Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Najstnica in menstruacija

Najstnica in menstruacija

Pozdravljeni!
Pred 3 meseci sem imela menstruacijo ki je trajala 2 dneva in je bila močna.Po menstruaciji mi je začel uhajati urin v spodnjice.Mi lahko razložite kaj je narobe?

Lep pozdrav,že vnaprej hvala za vaš odgovor

O primernosti oz. varnosti jemanja in izbiri hormonske kontracepcije odloča ginekologa, ki ob pogovoru in predpisu kontracepcije pojasni tudi prednosti in slabosti.

Matjaž

Draga Vanja Katja, samozadovoljevanje ne vpliva na menstruacijo, tudi beli tok ne. Tudi ti boš menstruacijo kmalu dobila, imaš še dovolj časa.

Matjaž

Draga radovednica, nič ni narobe, če bo sestrica dobila menstruacijo pri 10. letih, nekatere deklice jo dobijo še prej.

Matjaž

pikicaena, če ni nič narobe, potem ne rabiš obiskatgi ginekologa, ker pa si že spolno aktivna, ti obisk vseeno priporočam, da se pogovorita o varni spolnosti in morebitni uporabi kontracepcije.

Matjaž

živjo!

stara sem 11 let in prvo menstruacijo sem dobila v avgustu letos in zdaj je že december in včeraj
sem jo spet dobila in zdaj imam takšne bolečine v spodnjem delu da sem včeraj kar bruhala v šoli
in vrtelo se mi je ali je to normalno.?menstruacijo pa imam 7-8 dni.

l.p.hvala!

Živjo!

Dismenorêja ali menstruacijska kolika je bolečina v spodnjem delu trebuha, ki je lahko v obliki krčev ali topa in stalna ter nastane zaradi krčenja gladkega mišičja maternice v času menstruacije. Prisotni so lahko glavobol, zaprtje ali driska, slabost in bruhanje ter odvajanje vode. Običajno nastopi v mladosti in je lahko tako huda, da moti vsakodnevne dejavnosti. Z leti se lahko zmanjša.

Nekaterim dekletom pomaga toplota (termofor, topli napitki, topla kopel), drugim počitek, spanje, redna telesna aktivnost, tretjim protibolečinske tablete. Prosi mamico, da ti v lekarni kupi tablete proti bolečinam (reče se jim nesteroidni antirevmatiki, brez recepta so na voljo Bonifen, Nalgesin-S, Diverin, pa še kaj) in jih vzami, ko te boli. Če te bo tudi pri naslednji menstruaciji bolelo, se tablete splača vzeti že kak dan prej in jih jemati ves čas menstruacije oz. dokler te boli. Primerne bi bile tudi hormonske tablete, a te ti lahko predpiše le zdravnik.

LP, Matjaž

hvala,zanima me še samo to zakaj imam vsakič ko imam menstruacijo bolečine pri nogi.

lp.anja

Anja, tudi bolečine v predelu medenice, ki se širijo v noge, so lahko povezane z bolečo menstruacijo.

Matjaž

Živjo!
Ja, jaz bom čez 2 tedna stara 14 let in še nisem dobila ”menste”, zato sem zelo, zelo zaskrbljena, ker vse moje sošolke jo že imajo. Tako da, recimo, da sva na istem. Prosim za pomoč, hvala

Živjo zaskrbljena!

Nikar ne skrbi, menstruacija bo že prišla, imaš še vsaj 2 leti časa.

Matjaž

Da to je čisto normalno.

stara sem skoraj 12 let in nimam menstruacije že od konca junija. je s tem kaj narobe??

Če nisi imela spolnih odnosov, potem te ne rabi skrbeti. Na začetku so lahko menstruacije zaradi hormonskih nihanj bolj ali manj neredne, sčasoma se uredijo.

Matjaž

Lep pozdrav
Imam vprašanje glede menstruacije. 1.1.2012 sem imela nazadnje menstruacijo in včeraj sem jo dobila ponovno. Jemljem že leto in pol tabletke. Zanima me kaj je vzrok. Imam pa tudi stresno obdobje, ki sklepam, da bi to lahko tudi bil vzrok. Stara pa sem 24 let.

Pozdravljena!

Če jemljete KT, potem menstruacije nimate, ampak imate menstruaciji podobne odtegnitvene krvavitve, ki so posledica odtegnitve pritoka hormonov v KT. Včasih pride tudi do ti. prebojnih krvavitev med jemanjem tabletk, ko krvavitev sicer ne pričakujemo. Te krvavitve niso nevarne in ne zmanjšujejo kontraceptivnega učinka. Krvavitve lahko vztrajajo do začetka jemanja naslednjega zavojčka, lahko pa se umirijo že prej.

Matjaž

Pozabila sem povedati, da sem mi je to prvič zgodilo. Tako, da sem brez skrbi ali se vseeno raje oglasim pri ginekologinji ?

Zgolj zaradi prebojne krvavitve ginekologa ne potrebujete.

Matjaž

Uprašala bi kdaj pi pripližno bom dobila menstruacijo ker me že mesec dni boli trebuh v spodnjem delu.

Žal tega ne vem, saj nimam kristalne krogle 😉 Dekleta dobijo menstruacijo med 9. in 16. letom. Le potrpežljivo, bo že prišla.

Matjaž

New Report

Close