Najdi forum

nerazumljivo odnos v družini

Potrebujem pooommmoččččč!

Mlada družina, trije otroci, gradimo hišo, zdravi in srečni. Žena spozna neko svetovalko za družinske odnose, ki ima delavnice na to temo. Udeležuje se teh delavnic in v njih povabi še mene. Najprej naju prepriča,da se morava odaljit od vseh prijatelje, sorodnikov in znancev.Otroci naj ne obiskujejo več starih staršev, tudi rojstnih dni otrok se ni več praznpovalo, čeprav je prej žena vedno vabila prijatelje spekla torto in lepo smo se imeli.Mene je tudi prepričala, da kozarec vina pri kosilu škodi, zato sem se odpovedal tudi temu.Otoke je dala v varstvo le še tej svetovalki.Imam občutek, da jo je dobila povsem na svojo stran,saj je prišla do ugotovitve, da lahko živi brez mene, preživlja otroke, čeprav je brez službe…..PREJ JE BILA ZELO AMBICIOZNA, POLNA ENERGIJE, PRIPRAVLJENA POMAGAT VSAKEMU, SEDAJ PA JE BREZ VOLJE NERVOZNA, BREZ ENERGIJE…
Kaj storiti’??????? Kako ji naj preprečim stike s tožensko, ki ji je povsem oprala možgane.
Pozno sem dojel kaj se dogaja. Pomagajte prosim,saj moram rešiti družino s tremi krasnimi sinovi 8 let, 4 leta in 6 mesecev, ki prestrašeno gledajo mamico, ko vsa nervozna prisoli klofuto brez razloga.

P.s. Ta svetovalka ima tri otroke različnih partnerjev, otroci ne živijo pri njej niti partnerja nima, povsem neuspešna, uspeva ji pa razdor drugih družin.

Prosim svetujte mi kako kam naj se obrnem?????????

Hvala vsem in lep pozdrav: NEMOČEN

Spoštovani,

najprej najpomembnejše: zavedajte se, da niste tako nemočni, kot v tem trenutku morda čutite. Lahko da se vam vaša stiska zdi tako zapletena in situacija tako zavozlana, kot da bi vas nekdo silil, da preberite knjigo v kitajščini. Toda če se je boste lotili korak za korakom, se bo začela tudi razpletati.

Verjamem, da vam zares pohaja sapa ob misli, da z vašo ženo in s tem tudi z vašo družino upravlja nekdo drug, z idejami, ki so vam tuje in zastrašujoče. Toda sami ste napisali: »Pozno sem dojel, kaj se dogaja.« Najbrž ste s tem sicer mislili na omenjeno svetovalko. Toda kaj pa vaš odnos z ženo? Trije majhni otroci, gradnja hiše, ona nezaposlena … nikakor ne opravičujem njene klofute (nasprotno, za to ravnanje menim, da ste ga dolžni takoj ustaviti), toda ljudje smo različni, nekateri zdržijo ogromno pritiskov, drugi veliko manj. Če pogledate vajino skupno zgodovino – morda se je vam zdela brez problemov; kaj pa njej? Verjemite, da ji nihče ne bi mogel »oprati glave«, če bi se vidva lahko pogovorila o vsem, kar bi čutila, da je med vama narobe. Imate občutek, da sta bila v teh letih, polnih nemajhnih obremenitev, dovolj povezana? Da ste ženi v čustvenih stiskah lahko prisluhnili, da ji je po pogovoru z vami odleglo? Zdi se, kakor da se je v njej marsikaj nabiralo in morda tega ni zmogla, morda ni znala povedati, dokler ni našla rešitve v nečem, kar je za vas popolnoma nesprejemljivo, zanjo pa vsaj za tisti trenutek rešilna bilka.

Pozdravljam vašo željo, da bi aktivno reševali te težave. Seveda bi vam najprej svetovala, da se poskusite z ženo pogovoriti, ji prisluhniti. A če sta že onkraj te točke, bi bilo res dobro, da se obrneta na kakega zakonskega in družinskega terapevta (seznam centrov in terapevtov najdete na http://www.zdt.si). Prepričana sem, da boste potem laže dobili kompas, kako naprej.

Jana Lavtižar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka I [email protected] I 040/523-787 I www.janalavtizar.com

New Report

Close