Najdi forum

MR cervikalne hrbtenice

Pozdravljeni.

Imam še eno vprašanje in sicer vezano na nevropatsko bolečino in ne učinkovite protibolečinske tablete.

Namreč že dobre 2 leti se soočam z hudimi pekočimi bolečinami v levem stopalu.2 meseca pa jemljem Pregabalin Krka 75 mg, ki pa žal nimajo učinka in je bolečina še hujša kot pred tem.

Pri tem imam še zelo moteno spanje, skoraj nič ne spim cca 2 ure na noč.

Bi mi lahko priporočali kakšne druge bolj učinkovite ?

hvala za mnenje.

lp

Spoštovani,

pri nevropatski bolečini je pogosto potrebno prilagoditi zdravljenje, saj nekatera zdravila ne delujejo enako učinkovito pri vseh pacientih. Pregabalin je eno izmed najbolj učinkovitih in najpogosteje predpisanih zdravil za lajšanje nevropatske bolečine. Glede na to, da pri vas ni učinkovit, je na voljo nekaj možnosti za nadaljnje zdravljenje:

Prilagoditev odmerka: Zdravnik vam lahko predpiše višji odmerek pregabalina, saj je odmerek 75 mg relativno nizek. Morda bi ga lahko jemali zvečer, da zmanjšate stranske učinke, in dodali manjši odmerek še zjutraj, da dosežete optimalno koncentracijo zdravila.
    Druga zdravila: Obstaja nekaj drugih zdravil za nevropatsko bolečino, ki delujejo podobno kot gabapentin.
    Kombinacija zdravil: Včasih je kombinacija različnih zdravil učinkovitejša kot eno samo zdravilo. Morda lahko poskusite z Versatis obližem, ki bi ga nalepili na boleče mesto in s tem nekoliko olajšali bolečino. Recept za Versatis obliž vam lahko napise vaš osebni zdravnik.

Predlagam vam, da se pogovorite z vašim zdravnikom, da najdeta najbolj ustrezno možnost zdravljenja. Nevropatsko bolečino je pogosto težko zdraviti. Morda bi pri vas prišla v poštev tudi protibolečinska ambulanta, kjer delajo anesteziologi, ki se posebej ukvarjajo z lajšanjem bolečine. Takšna ambulanta je na primer v UKC Ljubljana in UKC Maribor, morda tudi v kateri od manjših bolnišnic.

Lep pozdrav.

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

Spoštovani.

Zahvaljujem se vam za tako obširna pojasnila in priporočila. Pregabalin jemljem samo zvečer in samo 1x poizkusil zjutraj z Amlleso 8mg/10 mg za znjiževanje krvnega tlaka, vendar sem se po tem počutil zelo slabo in omotično.

Zvečer sem pa jemal 1  tableto, ki mi ni abasolutno nič pomagala, kot sem napisal, spal skoraj nič, bolečina se je poglobila na celo nogo in ne samo na stopalo.

Zdaj sem z Pregabalinom nehal in spanje se je kokr tok popravilo.

Stopalo in roke so še vedno boleče.Z zdravnikom si pa žal nemorem dosti pomagati, ker tudi sam neve kako naj mi pomaga.Ortopeda pa imam šele oktobra, tako da bom primoram stem živeti.

Neprestavljam si pa, da mi povečajo mg, ker sem težko prenesel tudi te z 75 mg?

Menim, da mi te v nobenem primeru nebi pomagale.

lp.

Spoštovani,

žal mi je, da ste se po omenjenem zdravilu tako slabo počutili. V takih primerih je sicer včasih smiselno poskusiti z nižjo dozo (25 mg), da se zmanjšajo stranski učinki, in nato postopno povišanje. V kolikor ne boste našli drugačne rešitve, lahko morda enkrat v prihodnosti poskusite še s tem. V kolikor ste zdravilo jemali samo kakšen teden je povsem možno, da je šlo samo za stranske učinke ob uvajanju, in da bi se zadeva sčasoma umirila.

Mogoče vas lahko osebni zdravnik napoti še v protibolečinsko ambulanto? Vsekakor vam priporočam obravnavo v živo, da ne bo prišlo zaradi spletnih mnenj še do dodatne zmede.

Upam, da boste kmalu našli ustrezno rešitev za vaše težave.

Lep pozdrav

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

Pozdravljeni.

Zdravnik mi je napisal nov recept z Doreto 2×1 tableto. Menite, da bodo te bolj učinkovite kot Pregabalin? Verjetno je težko oceniti, kar tako če bodo bolj zanesljive?

Skratka če ne bo boljše, bom moral tudi te menjati.

Hvala.

Lp.

Pozdravljeni,

vsekakor so povezane z manj stranskimi učinki kot prve, lažje jih boste prenašali, učinek bo hitrejši. Lahko bi vam bilo edino nekoliko slabo, prepovedana je vožnja avtomobila.

Skratka poskusite.

Lep pozdrav

Pozdravljeni.

Hvala za odgovor. Dobil sem Doreta SR 75mg/650 mg. Zaenkrat bom vzel samo 1x zvečer in potem postopoma večal na 2x dan.

Odsvetovano mi je vožnjo avtomobila.

Sedaj točno nevem ali jih jemljem vsak dan oz.samo pri bolečinah? Ceprou so te zadnje obdobje skoraj nevzdržne. Moti me samo to, da imajo skoraj iste stranske učinke. Največja težava je v nespečnosti, nevem kako naj to uredim, da vsaj spanje izboljšam.

Namrec imam kapsule Melatonin, vendar nikjer ne najdem povezave med njima.

Mi jih odsvetujete oz.nebi prihajalo do kakšnih neprijetnih učinkih?

Skratka imam zelo težko obdobje z bolečinami, potem pa se z nespečnostjo.

V kolikor ne bodo te delovale, se bom res obrnil na protibolečinsko ambulanto.

Lep pozdrav.

Pozdravljeni,

med melatoninom in Doreto ni meni znanih stranskih ucinkov.

Pozdravljeni.

Ponovno vam pišem glede težav z protibolečinskimi zdravili. Zdaj že skoraj 10 dni jemljem Doreto 650mg. Sicer spanje se je popravilo, kar se tiče bolečin pa je ostalo isto kot z Pregabalin. Je pa res da ne upam več kot 1x zvečer. Sicer ponoči se zbudim iz trdnega spanca in močnih mor. Halucinacija je prisotna in moram priznati, da me je že pošteno strah teh momentov.

Kakšna zdravila se obstajajo, da so bolj prijazna in pa tudi učinkovita.

Hvala za odgovor.

Lp. D.

Spoštovani,

opišite mi še prosim na kratko vaše težave: koliko časa vas že boli vratna hrbtenica, ali se bolečine širijo tudi v katero izmed rok?

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni Pareza 11,

zdravila, k jih jemljete, so že zelo močna in učinkovita. Lahko poskusite jemati kombinacijo tistih zdravil, ki vam pomagajo in jih dobro prenašate, tako bo učinek večjih. Poskrbite tudi za redno gibanje in sproščanje, tako boste lažje prebrodili težave.

Oglasite se še na kontrolo k svojemu zdravniku.

Lep pozdrav

Pozdravljeni.

Težave z vratno hrbtenico imam že nekaj let, bolj intenzivne bolečine so pa nastale v zadnjem letu in se širijo v obe roki. Sicer težave z parezo stopala so pa prisotne dobri 2 leti po operaciji diskus hernije. Po vsaki hoji je stopalo ohromelo, čutim pa takrat tudi bolečine v vratu.

Pregled pri ortopedu imam konec oktobra in takrat bo povedal ali je potrebna ponovna operacija  ledvenega kriza. Preko emg je bilo ugotovljeno, da Korenina vtiska živec L5.

Lp. D

Pozdravljeni.

Prosim za vaše mnenje in sicer sem uvrščen na čakalno listo za fasetno kaudalna blokado levo.

In me zanima, če je ta blokada učinkovita in varna?

Namreč že večkrat sem vam pisal glede težav po operaciji diskus hernije L4L5 z parezo levega stopala. Težavam po 2,5 leta ni videti konca, nevropatske bolečine so prisotne vsakodnevno. Pri hoji, stanju ali sedenju, začne stopalo in noga mravljinciti in boleti.

Ortoped mi je ponudil to fasetno blokado, ki mi pa nekako najbolj ne diši, saj nimam upanja, da bo prišlo do trajnega izboljšanja.

Kar se tiče vratne hrbtenice, tukaj so težave v bolečem vratu in težkih rokah,sicer degenerativne, priporočal mi je obisk pri fiziatru, tako, da upam na neko izboljšanje stanja.

Hvala za vaše mnenje.

Lp.

Pozdravljeni,

to je zelo dobra rešitev! Menim, da bi vam lahko pomagala.

Gre za to da prejmete injekcijo v predel ob hrbtenici, z namenom, da bi se zmanjšale bolečine po nogi. Včasih se lahko injekcija ponovi. Naj vas ne skrbi, celoten postopek sicer malo dlje traja, kot “navadna injekcija” pri zdravniku, vendar pa ni nevarna.

Sporočite, kako vam bo slo po blokadi!

Lep pozdrav

Pozdravljeni.

Hvala za vaše mnenje in optimizem.

Dobil sem že nekaj mnenj, da je blokada povsem varna, vendar me malo skrbi, da ne bo v celoti učinkovita, ker ne odpravi bolecin v celoti?

Vam sporočim kako je slo.

Se enkrat hvala za vašo prijaznost.

Lp.

Pozdravljeni,

to je dejansko možno. Realno je pričakovati delno izboljane bolečin.

Še vedno sem mnenja, da ste kandidat za protibolečinsko ambulanto (UKC Maribor, UKC Ljubljana) –  tam vam bodo znali najbolj učinkovito pomagati.

New Report

Close