim najboljse. Imam pa zelo zelo podobno razmisljanje kot ti. Drzim pesti, da vama dodatne preiskave prinesejo uspeh pri pingotu ❤️

Se eno vprasanje … izbrala sem analgosedacijo ob punkciji, je imela ze katera? Res ne boli? Si res malo zadet po njej?

Pozdravljene “sotrpinke”😜 , sem v spontanem postopku za zamrznjencka in sem imela drugi ultrazvok kjer so videli poleg dveh foliklov v velikosti 12 in 15, se eno vecjo cisto z gosto vsebino. Zanima me ali ima katera izkusnje s temi cistamo oz. ali vplivajo na prenos zamrznjencka oz na njegovo vgnezditev?

Hvala 🙂

@Plus_one jaz sem imela sedacijo in dejansko ni bolelo nič. Bila sem prisebna, edino malo se ti zvrti v glavi. Ene sicer tudi zaspijo 🤔

@Plus_one js sm sla 2x na punkcijo in obakrat imela sedacijo in nism imela nobenih tezav, tud cutila nism nic med posegom, niti ni nic  bolelo. Celo zaspala sm vmes😅

Katere hormone bi bilo fajn dati pregledati, v katerem dnevu cikla in kakšne naj bi bile vrednosti?

LH, FSH, PRIGESTERON. Še kaj?

In kar na pamet izračunam dan ali kaj spremljam ovulacijo z urinskimi testi, …?

Midva sva bila v sredini septembra vpisana, na čakalno listo. V bistvu imama problem z moško neplodnostjo (prepočasne plavalce), zato so nama kar hitro rekli za zunajtelesno.

Ampak včeraj sem po 9 letih poskušanja, zagledala prvič plus. Jaz mislim, da ja med drugim tudi velika sreča glede nato da so tako počasni, ampak tudi verjetno psiha ali kaj. Še zdaj ne morem verjet, da nama je po 9 letih uspelo naravno.

@Fracek razumem ja in nič ni narobe s tem. Tudi jaz v zadnjem času razmišljam na ta način, da če nama pač ne bo dano bova tudi sama srečna. Pa je pri nama posvojitev bila opcija, ampak sva ugotovila, da v Sloveniji je praktično nemogoče priti do otroka, za tujino je pa strošek tak, da adijo pamet…

Jaz ti želim vso srečo kakorkoli se bo izteklo 😇

Sem se odločila, da še jaz povem svojo zgodbo. Sva se trudila že nekaj časa in ni in ni uspelo, sva začela z ovulacijskimi testi, je ni bilo. G rekel naj spremljam telesno temperaturo, uz, dal tablete, ovulacije ni bilo, sva dobila napotnico. Prideva na prvi posvet, poveva, da ni ovulacije, nama reče tamkajšnji G kako veva, da ni ovulacije, da to kar sva delala ni realen rezultat, kako lahko sploh rečeva to. Sem bila jezna 100 na uro, zato sva tukaj, da vi ugotovite. Njihovi testi ugotovili, da ovulacije ni, po vrhu vsega pa še endometriomi… So mi odstranili endometriome (največje), je rekel naj nekaj časa poskušava. 2 meseca kasneje ponovno posvet, na srečo dobila drugega G, ki je rekel, da ne bomo čakali, da endometriomi spet zrastejo, takoj dal vlogo za ivf. Ponovno uz, ki je pokazal, da endometriomi po 3h mesecih rastejo kot za šalo… Septembra naslednji termin, spet tisti prvi G, me vpraša kako smo mi po operaciji prišli na ivf, da je to nekam hitro, da bi morala še poskušati nekaj časa. Na srečo je ivf bil odobren 😁 tako, da odvisno na katerega G naletiš.

Včeraj imela punkcijo, v četrtek imam prvi prenos. Upam, da uspe. Pa srečno tudi ostalim 🍀

Hvala obema, sem vesela, da sem zbrala sedacijo, ceprav je zandnjic ena ginekologinja, ki mi je delala UZ mal postrani pogledala, da zakaj sedacija, ce je lokalna dovolj, ker punkcija ne boli. 🙄 Sem rekla da me ze zdaj en jajcnik boli in ne zelim bolecine, pa mi je kasneje sestra rekla, da je cisto ok, da sem zbrala sedacijo ker imam tudi zgleda malo vec foliklov. Me zanima ce je ta dr kadarkoli delala punkcijo 🙄

@Tejchy452 iskrene cestitke in vse lepo do konca ❤️

@MTI234 drzim pesti ❤️

@Mila160, FSH, LH, AMH, prolaktin (kadarkoli v ciklu, do 10 ure zjutraj). Testiraj 2 ali 3 dan cikla. Ce bos gledala progesteron tudi, naj bo 1 teden pred menstruacijo (ceprav tega pri meni nihce ni gledal).

New Report

Close