NIzek pritisk/utrip
Dober dan.Vsak dan spremljam pritisk ker imam ze 3 mesece vrtoglavice druge preglede vse sem opravila.Imam pa pritisk 93/49…pulz 78….cez kako uro pa 108/60 …pulz 79….potem zvecer 102/54…pulz 82 …drug dan 100/51….pulz 84….106/62…pulz 92 …kako naj ga dvignem?imela sem veckrst ekg in pravijo vse ok….imela sem holter spet pravijo ok.imela sem uz srca pravijo ok.jaz enostavno nevem ali je to normalno da je tak nizek in se mi tok vrti ali naj se zacnem sama pozdravit glede na to da ko grem na ekg pravijo da je vse ok.hvala
Pozdravljeni
Za hipotenzijo se šteje če imate povprečen sistolični pritisk pod 90 mm Hg. Vi ste nekje na meji in je možnost, da zaradi tega čutite omotice (vrtoglavice ?). Takšen pritisk ni škodljiv, zna pa biti zoprn zaradi opisanih stranskih učinkov. Pritisk lahko delno dvignete s fizično aktivnostjo ali z poživili (kava, čaj..).
LP
hvala za odgovor.pila sem kavo.sla na sprehod ker sem ga imela 93/49 pulz pa 78 …pa po stopinicah gor in dol se je dvignu na 86/54 pulz pa 104 stara sem 47 let…ne pijem ne kadim.je mozno nizek pritisk kriv za 3 mesece vrtoglavice tak hude da okol padem?ne pijem alkohola ne kadim zivim zdravo.hvala.sicer sem.vodena pri nevrologu in vedno ko grem na ekg pravijo da je vse ok.obstaja zdravila za tak nizek pritisk?
Pozdravljeni!
Stara sem 43 in že vsaj 20 let živim z nizkim pritiskom. Ta mi sam po sebi ne dela težav, sem se naučila shajat s tem. Težava je nastopila pred nekaj dnevi, ko sem se zbudila z groznim glavobolom. Izmerjen pritisk takoj zjutraj po prebujanju 101/88 in 91/81. Utrip je bil nekaj čez 100. Malo me skrbi, da sta oba pritiska tako skupaj. Nikjer ne najdem razlage za to. Pa povišan utrip v času spanja se mi tudi ne zdi normalen, glede na to, da nisem imela slabih sanj ali nočnih mor.
Drugih zdravstvenih težav nimam, ne pijem in ne kadim.
Imate mogoče kakšno mnenje zakaj bi prišlo do tega in kako to odpravit, ker so glavoboli res neznosni.
Lep pozdrav!
Spoštovana,
Obravnavanje vaših simptomov, kot so glavobol, nizek krvni tlak in povišan srčni utrip, zahteva celovit pristop. Razumeti moramo, da so ti simptomi lahko povezani z različnimi dejavniki, ki vplivajo na vaše zdravje.
Nizek krvni tlak je opredeljen kot krvni tlak pod 90/60 mmHg. Vaša meritev 101/88 mmHg ni klasično nizka, vendar je lahko v kombinaciji z drugimi simptomi problematična. Hipotenzija lahko povzroči omotico, utrujenost in glavobole. V nekaterih primerih se lahko hipotenzija pojavi zaradi dehidracije, prehranskih pomanjkljivosti ali hormonskih motenj.
Utrip nad 100 utripov na minuto se šteje za tahikardijo. Povišan srčni utrip med spanjem je lahko posledica različnih dejavnikov, vključno s stresom, anksioznostjo ali celo fizičnim naporom pred spanjem. Vendar pa je pomembno omeniti, da lahko tudi zdravstvene težave, kot so težave s ščitnico ali anemija, povzročijo povišan srčni utrip.
Glavoboli so pogosto povezani z različnimi dejavniki: dehidracija, napetost mišic ali celo spremembe v krvnem tlaku. Glede na to, da ste imeli nizek pritisk in povišan srčni utrip ob prebujanju, bi to lahko povzročilo napetost v telesu in posledično glavobol.
Dehidracija je pogost vzrok za glavobole in lahko vpliva na krvni tlak ter srčni utrip. Preverite svoj vnos tekočine; priporočljivo je piti dovolj vode čez dan. Prav tako se prepričajte o zadostnem vnosu hranilnih snovi – pomanjkanje vitaminov in mineralov (kot sta magnezij in kalij) lahko vpliva na vašo energijo in splošno počutje.
Stresne situacije ali slaba kakovost spanja lahko povzročijo povečano raven kortizola v telesu, kar vodi do povečanega srčnega utripa ter glavobolov. Poskusite vključiti tehnike sproščanja v svojo dnevno rutino (npr. meditacijo ali jogo), da zmanjšate stres.
Glede na vaše simptome bi bilo smiselno obiskati zdravnika za celovit pregled. Zdravnik vam bo morda priporočil dodatne teste (npr. EKG ali ultrazvok srca) ter analize krvi za preverjanje morebitnih hormonskih neravnovesij ali drugih zdravstvenih težav.
Torej, svetujem povečan vnos tekočine, da izboljšate hidracijo telesa, uživajte uravnoteženo prehrano bogato z vitamini in minerali, vključite tehnike sproščanja za obvladovanje stresa, če se težave nadaljujejo ne odlašajte z obiskom zdravnika za nadaljnje preiskave.
LP
pikapokapika, 20.10.2024 ob 12:15
hvala za odgovor.pila sem kavo.sla na sprehod ker sem ga imela 93/49 pulz pa 78 …pa po stopinicah gor in dol se je dvignu na 86/54 pulz pa 104 stara sem 47 let…ne pijem ne kadim.je mozno nizek pritisk kriv za 3 mesece vrtoglavice tak hude da okol padem?ne pijem alkohola ne kadim zivim zdravo.hvala.sicer sem.vodena pri nevrologu in vedno ko grem na ekg pravijo da je vse ok.obstaja zdravila za tak nizek pritisk?
Zdravila za zvišanje krvnega tlaka se običajno uporabljajo le v primerih hude hipotenzije ali kadar simptomi postanejo resni. Zdravljenje nizkega krvnega tlaka je predvsem simptomatsko in temelji na vzrokih ter resnosti stanja..
Eden od načinov zdravljenja nizkega krvnega tlaka vključuje uporabo hormonov, ki povečujejo volumen krvi. Na voljo so zdravila, ki vsebujejo hormone nadledvičnih žlez, kot je hidrokortizon. Ta zdravila se pogosto uporabljajo pri bolnikih s hudimi simptomi ali tistimi, ki imajo težave zaradi ortostatske hipotenzije (nizek krvni tlak ob hitrem vstajanju).
Poleg hormonov obstajajo tudi druga zdravila, ki se lahko uporabijo za zdravljenje nizkega krvnega tlaka:
Fludrokortizon je sintetični steroid, ki pomaga zadrževati natrij in tekočino v telesu ter tako povečuje volumen krvi.
Midodrine je zdravilo, ki deluje tako, da povzroča zoženje krvnih žil in s tem povečuje krvni tlak.
Dihidroergotamin je zdravilo, ki se uporablja redko in predvsem v specifičnih situacijah.
Pred začetkom kakršnegakoli zdravljenja je izjemno pomembno posvetovati se z zdravnikom. Samo strokovnjak lahko oceni stanje pacienta in priporoči ustrezne ukrepe ter morebitna zdravila na podlagi individualnih potreb.
Poleg farmakološkega zdravljenja obstajajo tudi naravne metode za obvladovanje nizkega krvnega tlaka. Te vključujejo uživanje slane hrane (v zmernih količinah), pitje zadostne količine tekočine (vsaj dva litra dnevno), redno telesno aktivnost ter izogibanje hitrim spremembam položaja telesa.
Na splošno velja, da so zdravila za nizek krvni tlak redka in jih običajno uporabljamo le pri hudih primerih ali kadar druge metode niso učinkovite.
LP
hvala za odgovor.Zarad vrtoglavice sem.opravila magnet glave…ozilja..hrbtenice..cervikalna hrbtenica..orl.uz srca..uz vratne zile…orl..kardiolog…in veckrat v bolnici ekg…urgenca ekg.danes nevrolog je reku da zarad verjetno so vrtoglavice zarad nizkega pritiska ker vse drugo je v mejah normale…pijem dovolj..ne kadim ne pijem…po 3 mesece koncno srm zacela malo hodit ker si ne upam taoo hudo se mi vrti…ne vozim vec..kardiolog reku da je nevrolosko…nevrolog reku da je za kardiologa sem zelo razocarana in prestrasena ker je tak nizek pritisk in da od ena do drugega zdravnika morem.Zelim da se najde kaj je zdravila predpisejo da zacnem nazaj normalno zivet ker zdaj sem v strah kaj mi je da ne najdejo