Najstnica in menstruacija
lep pozdrav.
rada bi da mi odgovorite kolikor hitro bo možno. jutri gremo s šolo na izlet vrnemo pa se šele zvečer. imam zelo močno menstruacijo. ko sedim je use vredu ko pa vstanem čutim kako se iz mene dobesedno ulije. vložek moram menjati zelo pogoto. na uro al morda uro ni pol. tako je bilo že večkrat. je tako močna menstruacija premočna ? moram k ginekologu ? stara sem 13 leti in imam menstruacijo pol leta. kar gremo na izlet v ljubljano me skrbi da mi menstruacija pride na hlače. kaj naj naredim. hodili bomo po ljubljani jaz pa ne morem kar naprej hoditi na stranišče vsi me bodo čudno gledali. ponavadi imam menstruacijo najmočnejšo drugi dan jutri pa bo treti dan menstruacije ta mesec. bo menstruacija šibkejša kot danes? je možno da bo celo močnejša ? pomagajte mi, ne vem kaj naj naredim.
Pozdravljeni, stara sem 19 let in imam zelo neredne menstruacije. Danes sem obiskala ginekologa in predpisal mi je tabletke Primolut Nor. Nazadnje sem imela menstruacijo 15.7. nosečnost pa je izključena. Šele ko sem vzela prvo tabletko sem prebrala, da je s temi tabletkami možna tudi prestavitev menstruacije. Ker grem 15. na morje me zanima, če lahko kljub zaužiti tabletki ponovno tabletko vzamem kasneje, saj bi bila zelo vesela če menstruacije ne bi imela ravno na morju. Res bom hvaležna za nasvet, lep dan.
Pozdravljeni, stara sem 19 let in imam zelo neredne menstruacije. Danes sem obiskala ginekologa in predpisal mi je tabletke Primolut Nor. Nazadnje sem imela menstruacijo 15.7. nosečnost pa je izključena. Šele ko sem vzela prvo tabletko sem prebrala, da je s temi tabletkami možna tudi prestavitev menstruacije. Ker grem 15. na morje me zanima, če lahko kljub zaužiti tabletki ponovno tabletko vzamem kasneje, saj bi bila zelo vesela če menstruacije ne bi imela ravno na morju. Res bom hvaležna za nasvet, lep dan.
****: Ponavadi prva menstruacija malo preseneti, ker so znaki, ki jo lahko napovedujejo enaki drugim težavam npr napihnjen trebuh. Najbolje je, če imaš v torbi pri roki vložek, ki ga uporabiš, če te preseneti menstruacija.
samantha: če moraš vložke menjati tako pogosto in se prav ulije kri, ko vstaneš, je to premočna menstruacija. Z mamo pojdita najprej k osebnemu zdravniku, po potrebi pa tudi h ginekologu. Ko imaš menstruacijo si lahko pomagaš z uporabo nočnih vložkov, ki so bolj vpojni od običajnih ali pa izberi vložke, ki so namenjeni za močne krvavitve. Lahko tudi kombiniraš tampon in vložek.
Vsekakor pa pojdi čimprej k zdravniku.
tammi oz Baw: Lahko si prestaviš menstruacijo s Primolut Nor, začni ga jemati 3 dni pred pičakovano menstruacijo, porabila si pa že eno tebletko, zato boš malo prej končala jemnje tabletk kot sicer.
Mex: velikost prsi je podedovana, kaj veliko se tukaj ne da storiti. če seveda izvzamem kirurško povečanje, ki pa ne pride v poštev pred 18. letom.
Onaa: napetost lahko čutiš vedno nakaj dni pred menstruacijo, nekatere čutijo tudi napetost v dojkah. Začetek menstruacije pa je lahko od čisto rahle krvavitve pa vse do takoj kar močne. Sproti boš videla sama kako se tvoje telo obnaša.
Pozdravljeni!
Stara sem 14, decembra bom 15 let.
Menstruacijo sem dobila aprila 2007 in je še vedno neredna. Oz. včasih je malo redna potem pa spet ne (misleč maja junija in avgusta sem jo dobila okoli 20. v mesecu. Sedaj je pa že cel avgust in cel september nisem dobila. Je kaj narobe z mano?
Noseča zagotovo nisem, ker še nisem spolno aktivna.
Hvala za odgovor že vnaprej
Najverjetneje ni s tabo prav nič narobe, kaže, da si ena tistih, ki imajo lahko celo življenje neredne menstruacije. Vseeno bi bilo dobro, da pri osebnem zdravniku preveriš ali je stvojo ščitnico vse v redu, pogosto nagaja pri ciklusu moteno delovanje ščitnice. Če bodo izostanki dolgi, bo prišel v poštev tudi ginekološki pregled, včasih so jajčniki take vrste, da neredno delujejo.
ojla
jaz bi bila pa zelo hvaležna, če bi mi gdo znal povedat kaj se dogaja z mano…
pred približno dvemi tedni se na spodnjih hlačkah opazila izcedek, ki je bil rdeče-rožnate barve. kaj je bilo to? ponavadi pravijo naj bi bila prva menstruacija rjavkaste barve… to je bilo samo en dan, potem ni bilo nič več podobnega – samo beli tok… aprila bom stara 14 let.
P.S.: babica je prvo menstruacijo dobila pri 15 in pol letih, mama pri 14.
Najbrž je šlo za krvav izcedek, ki se včasih pojavi ob ovulaciji, ko se iz jajčnika sprosti jajčna celica. To je povsem naraven pojav, ki pa ni ravno pogost, niti ni prisoten pri vsaki ženski. Opazuj, če bo po približno 2 tednih prišlo do prave menstruacije. Drugače pa je bila to lahko neke vrste menstruacija, ki pa še ni bila povsem taka kot je običajno. Nič nenaravnega se ti ne dogaja. Priporočam, da si krvavitve take in drugačne beležiš v menstrualni koledarček.
Živjo!
Stara sem 16 let in po zadnjem spolnem odnosu (zaščitenem) je bila moja menstruacija zelo čudna. Prve tri dni je bila zelo močna (veliki krvavi strdki). Tretji dan zvečer je sploh ni bilo. 4 dan se je spet pojavila, bila je običajna in je trajala še 3 dni. Ponavadi imam med M bolečine v križu, ki jih tokrat ni bilo. Naj povem še to, da sem prvi dan M imela isti tampon cel večer in celo noč. Sedaj, 10 dni po menstruaciji so se pojavile bolečine v trebuhu, povečani jajčniki in občutljive prsi. Menstruacije imam sicer dokaj redne, od 12. leta. Pri spolnih odnosih seveda uporabljava ustrezno zaščito, vendar KT še ne jemljem, saj imava spolne odnose zeloo malokrat.
Zanima me ali obstaja razlog za skrb (okužbe??) in ali je možnost, da je prišlo do zanositve (glede na to da sem po spolnem odnodu imela M)?
Najprej poglej svoj menstrualni koledarček in preveri ali je bila prejšnja menstruacija ob pričakovanem času ali ne . Potem od 1. dne predhodne menstruacije preštej na kateri dan se ti je začela naslednja in ugotovi ali je dolžina ciklusa taka kot je zate običajno. Če je bil zadnji ciklus krajši ali daljši od običajnih in te skrbi, da bi zanosila, naredi test na nosečnost. Precej verjetno so tvoji občutki sicer v skladu s fazo ciklusa pred menstruacijo in bo najbrž kmalu prišla naslednja. Najbrž gre le za prehodne hormonske motnje. Ne vem kako si ugotovila, da imaš povečane jajčnike? Ali si bila na pregledu? Pri menstruaciji pa nikar ne uporabljaj tampona čez noč. pri tako dolgi uporabi, lahko pride do razmnoževanja bakterij v razpadajoči krvi in sproščanja toksinov, ki lahko privedejo so sindroma toksičnega šoka, ki je lahko nevaren pojav.Na to opozarjajo vsa navodila priložena tamponom. Ponoči uporabi higienski vložek.
Pozdravljeni!
Stara sem 18 let in že od začetka menstruacije imam zelo močno perilo, zraven tega me ob prvih treh dneh menstruacije zelo bolijo ledvice. Ker sem imela zelo neredno in bolečo menstruacijo sem obiskala ginekologa, kateri mi je predlagal kontracepcijske tabletke. Ko sem začela jemati tabletke, sem dobila nekaj kilogramov na teži, kar mi je bilo super saj sem vitke postave in se težko zredim, zato sem bila hvaležna za vsak pridobljen kilogram. Tabletke sem jemala 1 leto, torej do letošnjega junija. Prenehala sem jih jemati, ker sem zadnje mesce, ko sem jemala tabletke zelo izgubila na teži in sem se odločila da jih bom za nekaj časa prenehala jemati, da vidim ali je to bil razlog na izgubi teže saj popolnoma nisem imela apetita, vendar še je bilo tukaj več razlogov, med glavnimi stres. Na začetku tega meseca sem spet obiskala ginekologa, z katerim sva se pomenila o teh težavah, ki sem jih imela in tudi on mi je povedal, da so bili tukaj tudi drugi razlogi za izgubo teže. Sedaj mi je predpisal druge tabletke in ko sem ta mesec dobila perilo, sem jih seveda začela jemati. No, razlog zakaj pišem je, da sem pred točno 16 dnevi dobila perilo in še traja sedaj, čeprav sem mislila da gre pred dvema dnevoma h koncu, ker je bilo tudi videti tako, se do sedaj ni nič spremenilo in je spet enako močna kot ponavadi. Zaskrbelo me je posebej, ker ponavadi traja največ 7 dni, tudi več dni sem imela, ampak nikoli pa toliko. Posvetovala sem se tudi z mamo, ki mi je rekla, da je to, ker sem ponovno začela jesti tabletke. Sprva me je pomirilo, vendar kot pravim se do sedaj ni nič spremenilo in me je začelo zelo skrbeti. Sicer sem naročena pri svojem ginekologu, ampak sem se še hotela prepričati iz vaše strani. Srčno upam, da mi boste vsaj malo pomagali in mi dali nekaj napotkov.
Lep pozdrav!
Kar brez skrbi bodi. Podaljšana krvavitev prvi mesec uporabe tabletka li v naslednjih nekaj mesecih vmesne krvavitve, so na začetku uporabe tabletk možen in povsem nenevaren pojav. Vse kar moraš storiti je, da še naprej redno in pravilno jemlješ tabletke, najbrž bo pri naslednji tableici že ves vredu in ne boš več krvavela. Lahko pa se še zgodi. Če bi se ti to dogajalo več kot 6 mesecev, ti bo ginekolog zamenjal tabletke za drugačne, ki bodo morda bolje preprečile krvavitve. V navodilih je ta pojav lepo in natančno opisan, svetujem, da navodila prebereš, v njih je še marsikaj uporabnega, od prestavljanja menstruacije do ukrepanja, če tabletko pozabiš ali z njo zamudiš.