O tikanju, vikanju in (morebiti) onikanju na spletu!
@mala piška
Hvala lepa za posredovanje prispevka Jožeta Hočevarja v Primorskih novicah. To je zelo lep historični pregled o naslavljanjih s poučnimi priporočili za vsakdanjo rabo.
[hr]
Zdaj pa k drugemu tekstu:
Besedilo pesmi, ki ga prepeva Frane Milčinski Ježek, sodeč po napisu v knjižici zraven cedejke:
Balada o koščku kruha
1. E lon lan ler (Richepinov motiv) (3.19)
***, besedilo Frane Milčinski Ježek [ni podatka o glasbi!]
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
ni napisal Srečko Kosovel, čeprav tudi sam izvira iz družine v kateri so gojili ljubezen do glasbe.
Pretipkal sem besedilo pesmi (z vsemi tipografskimi posebnostmi), ki je bilo objavljeno v Ljubljanskem zvonu, 1929. Le razporeditev kitic (česar se tu ne dá prikazati) je bila malo drugačna:
[center]
Naslov
Avtor
1 2
3
4
5 6[/center]
[list][list][list]
RICHEPINOV MOTIV [— naslov: verzalke večje stopnje]
† SREČKO KOSOVEL [— avtor: verzalke kot je navadno besedilo]
Živel nekoč je mlad fantič
in ljubil, ljubil je dekle — | | in ljubil, ljubil je dekle, [nestični dolgi pomišljaj – vejica]
a ona ga ni ljubila nič.
In rekla mu je: do jutri tu
mora biti srce tvoje matere,
da ga vržem svojemu psu.
In šel je k materi in jo ubil,
srce ji izdrl in je zbežàl, | | srce ji izdrl in je zbežál, [à – á v zbežal]
da ne bi roka zamudil.
Tekoč se je povračal tja
in sredi pota je pal je, pal, | | in sredi poti je pal, je pal, [prva vejica]
in iz roke srce mu je palo na tla.
In ko je srce na tleh ležalo,
ko je ležalo sámo tako,
čul je, kako ga je vprašalo.
In zaječalo od bolečin
je materino srce, vprašalo:
«Si se ranil hudó, moj sin?» | | »Si se ranil hudó, moj sin?« [narekovaji!]
[/list][/list][/list]
Kosovelov besedilo se deloma v kasnejših redakcijah nekoliko razlikuje od tega, ki je bilo objavljeno v Ljubljanskem zvonu. Razlike sem prikazal v isti vrstici izza navpični črtic | |. To besedilo Srečka Kosovela je uglasbil Marijan Lipovšek. Kosovel je svobodno prepesnil besedilo francoskega bohema in poeta Jeana Richepina.
Ni mogoče čisto natančno ugotoviti (vsaj tega nisem zasledil) ali je se je v pesmi E lon lan ler Ježek opiral le na Kosovelovo besedilo (na kar kaže dopolnilo v oklepaju Richepiniv motiv) ali morda tudi na izvirnik in po svoje interpretiral enak motiv. Očitno je le, da besedili nista popolnoma enaki. Žal pri pesmi, ki jo poje Ježek, ni naveden avtor glasbe in zato naj to ostane popolnoma odprto. Če pa kdo ve, prosim, naj sporoči ta podatek.
Mimogrede: Ježkova pesem (ali verzija) je prevedena v angleščino.
[center]* * *[/center]
Že samo Ježkovo besedilo je v meni vzbudilo različne asociacije.
Pomembnejše se mi je zdelo besedilo, Ježkova misel žalosti in o solzah, ki je bilo zapisano ob rob pesmi na youtube in sem ga prikazal v dveh zadnjih vrsticah kot citat v nagnjeni pisavi. Ali ima vse skupaj kaj opraviti z naslovom teme (tikanje, vikanje in onikanje), je lahko stvar razprave. Zdelo se mi je, da je to odvisno od posameznikovega pristopa in tistega, kar je v njem in ne nujno od zunanjih okoliščin. Ali je to, kar sem storil ali zagrešil, bilo dobro ali slabo, morda popolnoma zgrešeno, vede ali ne, ni tako pomembno. Pomembno je le, da sem kršil pravila!
Že tako sem predolg in se spodobi, da končam.
[hr]
Uspelo mi je, zdi se mi, napisati nekaj besedila, da nisem nikogar neposredno naslavljal.
Ali je to eleganten izhod iz zagate, v kateri sem se (po nemarnem in po lastni krivdi) znašel?
Najbolje se je držati kitajske modrosti: Trikrat premisli, preden se odločiš, da boš molčal!
Eh, Jaka, zakaj se mi je bilo treba poslavljati!?
Naj napišem še svoj pogled: zagata, katero si na nek način ‘ženeš k srcu’, morda v očeh drugih sploh ni videti tako v nebo vpijoča. Nam, bralcem, si dal možnost, da povemo, kakšno stališče imamo glede vikanja na spletu. Vsekakor zanimiva tema, saj je način komunikacije sestavni del področja čustvene inteligence.
Ob dejstvu, da se pisoči do neke mere že poznamo med seboj, boš ob ponovnem prebiranju odgovorov našel več ali manj potrditev, da imaš tudi ti vso pravico, da uporabiš sebi lasten pogovorni jezik. Ni določenih pravil in pomembnejše od tega, za kakšen stil se odločiš, je, da je tvoje pisanje dobronamerno. Tega ti pa nihče od nas ni imel namena oporekati.
P.S.
Mala piška je naša direktna punca in je le vprašala naravnost tisto, kar se je morda kdo od molčečih spraševal po tihem …
Bom izpostavil še eno nedoslednost/dilemico; Namreč ne gre za vikanje/tikanje na spletu, pač pa v spletnih forumih.
Vsaj tule.
Namreč glede samih forumov so eno navade in drugo osebne preference – kar je bilo itak že povedano. Vendar pa forumi zdaj niso kar ves internet… Tako da meni se zdi npr. vikanje čisto na mestu na kakšnih bolj uradnih internetnih lokacijah, seveda v časopisih/strokovnih člankih, politiki, itd. Enako kot v realnem življenju so mesta/lokacije/namenske (oz tematske) strani, kjer je vikanje vsaj primerno, če že ne nujno – in tiste, kjer je dejanje prepuščeno presoji posameznika.
Slednja se bo pa vedno razlikovala.
Bom izpostavil še eno nedoslednost/dilemico; Namreč ne gre za vikanje/tikanje na spletu, pač pa v spletnih forumih.
Vsaj tule.
Namreč glede samih forumov so eno navade in drugo osebne preference – kar je bilo itak že povedano. Vendar pa forumi zdaj niso kar ves internet… Tako da meni se zdi npr. vikanje čisto na mestu na kakšnih bolj uradnih internetnih lokacijah, seveda v časopisih/strokovnih člankih, politiki, itd. Enako kot v realnem življenju so mesta/lokacije/namenske (oz tematske) strani, kjer je vikanje vsaj primerno, če že ne nujno – in tiste, kjer je dejanje prepuščeno presoji posameznika.
Slednja se bo pa vedno razlikovala.[/quote]
Drži. Hvala za popravek.
Enkrat sem spoznala enega forumaša v reali. Za ene 40 let sva falila glede ocene koliko je kdo star. Gospod je bil krepko čez 70, ha ha ha ha. Ravno je šel čez tečaj računalniškega opismenjevanja in je pač zašel na en forum (pogovarjali smo se o politiki, da ne bo kakšnih špekulacij) in sva se veliko brala in razpravljala. Na ti. Forum izravna vse nepomembne detajle, ki jih sicer opazimo v reali. Leta, status v družbi, videz, … In v reali sva brez problemov ostala na tikanju.