OBMP -IVF 2022
Gina123 – ja, tocno tako, tudi pri meni. Jaz ovulacijo zelo zelo dobro cutim in vem kdaj jo imam. A test se vedno -. Teste v lj imjao sicer identicne kot v mb. Moj test je bil predvcerajsnjim malce svetlejsi od kontrolne crtice. Naj se bi stel za -. Nikoli ni bil mocnejsi od kontrolne crtice. Ampak folikla ni vec. Izginil je. Hvala bogu, bila cist srecna?
Kaj si tokrat delala drugace kot ob preteklih prenosih?
Enovpr, 12.06.2022 ob 11:02
Ne, ginekolog na kliniki ti za prenos zmrznjenčka da se posebej napotnico in je to to. Nobenih napotnic vec. Torej celokupno 2 napotnici.
Jaz danes koncno docakala ovulacijo, in pa dobila datum za prenos☺️☺️☺️
Drugace, predlagam, da ena od vas srečk nosečk odpre novo temo “nosecnost po ivf” in se tam pricne debata. Pomoje bi znala tema postat hitro priljubljena. Me se bomo pa tudi vam vsem srečkam nosečkam s časom pridruzile v njej☺️☺️☺️☺️ tudi vaše izkusnje se mi zdi, da znajo bit dolgorocno zelo dobrodosle zavamkam☺️
Kateri sta to celokupno 2 napotnici? Ena je ta, ki mi jo bo moja ginekologinja, pri kateri se vodim za neplodnost, napisala za prenos zamrznjencka. Katera pa je druga napotnica?
@Gina, cestitke! ? Srecno do konca ?
Ok, hvala. Sem mislila, da to samo na zacetku napise in potem ne rabi nic vec, ceprav po 1 letu potece. Ker jaz imam to napotnico preteceno ze 8 mesecev in mi niso nic rekli, da rabim imet novo. Se pravi, se preden smo sploh sli v IVF postopek, konzilij itd. je bila ze pretecena. Zato mi je cudno, da za postopek nisem rabila, zdaj za zamrznjencka pa jo rabim. ?
Kakor sem jaz brala se da napotnice podaljsati: https://podpora.ezdrav.si/enarocanje-uveljavitev-novih-pravil-ozz/
Sreča2022, glavoboli v nosečnosti so kar pogosta nadloga. Po tvojem opisu sklepam, da se te loteva migrena (kljuvanje v predelu senc ali za očmi, bruhanje, občutljivost na svetlobo, zvoke…). Res neprijetna reč, ki je mene prve tri mesece polagala vsak teden za 2-3dni v posteljo. Potem je izginila in so mi rekli, da migrene (imela sem jih že prej) v nosečnosti pogosto izzvenijo za vedno. No, slabih 24 ur po porodu sem že umirala od napada… ?? Ker se tabletam rada na veliko izognem, bolečino najbolj blažim z eteričnimi olji in obkladki.
Gina123 ? čestitam!!! Izteklo se ti je točno po mojem scenariju pred tremi leti ???? Vse dobro naprej. Želim ti mirno nosečnost… ???
Čestitke tudi vsem ostalim, ki ste že zagledale pluske! ? Vsem čakajočim pa veliko sreče in moči v novih bojih! ??
Leanna143, poglej na tej strani:
Tam je naveden obrazec za naročanje: https://napotnica.kclj.si/UKCBookingReservation/page/reservation.xhtml
Predlagam, da probaš še tukaj. Jaz sem poslala danes zjutraj in sem dobila hiter odgovor preko tega obrazca.
Evo punce, danes 10 dni od prenosa sem šla samoplačniško na beto in je bila 471.3 tako da mislim da je to super rezultat. Konec tedna grem vseeno še na napotnico na krvnega in upam da se podvaja ?? Sem si pa vzela čas in spisala čisto vse kar sem delala drugače sedaj v drugem uspešnim prenosu zamrznjenčka v primerjavi s prvim neuspešnim svežim prenosom. Se že vnaprej opravičujem za dolg zapis, lahko spregledate če vas ne zanima, mogoče pa vseeno pride kateri prav.
Torej kar se tiče obdobja pred prenosom je bilo super to, da nisem vsak dan razmišljala o prenosu in komaj odštevala dneve do prenosa, celo želela sem da ovulacija malo zamudi ker sva imela plačan vikend oddih na morju in me je bilo strah da bi morala na prenos ravno v soboto. Želela sem da bi bila ovulcija v nedeljo in res je bila. Kar se tiče prehranskih dopolnil sem jemala omega 3, vitamin D, magnezij in elevit (to sem jemala tudi v prejšnem prenosu oz jemljem že več let) kar pa sem dodala oz spremenila je da sem (po priporočilu super ženske, ki ve veliko o teh bojih neplodnosti) takoj dan po prenehanju menstruacije začela jemati Bromelain (od now 2 kapsuli na dan – 1000mg) namesto ananasa. Elevit sem zamenjala za terra nova prenatalni multivitaminski kompleks (2 kapsuli na dan) ker ima aktivno obliko – folat in ne sintetično obliko folne ki jo telo težje absorbira. Na lastno pest sem tokrat jemala tudi aspirin 100 – začela sem ga jemati 5 dni pred prenosom in ga jemljem še vedno (najbrž ga bom do 12 tedna oz se bom najbrž posvetovala še z mojo ginekologinjo). Aja bromelain sem jemala še 5 dni po prenosu potem sem prenehala. Pred prenosom sem (skoraj) vsak dan pila čaj krvomočnice pa tudi kakšno pivo sem si privoščila ?
En dan pred prenosom sem šla samoplačniško v adrialab na pregled progesterona, železa in vitamin paket sem vzela še kjer pregledajo B12, folno in pa vitamin D – vse skupaj sem plačala 52,80 EUR in dobila še isti dan rezultate. Vse je bilo okej razen na moje presenečenje vitamin D je bil malo pod mejo. Po posvetovanju sem potem še zvedela da čeprav je bila moja vrednost B12 vitamina in folne v neki sredini normalnih vrednosti da je to za nosečnost še vseeno premalo (menda je fino da je B12 okoli 550, folna nad 70 in tudi vit D nad 70). Tako da sem letela v lekarno, po vitamin D v šprici in vitamin B12 (1mg na tableto) in se malo “nafilala” s temi vitamini, vzela 4 tablete b12 in dala 4sprice vit D (skupaj 8.000 enot) glede folne pa sem rešila tako, da jemljem sedaj poleg terra nova dveh kapsul še zraven eno novalac. B12 vitamin se izloči z urinom če ga je preveč in ga ne moreš predozirat, zato jemljem še vedno 4 tabletke oz bonbončke na dan. Sem pa po prenosu namesto crinone gela, ki sem ga imela v prvem prenosu, dobila tokrat amelgen 2x na dan in men je ta oblika super – veliko bolje kot crinone, če imate priliko prosite če lahko to dobite…
Še malo vraž – na dan prenosa sem imela oblečene rdeče spodnjice (ki bi naj neke te čakre odpirale), takoj po prenosu pa sem šla na lignje s pomfrijem in deci refoška. Spodnjice in lignje sem upoštevala tudi pri prvem prenosu ko ni uspelo, za rdeče vino sem pa malo pred drugim prenosom izvedela in ga sedaj prvič zraven spila.
Kar se tiče same miselnosti se mi zdi da je bilo tokrat čisto drugače kot prvič. Se mi zdi da sem prvič bila veliko bolj v vsem tem oz ne vem kako se naj drugače izrazim. Bila sem direkt po punkciji, vso pikanje pred njo, potem punkcija in čakat koliko se jih je oplodilo, koliko je zamrzjenčkov vse to, dejansko ne moreš izklopit ker si tako notri v vsem skupaj oz. vsaj jaz nisem mogla in sem veliko bolj pričakovala tisti plus. Sem prepričana da tudi progesterona ni bilo dovolj ker sem brala da menda telo po punkciji ne proizvaja svojega progesterona. No tisti prenos se je končal z krvavitvijo 7 dan po prenosu in potem z pozitivnimi urinskimi testi in negativnim krvnim torej je šlo za biokemično.. Tokrat pa sem bila polna energije, super počutja in toliko se mi je dogajalo pred prenosom da sploh nisem razmišljala o tem, celo dan prej sem se spomnila čisto šokirana da imam naslednji dan prenos… Tudi po prenosu sem nekako odmislila vse skupaj, sem si rekla bo kar bo (hvalabogu imam še veliko zamrzjenčkov in je potem tako razmišlanje lažje kot če jih nebi imela). Vsak dan sem šla na kratek sprehod, tudi pri hrani nisem tako striktno pazila da slučajno nebi jedla kaj kar nosečnica ne sme (pazila sem samo pri surovih izdelkih in da res operem zelenjavo in sadje ker nisem prebolela toksoplazmoze). Celo vikend oddih sva si rezervirala zadnji hip, ko prejšni prenos niti pomislila nebi o kakem dopustu v tistih 14 dneh do krvnega..
Vsak dan od prenosa dalje sem zjutraj in zvečer meditirala in poslušala afirmacije. Res sem se vživela v vsako besedo in se čisto sprostila, čutila tisti notranji mir in res bom to nadaljevala skozi celotno nosečnost, da imam tiste pol ure zjutraj in zvečer samo zase, da se odklopim, sprostim in pomirim. Probajte, mislim da je to zelo pomembno, nasploh že zaradi ritma življenja in vsega stresa ki ga prinaša življenje, mi, ki si želimo otročička čutimo pa še dodatne pritiske, stres in negativne občutke sploh po neuspelih prenosih. Tukaj vam polinkam nekaj posnetkov ki sem jih jaz poslušala (dva sta enaka ki jih je že ena punca objavila).
prve 3 dni po prenosu sem poslušala:
– https://youtu.be/qugNRFPipfc
– https://youtu.be/z_oUeOJsqtE
Potem in nekatere še sedaj pa tele:
– https://youtu.be/p39afBUYk7c
– https://youtu.be/GQA-jL-CvVE
– https://youtu.be/jScBrZ8wqTs
– https://youtu.be/hYnzpytxb28
Sedaj v nosečnosti bom preklopila na meditacije in afirmacije v nosečnosti po tromesečjih.
če se dotaknem še znakov “nosečnosti” po prenosu.. takoj naslednji dan po prenosu, sem na papriju ko sem se obrisala imela dve rjavi nitki (kaj takega še nisem videla prej) in piko rjavo prozorne zluzi. Dva dni po prenosu sem skozi cel dan čutila zbadanje in špikanje na levi strani spodnjega dela trebuha, zvečer me je tako špikalo da sem se morala prav v drug položaj dat. Naslednje dni se je nadaljevalo občasno špikanje. 6 dan po prenosu me je občasno zbodlo v prsih, ko da bi me en malo zapiknil not in ven, težko opišem ? 7 dan po prenosu sem se počutila kot da me je vlak povozil, pritisk v glavi kot da bi mi jo hotelo raznesti, vrtoglavica, čudno v trebuhu kot da bi bila zmačkana sem se počutila. Spikalo me je tudi zelo celo tko da sem parkrat mal zacvilila in celo nogo levo in ritnico mi je malo mrtvelo, kot da mi je nekaj na živec pritiskalo. Ta dan sva šla na vikend oddih v Bohinj in med potjo sem se komaj naštimala da me ni tako zbadalo, ko sva prispela sem pa skoraj za mizo med kartanjem zaspala in sem po večih letih morala it sredi dneva spat ? No 8 dan po prenosu sem se pa zbudila 4.45 zjutraj in nisem mogla zaspat nazaj ker sem se odločila da naredim test, tako da sem šla potiho in najprej naredila FS testni trakec, druga črtica se je močno prikazala že po minuti, zato sem hitro naredila še digitalni CB, ta mi prej ko je bila biokemična za razliko od ostalih ni kazal +. Čakam in čakam se mi zdi da je trajalo par ur ne minut in se najprej prikaže plus potem pa še tedni 2-3. Tako da ja, solze sreče itak in prvi (pravi) plus po več kot 4 letih truda ❤️❤️
Kar se tiče pa nekih drugih znakov, ki so se mi zdeli blazno čudni in sem res upala da mi bojo prinesli ta plus so pa bili to, da sem že 2 tedna pred prenosom in še sedaj večkrat na dan oz. skoraj vedno ko sem pogledala na uro, pogledala ravno takrat ko sta bili obe številki enaki (08:08, 15:15, 22:22 itd.) – Evo pravkar ko tole pišem 14:14 ? V naš kraj je prišla gnezdit štorklja (pa ne živim v kraju kjer je to običajno). In pa, ko sva šla na lignje in refošk takoj po prenosu, sva šla v restavracijo, ki je na ribniku in sva sedela zunaj, nakar vidiva da potleh mrgoli mini žabic, dobesedno na tisoče jih je bilo ? Sva se spogledala in si rekla da tole je pa ziher znak ?
Ufff sedaj vidim da sem se res razpisala, ampak sem si rekla da si bom vzela čas da res opišem razlike med prvim neuspešnim prenosom in drugim uspešnim. Mogoče bi zanosila tudi če ne bi čisto nič spremenila, to ne bom vedela nikoli, ampak ni mi žal in sem vseeno prepričana da nekaj je pripomoglo. Ta zapis ni recept za uspeh, mogoče je bil moj recept za uspeh, mogoče bo še od katere druge, to tudi ni bil moj namen. Moj namen je bil, da mogoče s tem zapisom kateri pomagam, ji vlijem upanje, mogoče celo dam neke informacije za katere katera ni vedela in bo sedaj poiskusila še to… Za sebe vem, da so mi skozi mojo pot neplodnosti vedno taki zapisi pomagali, da sem lahko preizkusila kaj novega, da sem lahko primerjala svoje znake z zneki drugih punc, kaj sem že jaz sprobala in kaj še lahko, da sem potem imela spet čisto nov zagon in vero v to da tokrat pa bo ratalo… Mislim da je takih zapisov dokaj malo in mislim da jih bi moglo biti več, zato tudi če bom samo eni s tem pomagala sem dosegla svoj namen. Punce jaz držim pesti za vsako posebaj in upam da tudi vas razveseli tisti plus, ker ko ga zagledaš pozabiš na vse slabo, jaz pa komajčakam februar 2023 da spoznam mojo pikico, do takrat pa upam da bo moja nosečnost lepa, da se naužijem tega trebuščka ki si ga že tako dolgo želim ?
Srečno vsaki posebaj ?
@gina123 čestitke in pa zares hvala za tako podroben opis vsega, kar si v tem času počela. Zares koristno!
Eno vprašanje edino – kako pa si prišla do Aspirina 100? Baje, da rabiš recept?
@Sreča2022 super beta napredek. Čestitke!
Ananaska2, 13.06.2022 ob 17:01
@gina123 čestitke in pa zares hvala za tako podroben opis vsega, kar si v tem času počela. Zares koristno!
Eno vprašanje edino – kako pa si prišla do Aspirina 100? Baje, da rabiš recept?
@Sreča2022 super beta napredek. Čestitke!
Hvalaa zdaj pa upam da bo vse ok saj imam sum na mumps in baje lahko pride do spontanega splava ne
Gina, iskrene cestitke in hvala za tvoj dragocen zapis. ❤ Uzivaj maksimalno v vsakem trenutku nosecnosti. A ni prav neverjeten obcutek, ko po toliko letih zagledas cisto pravi plus? ? Kot da plavas nekje med sanjami in resnicnostjo. Zelim ti mirno in srecno vse do poroda. ?
@(ne)srecnica, me veseli, da si ze na pol poti k popolni sreci ? in predvsem, da nisi vrgla puske v koruzo. Bomo stiskali pesti zate spet septembra oz. bova spet nekje tu tu verjetno casovno, ce se bo poklopilo. Pridno nabiraj energijo in pozitivne misli cez poletje, potem pa gasa. ??
@Hana41, full vesela, da gre tudi tebi vse po planu in je vse tako, kot mora bit. ❤ Javljajte se, jaz vas tudi rada preberem in spremljam, kako napredujete, smo vendarle skupaj hodile del te tezke poti. In lahko razumem tudi vse tiste, ki so/ste bolj ali manj vznesene ob vsakem znaku, ki kaze na srecen razplet, saj do uspeha niste prisle tako, da se je pac dragi “malo spozabil in ups”, malo karikiram ? Tak da zaradi mene pisite, kar vam je zelja in potreba, ce mi kaj ni, pac prezrem ?
Navijam prav za vsako, ki je v tej borbi. Tiste, ki nam pa se ni uspelo, pa pogum in vztrajnost. Ce ne poskusis, ne ves, kaj lahko dobis ?♀️
Pozdravcek tudi vsem nasim mamicam, ki se navijate za nas in nam posljete kaksno dobro misel, @Microbio, @Marsena, @Evy, @Ella Tereza in stevilne druge ?
Živjo vsem,
Jaz se po dolgem času javljam,… Vmes sem poskušala imeti malo mentalne pavze (sem probala odmislit tole kalvarijo imenovano “getting pregnant” in na momente je šlo, trenutno pa je spet obdobje teme). Težko mi je, izgubljena sem, … Spadava pod kategorijo nepojasnena neplodnost in razmišljaš tisoč in eno stvar, v glavi je sto scenarijev kaj bi lahko bilo narobe,…
Skratka, razlog da pišem ta post je sledeči – 03.06.2022 sem bila nazadnje pri dr. Bokalovi v Postojni, ki je rekla, da me daje v postopek IVF, ter naj sedaj počakam cca. 1-2 meseca na pošto s konzilija. A je vedno pošta ali pokličejo? Ker par dni nazaj sem zgrešila en klic z meni nepoznane številke (070), ampak sedaj te številke ne morem priklicati nazaj,…
Je katera s podobnim datumom šla na čakanje za postopek? Da lahko skupaj odštevamo in ugibamo kdaj bo akcija? 🙂 Ali ima katera info kdaj je bil/bo zadnji konzilij v Lju pred njihovimi letni dopusti? Predvidevam da za Postojno odločajo tam. Malo sem upala, da bom kmalu dobila odločitev, ampak po mojem pred koncem avgusta najbrž ne bo nič.
Vem, da sem še vsaj nekaj korakov stran pred punkcijo in transferjem, ampak sem začela že kar piti brezalkoholno pivo za boljše folikle. Joj 😀 😀
Najbrž je to na tej točki itak mimo, ampak moram imeti občutek, da nekaj delam, drugače res ne vem kaj naj sama s sabo.
Drugače pa odkar sem bila januarja na prvem pregledu za neplodnost (začela sem v Dravljah, nato sem se prestavila v Postojno), ni nič novega pri odkritju razloga. Za 3 mesece so me dali na Femaro (brez uspeha, dokaj neugodni stranski učinki). Pred tem, sem imela vseskozi svoje ovulacije, ki so redne, prav tako M (so pa že leta in leta zelo zelo boleče. Kot laik sumim na endometriozo, ampak do zdaj sem vedno naletela na gluha ušesa). Spermiogram, prehodnost jajcevodov, hormoni – vse bp. Malo ven štrli edino AMH (1.32), ki je pri mojih 34ih nekoliko nizek, ampak menda ni razloga za večjo skrb (besede ginekologinje). Kot omenjeno so ciklusi redni, vendar morda nekoliko kratki (24-26 dni).
Bila sem več kot 10 let na KT, ko sem šla dol, sem takoj dobila M in je bila redna, brez večjih presenečenj. Hodila sem na redne ginekološke preglede, kjer je G vedno komentirala, da vse izgleda vse super fino fajn. Zaradi tega sem takrat (pred poskušanjem zanositve), naivno živela v prepričanju, da ko si bova zaželela otroka, ne bo popolnoma nobene težave pri hitrem spočetju. Kako sem se motila 🙁
No, malo sem razpisala in olajšala dušo. Upam, da je ok.
Držite se ****