NIzek pritisk/utrip
Pri obravnavi visokega krvnega tlaka upoštevamo višino sistoličnega (zgornjega) in diastoličnega (spodnjega) tlaka. V veliki večini primerov bolezni “hipertenzije” (visokega krvnega tlaka) imajo bolniki povišane vrednosti enega in drugega. V redkih primerih (zvečine pri starejših ljudeh) je povišan samo zgornji tlak, kar imenujemo (izolirana) “sistolična hipertenzija”. V redkih primerih je prisoten samo visok spodnji tlak.
V dopisu je navedena samo ena vrednost tlaka, kar je premalo za konkretnejše priporočilo. Pred morebitnem začetkom zdravljenja hipertenzije z zdravili svetujemo več krat kontrolo tlaka v teku dneva, vsakič po 2 – 3 meritve v presledkih 2 – 3 minut, zdrav način življenja (gibanje, manj slana hrana, izključitev stresnih situacij, pregled krvi na ščitnične hormone, po možnosti 24-urno merjenje krvnega tlaka). Mislim, da pri vas še ne bo potrebno zdravljenje z zdravili za znižanje tlaka.
Pri obravnavi vrtoglavice je pomemben izvid višine sistoličnega krvnega tlaka. Pri vrednostih tlaka okrog 110 mm Hg bi težko pomislil na možnost, da je vrtoglavica posledica nizkega tlaka in je hkrati spodnji tlak razmeroma visok. Ali se dovolj gibate? Lahko mi še pišete.
Spoštovani,
najlepša hvala za vaš odgovor.
Rekla, bi da kar upoštevam zgornja priporočila, kolikor se le da se zdravo živim: 3 tedensko tečem, vsak dan se gibljem na svežem zraku, relativno zdravo prehranjujem, med drugim jem tudi manj slano hrano.
Res pa je,da sem konec lanskega leta utrpela večjo izgubo,kar bi lahko bil tudi vzrok za povišan povišan tlak, vendar sem imela težave že pred tem. V zadnjem času pa so se pojavile tudi vrtoglavice, ki so prisotne predvsem v večernih urah.
Še enkrat hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
zdravo!
stara sem 21 let in po vrtoglavici in utrujenosti sodeč imam precej nizek pritisk čeprav je naprava za merjenje pritiska se nedolgo nazaj pokazala da ga imam v mejah normale…
zanima me kaj poleg telesne vadbe po kateri se sicer pol ure pocutim odlicno potem pa sem ponovno utrujena, in poleg kave ki je ne pijem(okus,vonj…mi ne odgovarja) sicer pa tudi ko sem jo spila na silo sem bila le se bolj zaspana in imela sem obcutek da bo moje srce skocilo iz telesa(enako po energijskih pijacah), in poleg bolj slane hrane (cips in podobno je dnevno na mojem jedilniku) se lahko pripomore k zvisanju pritiska? nikjer pa zal nisem zasledila ali je tudi tresenje rok in nog posledica nizkega pritiska?
hvala za odgovor in lep pozdrav!
Verjetno imate prirojeno obliko nizkega krvnega tlaka. Za to “bolezen” je značilno, da “bolniki” težje zmorejo delati, da se kmalu utrudijo, da zjutraj vstanejo z občutkom slabosti, itd. Ti “bolniki” se naučijo kako najlažje premagajo težave (uživanje kave in/ali malo bolj slane hrane, več redne aerobne vadbe, izogibanje stresom, nekajenje, itd.). Tresenje rok in nog kaže bolj na živčne vplive kot na posledico nizkega tlaka.
Spoštovani,
stara sem 40 let, redna tekačica že nekaj let (cca 30-50 km na teden). Med zmerno obremenitvijo (tekom) imam pulz med 130-140, med zelo hitrim tekom, klanci do 160/min.
Problem ozirom skrbi me moj pulz v mirovanju med 40-55, in predvsem občasna obdobja
ko imam nizek pulz čutim, da so takrat udarci močnejši in ne čisto enakomerni, včasih me v
tem primeru tudi sili na kašelj oz. imam občutek da ne morem takoj 100 odstotno zajeti sape.
Sicer nebi rekla, da mi je takrat slabo…ta obdobja so zares občasna, včasih tudi mesec ali več
ne občutim tega, potem pa se spet začne pojavljati. Tudi pritist imam včinomo nizek okoli 65/110.
Sicer se počutim zdravo, tudi živim zdravo družinsko življenje, vendar se zalotim da me ta motnja
povezana z nizkim pulzom in spremljajočimi dejavniki večkrat skrbi…
Prosim za mnenje,
Hvala lepa in lep pozdrav!
Mateja
Upam, da je vsa skrb odveč. Zelo verjetno imate v mirovanju počasen pulz zaradi vaše dobre telesne kondicije in v času nizke srčne frekvence posamezne prezgodnje utripe (ventrikularne ekstrasistole), ki jih spremlja kašelj. Občutek, da včasih ne morete 100 odstotno zajeti sape kaže na stresne vplive na duševno stanje. Ob dobri telesni kondiciji imajo ljudje , razen nizke srčne frekvence, tudi nekoliko nizke vrednosti krvnega tlaka. Bodite še naprej tako telesno aktivni kot do sedaj. S tem odlagate tudi začetek starostnega osteoporotičnega procesa. (Ko navajamo vrednosti krvnega tlaka, navajamo najprej zgornjo vrednost, n.pr. 110/65). Srečno.
Pozdravljeni!
tudi jaz imam težave z nizkim krvnim tlakom. Stara sem 23 let,velika sem 172cm in težka 70kg. sem pa tudi 7 mesecev po porodu. Težava je v tem, da se skoraj vsak dan slabo počutim. V glavi se mi vrti, v ušesih mi piska in počutim se zelo omotično. Tudi v nogah čutim neko čudno bolečino, kakor ščemenje… Danes sem si izmerila krvni tlak, ki je pokazal 116/ 52 in 71 utripa. Zaskrbela me je vrednost diastoličnega tlaka. Upravičeno? Opazila pa sem tudi, da ko vstanem se mi zelo poviša utrip. Čez dan pa tudi občutim kdaj preskakovanje srca. Imam pa že od nekdaj bolj nizek tlak. Pred mesecem dni sem naredila EKG, ki je bil v redu. Jutri pa grem k zdravnici, da pogleda še kri. Zanima me še, ali je v mojem primeru to razmerje tlaka normalno in ali od tu izvira tako slabo počutje?
Hvala za odgovor!
Mnogi ljudje, zlasti v poletnih mesecih, imajo spodnji krvni tlak nekoliko nizek, vendar brez vsakega vpliva na počutje. Zdravniki, pri ugotavljanju nizkega spodnjega tlaka moramo izključiti obolenje aortne zasklopke. Nizek spodnji tlak imajo tudi nosečnice. Ali ste ga imeli tudi v času nossečnosti.
V dopisu ste navedli še nekaj drugih motenj. Verjetno imate posamezne neredne utripe. Zelo verjetno so sedanje motnje posledica več dejavnikov: duševne in telesne obremenitve, vročina. Morda vam bi koristila blaga pomirjevalna sredstva pa več rekreativnih aktivnosti
Najprej se Vam zahvaljujem za hiter odgovor. 🙂 Malo me je pomirilo. Tudi v nosečnosti sem imela nizek pritisk. Res je, da sem nekoliko pod stresom. Mi je tudi zdravnica svetovala več aktivnosti in veliko tekočine. Naj pa povem, da na dan prehodim nekje 3 kilometre hitre hoje. Zanima me, če bi lahko kako prišla do Vas na pregled, ker me te težave že dolgo spremljajo.
Lep pozdrav!
Jana
Pozdravljeni!
Že vnaprej se vam zahvaljujemo za odgovor.
Stara sem 33, 160cm/54kg, načeloma zdrava. Že od nekdaj sem vedla da imam nizek pritisk – torej ko so mi zmerili pri zdravniku se je gibal okrog 110/65, pa tudi počutje je kazalo na nizek pritisk. Sedaj sem si kupila merilec tlaka – ob jutrih je max. 90/56 (včasih 85/52). Čez dan se malo dvigne ampak redko čez 100 (razen po kavi), spodnji pa okrog 60-65. Utrip pa se giba med 65 in 75. Bi bil potreben kakšen pregled ali se držim starih smernic (slana hrana, gibanje,…)?
Hvala in lep pozdrav,
Tina
Izgleda, da imate kronično stanje nizkega tlaka, pri čemer ni nikjer napisano, da so morebitne težave, posledica tega stanja. Večina “bolnikov” z nizkim tlakom ima samo občasno neodrejene težave zaradi “nizkega tlaka”. Če ima “bolnik” vtis, da so v trenutku težav resnično krive nizke vrednosti tlaka, si “pomaga” s pravilno lego telesa, z uživanjem nekoiliko slane hrane, z uživanjem kave, itd. Preventivno proti nastopom težav je zelo koristno redno izdatno gibanje (aerobna vadba), nekajenje, itd.
Pozdravljeni,
stara sem 50 let in precej zdrava. Zadnja leta vsak dan 20 minut precej intenzivno tečem na eliptični napravi. Temu sem pripisovala, da imam dokaj nizek pulz, vecinoma med 48 in 62 udarcev na minuto. Običajno se bolje počutim, če je pulz nižji; če je višji, bom verjetno dobila prehlad čez dan ali dva (ali pa, ker sem v meni, vročinski obliv čez eno minuto). Krvni tlak je v redu, običajno 110/70 ali še malo nižje.
Že kakšnih 15 let imam glavobole v desnem sencu, večinoma blage, na mesec ali dva pa pride obdobje 2-3 dni, ko je zelo hudo, občasno mi je tudi malo slabo. Najhuje je ponoci in pri ležanju, gibanje in tek malo olajšata bolečine. Običajna zdravila proti bolečinam ne pomagajo, kar dobro pa deluje indometacin, ki ga jemljem samo v teh obdobjih (skupaj približno 2 škatlici letno).
Pred dvema tednoma se mi je spet začenjal napad. Ker mi je bilo malo slabo, me je zanimalo, kaj se pri tem dogaja s krvnim tlakom. Bil je v redu, utrip pa le 39 in kasneje celo 35. Vse tri dni glavobola se ni dvignil nad 42. Sedaj je spet kot običajno.
Malo sem se ustrašila in nekaj prebrala na internetu. Med drugim tudi to, da srce včasih izpusti utrip, naslednjega pa lahko čutimo, ker je v srcu več krvi. Zdaj ne vem, ali sem panična ali pa je res: zdi se mi, da vsake toliko čutim trzljaj v prsih in včasih do grla ter da je takrat pri merjenju utripa zastoj.
Kot rečemo, lahko da je samo panika ali pa mena. Kaj mi svetujete?
Lep pozdrav!
Nekoliko me preseneča nizka srčna frekvenca. Taka frekvenca je pogosto prisotna pri vrhunskih športnikih. Pri ljudeh, ki so športni rekreativci, nizka srčna frekvenca kaže na zelo izraženo vagotonijo ali posledico jemanja zdravil, ki upočasnijo delovanje srca. Potreben je EKG-pregled s katerim izključimo nizko srčno frekvenco zaradi bolezni srca. Upam, da ste zdravi. Srečno.
Pozdravljeni!
Imam običajne težave vezane na malo nižji krvni tlak okrog 95/55, ki sem se jih že navadila. Skrbi pa me nekaj drugega. Moja frekvenca utripa je že nekaj let precej visoka (od 90 do 115).
Pri devetih letih so se mi začele pojavljati tope, kratkotrajnejše bolečine v prsnem košu. Ko se po parih letih niso prenehale, sem bila poslana na pregled EKG, kjer niso odkrili ničesar, ker bolečin v času EKGja nisem doživela, in ultrazvok ščitnice, kjer so ugotovili, da imam na ščitnici nenevarne ciste. Glede na to, da se mi bolečine niso pojavljale vsak dan, mi zdravnica ni odredila 24 urnega snemanja.
Pri 18 letih sem na lastno pobudo dobila napotnico za psihologa, saj sumim, da so moje težave povezane s stresom. Znani celjski psiholog mi je rekel, da je z mano vse vredu, da pri njem nimam kaj delati.
Zdaj sem stara 21, imam nekoliko povečano telesno težo, moje težave pa se niso nehale. Pred nekaj tedni sem opazila, da se zvečer trese moja postelja, ko pa se je to nekajkrat ponovilo, sem ugotovila, da se tresem jaz zaradi hitrega in močnega bitja srca. Tudi bolečina v prsnem košu se še kar pojavlja, najpogosteje pod drugim ali tretjim rebrom na desni strani tik ob prsnici. Ni odvisna od ritma dihanja, občutek pa je podoben, kot bi me zgrabil krč v mišici globlje v telesu, ki je ne morem nadzorovati in raztegniti.
Kaj še lahko naredim, da se to neha?
Najlepša hvala,
s spoštovanjem,
Sabina
Nekoliko me je presenetilo mnenje psihologa. Morda mu niste povedali toliko kot meni, ali vas je napotil h kardiologu pa ste bili v tistem času brez težav. Mislim, da vam ne bo težko odpraviti sedanjih motenj ob ustreznem zdravljenju, ki se začne z zdravim načinom življenja. Najprej je potrebno redno aerobno gibanje, približno pol ure na dan, delno živahne hoje ali kolesarjenja ali plavanja. Pomebno je zadostno uživanje zele
njave in sadja, nekajenje, omejeno uživanje kave in alkohola, izogibanje stresnim stanjem, pravilna telesna teža, zdravljenje morebitnih kroničnih bolezni, itd. Lahko, po zdravnikovih navodilih, blaga pomirjevala ali sredstva proti nerednemu bitju srca. Ni zadržkov, da po potrebi vzamete blaga sredstva proti bolečinam (Aspirin ali podobno)