Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Nosečnost in bolečine

Nosečnost in bolečine

Spoštovani dr. Stanko Pušenjak,

noseča sem 25 tednov in lahko rečem, da imam lepo nosečnost, saj večjih “tipčno nosečniških” težav dosedaj nisem imela. Kljub temu pa me skrbi nekaj manjših problemčkov:
– do sedaj sem se zredila za 15 kg (pred nosečnostjo sem imela skoraj idelano težo 58 kg/168 cm višine) in že moj ginekolog me vsakič opozarja, naj pazim na prehrano. Pred nosečnostjo sem kadila a sem kajenje takoj opustila. Skrbi me, ker se ne morem ubraniti predvsem sladic in me zanima, kakšne so lahko posledice.
– pogosto imam zamašen nos (sicer sem celo nosečnost zdrav) in zjutraj mi, ko si nos obrišem, priteče kri
– vedno sem spala na bogu, tako zaspim tudi sedaj a se pogosto zbudim na hrbtu – brala pa sem, da med nosečnostjo ni priporočljivo ležanje in spanje na hrbtu, ker škodi otroku?
– ves čas nosečnosti jemljem tudi tablete femibion, izvidi urina, krvi in pritisk so normalni.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Vesna

Draga Vesna,

Kaj naj vam povem novega glede pridobivanja teže? Vnos kalorij mora biti uravnotežen s porabo! Sladkarije imajo predvsem to slabost, da se hitro spreminjajo v maščobo, ta pa se zelo počasi razgrajuje nazaj v za nosečnico uporabno energijo. Svetujem vam popolno abstinenco od čistega sladkorja in njegovih derivatov. Če zdržite brez cigaret boste tudi brez slaščic! Jejte sadje, otrobe, meso, ribe, sir, mleko itd.itd. samo slaščic in čistega škroba ne.
Krvavitve iz nosa niso tako zelo redke v nosečnosti, saj se vse vene povsod v telesu nekoliko bolj napihnejo s krvjo in v nosu povzročijo nabrekanje sluznic, ki potem mašijo pretok zraku. Ob vsekovanju se te vene ranijo in krvavijo, včasih pa je potrebno tako krvavitev celo ustavljati s tamponado na kliniki z nos, grlo in ušesa. Poskusite z nekaj kapljicami slane vode zmehčati vsebino v nosu, lahko si nabavite kakšno mast z eteričnimi olji za lažje dihanje ali pa uporabite otroške kapljice za nos. Slednje vsebujejo tako malo učinkovine, da zagotovo ne povzročijo škode pri plodu.
Glede spanja na hrbtu bodite brez skrbi. Res je, da to lahko škodi, če vas kdo sili, da morate ležati na hrbtu, vendar bo najprej škodilo vam, saj vam bo postalo slabo, šele nato bo morda škodilo plodu. Kot rečeno, če vas nihče ne sili v ležanje na hrbtu, se boste nagonsko sami obrnili na bok, še predno vam bo to sploh pričelo škoditi. Tako je to preprosto.
Femibion lahko jeste ves čas, ni pa nujno.

New Report

Close