Najstnica in menstruacija
Brez strahu, zagotovo boš dobila menstruacijo. povprečna starost pri prvi menstruaciji se giblje od 12 do 14 leta starosti. nekatere jo dobijo že prej, nekatere pa šele kasneje. Pusti času in svojemu telesu čas, da opravita svoje in menstruacija bo prišla, ko bo telo pripravljeno.
Jaz sem stara 13.5 let in imam že približno 2 leti beli tok. Sramne dlake so mi zrasle na splovilu ter tudi pod pazduho pred 1.5 leta. Tudi prsi so mi začele rasti pred približno 1.5 leta. Včasih me malo ‘bode’ v spodnjem delu trebuha ali hrbta, samo to se mi ne dogaja pogosto – mogoče 1x na mesec. Visoka pa sem 155cm in težka približno 46kg. Menstruacije pa še nimam. Vse moje sošolke jo že imajo (sem 8. razred). Kdaj približno bi jo lahko dobila? Ali bo kaj bolelo? Kakšne barve bo? Približno koliko krvi bo bilo? Koliko časa jo bom imela? Ali naj 1. uporabim tampon ali vložke?
Hvala že vnaprej za odgovor!
Stara sem 17 let in zanima me naslednje. menstruacija se mi skoraj vedno za 1 teden premakne. spolni odnos sem imela nazadnje 19.2. (v nedeljo). zdaj pa me malo skrbi, 3-4 dni imam že močan bel izcedek in zdaj v kratkem bi morala dobiti menstruacijo. Je ne dobim mogoče tudi zaradi tega ker hujšam?
Lp
Pozdravljeni
moja prijateljica se mi je že 2x zlagala da ima mestruacijo čeprav jo ni imela.danes mi je rekla da jo je dobila in mi je pokazala vložek za dokaz(bil je en majhen”flekec”,svetle rjave barve malo je vleklo na rdečo-nekakšne vodene barve-zamenjala si ga je po 5-urah)ali ji lahko verjamem?nisem ravno prepričana če je to m ker je bolj zgledalo kot močni beli tok….vem da je čudno vprašanje samo nočem da se mi spet laže oz. po domače me okol doprnaša.vse druge prijateljice so mi rekle da po 5urah je ves rdeč krvav vložek.nevem res kaj naj zdaj verjamem.
je pa stara 13let.
hvala..
Živjo!
Sem vesela, da sem našla nekoga, ki bi mi znal odgovoriti na to vprašanje… stara sem 18let, prvo menstruacijo sem dobila pri 12ih letih…od 15leta jemljem kontracepcijske tabletke…zdaj se mi je prvič zgodilo, da sem dobila menstruacijo še enkrat (po tem ko sem jo imela normalno po datumu)…torej v enem mesecu 2x, in ta druga traja že več kot en teden..medtem ko jo normalno imam 5 dni…. prosim za odgovor!!!
Melissa<3: Malo potrpljenja, menstruacija bo zagotovo kmalu prišla, ne morem pa ti napovedati točnega datuma.Na začetku navadno krvavitve ne spremljajo bolečine, se pa te lahko pojavljajo kasneje. ciklus je lahko precej nereden, včasih mine med dvema krvavitvama tudi več mesecev. Barva krvi je od temno rdeče pa do rjavo rdeče, odvisno kako močna je. Če je krvavitev šibka, je barva bolj na rjavo, zaradi normalnih razgradnih procesov v krvi. Higienski pripomoček, ki ga boš uporabila je poljuben. Lahko uporabljaš karkoli, pomembno je, da se s tem pripomočkom dobro počutiš in ga znaš pravilno uporabiti. Za začetek bo to morda vložek.
Laura: Na začetku so menstruacije lahko kar precej neredne in taki presledki niso nič neobičajnega.
Reden ciklus se lahko vzpostavlja tja do 2 leti, pri nekaterih ženskah pa je vse do menopavze nereden.
Majx: Pri večini žensk je ciklus 28 dnevni, kar nekaj pa ga ima krajšega ali daljšega ( 21 do 35 dni).
tvoj ciklus je okrog 35 dni, kar je še normalen in reden ciklus. Zamujanje menstruacije ima lahko številne vzroke : od nosečnosti, do stresa in različnih bolezenskih stanj ali sprememb telesne teže. Če si izgubila veliko teže in je tvoja teža sedaj prenizka, je to tudi lahko razlog za zamudo.
Leaaaaaaaaaaaa: Tudi jaz ne vem kaj naj si mislim, ker nisem videla vložka tvoje prijateljice. Ali ji boš verjela ali ne, se boš morala odločiti sama.
Angie93: Če si morda pozabila vzeti kakšno tabletko ali si jo vzela z zamudo več kot 12 ur, se je lahko pojavila neredna krvavitev. pri tem si se lahko tudi izpostavila tvaganju neželene nosečnosti, če ob tabletkah ne uporabljaš tudi kondoma. Možni vzroki so še vnetje ali druge ginekološke nepravilnosti, ki jih lahko odkrije in pojasni tvoj ginekolog pri pregledu. Priporočam, da ga obiščeš.
Živijo Monika!
Naj te ne skrbi preveč, če so nekatere tvoje vrstnice že dobile menstruacijo ti pa še ne. Povprečna starost ob prvi menstruaciji je okrog 12. leta, kar pomeni, da so nekatere bolj zgodnje druge pa malo bolj pozne in ni to nič narobe. Tudi bolečin ob menstruaciji nimajo vse, navadno so prve menstruacije neboleče. Pri neketerih dekletih se potem kasneje razvijejo boleče menstruacije od zelo blagih bolečin, redke pa imajo hude bolečine. Če bi morda imela močne bolečine, ti bo zdravnik predpisal ustrezna zdravila proti bolečinam, ki jih boš jemala, če bo to sploh potrebno.
Pozdravljeni!
Sem stara 20 let.menstruacijo imam redno… dokaj…včasih sem jo imela vsak mesc včasih vsak ta drug mesc…to me še ni skrbelo..AMPAK zdaj je nimam že približno 5-6 mescev…pa veeem sigurno da nisem noseča..čeprav imam fanta že 3 leta in imava spolne odnose..vendar sem glede nosečnosti prepričana, da nisem noseča!
Hvala za vaš odgovor.
Pozdravljeni
Čez nekaj dni gremo s šolo na nekaj dnevno ekskurzijo,jaz pa bi morala ravno takrat dobiti menstruacijo.Stara sem 16 let. Menstruacijo bi si rada prestavila,saj je kar veliko vožnje in zelo malo ustavljanja,tako da bi bilo vse skupaj nerodno… Ali moram do pediatra ali do ginekologa? Pa še kaj menite,je v redu,da si prestavim menstruacijo,ali ima to tudi kakšne negativne učinke…? Kdaj po tabletah spet dobim menstruacijo?
Hvala in lepo pozdrav!
Pozdravljeni
Stara sem 22 let in imam menstruacijo od 13 leta. Menstruacijo sem imela že urejeno in sem vedela kdaj jo bom dobila, ponavadi sem jo dobila 3. v mesecu. Sedaj pa je vsak mesec drugače zamuja mi tudi po 9 dni in je tudi bolj šibka kot je bila od začetka. Ali je tudi možno da se menstruacija še vedno ni uredila tudi če bom kmalu stara 23 let.
16kaa: pozdravljena! Odgovor ne vprašanje je že v poglavju o prestavitvi menstruacije.
Ursa17:Pozdravljena! Včasih je res menstruacija vse življenje neredna. Če pa ste že imeli urejen ciklus, so lahko za sedanji nered krivi različni zunanji ( stres) in notranji dejavniki( hujšanje, bolezni ščitnice ipd)Predlagam obisk pri ginekologu in osebnem zdravniku.
hhiggksrew: Drage sošolke! Sekirancija na zalogo dokazano škodi. Pomirite se in počakajte vsaka na svoj čas, ko bo dobila menstruacijo. Pri vsaki je starost ob prvi menstruaciji lahko malo drugačna, do 15.leta pa naj bi jo že vse dobile. Navadno so prve menstruacije precej neredne, včasih pridejo s krajšim drugič spet z daljšim presledkom. Pri večini se uredijo približno v dveh letih in so nato približno 1x mesečno. Večinoma so na začetku neboleče, pri nekaterih pa kasneje postanejo boleče. Bolečine so lahko različno močne – od komaj opaznih do hudih, ki zahtevajo zdravila proti bolečinam.
Zanima me: Živijo! Na začetku so lahko menstruacije bolj ali manj redne. Precej pogosto se pojavlja nered, ki se sčasoma ustali na dokaj pravilne presledke približno 28 dni od 1. dneva ene do 1.dneva druge menstruacije. Izostanek menstruacije naj te zato nič ne skrbi, saj praviš, da spolnih odnosov nisi imela. Ko bo prišel pravi čas za kaj takega pa prej poskrbi za ustrezno zaščito, lahko so to tudi tabletke in zraven kondom za preprečevanje spolnoprenoslivih bolezni. Kadar menstruacija nekaj časa zamuja, je lahko potem bolj močna, nikar se ne prestraši. Vendar pa se mora prenehati v 7 dneh , drugače moraš obiskati zdravnika.
Živijo! Bel izcedek, ki ga opažaš, je znak, da so jajčniki že začeli delovati vendar to še ne zadošča za pravo menstruacijo. Lahko pa jo vsak čas pričakuješ, le napovedati kdaj bodo jajčniki delovali tako, da boš dobila prvo menstruacijo, se ne da. V zvezi z izcedkom tako ni treba nič storiti, ker je povsem normalen. Če te moti vlažen občutek na perilu, ga preprosto zamenjaj.
Zdravo. Stara sem 17 let, in mi že dva dni zamuja menstruacija. Imam fanta in vedno medspolnim odnosom uporabljama kondom, kondom tudi nikoli ni pocil in ga vedno uporabima pravilno. Sedaj me pár dni spodaj vcasih boli trebuh. Sama mislim dá jo bom verjetno dobila saj sem imela tudi mozolje po obrazu ki jih do imam vedno pred menstruacijo ampak me je vseeno strah.