Najstnica in menstruacija
Stara sem skoraj 14 in še nimam menstruacije, beli tok imam že približno 2 leti in pol. Prsi so mi že začele rast in dlake, imam mastne lase, dobivam mozolje,…
Moja mami je dubila menstro pri 16 in še to s pomočjo tablet. Jaz pa sem pred enim mesecem na spodnjicah opazila rjavkast sluz- tako kot beli tok samo da so bila notri še rjava vlakna ta izcedek sem imela nekaj dni potem pa spet normalen beli tok . So to znaki menstruacije. . Zadnji mesec me tudi pogosto rahlo boli spodnji del trebuha. Je možno, da jaz toliko prej dobim menstruacijo, kot mami?? Kdaj približno jo bom dobila? Letos, drugo leto,…
Čez 3 tedne imamo zdravniški pregled in me je resnično strah, saj imajo že skoraj usa dekleta v razredu menstruacijo samo jaz ne in me je resnično strah je možno, da jo do dakrat že dobim??? resnično si jo želim
PROSIM ZA NATANČEN ODGOVOR, SAJ SEM OBUPANA!!!!! PISALA SEM ŽE NA USE FORUME SAMO NIKJER NE DOBIM ODGOVORA!!! UPAM DA IMAM TU VEČ SREČE!!!
prosim in hvala.
Lp. Obupanka
Obup je tukaj čisto brez potrebe. Vse kar navajaš govori v prid tega, da bo menstruacija verjetno kmalu prišla, najbrž v naslednjih mesecih. V prid temu govori ta nekaj dni trajajoč izcedek s primesjo rjavih vlaken. Bodi pozorna spet čez približno 4 tedne, kaj se bo zgodilo takrat. Sicer pa ni še čisto nič neneormalnega, da menstruacije še nimaš. Starost tvoje mame ob prvi menstuaciji pa ne pove nič o tem kdaj jo boš dobila ti, prav lahko jo dobiš prej ali kasneje kot ona.
heii
Imam eno vprašanje. stara sem 16 let ( kmalu bom 17 ) in moja menstruacija zeloo zaostaja. Dobila sme jo pri 14 letih in je bela je zelo neredna včasih jo nisem mela kar po 6 mesecov, ponavadi pa je zaostajala za 2-3 mesecov. Zdaj pa jo nimam že 4 mesece.
Kaj to pomeni da mi tako zaostaja ?? kaj je lahko kaj narobe ??
Menstruacija se navadno v dveh letih vsaj približno uredi pri večini deklet. nekatere pa imajo vse življenje neurejen ciklus, ke r njihovi jajčniki tako delujejo. drugi možni vzroki so tudi stresi, nepravilno delovanje ščitnice, prevelika ali prenizka telesna teža.. Posvetuj se najprej z osebnim zdravnikom in po potrebi tudi ginekologom, posebej, če potrebuješ tudi kontracepcijo.
stara sem 14 let, kmalu bom 15 pa sem imela prvi 2 menstraciji redno ( pred pol leta), na 3 sem čakala 4 mesece, da sem jo dobila, zdej pa na četrto čakam že 2 meseca. Menstracije, ki sem jih imela so bile zelo močne ( 7dni). Je kaj narobe, kaj če bo menstracija neredna še dolgo! Prosim za hiter odgovor.
Na začetku so menstruacije lahko precej neredne, točno take kot jih opisuješ. Če so presledki med njimi daljši, so lahko tudi bolj močne in malo daljše. ciklus se navadno uredi v dveh letih po prvi menstruaciji, nakatere ženske pa imajo vse življenje neredne menstruacije.
pozdravljena.
Stara se 17 let in slabo leto jemljem KT Yasimnelle..
Nekaj mesecev nazaj sem si hotela menstruacijo prestavit na ta način,da nebi imela premora, ampak sem kar začela jemat novo tablico. Vendar sem kljub temu imela potem 20 dni rjavo-rdeč izcedek.
Zanima me, zakaj sem imela rdeč izcedek, če sem jemala KT in kako naj drugič naredim, da se mi bo menstruacija dejansko prestavila, brez kakršnihkoli izcedkov.
Hvala za odgovor.
Rada bi že dobila odgovor…. čakam že mesec. Zanima me kdaj približno bom dobila menstruacijo, če imam beli tok že preibližno 2 leti poraščena sem,… že ene 2x ali 3x pa sem imelo po nekaj dni na hlačkah rjav sluz ( med belim tokom tudi rjava sluz) moja mama je dobila menstruacijo pri 16. in še to s pomočjo tablet.. kdaj jo približno lahko pričakujem.
prosim povejte mi natančen odgovor. ne samo : počaki p bo.
najlepša hvala in upam da lahko čim prej pričakujem odgovor prosimmmmmmm ker sem obupana..
hvala!
Najlepša hvala za odgovor se opravičujem, ker sem tolikokrat poslala vprašanje… sedaj pa imam še eno vprašanje. na prejšno vprašanje ste mi odgovorili, da naj počakam 4 tedne po rjavem sluzu sedaj je minilo toliko in spet se mi je pojavil rjav sluz to se mi je zdaj ponovilo že 3x usak mesec prvič februarja nato marca in sedaj aprila. ta izcedek imam nekaj dni nato pa spet normalen beli tok… ali je to že menstruacija .?? kolikokrat se mi bo ta izcedek še ponovil pred menstruacijo.. kdaj jo lahko pričakujem ker si jo res želim ker sem edina v razredu ki je še nima.. in kmalu imamo zdravniški pregled in me skrbi….
se še enkrat opravičujem ker sem tolikokrat poslala vprašanje in že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Lyra: ukrepala si pravilno, na tak način se prestavi menstruacija, če uporabljaš Kt. Pri ultranizkodoznih tabletkah pa se lahko proti koncu druge tablice pojavlja minimalen izcedek, ki ni nevaren in ne pomeni slabše zaščite.
Obupanka: ali ne bereš foruma? Videla bi, da sem ti že pred dolgim časom odgovorila. Žal pa ti natančnega datuma takrat in takrat boš dobila menstruacijo ne more dati nihče na tem svetu, treba bo res počakati in bo , zagotovo bo! In rjav izcedek ki ga opažaš približno na mesec dni je pravzaprav že predhodnica menstruacije, ki bo sčasoma postala tista prava v obliki krvavitve. Bel izcedek vmes, je normalna vlažnost nožnice, ki se pojavi šele, ko začnejo jajčniki vsaj minimalno delovati.
V ponedeljek sem na spodnjih hlačkah opazila zelo bledo rjav madež, pokazala sem ga mami in povedala je da je to verjetno začetek menstruacije. Dala mi je dnevne vložke in mi rekla naj si ga dam zjutraj na hlačke za vsak slučaj. To sem storila. ko sem šla v šoli na stranišče sem videla da je rjav in sem ga zamenjala to sem storila še dvakrat ta dan saj je bil rjav, za čez noč sem si dala normalni vložek z krilci sepravi v sredo zjutraj je bilo nekaj rjavih pik in ko sem opravila malo potrebo in se obrisala je bil papir rdeč. V šoli sem si morala 2x zamenjati normalni vložek s krilci saj je bil rjavo-rdeče premočen. Zelo me moti ta mokrota,saj vedno ko se usedem je občutek da se usedem na mokro pa še kot nekakšna plenička je to.
1. Ali je normalno, da mi že prva menstruacija traja 3 dni in da je že tako močna?
2. Rada bi začela uporabljati tampone ali jih lahko že tako zgodaj začnem ( imam 14 let) že ob prvi menstruaciji?
3. Nevem kako naj mami povem,da bi jih rada začela uporabljati, saj mi je nazačetku dala samo vložke?
Zelo si želim uporabljati tampone, saj me res moti ta mokrota in ta občutek..! ali jih lahko?
Že vnaprej se zahvaljujem in upam da nisem bila predolga. 😀
Prva menstruacija lahko poteka tako koz opisuješ. Kri, ki jo vpijajo vložki v določeni meri lahko ostaja na površini in daje moker občutek, kar je znak, da bo morda že treba zamenjati vložek. tampone lahko uporabljaš podnevi, če to želiš. Čeprav še nisi spolno aktivna, je navadno deviška kožica dovolj raztegljiva, da lahko namestiš v nožnico tampon. mami samo povej, da bi raje imela tampone, kupili bosta male tampone.
Sedaj imam kar močno menstruacjijo normalni vložek je v 2 šolskih urah cel kvau. mami sem povedala, da bi rada uporabljala tampone vendar je rekla, da to ni zdravo,saj mora iti ta kri vn iz tebe ne pa da imaš to v sebi in se nabirajo bakterije. Rekla je tudi naj počakam, da dobim redno pravo menstruacijo in da bi morala it prej raje k ginekologu. PRavi da tudi ni nujno, da bi mi šel tampon notri, da imam lahko kaj “zaraščeno” in da bi se lahko poškodovala ko bi ga ustavljala. zato je njen nasvet, da s tamponi še počakam in naj raje uporabljam vložke ko bom pa starejša bom pa lahko uporabljala tudi tampone…
Kako naj po usem tem jo sploh še kaj prepričam???
imam pa še eno vprašanje: menstruacija mi traja že 4 dni imam močno čeprav je to prva menstruacija. Kdaj jo bo konec? Ali je to normalno, da imam take krvavitve že ob prvi menstruaciji. dovolj jo že imam v šoli mi je šlo tudi čez hlače in sem imela madež zato sem morala nositi jopico okoli pasu. Ali je normalno, če bi mi krvavitev trajala več kot en tedn? če mi bo bom morala k zdravniku????
Prosim za odgovor in že v naprej se vam zahvaljujem. 😀
Prva menstruacija je lahko čisto drugačna od vseh kasnejših, precej težko je napovedovati kdaj se bo končala, naj pa ne bi trajala dlje kot 7 dni. Tampon lahko uporabljaš brez predhodnega ginekološkega pregleda, tudi dekleta ki še niso spolno aktivna ga lahko uporabljajo, saj je deviška kožica večinoma dovolj raztegljiva in se pri vstavitvi ali odstranitvi ne poškoduje. Namen tampona je res da posrka kri že v telesu, če pa ga redno menjuješ na nekaj ur in ga pod nobenim pogojem ne puščaš v nožnici dlje kot 8 ur, nevarnosti zastrupitve ni. Tovrstna opozorila in razlage so tudi priložena tamponom. Mogoče pokaži mami kaj tukaj piše ali preberita skupaj navodila ob tamponih.