Najdi forum

Pozdravljeni,

prosim za vašo razlago MR kolena:

Križna, kolateralna ligamenta, tetiva kvadricepsa in ligament pogačice so ohranjene kontinuitete. Pogačica nekoliko višje položena, edem Hoffa maščevja pod pogačico lateralno (utesnitev med ligamentom pogačice in lateralnim kondilom femorja). Minimalno tekočine intraartikularno. Meniskusa sta primerne oblike in ohranjena, brez rupture. Stanjšan hrustanec medialnega kompartmenta, mestoma skoraj do kostnine – hondropatija druge do tretje stopnje. Sprememb subhondralne kostnine ali edema ni. Začetna patelarna hondromalacija prve stopnje, brez večjih fokalnih hrustančnih lezij. Poplitealno brez posebnosti.

Mnenje: Patela alta, blaga utesnitev Hoffa maščevja pod pogačico,  Začetna patelarna hondromalacija 1. stopnje. Hondropatija 2.-3. stopnje medialnega kompartmenta. Minimalen izliv.

Težave so tudi s sklepi v zapestju in prstih na rokah, ali je lahko vse to kakorkoli povezano? Kaj vi priporočate za zgoraj opisane težave?

Hvala za vaš odgovor!

Spostovani,

najprej se opravičujem za nekoliko pozen odgovor, vendar upam, da vam bom s tem natančnim odgovorom lahko olajšala situacijo.

Naj povem, da je ukrepanje odvisno predvsem od vaših težav, le delno pa od izvida MR posnetka. Takšni izvidi lahko namreč pomenijo bolečine, ki izginejo same od sebe v nekaj dneh/tednih, ali pa težave, ki ne izginejo niti po nekaj tednih mirovanja. Odgovor torej jemljite z nekaj zrni soli, glede na vaše trenutno stanje.

Sedaj pa k izvidu:

Na MR posnetku je opisano, da je pogačica (t.i. patela) nekoliko višje položena, kot bi morala biti, kar strokovno poimenujemo patela alta. To lahko vpliva na porazdelitev sil med gibanjem kolena in povzroča večjo obremenitev maščevja pod pogačico (Hoffa maščevje), kar lahko vodi v bolečine, zlasti pri gibanju kolena.

Povišana pogačica in nepravilna porazdelitev teže lahko prispevata k obrabi hrustanca, ki je opisana kot hondropatija 2. do 3. stopnje. To pomeni, da je hrustanec na notranji strani kolena nekoliko stanjšan in se ponekod že bliža kostnini, kar lahko povzroča bolečine in otekanje. Zaradi teh sprememb je koleno bolj nagnjeno k draženju in otekanju.

Za zdaj ni večjih poškodb hrustanca pod pogačico.

Predlagam vam, da v prvi vrsti koleno večkrat dnevno hladite, prav tako pa uporabite zdravila za zmanjšanje vnetja (nesteroidni antirevmatiki), ki vam jih lahko predpiše osebni zdravnik. V poštev bi prišla tudi fizioterapija za krepitev mišic okrog kolena in zmanjšanje obremenitve sklepa. Če bi težave vztrajale, bi bila primerna tudi terapija z lastno plazmo (PRP), s katero bi zmanjšali vnetje in s tem povezane bolečine.

Več o terapiji: https://ortovital.si/prp-terapija/

Kar zadeva vaše težave z zapestji in prsti, te spremembe niso neposredno povezane s koleni.

Lep pozdrav

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

Pozdravljeni, lepo bi vas prosila za obrazlago izvida in nasvet. Ker sem še dokaj mlada me toliko bolj skrbi kako si najbolj pomagati, da bi ohranila koleno in preprečila kakršnekoli dodatne poškodbe in se izognila operativnim posegom.

MR LEVEGA KOLENA V STANDARDNIH RAVNINAH IN SEKVENCAH:

Križna ligamenta, kolateralna ligamenta, tetiva kvadricepsa in ligament pogačice so ohranjene kontinuitete. Blaga lateralizacija pogačice sicer je hrustanec patelofemoralnega sklepa primerne debeline, brez fokalnih lezij. Izliva intraartikularno ni. V posteriornem rogu medialnega meniskusa minimalno višji signal – blaga medialna meniskopatija, brez prepričljive rupture MM.

Mnenje: medialna meniskopatija, brez prepričljive rupture MM.

Naj omenim, da so najmočnejše bolečine na notranji strani kolena, najbolj izrazite so kadar sem ves dan na nogah in prehodim veliko korakov (pribl. 30 000), takrat imam tako močne bolečine, da čutim trzljaje v kolenu, proti večeru ponavadi že šepam na nogo. Na čase me spremlja občutek, nevem kako bi to najboljše opisala, kot, da mi bi noga v kolenu želela klecnit pri hoji. Največje težave – občutek nestabilnosti je pri hoji navzdol. Zadnje čase imam bolečine tudi v sedečem položaju zato sem zaprosila za slikanje MR. Sem redno telesno aktivna, sprehodi s psom, tek mi nekako ne odgovarja, zato se poslužujem kontroliranim treningom na fitnesu ali doma. Tudi delam vaje za boljše stabilizacijo kolena. Kaj mi svetujete ? S čem bi si lahko še pomagala ? Stara sem namreč 26 let, delam kot diplomirana medicinska sestra, bolečine pa me že zdaj na čase “začenjajo ovirati”.

Hvala vam za vaš čas in lep pozdrav,

Barbara

Pozdravljeni,

vaš izvid MR slikanja kaže le na blage degenerativne spremembe notranjega meniskusa, ki pa ni rupturiran (počen) – operacija tako ni potrebna. Prav tako tudi ni poškodovan sam hrustanec ali katera druga pomembna struktura. Vzrok za težave je najverjetneje kje drugje in se običajno pokaže ob natančnem kliničnem pregledu: manjša neravnovesja med tkivi (včasih je kakšna mišica prenapeta), telesna konstitucija (v obe smeri). Morda ste pred kratkim pričeli z povečano športno aktivnostjo, kar je povečalo pritiske na menisk, ki se sedaj javlja? Ste imeli kakšno poškodo v preteklosti?

Lahko le ugibam.

Zaenkrat glede na izvid pomembne patologije ni najti. V kolikor bodo težave vztrajale več kot 3 mesece, vam predlagam pregled, in glede na najdbe nato ukrepanje naprej (najverjetneje v prvi vrsti fizioterapija).

Lep pozdrav!

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close