Najstnica in menstruacija
Dober večer!
Sem Maruša in stara sem 16 let. Imam fanta ki pa imama spolne odnose. Problem je takšen: Moja mama je samohranilka in neve da imama z fantom spolne odnose. K ginekologu še me ni vpisala in tudi sama se nočem. Pred 6 tedni sva z fantom imela zadnji spolni odnos menstuacijo sem imela 14.1 ta mesec pa mi menstruacija zamuja in zelo se potim. Zelo sem živčna in se bojim da sem noseča. to ni bil najin prvi spolni odnos vendar me je res strah. in prosim da mi približno poveste če sem noseča ali ne ker gledam vprašanja in večina punc ko ima iste probleme jim rečete samo da naj kupijo teste za nosečnost. jaz nemorem jih kupit ker moja mami je vedno zraven.. in ja prosim kaj mislite sem al nisem?
Dober večer, Maruša!
Razumem tvojo stisko, a moje mnenje o nosečnosti pravzaprav ni pomembno. O nosečnosti se ne ugiba, ampak se naredi test! Najcenejši stane 2-3 €, kupi se domala za vsakim vogalom. Ne morem verjeti, da med poukom ne bi mogla skočiti do lekarne po test. Odgovorna spolnost pomeni tudi ustrezno zaščito, za katero je dolžan poskrbeti tudi fant, to pa naredi tako, da tuhta tudi z zgornjo glavo, ne samo s spodnjo. Če sta pri spolnih odnosih uporabila kondom, sta ravnala odgovorno in je možnost nosečnost majhna. Ker si po spolnem odnosu dobila menstruacijo, potem zagotovo nisi noseča. Menstruacija pa lahko zamuja tudi zaradi stresa.
Upam, da nisi jezna, ker sem ti malo napel ušesa, a menim, da je forum namenjen tudi izobraževanju.
Matjaž
jaz bi rada da mi poveste kaj o kosih ki tecejo vn iz noznice…2. imam menstruacijo in prej ko sm sla na wc,ko s vidla d mi je steklo mal po pojsli mi je iz noznice steku vn kos krvi…prosm napiste kaj kr neupam it spat kr mislm d mi bo spet…prosim da mi katera napise na dolgo kaj o tem,kok kosu gre,zakaj,a mi bo steklo ful dosti,a je to normalno,…stara sem pa 12let in neupam spat kr zivim pr babici in dedku ,mama pa je trenutno 50 km stran od mene poklicala sm jo in mi je rekla d jo to normalno..in nej si na interneti pogledam.. strah me je da mi nebi onadva vidla ce bi mi steklo…kr za to ve samo mama.prosm nej nekdo mi napise zdej pred spanjem..a mi bo steklo?? Hvala v naprej:))
Draga zaskrbljena deklica, ni razloga za skrb. Noč si nekako “preživela”, kajne? Kosi, ki jih omenjaš, so delčki maternične sluznice, ki se ob menstruaciji lušči. To je normalen pojav. Nekatera dekleta (in žene) imajo več teh koščkov, druge manj, nekatere nič ali zelo malo. Enostavno uporabi vložek in to je to. Brez skrbi se lahko zaupaš babici, saj je tudi ona šla skozi vse te “težave” in te bo znala pomiriti. Naj te ne bo sram menstruacije.
Matjaž
Draga prestrašena deklica,
lahko gre tudi za kose strjene krvi. Kar je normalen a zelo nadležen pojav, če močno krvaviš. Močne krvavitve so pogoste v prvih letih menstruacije. Če se to pojavlja v vsakem ciklusu lahko z mamo obiščeš ginekologa. Svetujem ti da si priskrbiš zelo vpojne nočne vložke…
Strinjam pa se tudi z Matjažem, da je tudi babica šla čez to in ti bo najverjetneje rada pomagala.
Vso srečo