Najdi forum

nedelja-druzinski dan

Pri nas nakupe opravljamo samo v sobotah.To je najboljši čas.Ponavadi nabaviva za 14 dni.Ko pa začne zmankovati pa zopet nabaviva.
LP

Še nekaj, kar nima sicer zveze s tem ali je petek ali svetek ali pa nedelja: Če greš vsak dan v trgovino bolj “ornk” zapraviš več kot če greš v večji market 1- krat na teden in potem čez teden samo sproti kupuješ mleko, kruh in sadje. Mi smo izračunali, da porabimo vsaj pet jurjev na mesec manj, če se držimo tega pravila. Zakaj pa bi morali imeti doma nenehno čips, pa sladkarije, pa to in drugok pa potem še ta mali hoče nekaj zase! Brezveze, povem vam, lani smo morali poleg vseh računov in kredita plačati v 8 mesecih 16.000 mark regresa zavarovalnici, ker se je moj mož pred leti (se še nisva poznala) zaletel malo vinjen in je zavarovalnica seveda zahtevala denar za škodo nazaj. Ne vprašajte, kako smo stiskali pas, ker nimam pojma. A nam je uspelo, tudi zato, ker pač držimo skupaj in si grehov iz preteklosti ne mečemo v faco. Predvsem pa smo naredili plan porabe in izračunali, kako se da prišparati kak tolar. In tolar na tolar je …
T.
P. S. Zdaj bomo pričeli šparati za gradbeno dovoljenje in projekt za novo hišico (do 100 m2). Je kak arhitekt med nami?

Pred določenimi leti tudi ELEKTRIKE ni bilo – a ne, Darinka?

Ah – s tem se OSEBNO ne strinjam – da smo 15 let nazaj boljše žieli. Ampak poudarjam – jaz osebno tako mislim, ker mi današnji stil življenja bolj odgovarja. Rada imam napet delavnik in hitre čase – morda to zato, ker sem še mlada (v zgodnjih dvajsetih). Ampak opažam tudi mojo mami, ki tudi rada smukne v trgovino ob nedeljah. Res, da si za res velike nakupe (tiste mesečne) vzamem več časa in morda celo kak polovičen dan dopusta – sicer pa ne utegnem čez teden opraviti nakupa, ki traja eno uro ali včasih celo dve. Veste moj dragi je precej pikolovski in predno izbere eno samcato čokoladico, prebere vse kar vsebuje (aditivi in dodatki). Potem začne selekcionirati – konzervansi gor in dol … Skratka tak nakup res traja… Zato grem raje sama po nakupih in tudi tako ne pridem iz trgovine prej kot v uri / pri taki izbiri kot je na voljo dandanes.
Rada jem malo a zdravo in zato mi je všeč, da je danes na voljo toooliko različnih izdelkov med katerimi se lahko prosto odločim.
Maja

biznis je biznis, moje dame.
meni se zdi, da lažje najdem med tednom kakšno zdolgočaseno prodajalko, ki milo vzdihne, ko stopim v trgovino. če me slučajno zanese. kaj moremo, naš čas za shopping je takrat, ko imamo čas. saj ne traja cel dan, tudi za svež zrak se najde kakšno popoldne…

Morska deklica – strinjam se z vami! Nisem sicer več študentka, vendar imam službo do 16 in še čez, preden prideva z možem domov je ura 17 in trda tema, doma pa še vse čaka. V nedeljo sicer res ne nakupujemo po mega centrih, vendar predvsem zato ne, ker običajno kam gremo oz. smo doma in kuhamo nedeljsko kosilo. Za nakupe si običajno vzamem čas kar sama, ker sem ugotovila, da zadeve tako najhitreje opravim. Vem, da včasih preprosto ne gre drugače in je treba otroke peljati zraven, vendar jaz preprosto dobim napad besnila, ko petnajstič vračam iste stvari na police. Tako pa moža pustim doma z otroci in hitro opravim sama, bolj sem mobilna, nihče me ne moti, praktično pa se že povsod pride z vozičkom do avta, tako da ne vlačim vrečk kot mula.

Mene bolj kot to, da ljudje hodijo v trgovino ob nedeljah (verjamem, da večina nima časa drugače), čudi to, da je to postal način preživljanja prostega časa in zabava.
Domnevam, da je avtorico naše teme zbodlo prav to – praznina družinskega življenja, ki povsod rabi neke zunanje dražljaje da je ljudem fino, izpolnjevanje nekih sproduciranih potrošniških potreb. Amerikanizacija naše družbe je pač posegla tudi na ta področja. Saj veste, če gledate ameriške filme, kam hodijo otroci, tako čez dan – v t.i. malle, kjer je veliko inputa za oči in sanjarjenje, kjer se vsi zbirajo in se vedno nekaj dogaja. Preganjajo jih ne, ker so to bodoči potrošniki. Mislim, da bi morali diskutirati o tem, ne pa kdaj in zakaj kdo nima časa hoditi v trgovino. Kar se tiče nedeljskega dela trgovk, pa moram reči, da nekako nimam posebnega razumevanja za to. Veliko je še služb, kot si napisala Morska deklica, ki tudi niso življenjskega pomena, in so tu pravzaprav zato, da imamo mi kam na nedeljsko kosilo, tortico, da nam kdo zaračuna vstopnine…. Storitvene dejavnosti so storitvene dejavnosti, denar pa tako ali tako svet obrača.
Lp Tinca

Bravo Tinca, končno je nekdo razumel smisel mojega razmišljanja.
To postaja zabava, to je problem in nič drugega.
Tudi midva z mozem delava do 17 ure, potem po otroke, potem doma vse
postorimo, potem pa se mami ob 19 uri odpravi v trgovino, 2x na teden, kar
je čisto dovolj.
Nedelja pa je dan ko ga prezivimo skupaj na najlepši in najmirnejši način-to je smisel mojega pisanja. Zakaj bi ta dan ki je samo naš zapravila v guzvi
v hipermarketih, ko se doma lahko igramo človek ne jezi se, če pada dez,
če pa je lepo vreme pa gremo na Šmarno goro.
To sem hotela povedati. Nekaterim je to zabava, zato hodijo v nedeljah,
ker zal ne znajo nič bolj pametnega početi.
Seveda izzuzeti so primeri ,ko res med tednom ne morejo opraviti
nakupov, čeprav je teh res malo.
Hvala Tinca, da si razumela.

Moje osebno mnenje je, da tisti, ki si ne more kupiti hrane v sestih dneh, naj bo pa sedmi dan lačen. In tega se strogo držim, zato tudi ne kupujem v soboto popoldne, ali v nedeljo.

Sprašuješ, če je kakšen arhitekt med nami? No, jaz nisem arhitekt, smo pa ravno prejšnji teden končali s prvo etapo naše hišice- zasuli smo klet po enomesečnem garanju in zdaj smo spet na začetku – kar smo naredili smo skrili. Prav vesela sem bila, ko sem ob stalnem skakanju s hrano in posodo, pa otrokoma, lahko v nedeljo v miru šla po nakupih, da sem v ponedeljek lahko zopet začela hodit v službo, pa kuhat za delavce in nas, kakšno urico preživela z malčkoma… Če te zanimajo kakšne podrobnosti v zvezi s papirji, načrti in podobno pa piši – mi smo še čisto “sveži).
Lep dan

absolutno se strinjam s frucko.
res naj bo lačen.

Se opravičujem, ker bo tole iz konteksta. Ampak po naših vzdevkih se mi zdi, da je na temle forumu kar nekaj starih znank iz Kul Slo (hali, veverica, morska deklica) – ali se morda motim. Tale forum sem našla šele pred nekaj dnevi – nekdo ga je omenil na KS in sem prišla pogledat. Je prav zanimivo. Pozdravljene!

– za Darinko pa tole: me veseli, da se razumeva. Ljudje radi in prehitro ostro reagiramo na stališča drugih, pa včasih brez potrebe. Z malce humorja bo življenje bolj znosno.
LP Tinca

Živjo!

Tudi mi razmišljamo, da bi postavili novo hišico. Zaenkrat zares šele razmišljamo in varčujemo. Zanima pa me, Hali, kje sploh začeti. Kam je potrebno na začetku, kaj moraš imeti sabo… Kdaj se naredi načrt? Takoj na začetku, ali kasneje?! Nimam pojma kako gredo te stvari, starši pa so na nek način tudi že pozabili, kako se stvari streže. Hvala vnaprej.

Lep dan, Ana

Živjo!

Najprej naj povem, da se popolnoma strinjam s tvojim mnenjem o nakupovanju,… Potem pa ti lahko potrdim, da sem stalna stranka tudi na Kulinarični Sloveniji. Oba foruma sta mi namreč zelo zanimiva in na nek način poučna. Res pa je, da se včasih jezna sama nase, da sedim za računalnikom… No, pa saj ni prepogosto…
lp, Ana

Tinca – ja res je tudi KulSlo berem in včasih kaj napišem. Je bilo pa pri meni ravno obratno kot pri tebi, najprej sem odkrila tale forum, potem sem pa tukaj zasledila, da obstaja še KulSlo.

Darinka – strinjam se s tabo, da nakupovanje postaja že skoraj nacionalni šport in nikakor se mi ne zdi to primerna oblika zabave. Ampak reči, da bi bilo treba vse trgovine ob nedeljah zapreti se mi pa vseeno zdi malce drastično. Nažalost obstajamo tudi taki, ki odprte trgovine ob sobotah popoldne in nedeljah nujno potrebujemo. Pa ne za zabavo, jaz grem tudi raje na izlet v naravo, kot v trgovino, ampak stvari se žal ne nakupijo same.

Frucka in Mojca – malo strpnosti prosim (sicer je res, da stradanje ob vikendih ne bi škodilo moji postavi). Če vidve nimata take službe in dodatnih dejavnosti, ki bi vaju zaposlili za cel dan, to še ne pomeni da imamo vsi tako srečo.

morska deklica, kaj pa trgovine ne bi bile odprte ob nedeljah?
bi se verjetno kako drugače znašla kajne??
lep dan

bi mi katera lahko povedala naslov tele KULSLO
da grem še jaz malce tja pogledat.
hvala

Živjo!
Poskusi na http://www.kulinarika.net!
Pa veliko sreče pri kuhanju…
lp, Ana

Dej, Mojca in podobne – enkrat se že zavejte, da tudi delovni čas drugje ni več tak, kot je bil pred leti, spremenilo se je toliko stvari, ve pa ste našle glih trgovine. A ste kot konji s plašnicami???

Precej trgovin je med tednom in tudi ob sobotah odprtih od 8h do 21h-22h, dvomim pa, da resnićno obstajajo ljudje, ki se v šestih dneh v vsem tem času ne uspejo odpraviti po nakupih, ker ne poznam nikogar, ki bi delal v službi 6 dni v tednu 14 ali več ur na dan.
Najbrž se družine, ki se ob nedeljah sprehajajo po Sparu ali Leclercu ne znajo dobro organizirati oz. staršem primanjkuje idej, kako z otroki prijetno preživeti dela prost dan ali pa se jim z otroki sploh ne ljubi ukvarjati…..
Torej bi lahko rekli da so nedeljske trgovine odprte majčkeno v potuho lenuhom in pozabljjivcem, seveda…
Vsak kakor mu ustreza, seveda, ampak ker kar naprej poslušam določene starše, kako nimajo nobenega časa za otroke, potem se pa na dela prosti dan podijo z vozički med polnimi policami, me počasi mineva potrpljenje…
Vse se da, če se hoče, ampak včasih je pač potrebno vložiti malce več dela…
Lp,Ali

Lepo pozdravljene! Ja sem reden gost tudi na KulSlo in pozdravljam vse iz tega in onega konca.
Lepo, da razmisljate o hiški veverica, postopek za pridobivanje vseh dovoljenj je pa priblizno takšen; povedala bom bolj okvirno, ker je v bistvu moj zlati mož urejal te stvari:najprej smo iskali parcelo, ko smo jo po 2 letih našli, skoraj pred nosom, kjer sedaj živimo smo začeli urejati papirje.
Predlokacijski ogled, pridejo in si ogledajo parcelo in ti na nek način povedo kako mora biti hišica obrnjena oz. kako bi ti želel imeti…
Potem pridobivaš soglasja:Telekom,Elektro, Vodovod in imeti moraš vsaj zunanje mere, kakšna naj bo hiša, geološko mnenje
Lokacijski ogled; zopet pridejo gospodje malo pogledat, vse papirje znosiš tja in dobiš lokacijsko dokumentacijo.
Zopet pridobivaš soglasje Elektra, Vodovoda za gradbeno dovoljenje.
Na UE vložiš zahtevek za gradbeno dovoljenje, imeti moraš lokacijsko dovoljenje in mislim da tri načrte hiše (mape z vsem kar zraven pripada – dobiš vse zraven, ko naročiš načrt)
In birokratska pot se konča, zdaj pljunemo v roke vzamemo lopato, še prej pokličemo geodeta, da nam postavi – zmeri,kje bo stala hišica, in začnemo delati.
Upam, da sem vse zajela oz. vsaj približno. Je pa res, da sva midva dobila prav seznam in po točkah napisano, vse kar potrebuješ za določeno dovoljenje in cel postopek. Moram reči, da so se kar popravili in da je vse skupaj kar nekako šlo. Če te zanimajo še cene, grem pogledat koliko je kaj stalo in če te zanima,piši. Kar pogumno, baje da smo vsi, ki se spravljamo zidat zelo POGUMNI LJUDJE!

New Report

Close