Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija NIzek pritisk/utrip

NIzek pritisk/utrip

Mislim, da ste po naravi “bolnica” z nizkim tlakom. Pravilno ugotavljate, da zdravil za dvig tlaka zdravniki ne predpisujejo, razen v izjemnih primerih in za kratek čas. “Bolnikom” svetujemo zdrav način življenja pri čemer pridejo v poštev zdrava uravnotežena prehrana z zadostno količino soli, poljubna aerobna vadba (lahko polurni živahni sprehodi 4 – 5 krat na teden), nekajenje, omejeno pitje alkohola, zadosti nočnega počitka, nesunkoviti dvigi iz ležečega (sedečega) položaja, itd. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Stara sem 21 let in zadnje čase imam probleme z nizkim pritiskom – predvsem spodnjim… meritve 10 minut nazaj: 118/45 pulz 75 (navadno okoli 110-90/55-40). Pogosto se mi dogaja, da se mi stemni pred očmi, zavrti in mravljinči roke. V prsih imam občutek, kot da bi mi nekdo stiskal oz sedel na prsnem košu, nato sledi topa bolečina v predelu srca in nikakor se ne morem izdihniti. Pred leti sem imela več EKG-jev, kjer se je enkrat pokazala nepravilnost vendar je na ultrazvoku bilo vse uredu.
Zanima me, zakaj se mi to dogaja in kakšni so vzroki na nizek spodnji pritisk.

Hvala za odgovor, Anja

Nizek krvni tlak imajo nekateri ljudje že od rojstva. Tako stanje je včasih nekoliko moteče, zlasti kadar je “bolnik” duševno ali telesno preobremenjen (prevelike zahteve v službi, vremenske spremembe, hormonske motnje, socialna neskladja, itd.). Slabe strani tega stanja so hitra utrudljivost, manjša delazmožnost, več krat vrtoglavice, itd., dobra stran pa , da so taki “bolniki” nekoliko zavarovani pred posledicami visokega krvnega tlaka. Zdravil za kronično zdravljenje nizkega tlaka še nimamo. Bolnikom pomagamo z nasveti za zdrav način življenja ( polurni sprehodi z živahno hojo 4 – 5 krat na teden, nekajenje, izogibanje stresnim stanjim, izdatni nočni počitki, itd.). Mislim,da je pri vas prisotno tudi anksiozno stanje. Ni zadržkov,da včasih vzamete blago pomirjevalo (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Hčerka je stara 13 let, visoka 162 cm in težka 56 kg. V obdobju zadnjih dveh let opažamo povečane težave zaradi nizkega pritiska 80/57-76 pulz: zehanje, omotičnost, glavobol. Ima tudi težave pri učenju saj več kot 45 minut ne more ostati zbrana in potrebuje obvezno vsaj po urni premor. Najbolj se to odraža pri učenju npr. matematike kjer dela naloge s sklonjeno glavo.
Bolj pogosto kot prej pa se ji zdaj pojavljajo jutranje slabosti v predelu žličke, včasih tudi popoldan toži za to bolečino. Prehranjujemo se načeloma zdravo, ima 5 obrokov dnevno. Je pa res, da včasih pije premalo tekočine.

Ali bi te slabosti in bolečine v predelu žličke lahko bile posledica nizkega pritiska?
Hvala za vaš odgovor.

Zaradi objektivnih ovir odgovarjam z veliko zamudo. Hčerkica je v dobi razvoja, ki ga lahko spremljajo številne, na srečo, prehodne motnje. V dopisu navedena vrednost tlaka je lahko že zadostni vzrok za hitro utrudljivost, omotičnost, glavobol, itd. V to sliko spadajo tudi želodčne motnje. Pri zdravljenju je poudarek na zdravem načinu življenja pri katerem ima prednost gibanje (na pr. polurni sprehodi z živahno hojo 4 – 5 krat na teden), izogibanje stresnim situacijam, zdrava, uravnotežena, dovolj slana hrana, itd. Ni zadržkov za jemanje blagih pomirjeval (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji. Srečno.

Star sem 50.Pred sedmimi dnevi so mi vstavili v žilo stent eno so mi razširili .Sedaj sem doma in v mirovanju mi niha utrip in tlak 110/71/48 do155/100/75 takšna je razlika v pol ure ali je kaj narobe.

Odgovor že poslan

Pozdravljeni,

stara sem 21 let in sem v zadnjih 9 mesecih shujšala približno 20 kg (prej sem imela ITM 31, zdaj pa 24). Pred izgubo teže sem imela visok krvni pritisk, zadnji mesec pa nizkega – 97/49. Počutim se nekoliko utrujeno, ko vstajam, se mi vrti. Sicer veliko telovadim (vsak dan ura in pol pilatesa, občasno pohodništvo in plavanje). Kaj bi lahko bil vzrok za nizek pritisk in kako to popraviti? Bi me moralo skrbeti ali ni to nič takega?

Najlepša hvala za odgovor.

Predstavljam si, da ste imeli še razmeroma nizke vrednosti krvnega tlaka v starosti 10. in 15. let, ko še niste bili hudo debeli in, da niste imeli zaradi tega posebnih motenj. Ko se ste zredili, se je tudi krvni tlak nekoliko zvišal in se ste počutili dobro. Verjetno zdaj prehajate na vaš konstitucijsko nizek tlak na katerega še niste prilagojeni. Mislim, da ste zdravi in, da bodo sedanje motnje kmalu prenehale ob redni rekreativni športni dejavnosti Srečno..

Pozdravljeni!
Na žalost se tudi sama srečujem z nenadnim znižanjem pritiska. Vedno sem imela normalen tlak, 120/80, včasih mprda 130/80. Pred 5 tedni sem bila operirana zaradi zloma roke, operacija je potekala 15-20 minut. Večkrat sem bila že operirana ( meningeom na možganih pred 34 leti, umetni kolk, operacija kolena, operacija za dvig maternice in mehurja . Vse operacije so bile odlično opravljene, nimam nobenih težav, veliko delam, telivadim se rekrairam, kolesarim, hribi… Seveda pa sem po zlomu desne roke zelo omejena pri delu in rekreaciji. Iz 100% aktivnosti v mirovanje. )Tudi tokrat ni bilo težav razen 14 dni bolečin, jemala sem Analgin 3x 2 tableti. 10 dni po opericiji se mi je ob vstajanju temno zavrtelo in od takrat imam težave. Pri osebni zdravnici so mi izmerili pritisk 91/69 p. se mi vrti, paziti moram kako vstajam in se sklanjam, boli me za očmi., včasih čutim slabost in nestabilnost. Že nekaj časa zopet vsak dan telovadim, poskušam vsaj malo delati na vrtu, hodim, stanje pa se bistveno ne izboljša.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Izgleda, da se je pri vas pojavil nizek krvni tlak v zadnjem času in, da vam povzroča težave. Pričakujem, da se bo stanje spontano popravilo. Vsekakor priporočam, da uživate dovolj teločin in nekaj več soli v hrani. Zelo koristni so polurni sprehodi, deloma s pospešeno hojo, 5 – 6 krat na teden. Srečno.

Pozdravljeni!

Upam, da še odgovarjate na vprašanja. Stara sem 21 let, in sem pred kakšnim letom v pol leta shujšala iz 70kg na 53kg. Med mi je velikokrat zelo močno razbijalo srce. Ko sem nehala hujšati in začela jesti tako, da ohranjam telesno težo, pa sem si začela tudi meriti pritisk. V tem času sem se ponoči velikokrat srečala z močnim potenjem, a mi sploh ni bilo vroče. Majico in rjuho sem imela popolnoma mokro. To je zaenkrat izzvenelo (če je to slučajno povezano z nizkim krvnim prisitkom?), bi vas pa vprašala, če je normalno, da imam nizek pritisk večinoma okoli 110, nazadnje pa tudi 98, visok je 62, srčni utrip pa imam ponavadi od 48 – 55. S športom se ne ukvarjam in velikokrat me zebe.
Ali mislite, da sem si med hujšanjem kakorkoli poškodovala srce?

Najlepša hvala in lep pozdrav,
Amadeja.

Pozdravljeni!

Upam, da še odgovarjate na vprašanja. Stara sem 21 let, in sem pred kakšnim letom v pol leta shujšala iz 70kg na 53kg. Med mi je velikokrat zelo močno razbijalo srce. Ko sem nehala hujšati in začela jesti tako, da ohranjam telesno težo, pa sem si začela tudi meriti pritisk. V tem času sem se ponoči velikokrat srečala z močnim potenjem, a mi sploh ni bilo vroče. Majico in rjuho sem imela popolnoma mokro. To je zaenkrat izzvenelo (če je to slučajno povezano z nizkim krvnim prisitkom?), bi vas pa vprašala, če je normalno, da imam nizek pritisk večinoma okoli 110, nazadnje pa tudi 98, visok je 62, srčni utrip pa imam ponavadi od 48 – 55. S športom se ne ukvarjam in velikokrat me zebe.
Ali mislite, da sem si med hujšanjem kakorkoli poškodovala srce?

Najlepša hvala in lep pozdrav,
Amadeja.

Pri nizkem tlaku so lahko vrednosti tako nizke, da se bolnikovo počutje poslabša in, da bolnika obliva znoj. Mislim, da ste zdravi in, da imate nizek tlak zaradi konstitucije. Gibajte se čim bolj redno in ne bojte se nizkih vrednosti tlaka.Srečno.

Pri nizkem tlaku so lahko vrednosti tako nizke, da se bolnikovo počutje poslabša in, da bolnika obliva znoj. Mislim, da ste zdravi in, da imate nizek tlak zaradi konstitucije. Gibajte se čim bolj redno in ne bojte se nizkih vrednosti tlaka.Srečno.

Odgoor že poslan.

Pozdravljeni,

sem v 20t nosečnosti. Pritisk pred N 110/55, sedaj že nekaj tednov cca 90/50, pulz pred N pa 80 – 85, šele zadnji teden pa sem opazila (ne spremljam redno), da je sedaj okrog 60. Zanima me razlog za nizek pulz, saj naj bi se načeloma povišal za 20 – na cca 100. Zadnji teden se počutim se utrujeno, slabotno, zaspano in težko opravljam dnevne zadolžitve, drevenijo mi noge, sploh od kolen dol imam stalen občutek utrujenosti, krč v meču sem imela 1x ta teden. Že od začetka dodajam magnezij. S fizično aktivnostjo se ne ukvarjam že 3 leta, razen sprehodov z otrokom. Je pulz alarmantno znamenje ali naravno stanje?

Hvala za odgovor. Lep dan, M

Pozdravljeni,

sem v 20t nosečnosti. Pritisk pred N 110/55, sedaj že nekaj tednov cca 90/50, pulz pred N pa 80 – 85, šele zadnji teden pa sem opazila (ne spremljam redno), da je sedaj okrog 60. Zanima me razlog za nizek pulz, saj naj bi se načeloma povišal za 20 – na cca 100. Zadnji teden se počutim se utrujeno, slabotno, zaspano in težko opravljam dnevne zadolžitve, drevenijo mi noge, sploh od kolen dol imam stalen občutek utrujenosti, krč v meču sem imela 1x ta teden. Že od začetka dodajam magnezij. S fizično aktivnostjo se ne ukvarjam že 3 leta, razen sprehodov z otrokom. Je pulz alarmantno znamenje ali naravno stanje?

Hvala za odgovor. Lep dan, M

Pozdravljeni,

sedaj se mi poleg simptomov opisanih v prejšnjem sporočilu pojavlja še tiščanje v glavi, če se obrnem ali nagnem glavo so bolečine neznosne.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odziv.

Lep dan, M

Ali se težava pokaže ko se vam krvni tlak dvigne oziroma ko močno pade? Indiciran posvet pri otologu ali nevrologu.

New Report

Close