NIzek pritisk/utrip
Pozdravljeni!
Stara sem 20 let in imam že od zmeraj nizek pritisk. Ponavadi so me mučile migrene ob menstruaciji, zadnje čase pa se pojavljajo tudi vmes (že nekaj let jemljem kontracepcijske tabletke). Ob zadnji migreni sem si slučajno izmerila pritisk in bil je 90/60, utrip pa 60. Pri takih migrenah mi je običajno tudi zelo slabo, stanje pa se izboljša, če bruham. Je možno, da je kaj narobe s prebavo, ali je to normalno pri tako nizkem tlaku?
LP Katka
Navedene vrednosti krvnega tlaka (90/60) so nizke, vendar, če so konstitucionalno pogojene, “bolniku” ne povzročajo posebnih težav. Ljudje s tako nizkim tlakom si, ob težavah, popravijo počutje z uživanjem nekoliko bolj slanih jedi, z redno športno dejavnostjo in zdravim slogom življenja. Navedene vrednosti bitja srca so v zlati sredini. Bruhanje ni povezano z nizkim tlakom pač pa bolj verjetno z migreno.
Pozdravljeni!
jaz imam pa vprašanje za svojo mami.Stara je 41 let, športnica (3x na teden trenira rokomet). Že celo življenje ima nizek pritisk, včeraj se je pa zgodilo nekaj nenavadnega..Obšla jo je slabost, peklo in bolelo jo je nekje od želodca navzgor, po vratu, do ušesa in v roki. Ni mogla govoriti..Čez nekje 10 min sem ji izmerila tlak: 100/49, pulz: 58. nekako je prišla k sebi, vendar je potem skoraj celo popoldne spala. Bi morala k zdravniku? ker sploh noče slišat za to, mene pa samo jezi z neodgovornostjo. Za sabo ima že kar nekaj operacij ( na hrbtenici 5x, in prebolela je raka)..
Hvala za odgovor
Vsebina vašega dopisa dopušča pomisliti na možnost, da je vaša mama doživela zelo kratko in blago obliko možganske kapi. Možna je tudi drugačna razlaga, namreč, da je bila pri mami prisotna kratka motnja delovanja srca s padcem krvnega tlaka ali padcem srčne frekvence. Ker je šlo za zelo kratek zaplet, ki ni pustil posledic, bo težko natančno ugotoviti naravo zapleta. Potrebno je opazovanje. Svetujem posvet pri izbranem zdravniku.
Pozdravljeni!
Moja težava je naslednja. Imam zelo nizek pritisk, ki se kaže v kronični utrujenosti (zaspanost, poležavanje, pomanjkanje energije in motivacije). Pojavljajo se tusi vsakodnevni glavoboli, nemalokrat se mi ob spremembi položaja (ko se npr. vstanem iz postelje) tako zvrti, da vidim samo temo in se moram prijeti za nekaj oprijemljivega, da ne padem in, da to stanje mine (3-10 sec). pred kratkim se mi je iz nosu ulila velika količina krvi, brez kakršnegakoli draženja ali dotikanja nosu. Ker se mi je to zgodilo med poukom, mi je profesorica rekla češ, da se to dogaja zaradi nizkega pritiska. Je to res? Kaj lahko storim za zvišanje pritiska? Poiskusila sem že z vsem: piti ogromno količine, telovadba, gibanje … a s tem le povečam pritisk v času, ko to izvajam, potem je spet nenormalno nizek.
Pozdravljeni!
Moja težava je naslednja: imam zelo nizek krvni tlah, kar se kaže v kronični utrujenosti (vsakodnevno popoldansko spanje, poležavanje, pomanjkanje energije in motivacije za delo…) ter tudi v omotici, ki jo doživljam ob tem, ko se vstanem iz ležečega položaja (omotica, izguba vida, občutek, da bom padla, zato se moram prijeti za nekaj trdnega dokler to stanje mine). Pojavljajo se tudi vsakodnevni glavoboli, ki niso ravno blage oblike.
Pred kratkim se mi je nepričakovano in brez razloga (draženje) iz nosu ulila velika količina krvi. Ker se je to zgodilo med poukom, me je profesorica vprašala ali imam težave s pritiskom. Je možno, da je to povezano z prenizkim pritiskom?
Kaj lahko storim, da bi tovrstne težave izginile? Poizskusila sem že veliko: uživanje velike količine vode, gibanje. A vse to moj pritisk oz. počutji izboljša le za kratek čas (čas izvajanja rekreacije itd.). Čudi me, da je moj pritisk tako zelo nizek, kljub temu da uživam močno začinjeno hrano (sol; vendar ne pretirao; kis…) in jemljem kontracepcijske tabletke.
Naj dodam še to, kar je najverjetneje prav tako povezano z nizkim pritiskom, da me nenehno zebe. Ko so sošolci v kratkih rokavih, imam jaz na sebi oblečene 3-4 plasti majic. Včasih me od mraza celo trosi, ostalim je vroče. Prav tako tudi v poletnih mesecih ob tuširanju uporabljam kalorifer, ker se drugače ne morem sleči (trosi me od “mraza”). Nenhno poslušam opazke, češ da sem čudna, jer se tako oblačim.
Hvala za odgovore!
V vašem dopisu niste navedli niti ene vrednosti tlaka, zato bom težko odgovoril. Iz vsebine dopisa povzemam, da ste mladi in, da še obiskujete srednjo šolo. Mnogi mladi ljudje imajo stalno nizek tlak, ki je lahko zelo moteč. Izgleda, da je tako pri vas. Začinjena hrana ne vpliva na tlak, pač pa nekoliko dviga tlak sol. “Medicina” je pri zdravljenju nizkega krvnega tlaka še premalo učinkovita, razen v primerih ko je tlak nizek zaradi obolenja nadledvičnih žlez. Ali so vam že kdaj merili tlak skozi 24 ur (preiskava po Holterju). Še vedno priporočamo redno gibanje, nekoliko bolj slano hrano, izogibanje stresnim stanjem, nekajenje. Ali so zdravniki kdaj omenili, da bi se vam stanje morda malo popravilo z uporabo ustreznih nogavic?
Ali imate krvne izvide povsem normalne? Lahko se še oglasite.
Pozdravljeni,
tudi jaz imam nekaj vprašanj glede nizkega pritiska. Pred 2 mesecema sem imela še 92 kg pri višini 175, moj pritisk pa je bil normalen, razen včasih je bil spodnji malo višji – do 90 in redko nad… Sem pa imela visok srčni utrip, tudi v mirovanju nad 90. Vse to sem pripisovala negibanju in kroničnemu vnetju ščitnice (jemljem Euthyrox 100mg na tešče). Sedaj pa sem shujšala na 79 kg, jem večinoma solate, zelo malo ali celo neslano hrano, zelenjavne juhe. Začela sem se tudi bolj rekreirati. Z vsem tem pa je padel tudi moj pritisk in opažam s tem pogojene težave… Malo energije, zaspanost, brezvoljnost… Nekaj časa sem to pripisovala ščitnici (imam namreč premalo delovanje), nato pa sem začela merit pritisk in ugotovila, da je moj zgornji znižan, spodnji vedno v mejah normale, pa tudi srčni utrip je sedaj okrog 60-75. Najnižja izmerjena vrednost zgornjega je bila 97. Moje težave, ki jih še opažam pa so predvsem kadar stojim pri miru- omotičnost, me “zanaša”, ali ko na hitro vstanem se mi zatemni za nekaj časa.
Kar me najbolj zanima je, ali se bo pritisk uredil z malo bolj slano in mastno hrano in še to… Kolikor berem ima večina znižan spodnji ali oba pritiska, jaz pa imam znižanega zgornjega, ostalo pa o.k.? Kje so lahko razlogi za to? Naj še dodam, da sedaj spijem pol litra izotonične tekočine in par požirkov kave, ki je drugače ne pijem. Vendar to delam šele 3 dni… Upam, da bo kaj pomagalo… 🙂
Hvala za odgovor in lep dan.
V dopisu ste napisali, da se vam je počutje poslabšalo od kar ste shujšali in se vam je krvni tlak znižal. Ste morda hitro shujšali?
Mislim, da se vam bo v kratkem počutje popravilo, ko se bo krvni tlak ustalil na novih vrednostih, razen če bo zgornji tlak padel na vrednosti pod 100 mm Hg. Ker uživate dovolj slano hrano (izotonična tekočina) in po potrebi tudi kavo ste na pravi poti.
Pozdravljeni!
Prosim za nasvet ali pa samo za pomiritev 🙂 Moj tlak je 97/91 in to že kar nekaj časa – cca. kakšen mesec. Res sem pod stalnim stresom, delam po 14 ur na dan, imam veliko čezmerne teže (zaradi česar bi prej pričakovala previsok kot prenizek tlak), gibljem se redno vsak dan (fizično delo vsaj 2-3 ure), konstantno se mi zeha in včasih se mi kar oči zapirajo ali dvojno vidim. Je to lahko samo posledica preutrujenosti ali bi me moralo skrbeti še kaj drugega? Do zdaj nisem imela težav s pritiskom.
Hvala za odgovor in lp,
Tina
Napisali ste, da imate v zadnjem mesecu krvni tlak okrog 97/91, da vršite stresno delo, da se vam konstantno zeha in, da se vam pogosto kar oči zapirajo.
Pri sistoličnem (zgornjem) tlaku 97 mm Hg ne pričakujem tako visokega diastoličnega (spodnjega) tlaka, kakršnega ste navedli (91 mm Hg). Ali je številka 91 za sistoličen tlak, ugotovljen pri ponovnem merjenju? Telesna teža nima posebnega vpliva na višino tlaka, res pa je, da so vrednosti tlaka nekoliko višje, ko ga merimo z uporabo standardno široke manšete pri debeli nadlahti. Napisali ste, da živite stalno pod stresom. Verjetno je v tem glavni vzrok za vaše težave. Lahko poizkusite zboljšati počutje z blagimi poživili. Vsekakor morate izključiti morebitno še neugotovljeno bolezen. Lahko mi še pišete.
Hvala za odgovor 🙂
Vrednosti sta za zgornji / spodnji tlak, merjeno pa je trikrat v 15 min (96/75 – 97/82 – 97/91) in sicer z merilnikom na prstu. Merilnik naj bi bil natančen, uporablja ga zdravnik. Pri pregledih pred enim letom – ekg, ščitnica, krvna slika, niso bile ugotovljene nobene nepravilnosti, krvni tlak pa je bil 185/101 (res so mi ga merili pred jemanjem krvi, česar se bojim, zato je bil verjetno višji).
Kave in podobnega sicer ne pijem, bom pa poskusila. Ali tudi pravi črni čaj z mlekom kaj zaleže?
Hvala za Vašo prijaznost in lep dan še naprej…
Tina
V današnjem dopisu ste navedli vrednosti krvnega tlaka treh zaporednih meritev in tudi sedaj ugotovil zelo majhno razliko v višini sistoličnega in diastoličnega tlaka. Napisali ste, da so bile vse meritve izvedene z zanesljivo pravilno delujočem aparatom, z meritvami na prstu. Rad bi izvedel če bi take podatke dobil tudi pri meritvah (z ustreznim aparatom) z manšeto na nadlahti. Nenavadno visok tlak ste zanesljivo imeli v hipu vznemirjenosti pred odvzemom krvi.
Verjetno vam je znano, da pri nizkem krvnem tlaku, razen v primeru nezadostnega delovanja nadledvičnih žlez, posebnih zdravil ne predpisujemo. “Bolnikom z nizkim tlakom” priporočamo več gibanja, nekoliko bolj slano hrano, izogibanje stresnim situacijam in naglemu vstajanju iz sedečega ali ležečega položaja, itd.
Navedene vrednosti so nizke, vendar naj vas ne vznemirjajo. Mnogi ljudje imajo skozi vse življenje nizke vrednosti krvnega tlaka in imajo zaradi tega samo občasno blage motnje počutja, hitrejšo utrudljivost, manjšo fizično sposobnost. Ker nimamo zdravil za rahlo zvišanje tlaka, “bolnikom” z nizkim tlakom priporočamo zdrav način življenja, zlasti nekajenje, več gibanja, več tekočin, nekoliko slano hrano, po potrebi nekaj kave. V redkih primerih, ko ugotovimo, da je nizek krvni tlak simptom nezadostnega delovanja nadobistne žleze, bolnike zdravimo z nizkimi odmerki hormonov.
Dober dan, star sem 20 let, visok 194cm in tehtam okorg 105 kg. Dvakrat do zdai se mi je zvečer pojavilo da sem imel pritisk 150-160/80-90, bolelo me je zatilje, treslo se mi celotno telo (mrzlica), vzel sem tableto proti povišanemu pritisku pa se je za nekaj časa pomirilo. Bil sem že 3 na ekg-ju, kjer mi ne morejo ugotoviti nič, bil sem pri kardilogu, nevrologu, pa ne ugotovijo nič, imel sem pa na začetku težave z omotico, utrujenost, kasneje pa sem hodil zaradi povišanega tlaka in zaradi bolečine, ki je izvirala z leve strani srca in prehajala tudi v levo roko. Tudi tu sem dal vse preiskave skozi pa mi niso ugotovili čisto nič. Včerai pa sem v mirovanju opazil da sem imel pritisk 120/54 ter srčni pulz 56, pojavila se mi je mrzlica, stresalo mi je celo telo. ko sem se pa malo umiril pa sem imel pritisk okrog 150/80 in pulz nekje 90. Kaj bi lahko bilo narobe. Skorai vsak dan se počutim utrujen, omotičen, zelo težko sploh kai počnem. Mogoče pa tudi vpliva teža, zadnji 2 leti sem se zredil iz 83kg na 110kg, sedaj sem malo shujšal, imam okrog 105kg.
Lp
V dopisu ste navedli več vrednosti krvnega tlaka in pulza. Ni vam treba biti v skrbeh. Nihanja so nekoliko večja, vendar še vedno v dopustnih mejah. Gre le za večje nihanje vegetativnega živčevja zaradi različnih vplivov stresne narave (duševne obremenitve, spremembe okolja, itd.) Predstavljam si, da se bo vrnilo normalno stanje že z zdravim slogom življenja. Morda bo potrebno občasno jenmanje blagega pomirjevala (Persen ali podobno) ali po posvetu z zdravnikom, ki bi vam lahko predpisal zdravilo iz skupine betablokatorjev (Concor, Bloxan v nizkih odmerkih).Ne kadite, omejite uživanje kave inalkohola. Pomožnosti še malo shujšate.
Pozdravljeni!
Moje težave pa so sledeče..Imam zelo nizek pritisk in sicer 100/50, utripa 60. Stara sem 21 let in mam 70 kg. Sem pa tudi 4 mesece noseča. Malo me skbi zaradi omedlevic, saj sem v zadnjem letu omedlela že 3x. Ali je to zaradi nizkega pritiska? Že en teden me tudi boli glava, pogosto mi teče kri iz nosu.( včeraj ponoči se je to zgodilo 2x). Prosila bi Vas za kakršnkoli nasvet in če bi morala zaradi teh težav obiskati zdravnika.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!