MR desne rame s kontrastom v spl. anesteziji
Pozdravljeni , dr. Iztok Pilih
Najlepša vam hvala za odgovor. Samo nekaj me zanima. Meni pravi moj zdravnik, da ni nič kaj posebnega na mojem izvidu MR leve rame. Mene se vedno nenormalno boli cela rama, vrat in vse do rame. Za kam lahko zahtevam , da me da na ta klinični pregled , da se ugotovi, da od kod izvirajo te težave. Lepo prosim za odgovor. Lp Majda
Pozdravljeni,
prosim. Tovrstne preglede izvajamo kirurgi, ortopedi in travmatologi.
Pozdravljeni,
ne vidim druge možnosti, kot da se z njo(njim) pogovorite in ji(mu) predstavite težave.
Spoštovani!
Stara sem 58 let in imam v zadnjem pol leta vedno več težav: bolečine v vratu in ramenih, kjer me prav peče ta huda bolečina. Prav tako imam vsakodnevne močne glavobole, ter vrtoglavice. Te hude bolečine v vratu , ki segajo v obe rameni, vse do komolca. Imam tudi zelo mravlinčenje v prstih obeh rok, ter zelo boleči obe roki, da jih ne morem dvigovati in premikati. Zdravnik me je naporov na MR cervikalne hrbtenice , in sem jo opravila. Ker ne znam razbrati izvida sem se obrnila na vas, da mi prosim podate razlago. Že v naprej se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam Majda.
MR vratne hrbtenice; v izvidu je navedeno:
MR vratne hrbtenice
Nap. d.: Bolečine v vratu
Preiskava je bila opravljena > standardnih rezih in sekvencah.
Preiskava pokaże izravnano in kifotično angulirano cervikalno lordoza v sagitalni ravnini. Začetna
listeza korpusa C3.
Korpusi so strukturno in morfološko v normalnih mejah.
Degenerativne spremembe diskov v nivojih C4-C5 in C5-C6 s protruzijo pod zadnji longitudinalni
ligament.
V STIR sekvenci ni edema skeleta ali mehkih delov
Medula je v normalnih mejah.
V aksialnih rezih je v nivoju C2-C3 spinalni kanal primerno širok.
Nivo C3-C4 każe blago stenozo kanala zaradi nakazane listeze korpusa C3
Niva sirine prostor in in C5-C6 se H desni siri kaže nekoliko centralni nevroforamen. izraziteje diskosteoft Začetna desno kompieks, stran spondilartroza ki kanala ozi in malih sprednji, desni sklepov. foramen. epiduralni prostor Spondilarroicne za tretjino
Nivo C4- C5 je ożen za četrtino sirine zaradi centralne protruzije diska, ki ožji sprednji epiduralni
spremembe malih sklepov z naplastitvami
Nivo C6- C7 każe manjso centralno protruzijo diska in zmerno stenozo levega foramna. Tudi v
tem nivoju so prisotne spondilartrotične spremembe malih sklepov
Nivo C7-Th1 je primero širok, prisotna je zmerna spondilartrozamelih sklepov
cerviko-torakalnega prehoda.
Zaključek: cervikalna spondiloza z obsežno stenozo nivojev C3-C4 in C5-C6 desno
Spoštovani,
v izvidu navajajo predvsem obrabne okvare vraten hrbtenice z zoženji v področjih 3. in 4. ter. 5. in 6. vratnega vretenca, bolj desno ter zdrs 3. vratnega vretenca glede na 4. naprej.
Če zoženja povzročajo pomemben pritisk na živčne korenine (mogoče ugotoviti s kliničnim pregledom in/ali z elekromiografsko preiskavo (EMG)), bo zelo verjetno potrebno operativno zdravljenje.
Prosim.
Pozdravljeni. Prosim za mnenje; zaradi vrtoglavic sem bila
napotena na MR glave ki je zaradi straha pred zaprtimi prostori in napadom panike v tej napravi nisem opravila. Mnenje je bilo opraviti CT ki ni pokazal nobenih tezav. Moj nevrolog je predlagal MR glave v narkozi a dodal da tega ne izvajajo radi. Zakaj? Izredno me je strah narkoze ampak ta pregled zelim opravit saj nisem povsem mirna z CT slikanjem. Vrtoglavice imam ze 2 leti., zivim kot na ladji ali trampolinu. Postajam anksiozna in panicna, predvsem pa me je strah. Hvala za pomoc
Spoštovani,
razumem vašo stisko glede MRI preiskave in strahu pred narkozo. MRI (magnetna resonanca) je zelo natančna preiskava, še posebej za pregled mehkih tkiv, kot je možgansko tkivo. Čeprav je bil CT izvid normalen, MRI lahko včasih poda dodatne informacije, ki jih CT ne zazna, zato je razumljivo, da želite ta pregled opraviti, da bi našli vzrok za vaše vrtoglavice.
Vaš nevrolog vam je predlagal MRI v narkozi, kar je možnost, ko ima pacient močan strah ali anksioznost. Vendar pa se tega pristopa ne poslužujejo pogosto, saj narkoza prinaša določena tveganja (čeprav majhna) in je običajno rezervirana za res specifične situacije, na primer pri otrocih ali bolnikih, ki iz drugih zdravstvenih razlogov ne morejo sodelovati pri preiskavi. Zdravniki poskušamo torej zmanjšati nepotrebno uporabo splošne anestezije.
Glede vašega strahu pred narkozo – ta je v sodobni medicini zelo varna, še posebej če ni resnih drugih zdravstvenih težav.
Kljub vsemu bi na vašem mestu še enkrat razmislila o potrebi MR preiskave. V kolikor ta ni nujna, bi morda lahko predhodno poskusili tudi z obiskom terapevta za obvladovanje anksioznosti, saj lahko to dolgoročno izboljša vašo kakovost življenja in zmanjša strah pred preiskavami. Morda poskusite tudi s to opcijo.
Lep pozdrav
Spoštovani dr. Pilih,
sin (18 let) je dobil naslednji izvid MR leve rame:
AC sklep je primeren. Akromion tipa 2. Znaki minimalnega subakrominalnega burzitisa.
Možna ruptura baze posteriornega labruma ob poziciji 9 – potrebna je korelacija s klinično sliko in po presoji lečečega zdravnika eventuelna nadaljnja diagnostična obdelava oz. MRI artrografija.
Vse ostale prikazane strukture levega ramenskega sklepa vključno s tetivami rotatorne manšete, tetivo dolge glave bicepsa in sklepnim hrustancem izgledajo v mejah normalnega.
Pri sinu gre za fitnes poškodbo. Ker je bil septembra že operiran pod splošno anestezijo (ni v zvezi z ramenom) in je opravil že tudi nekaj rtg slikanj ter ima tudi alergološke težave, me zanima, ali je MRI artrografija nujna?
V kolikor bi namesto MRI artrografije izhajali iz predpostavke, da ima res rupturo post. labruma, ali je možno njegove težave (akromion tipa 2, ruptura post. labruma) sanirati oz. omiliti z ustrezno fizioterapijo oz. kinezioterapijo (brez operativnega posega)? Prvič so se bolečine pojavile nekje junija, fitnesa od takrat ne obiskuje več.
Najlepša hvala za pojasnilo.
Lepo pozdravljeni,
Lili
Spoštovani,
dr. Pilih več ne bere sporočil na forumu.
Predlagam vam takole:
od pomembnih najdb na MR ramena je možna ruptura posteriornega labruma (vezivno-hrustančne ovojnice, ki skrbi za stabilizacijo sklepa). To bi se v praksi kazalo predvsem kot nestabilnost sklepa – to pomeni, da bi se sklep izpahnil oz. bil bolj nagnjen k izpahom.
Če tega simptoma ni, je zelo verjetno, da je za težavami subakromialni burzitis in bo konservativna obravnava, kot je fizioterapija, povsem dovolj.
Predlagam vam torej, da greste po vrsti: najprej pregled pri ortopedu, ki bo ocenil, ali je omenjena poškodba sploh relevantna in ali pride v poštev operativno zdravljenje.
Če ortoped ne ugotovi potrebe po operaciji, bo fizioterapija zadostovala za izboljšanje stanja, izognili pa se boste tudi invazivnih in nepotrebnih preiskav.
Upam, da sem bila razumljiva.
Lep pozdrav in vse dobro Vam želim!