Muslimani – slabe izkušnje
Ampak res ne razumem, zakaj vsakič jemljete tole Savdovo Arabijo za vzorčen primer islama.
Kot da tudi katera koli druga država, kjer je islam prevladujoča religija, tudi onemogoča gradnjo krščanskih cerkva?!
Lahko bi logiko tudi obrnili: kaj hudiča ti pričakuješ, da bo Savdska Arabija dovolila gradnjo katoliške cerkve, ko pa Slovenija ne dovoli gradnje mošeje?[/quote]
Geografsko zelo primerljivo. Da malo poenostavim in zbanaliziram. Če eno mravljišče ne dovoli izgradnje džamije (ki je versko političen obljekt), zakaj naj bi bilo potem dovoljeno zgraditi katoliško cerkev na kvadraturi celega vesolja.
Tvoj problem je ta, da zadeve gledaš samo z ene srani, druge pa ne vidiš (ali nočeš videti)
NE MORE biti ena religija samo dobra, druga pa samo slaba. Razumem, da si od majhnega
filan samo z določenimi, zelo filtriranimi informacijami.
Drugače bi videl, da smo ljudje povsod enaki, ne glede na vero – delimo se kvečjemu na dobre
in slabe. In razmerje je v vseh religijah enako.
Na vsakega Barago pride deset nasilnih pokristjanjevanj – na vsako Mater Terezo kakšen
Hitler…ravno tako na vsakega Homeinija pride deset ustvarjalnih, miroljubnih muslimanov.
In takole belo-črno gledanje je zametek fanatizmov po vsem svetu.
MI smo dobri, ONI so pa slabi. Torej jih imamo pravico pobiti….ne? Ali vsaj podrediti.
Tako to gre…..[/quote]
Pravzaprav ima vprašanje1 prav. Genocid v drugi svetovni vojni (ki so ga zagrešili kristjani!) ima svoje temelje v svetih spisih. če jih pač tako bereš. Sicer v judovski Stari zavezi, ampak vseeno – tta je vključena tudi v krščansko Biblijo. V Stari zavezi lepo beremo, da so Judje izvoljeno ljudstvo, Bog pa jim izrecno naroča pobijanje sovražnikov. Tako da …[/quote]
Oprosti, samo tukaj si pa res namešal hruške in jabolka.
Pravzaprav ima vprašanje1 prav. Genocid v drugi svetovni vojni (ki so ga zagrešili kristjani!) ima svoje temelje v svetih spisih. če jih pač tako bereš. Sicer v judovski Stari zavezi, ampak vseeno – tta je vključena tudi v krščansko Biblijo. V Stari zavezi lepo beremo, da so Judje izvoljeno ljudstvo, Bog pa jim izrecno naroča pobijanje sovražnikov. Tako da …[/quote]
Oprosti, samo tukaj si pa res namešal hruške in jabolka. :)[/quote]
Zakaj že?
In ali slučajno v tvojem nagovarjanju mene kot moškega zaznam pridih (krščanskega) moškega šovinizma?
No, saj imaš prav, dokler tudi Islamu pustiš, da v Evropi pač postane “preferenčna religija”
in tega ne označuješ kot “nasilno islamizacijo”….ker prvotna evropska barbarska plemena
so bila hočeš-nočeš nasilno pokrisjanjena (Krst pri Savici?)
Le zakaj ne? Saj se tudi oni samo priseljujejo sem in tudi nimajo ognja in meča….
Ja, sem malo pretiravala….ampak če primerjaš “osvojena ozemlja” je razmerje kristjani-
muslimani še vedno v korist kristjanov – naseljevanje gor ali dol….[/quote]
da ne bo pomote, sem ateistka, ampak tale stavek me je pa kar zbodel.
vse kontinente?
Pa da vidimo.
1. Evropa – težko rečeš, da je krščanstvo podjarmilo evropo, saj se je po evropi razširilo bolj ali manj spontano, kot preferenčna vera.
2. Severna, Južna Amerika, Avstralija
Ti kontinenti so krščanski, ker so jih poselili kristjani, taki, ali drugačni, ne zato, ker bi se tam širila vera z ognjem in mečem. Je res, da so staroselce pokristjanjevali, ampak staroselci danes predstavljajo od 2% do nekje 10% (z izjemo Peruja in Bolivije) in večinoma niso kristjani, spet, z izjemo Peruja in Bolivije.
in kaj preostane
Azija, ki ima 60% svetovnega prebivalstva
Afrika, ki ima 15% svetovnega prebivalstva (od katerih je 40% katolikov)
Težko rečeš, da si je krščanstvo podredilo večino sveta, res težko.[/quote]
Ah, dej no, omenila si križarske vojne, turških upadov pa ne? A nimamo še pri nas v literaturi pričanja o tem? Kaj pa Miklova Zala pa Lepi Janičar ipd. Res, da je to literatura, a je zgodba napisana po dejstvih. Turki niso prišli gledat lepote Dunaja, pa Slovenije, da smo si na jasnem. Turški upadi so bili krvoločni, kradli so otroke in jih islamizirali, potem pa poslali nazaj, da bi širili islam. Janičarji so bili ukradeni majhni otroci, ki so jih potem, ko so bili že formirani poslali v nov turški upad.
Ne bit tako slepi, no. Krščanska in muslimanska vera sta si v bistvu precej sorodni po tem, kako “prepričujeta” in kolikor vem, sta se obe začeli na istem koncu, le da so se začeli potem razhajati. O tem piše stara zaveza! Eni so sledili Alahu, drugi pa Mojzesu. Mislim, da je nekako tako. Skratka, korenine so iste!
Če obe veri ne bi bili agresivni, se ne bi tako razširili po svetu. Ostalo bi nešteto lokalnih religij, tudi Slovenski Troglav, naprimer.
V čem je štos? Dejstvo je, da hočejo, da se jih sprejema povsod z njiho religijo, navadami, rituali in njihovimi moralnimi normami, med tem, ko oni vse tujce podvržejo svojim moralnim notmam in kulturi in jih celo kaznujejo na svoj “kulturen” zakoniti način.
Nam je nepojmljivo, da kamenjajo žensko do smrti. Njim se zdi to prav in edino pravično.
Nam je nepojmljivo, da mora ženska hoditi popolnoma zakrita, pri njih je največji greh, če se ženska pusti pogledati drugemu moškemu, že stik z očmi je prepovedan. Nepojmljivo se nam zdi iznakažanje spolovil. Pri njih to delajo ženske deklicam!
Skratka, te stvari so tako različne, da jih je težko doumeti. In res je, ne sprejemajo naše kulture ne pri nas ne pri njih. Moramo pa vedeti, da večja ko je beda, večjo moč ima religija. In v Evropi in Amerika je standard visok, v islamskih državah pa je pretežno revščina z izjemo nekaj sultanov, ki imajo neverjetna bogastva.
Islamski fundalizem upravičeno straši vse civilizrane ljudi v Evropi in Ameriki (na Avstralijo se še niso spravili/spomnili), ker njihovega razmlišljanja enostavno ne razumemo. Njim je vseeno, če razstrelijo sami sebe, da le še 20 zahadnjakov nastrada zraven. V naši kulturi takega razmišljanja skordajda ni.
V glavenm, dva različna svetova in muslimani se širijo, da je včasih kar zastrašujoče. Seveda pa moramo razumeti, da gre tu za struje in da osebna prijateljstva nimajo kaj dosti s tem, razen, če je posameznik fanatčien. In tudi take zgodbe so v naši bivši jugi. Poznam vsaj dva primera, ko so v mešanih zakoneih kar naenkrat začeli vladati muslimanska pravila, čeprav je bilo prej idealno v pravoslavno/muslimanski=ateistični skupnosti.
Ena omenja tudi Krst pri Savici.
Tam je šlo za prehod iz poganske v Krščansko vero in to nima veze z Muslimanstvom.
Hecno mi je, kako naivno opisujete situacijo po nekih prijateljskih izkušnjah.
Jaz imam tudi najboljšo prijateljico, ki je slovenka, pa ne mislim, da so zdaj vsi slovenci super.
Mislim, aplicirajte situacijo, na domače ozemlje, boste hitro videli, da so posamezna znanstva povsem druga reč kot pa so družbena, sociološka, religijska in kaj vem kakšna še vse, gibanja.
Oprosti, samo tukaj si pa res namešal hruške in jabolka. :)[/quote]
Zakaj že?
In ali slučajno v tvojem nagovarjanju mene kot moškega zaznam pridih (krščanskega) moškega šovinizma? :)[/quote]
Zakaj? Ker se mi tvoje prejšnje mnenje zdi zmedeno. Kaj, da so po eni strani kristjani zagrešili genocid med 2.sv vojno? po drugi pa, da imajo Judje pravico pobijati? Kolikor vem, so med drugim nasrkali Judje, nacisti, fašisti in komunisti pa ne vem če so bili ravno katoliki. In kolikor vem je Hitler iskal vire za svoje idej vsepovsod po svetu. Po moje ni črpal iz bibilije.
Če sem te pa kot žensko užalil z nazivanjem kot moški se pa opravičujem. Ne morem vedeti kakšnega spola si. Me pa vesli, da si na to občutljiva. Pač, prispevek zahodnega sveta. Upam samo, da iz tega ne veje izkrivljeni feminizem.
Zakaj že?
In ali slučajno v tvojem nagovarjanju mene kot moškega zaznam pridih (krščanskega) moškega šovinizma? :)[/quote]
Zakaj? Ker se mi tvoje prejšnje mnenje zdi zmedeno. Kaj, da so po eni strani kristjani zagrešili genocid med 2.sv vojno? po drugi pa, da imajo Judje pravico pobijati? Kolikor vem, so med drugim nasrkali Judje, nacisti, fašisti in komunisti pa ne vem če so bili ravno katoliki. In kolikor vem je Hitler iskal vire za svoje idej vsepovsod po svetu. Po moje ni črpal iz bibilije.
Če sem te pa kot žensko užalil z nazivanjem kot moški se pa opravičujem. Ne morem vedeti kakšnega spola si. Me pa vesli, da si na to občutljiva. Pač, prispevek zahodnega sveta. Upam samo, da iz tega ne veje izkrivljeni feminizem.[/quote]
Daj ne bluzi.
Ti si poudarjal ljubezen do bližnjega kot krščanski izum, kar mimogrede sploh ni. Tudi judovski ne, čeprav je bil Jezus jud.
Jaz samo pravim, da je v Bibliji lahko najti tudi moralno opravičilo za genocid. Če že poudarjaš neko etičnost svetih spisov.
Razprava je sicer zelo zanimiva, celo ena boljših na MON-u, če smem pripomnit. Je pa zelo malo odgovorov na prvotno vprašanje. A ima kdo med vami resnično slabo izkušnjo z muslimani? Verjamem, da vas (nas) je kar nekaj bilo v muslimanskih državah (pa s tem ne mislim na letovišča v Turčiji ali Tuniziji), a je slučajno kdo imel kakšno negativno izkušnjo? Me resnično zanima…
Zakaj je ne bi mogla primerjati s Slovenijo? Ali s Švico, na primer? Obe državi sta zelo nestrpni do islama, kar zadeva postavljanje muslimanskih verskih objektov. Enako kot Savdova Arabija do krščanstva.[/quote]
V Sloveniji gradnja mošej ni prepovedana in se zemljišče v Ljubljani že pripravlja. Sicer pa je ena mošeja na tleh današnjega slovenskega ozemlja včasih že stala.
V Švici so mošeje. Pred kratkim so prepovedali zgolj gradnjo minaretov (visokih stolpov) ob morebitnih novih gradnjah mošej, niso prepovedali mošej samih. Torej znova, neprimerljivo.
Samo ponavljam …[/quote]
Čakaj, kako so jim kristjani pobili družino? Kako veš, da niso bili med njimi tudi ateisti? Ali kakorkoli drugače versko spreobrnjeni srbski vojaki? Ker šlo je za etnično/nacionalistično zadevo v duhu Velike Srbije, ne moreš tega kristjanom pripisat… halo!!![/quote]
Ojej ojej…..
Zakaj je ne bi mogla primerjati s Slovenijo? Ali s Švico, na primer? Obe državi sta zelo nestrpni do islama, kar zadeva postavljanje muslimanskih verskih objektov. Enako kot Savdova Arabija do krščanstva.[/quote]
V Sloveniji gradnja mošej ni prepovedana in se zemljišče v Ljubljani že pripravlja. Sicer pa je ena mošeja na tleh današnjega slovenskega ozemlja včasih že stala.
V Švici so mošeje. Pred kratkim so prepovedali zgolj gradnjo minaretov (visokih stolpov) ob morebitnih novih gradnjah mošej, niso prepovedali mošej samih. Torej znova, neprimerljivo.[/quote]
Zakaj neprimerljivo? Kot da bi dovolili postaviti cerkev, a brez zvonika.
Dokler v Sloveniji ne stoji niti ena mošeja, ne moreš trditi, da je to omogočeno.
Ne bo, ne bo. Cerkev Katoliška je vedno na pravi poti. Veliki zahodni kalif Yusuf Ratzinger vam bo po svoji nezmotljivosti v okrožnici pisal, da je pravo ime za boga Allah, in da se judovski Jeshua bolj pravilno izgovori kot Mohamed. Potem boste malo popravili turne na Haghi Stolnici in življenje bo teklo naprej kot običajno.
Če sem te pa kot žensko užalil z nazivanjem kot moški se pa opravičujem. Ne morem vedeti kakšnega spola si. Me pa vesli, da si na to občutljiva. Pač, prispevek zahodnega sveta. Upam samo, da iz tega ne veje izkrivljeni feminizem.[/quote]
Daj ne bluzi.
Ti si poudarjal ljubezen do bližnjega kot krščanski izum, kar mimogrede sploh ni. Tudi judovski ne, čeprav je bil Jezus jud.
Jaz samo pravim, da je v Bibliji lahko najti tudi moralno opravičilo za genocid. Če že poudarjaš neko etičnost svetih spisov.[/quote]
Prvič: ljubezni do bližnjega nisem navajal kot krščanski izum, čeprav je res, če bi me vprašala, čigav je, bi rekel, da od tam izvira. Ti verjetno veš bolje, pa povej čigav izum je. To, da trdiš, da je v bibliji moč najti moralno opravičilo za genocid kaže samo, da sv. pisma ne poznaš kot celote in kaže na precej izkrivljeno podobo, ki se jo navadno, kot opažam, podaja na FDV-ju. Si mogoče tam študirala? Vsekakor pa ljubezen do bližnjega ne izvira od/iz tebe, ker sicer ne bi podajala takih izhodišč kot je, daj ne bluzi ipd. Ne bi s tabo rad nadaljeval, ker vidim, da bo stvar v naprej zašla v žaljenje, do česar mi ni.